*

Husu

Kaikki blogit puheenaiheesta Joulu ja suomalainen mieli

Jouluna suomalainen on parhaimmillaan

Suomessa oleskelee tai asuu vakinaisesti noin 70 000 muslimia, suurin osa heistä pääkaupunkiseudulla. Jouluahan me emme vietä, mutta toki tämä vuosi vuodelta vain aikaisemmin alkava hypetys meidänkin elämäämme vaikuttaa.

Onko joulunodotus painajaista?

Joulu on jo ovella. Viikon kuluttua elämme aatonaattoa, sitä kiireisintä hetkeä, jolloin kaikki valmistelut olisi jo oltava lähestulkoon tehdyt.

On selitettävä lähipiireille, kuinka olen sen ja sen jo hoitanut. Mutta vielä on se ja se hoitamatta. Mitenköhän tästä selviää?

Onko hautakynttilät jo hankittu? Vielä olis ne kummilasten lahjat. Mä en siis kertakaikkiaan enää keksi mitään. Eikä meillä ole rahaakaan. Onko sun Visalla vielä katetta? Ai ei, no miten sä luulet, että tää homma hoituu?

Joulukirje vanhukselta

Jouluviikon ensimmäisen päivän kääntyessä iltaan, istahdin lukemaan ystäväni lähettämää joulukirjettä.  Ystäväni on jo vanha, mutta silti kulunut vuosi oli ollut hänelle mielenkiintoinen ja tapahtumia täynnä. Oli vietetty rauhallinen kesä maaseudulla, perheeseen oli syntynyt uusi lapsenlapsi ja pari syvää tyydytystä antanutta projektia oli tullut lopullisesti toteutettua. Kaikenkaikkiaan, ihan hyvä vuosi.

Hyvää joulua, Suomi!

Joulu on ollut minulle perinteisesti kristittyjen juhla. Ensimmäisen kerran kuulin joulusta tultuani Keniaan kotimaastani Somaliasta 90-luvun alussa. Se ei kuitenkaan esiintynyt minun elämässäni millään tavalla kunnes saavuin Suomeen vuonna 1994.

Ankeata Joulua -kele

Joulu on taas tulossa tai eihän sen pitäisi yllättää suomalaisia yhtään sen enempää kuin talvisään autoilijoita, mutta niin vain tuntuu joka vuosi tapahtuvan. Varmoja joulunmerkkejä on ollut nähtävillä jo pitkään. Paras merkki on luonnollisesti kalenterissa, merkitty oikein punaisella, jotta varmasti huomattaisiin. Innokkaimmat ovat myös "tuoneet valoa pimeyteen" jo marraskuun alusta ripustamalla tuhansien wattien edestä ledvaloja välkkymään ikkunoihin, puihin ja pensaisiin. Kyllä!

Jatketaan joulumieltä syksyyn saakka

Näinä joulupäivinä erityisesti ilahduttavia ovat tarinat tapahtumista, joissa ihmiset ovat auttaneet toisilleen tuntemattomia avun tarpeessa olevia. Välittäminen ja huolenpito, joka kohdistuu omaa lähipiiriä laajemmalle, elää voimakkaimmin jouluaikaan.

Turussa vähävaraisten joulujuhlassa hääri 150 vapaaehtoista ja SOS-Lapsikylän teettämän kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista harkitsi rahan ohjaamista hyväntekeväisyysjärjestöille. Jouluaattona useat tarjoutuivat hoitamaan maksamattoman laskun, jonka vuoksi vanhukselta jouduttiin katkaisemaan sähköt.

Joulu

Joulu ja suomalainen mieli Olen asunut Suomessa vuodesta -1997 lähtien, joulun perinne ja sen merkitys suomalaisille alkaa olla minulle jo hyvinkin tuttua. Olen päätellyt että joulu on se asia joka yhdistää suomalaiset. Se on käsittämätöntä kuinka on paljon kiirettä, työpaikoilla vuosiraporttien kirjoittamista, lahjojen ostamista, tulevan vuoden aikataulujen järjestämistä, tai jopa niin, että yt-neuvotteluiden jälkeen tietää odottavansa työttömyyttä tulevana vuonna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä