Husu

Suomi ilman maahanmuuttajia kuihtuu ja näivettyy.

Maahanmuuton eri ulottuvuudet, osa 1

 

Julkinen keskustelu maahanmuuton ympärillä yhdistää kaiken maahanmuuton yhdeksi ilmiöksi. Tämä ei ole järkevää, sillä erilaiset maahanmuuton ulottuvuudet poikkeavat toisistaan merkittävällä tavalla ja niihin liittyvät poliittiset kysymykset ovat myös erilaisia keskenään. Työperäinen maahanmuutto jakaantuu EU/ETA alueen sisä- ja ulkopuolelta tuleviin. Opiskelijat jakautuvat samoin. Tämän lisäksi on erikseen olemassa pakolaiskiintiöt ja ne tavat, joilla hoidetaan erikoistilanteet, esimerkkinä Syyrian tilanne. Turvapaikkapolitiikka, Euroopan ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksut, EU:n sisärajojen valvonta… Lista jatkuu ja nämä kaikki ovat osa sitä, mitä tarkoitetaan maahanmuutolla. Ja jokaiseen asiaan, joita maahanmuuttoon liittyy, kuuluu myös omat erilliset ulottuvuutensa liittyen kansalliseen lainsäädäntöön, Euroopan Unionin yhteistyöhön ja lainsäädäntöön ja joissakin tapauksissa myös laajemmat kansainväliset sopimukset ja yhteistyö. Ja vaikka kuinka haluaisi pitää asiat yksinkertaisina, on silti pakko kiinnittää huomiota näihin eri puoliin, jotta voidaan valita oikea ja kestävä politiikka näiden asioiden hoitamiseen. Ja maahanmuutosta keskusteleminen on tärkeä osa oikeiden ratkaisujen löytämistä.

Tässä ensimmäisessä osassa useasta käsittelen työperäistä maahanmuuttoaja.

Ensinnäkin, kuten usein on sanottu, Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Monien länsimaiden tavoin Suomen väestön suurien ikäpolvien vanheneminen on luonut tilanteen, jossa työikäisten määrä suhteessa eläkeläisiin kasvaa. Tämän nk. kestävyysvajeen korjaamiseen ihanteellisin vaihtoehto olisi saada lisää työikäisiä ihmisiä. Monien länsimaiden tavoin suomalaiset eivät enää halua perustaa suurperheitä ja vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä, että he yhtäkkiä alkaisivat näin tekemään. Kansalaisten rohkaiseminen tähän tai heidän suoranainen pakottaminen ei puolestaan käy päinsä, sillä ihmiset mieluiten lisääntyvät omasta tahdostaan, mistä johtuen he suutuvat, jos heitä yritetään saada tekemään jotain mitä he eivät alun alkaenkaan halunneet tehdä. Ja pakottamisessa on toki sivistysvaltiolle monia muitakin itsestään selviä ongelmia, kuten tällaisen pakottamisen pahuus. Joten tämä jättää kaksi vaihtoehtoa. Yksi vaihtoehto on vain hylätä eläkeläiset ja apua tarvitsevat rahojen loppuessa ja tätä me emme tule koskaan hyväksymään. Jäljellejäävä vaihtoehto on työikäisten tuleminen ulkomailta, eli työperäinen maahanmuutto.

Toisin kuin luullaan, tässä ei ole vain kysymys korkeakoulutettujen maahanmuutosta, sillä työmarkkinat eivät vain toimi niin. Kasvavasta automaatiosta huolimatta matalapalkkaiset alat, kuten palvelualan työpaikat tulevat tarvitsemaan työntekijöitä myös tulevaisuudessa ja automaatiossa voi nähdä yhtä hyvin mahdollisuuden ihmisten kykyjen lisäämiseen sen sijaan, että se olisi vain pessimismin täyteinen uhkakuva. Terveessä taloudessa ei voi olla pelkästään korkeapalkkaisia töitä, joten tietenkin työntekijöitä tullaan tarvitsemaan muualle myös.

Samoin tiettyjen tahojen puolesta on esitetty eräänlaista nirsoilukäytäntöä, jossa työperäinen maahanmuutto tapahtuisi vain niistä maista, jotka joidenkin mielivaltaisten kriteerien perusteella ovat tarpeeksi lähellä suomalaista kulttuuria, samalla lailla kuin lapsi, joka poimii sopasta makkarat ja jättää kasvikset syömättä, sillä perusteella, että hän ei nyt tänään vain tykkää niistä. Tämä ajattelutapa on turhaa, sillä suomalainen kulttuuri on aivan tarpeeksi elinvoimainen ja vahva ottaakseen mitä tahansa vaikutteita omikseen. Vai onko oletus tosiaan se, että suomalainen yhteiskunta on niin epäterve, että se ei kaikista hienouksistaan huolimatta tarjoa kellekään muun kulttuurin edustajalle mitään? Maailma on täynnä ahkeria, taitavia ja oppivaisia ihmisiä, jotka haluavat elättää itsensä ja kukoistaa töitä tekemällä yhteiskunnassa, joka arvostaa heitä. Yhteiskunnassa, joka muuttuu sitä kirjavammaksi ja kukoistavammaksi, mitä enemmän ihmiset kukoistavat ja luovat sen sisällä. Olisi tuhlausta jättää nämä mahdollisuudet käyttämättä epämääräisen muutosvastarinnan ja pelon takia, höystettynä pahantahtoisella panettelulla, koska ei haluta myöntää tätä väärinsuunnattua ahdistusta ja halua käpertyä kulttuurina kerälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (107 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suomessa on 300000 työtöntä ja saman verran piilotyöttömiä eli yhteensä 600000. Avoimia työpaikkoja on 60000.

Mistä töitä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä enemmän ihmisiä sitä enemmän töitä.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Voin kertoa sinulle, että esimerkiksi Nigeriassa asuu noin 200 miljoonaa ihmistä. Ja työpaikkoja (mukaan lukien maatalous) siellä on suhteessa väkimäärään yhtä paljon kuin Suomessa.

Työpaikkojen määrä korreloi täysin lineaarisesti väestömäärän kanssa. Japanissa asuu Suomen kokoisella alueella noin 130 miljoonaa ihmistä ja työttömyys on vähäisempää kuin Suomessa. Vastaavasti Helsingissä on enemmän työpaikkoja kuin Pudasjärvellä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #7

Onnea vaan Nigerialle. Nigerian vientitulot tulevat 90% öljystä.

Väestö lisääntyy kovaa vauhtia, 2050 Nigerian väkiluku ohittaa Yhdysvaltojen väkiluvun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Niin, ja työpaikkoja syntyy samaa tahtia. Työtä tehdään ihmisten tarpeiden tyydyttämiseksi. Ja siitä seuraa, että mitä enemmän ihmisiä sitä enemmän työtä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #9

Nigeria on poikkeus juurikin öljyvarojensa vuoksi.
-Joita ikävä kyllä ulkolaiset öljyfirmat hallinnoivat ja jättävät vain ropoja maahan joka ei kehity.

Afrikka on köyhin manner pallollamme ja köyhtyy koko ajan lisää.
Väkirikkaus tietysti on rikkautta sekin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #18

Vaikka maanosassa on kaikkea: Viljeltävää maata, pari aatoa vuodessa, mineraaleja, öljyä, lämpöä, mikä tahansa kasvaa.
Työväkeä.
Silti se köyhtyy. Zimbabve on hyvä esimerkki. Vilja-aitta ennen. Nyt lähes nälänhätä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #9

Miksi sieltä muutetaan pois?
Miksi siellä on valtava köyhyys?
Eikö työ luo vaurautta?

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén Vastaus kommenttiin #9

Ihanko oikeasti uskot nyt omia sepityksiäsi? Eli jos maahan saapuu 100.000 ihmistä esim. arabimaailmasta joista suurin osa ei työllisty koskaan niin se on oikein hyvä asia?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #71

Perustoteamukseni oli, että he lisäävät työpaikkojen määrää Suomessa. Useimmat heistä haluavat myös itse mahdollisimman nopeasti työelämään.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #74

Lisäävät kyllä. Viranomaisten ja pakolaiskeskusten.
Mihin työhön? Mihinb luku- ja kirjoitustaidotopn, ammattitaidoton haluaa?
Transtech Otanmäessä palkka ja koulutta työvoimaa., mioksi eivät mene sinne?

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

"Julkinen keskustelu maahanmuuton ympärillä yhdistää kaiken maahanmuuton yhdeksi ilmiöksi."

Eikä yhdistä, edes perussuomalaiset eivät eduskuntavaalikeskusteluissa yhdistäneet tätä yhdeksi ilmiöksi, vaan jopa he puhuivat "haittamaahanmuutosta ja "neutraalista maahanmuutosta".

"Kasvavasta automaatiosta huolimatta matalapalkkaiset alat, kuten palvelualan työpaikat tulevat tarvitsemaan työntekijöitä myös tulevaisuudessa"

Mitä ovat nämä työpaikat? Kaupankassoja ei ainakaan tarvita, ei tarvita pikaruokaravintoloihin ihmisiä samassa suhteessa, ei myöskään siivojia, ei puhelinmyyjiä, eikä asiakaspalvelijoitakaan samassa suhteessa.

"Samoin tiettyjen tahojen puolesta on esitetty eräänlaista nirsoilukäytäntöä, jossa työperäinen maahanmuutto tapahtuisi vain niistä maista, jotka joidenkin mielivaltaisten kriteerien perusteella ovat tarpeeksi lähellä suomalaista kulttuuria, samalla lailla kuin lapsi, joka poimii sopasta makkarat ja jättää kasvikset syömättä, sillä perusteella, että hän ei nyt tänään vain tykkää niistä."

Väittääkö herra blogisti ihan oikeasti että vaikkapa keskiverto Virolaisella ei ole enemmän kulttuurisia yhtymäkohtia Suomalaisten kanssa kuin vaikkapa Afgaanilla tai Pohjois-Korealaisella?

"Olisi tuhlausta jättää nämä mahdollisuudet käyttämättä epämääräisen muutosvastarinnan ja pelon takia, höystettynä pahantahtoisella panettelulla, koska ei haluta myöntää tätä väärinsuunnattua ahdistusta ja halua käpertyä kulttuurina kerälle."

Jotkut haluaa olla käyttämättä näitä "mahdollisuuksia", koska joillakin on silmät päässä, ja he näkevät myös että Husu haluaa todellisuudessa jotain aivan muutakuin pelkkää työperäistä maahanmuuttoa

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

”” Maailma on täynnä ahkeria, taitavia ja oppivaisia ihmisiä, jotka haluavat elättää itsensä ja kukoistaa töitä tekemällä yhteiskunnassa, joka arvostaa heitä. Yhteiskunnassa, joka muuttuu sitä kirjavammaksi ja kukoistavammaksi, mitä enemmän ihmiset kukoistavat ja luovat sen sisällä. Olisi tuhlausta jättää nämä mahdollisuudet käyttämättä epämääräisen muutosvastarinnan ja pelon takia, ””

Kyllä vaan. Työperäinen maahanmuutto on tosiaan oikein hyvä juttu. EU n alueella työn hakeminen, ilman isompaa byrokratiaa on merkittävä etu. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Ruotsissa olevat tuhannet puolalaiset, jotka hankkivat elantonsa rakennusteollisuuden parissa.

Suomessa on käyttämätöntä työreserviä tuhansittain. Niistä pitäsi tuo työllistyminen ensin aloittaa.

Blogisti voinee ystävällisesti kertoa, kuinka saadaan ensin töihin myös ne, jotka ovat maahan jo vuosia sitten tulleet, mutta eivät kuitenkaan halua integroitua yhteiskunnan työtä tekevään osaan, tai edes kieltä oppia. Elätettäväksi väkeä ei Suomeen kannata haalia, eikä myöskään julkisiin tehtäviin touhustamaan. Vuodesta toiseen maassa oleminen, toisten elätettävänä, ei voi olla kenenkään etu. Kallista ja typerää ja antaa maailmalle kuvan hyväntahtoisista hölmöistä, joita on helppo kusettaa.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Jouko myös EU:n sisällä liikkuvaa työvoimaa olisi viisainta säädella. Britannian EU eron keskeisiä syitä oli juuri työvoiman vapaa liikkuvuus, koska Itä-Eurooppalainen halpatyövoima syrjäytti Britteja työmarkkinoilta ja polki palkkoja.

Työvoiman vaapaa liikkuvuus siis on haitallista Länsi_Euroopalle edellä mainituin syin, mutta on se haitallista myös Itä_Euroopalle, koska sieltä muuttaa pois massiivisesti työikäistä väestöä.

Käyttäjän JarmoNokela kuva
Jarmo Nokela

Pitkän, kieliopillisesti hienon blogin on Husun tulkki laatinut.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Mul on todella hyvää tulkki. Haluaisitko joskus lainata? :-)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Husu, kerroit tulleesi suoralla lennolla Nairobidts vienankarjalaan, pelkäsiväkö terroristiksi, kunn lasekumislupaa ei tullut Moskovaan eik Pietariin?

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein . Vastaus kommenttiin #24

Ihmeellistä kyllä. Miten sinä Raimo jaksat tämän saman kysymyksen kysyä 3 vuoden aikana? Luuletko oikeasti, että vastaukseni tähän muuttuu?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #96

Se ei ole vielä koskaan osannut sitä lukea. Minä luulin että Suomessa kaikki osaa, mutta olen näköjään erehtynyt.

Ilkka Huotari

"Tämän nk. kestävyysvajeen korjaamiseen ihanteellisin vaihtoehto olisi saada lisää työikäisiä ihmisiä. "

Onko Husu kuullut taloudellisesta huoltosuhteesta? Jos maahanmuuttajien huoltosuhde on huonompi, kuin täällä jo olevilla, se heikentää koko maan huoltosuhdetta ja pahentaa kestävyysvajetta.

"Mikäli maahanmuuton avulla halutaan vahvistaa Suomen ikääntymisen myötä heikkenevää huoltosuhdetta, tulisi maahanmuuttajien huoltosuhteen olla kantaväestöä edullisempi.[51]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maahanmuuttajat_Suom...

Matalista palkoista ei myöskään maksella hirveästi veroja.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Työperäistä maahanmuuttoa Suomi kyllä tarvitsee mutta Afrikasta ei tule tarvittavaa työvoimaa.

Tarvitsemme osavaa, korkeasti koulutettua porukkaa maksamaan kovia veroja. Afrikasta tulee pääasiassa kuluja lisää.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Miksi ihmeessä osaavat, korkeasti koulutetut ihmiset muuttaisivat synkkään Suomeen tienaamaan surkeata palkkaa maksaakseen korkeita veroja? Mikä ihme Suomen vetovoimatekijä voisi olla?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kysymys on johdatteleva - kieltäydyn vastaamasta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #16

En. Käytin vain teeveestä opittua fraasia :^)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hyvä kysymys ja todella vaikea vastata!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Miksi ihmeessä osaamattomat ja kouluja käymättömät ihmiset muuttaisivat synkkään Suomeen tienaamaan surkeaa palkkaa maksaakseen korkeita veroja? Mikä ihme Suomen vetovoimatekijä voisi olla?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

"Miksi ihmeessä osaamattomat ja kouluja käymättömät ihmiset muuttaisivat synkkään Suomeen tienaamaan surkeaa palkkaa maksaakseen korkeita veroja?"

Siksi heitä ei Suomeeen paljon tulekaan. Kun laineet lyövät valtoimenaan, niin joitain pisaroita lentää tännekin asti. Suhteellisuuden taju tulee nopeasti kun vierailee mannermaalla. Saavuin eilen Frankfurtista ja suoraan hotellin vieressä oli joka aamu tusinakaupalla ulos yöksi leiriytynyttä porukkaa täkkeineen ja nyssyköineen. Keskusta-alueella kävelevistä ihmisistä noin puolet näytti maahanmuuttajilta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #45

Taitaa Suomi olla vihoviimeinen valinta...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #45

Niinpä. Mutta heitä me tarvitsisimme, emme lisää elätettäviä.

Olin juuri viikon Ranskassa, Pariisi ja Marseille näyttivät huonoilta nekin.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #45

Kuikalle yrittänyt sanoa tätä enenkin ne pisarat tuntuvat todella näin pienessä maassa, eihän mamuja tarvitse tulla kuin murto-osa Saksaan niin se jo tuntuu täällä.

Mitä tulee siihen, ettei Suomeen ketään halua tulla.

https://www.uusisuomi.fi/comment/195232

"Lehti ylistää Suomen veronmaksajien maahanmuuttajille tarjoamia sosiaalietuja. Suomi tarjoaa maahanmuuttajille ilmaiseksi kielikurssit, asumisen, terveydenhuollon perheille ja koulutuksen lapsille. Tämän lisäksi aikuiset saavat 367 euroa käyttörahaa kuukaudessa, kunnes he saavat töitä ja alkavat itse tienata"

https://www.suomenuutiset.fi/suomea-markkinoidaan-...

Osaavalle työvoimalle tämä ei tosin ole huokutteleva maa, siinä Max on oikeassa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Maksuton yliopistokoulutus.
Ja sen jälkeen jonnekin muualle.
Kun täältä lähtee "omaa" väkeä muualle, korkeasti koulutettua, niin miksi tänne tultaisiin?

Lyhyt vastaus kysymykseen: Ei minkään syyn takia.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

hyi älä nyt epäile ihmisten motiiveja. Ne tulevat tänne jeesailee ja auttelee ja onhan niitä kivoja ruokailuhetkiä jne. tulossa

he tulisi vaikka rahaa ei olisi taikaseinästä tulossa

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Miksi ihmeessä osaavat, korkeasti koulutetut ihmiset muuttaisivat synkkään Suomeen tienaamaan surkeata palkkaa maksaakseen korkeita veroja? Mikä ihme Suomen vetovoimatekijä voisi olla?"

Niin, asiantuntijat saavat Saksassa tai erityisesti USA:ssa paljon paremmat ansiot kuin Suomessa. Kuitenkin jotkut heistä ovat päätyneet tänne. Tässä joitain perusteluita, mitä olen kuullut:
- Puhdas ilma
- Viileä ilmasto
- Hyvä hygienia
- Mukava (sic!) ja kielitaitoinen väestö
- Luonto lähellä
- Turvallisuus; lapset voi päästää ilman saattajaa kadulle
- Toimivat julkiset palvelut
- Hyvät koulut lapsille

Suomellakin on vetovoimatekijänsä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #50

- Puhdas ilma
- Viileä ilmasto
- Hyvä hygienia
- Mukava (sic!) ja kielitaitoinen väestö
- Luonto lähellä
- Turvallisuus; lapset voi päästää ilman saattajaa kadulle
- Toimivat julkiset palvelut
- Hyvät koulut lapsille

Hyvä luettelo.

Ei ilma taida olla sen likaisempaa USA:ssa kuin täälläkään.
Viileä ilmasto = he....n kylmä 8 kk. vuodesta.
Ei taida olla hygieniassa valittamista missään länsimaissa, en ainakaan ole törmännyt. Käynyt yli kahdessa kymmenessä.
Kileitaito on mitä on. Ei yhtään sen kummempi kuin verrokkimaissakaan. Päinvastoin huonompi.
Luonto lähellä, sekö on syy muuttaa? Silloinhan Afrikka olisi parempi.
Lasten turvallisuus, no olihan se joskus vaan ollaan lähestytty muuta maailmaa koska globalismi.
Julkiset palvelut aivan samanlaiset tai huonommat kuin muualla.
Miksikähän muualla on niin huonot koulut?

Eli yksikään noista syistä ei tuo tänne yhtään ketään.
Kun huomioi että palkat ovat alhaisemmat, verotus kovempaa, asuminen maksaa reippaasti enemmän, liikkuminen samoin.
Virkakunta on viimeisen päälle byrokraattista. Kansalainen on virkamiestä varten eikä suinkaan virkamies kansalaista varten, (no jaa, on toki poikkeuksiakin).

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #55

No muuta sitten sinne USA:han, jos siltä tuntuu. Minä vain kerroin, millä perusteilla jotkut muut ovat valinneet toisin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #58

"Kyllä sairas syitä löytää kun ei kualla tahro."

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #62

Seattlessa insinöörin palkka on USD 200 000, silti se ei siellä tahdo riittää elämiseen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #70

Oletko ollut UDSA:ssa? Tiedätkö hintatason siellä?
Olen aivan saletti siitä että $ 200 000 riittää kirkkaasti elämiseen USA:ssa.
Hintataso USA:ssa on huomattavasti alle Suomen hintatason.
äläkä viitsi kinata, olen ollut siellä joten uskon tietäväni tuon.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #80

Kyllä tämän ihan paikalliset minulle siellä ollessani kertoivat. Kaikenlainen krääsä on halpaa, mutta toisaalta on suuria menoeriä, jotka meilläpäin puuttuvat kokonaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #80

Liittovaltiolle tuosta menee tänä vuonna veroa 35%. Mitään niillä veroilla ei saa muuta kuin valtavan puolustusbudjetin. Kaikki muu maksaa, sairasvakuutukset, lasten koulutus, paikallinen infrastruktuuri, jne.

https://www.cnbc.com/2019/02/07/how-to-find-out-wh...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #89

Älytöntä linkata aivanerilaisten valtioitten veroasteita ja verrata niitä Yhdysvaltoihin. Koko yhteiskuntarakenne on toinen. Liittovaltion keräämät verot eivät kertakaikkiaan hyödytä tuota esimerkin amerikkalaista samalla tavoin kuin valtion keräämät verot ”sosialistimaissa” kuten Suomi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #91

En ole tuota väittänytkään.
Laitoin linkin vain siksi että siitä näkyy veroasteet USA:ssa ja muualla.

Eikä se ihan noin ole tuo "hyödyttäminenkään".
Onko todella niin että USA:ssa kaikki koulunkäynti maksaa?
Maksaako todella kaikki terveydenhoito kaikille?
Suurin osa infrasta on kai maksutonta?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #93

Mitä sinä sitä minulta kyselet, olet ollut USAssa, niin että tiedät varmasti itse. Lue Helsingin Sanomista, siellä on kaikki tieto, jos kerran et itse tiedä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #94

Esitin vain, kysymyksen muodossa, että onko asia ihan noin kuin sinä kirjoitat tuosta "hyödyttämisestä"?

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola Vastaus kommenttiin #50

Länsi-Eurooppa on tosin viime vuosina heikentänyt näitä vetovoimatekijöitä omin voimin. Turvallisuus on heikentynyt, koulut ja muut palvelut vaikeuksissa, kun väärille muuttajille on aukaistu rajat.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi Suomi ei saisi näivettyä ja loppua?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin ja mitäs se Pentti Linkola opettikaan?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kaikkea muuta kunhan et aloita itsestäsi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Britannian yliopistoissa on tällä hetkellä n. 450.000 ulkomaista opiskelijaa keskimäärin yli 10.000 punnan vuotuisin lukukausimaksuin ja tulijoita riittää jonoksi asti edelleenkin.

Miksi näin ei olisi Suomessakin koulutustarjonnan rahoituksen ja laadun turvaamisksi ?

Kanaalin toisella puolen Ranskassa on ollut jo iät ja ajat afrikkalaisten kymmenien tuhansien onnenonkijoiden telttamajoitus haaveenaan päästä keinolla millä hyvänsä kanaalin yli Ranskasta Britanniaan.

Brexitin myötä varmasti verhot laskeutuvat tältä osin.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Juttelin tästä tilanteesta jo pari kymmentä vuotta sitten erään brittikollegan kanssa. Hänen mielestään tilanne johtuu suurelta osalta siitä, ettei kantabriteillä ole enää kykyjä jatko-opintoihin ja tutkijoiksi. Opiskelukustannukset maksetaan Britanniassa joko tutkijatyöllä tai stipendeillä, joten korkeat maksut eivät muodostu esteeksi lahjakkaille opiskelijoille.

Samaan suuntaan ollaan menossa meillä Suomessakin. Ei tarvitse muuta kuin katsoa yliopistojen jatko-opiskelijoiksi hyväksyttyjä ja suoritettuja jatkotutkintoja.
Jotain tarttis tehdä, etteivät suomalaisten koululaisten taidot kokonaan katoaisi. Ongelma ei ole koulutustarjonnassa vaan paremminkin kotimaisessa kysynnässä!

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

"Kasvavasta automaatiosta huolimatta matalapalkkaiset alat, kuten palvelualan työpaikat tulevat tarvitsemaan työntekijöitä myös tulevaisuudessa"

Husulta on jäänyt huomaamatta että kaikki automatisoituu kovaa vauhtia. Kaupan kassat, lipunmyynti julkisiin kulkuvälineisiin, ravintolat, terveydenhuolto ym.
Missä niitä ei-koulutettuja tarvitaan?

Samalla automaatio hoitaa "kestävyysvajetta". Ei ehkä ole kaukana se aika kun robottia aletaan verottamaan.

SDP ei vielä ole sitä keksinyt, mutta tästä voit Husu, viedä idean "puolueeseesi". Lähtee loppukin tuotanto Suomesta.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Pitänee olla kiitollinen Husun ja kumppaneiden uhrautuvaisuudesta, mutta heidän kotimaissaan on varmasti enemmän tarvetta heidän rikastuttamiselleen, kuin täällä hirvien ja kurkien maassa.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

"Samoin tiettyjen tahojen puolesta on esitetty eräänlaista nirsoilukäytäntöä, jossa työperäinen maahanmuutto tapahtuisi vain niistä maista, jotka joidenkin mielivaltaisten kriteerien perusteella ovat tarpeeksi lähellä suomalaista kulttuuria, samalla lailla kuin lapsi, joka poimii sopasta makkarat ja jättää kasvikset syömättä, sillä perusteella, että hän ei nyt tänään vain tykkää niistä."

Jos halutaan nimenomaan työperäistä maaahanmuuttoa... ja nyt paino sanalla "työperäistä".
Voisiko kuitenkin vaatia sen verran kulttuurin saralla, että olisi opittuna edes "työnteon kulttuuri"?... toisinsanoen vaatia soppaan tulevan edes sellaiset makkarat, että täyttäisi sen kriteerin jota haetaan.

Olisi vähän erikoista perustella työperäisellä maahanmuutolla sellaista, että maahan pyrittäisi saamaan sellaisia ihmisiä sellaisista maista, jotka eivät ole koskaan heränneet herätyskellon soittoon lähteäkseen töihin.
Eikä lukutaitoakaaan varmasti lasketa monella alalla miinukseksi.

Nyt kun katsotaan näitä lähivuosina tulleiden matalasti koulutettujen työperäisten maahanmuuttajien työllistymisastetta, niin herää väistämättä muutamia kysymyksiä.

Sinällään tarvitaan kyllä työperäistä maahanmuuttoa niin matalasti kuin korkeakoulutetuille aloille.
Kunhan ei kävisi niin, että ne matalasti koulutetut vaan tulevat suomeen ns. "reserviin" odottelemaan sitä tilaisuuttaan ja valtio maksaa odottelun.
Kyllä työperäiseltä maahanmuuttajalta voidaan vaatia myös sitä työntekoa, jos maahanmuuttoa kutsutaan työperäiseksi maahanmuutoksi.
Jos työperäinen maahanmuuuttaja ei olekaan valmis tekemään työtä, jonka vuoksi on tullut, niin pitäisi miettiä onko valtion velvollisuus maksaa odottelu.

Olisiko kuitenkin helpompaa etsiä niille matalapalkka aloillekin sellaisia, joilla on edes auttavasti kokemusta työssäkäynnnistä... olipa he sitten puolasta tai etiopiasta.

Ymmärtääkseni nämä mainitsemasi "tietyt tahot" ovat vaatineet nimenoaan tätä... tietysti sekaan mahtuu myös vähän muitakin "tahoja", mutta jätettäköön ne pois laskuista.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Voisihan muutama somalialainen mennä vaikkapa Transtechille Otanmäkeen. Sinne haetaan väkeä ja koulutetaan ammattiin. Ammatti on kaiken lisäksi sellainen että silä työllistyy aina.
Onhan se Otanmäki tietenkin vähän kaukana Hesasta mutta työhän se oli se tärkein.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pääseekö Otanmäen diskoon sandaaleissa?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #61

No siksi siellä ei ole Afrikan ja Arabianniemimaan ihmeitä.
Koneinsinöörejä tarvitaan, mutta ei raketti-insinöörejä!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Luulisi pikemminkin sellaisen maan kuihtuvan, josta muuttaa tuhansin joukoin pois lahjakkaita avaruusinsinöörejä, palvelualan moniosaajia ja muita miljoonamiehiä.

Suomalaisena filantrooppina en haluaisi missään tapauksessa olla vastuussa sellaisten maiden kuihduttamisesta, vaikka se minulle rahallista etua Husun laskelmien mukaan toisikin.

Käyttäjän KariKuitunen kuva
Kari Kuitunen

Kiitos Husu, hyvä kirjoitus. Söin paripäivää sitten nepalilaisen päivällisen, se oli herkullista ja ihmiset olivat ystävällisiä. Pidin tuosta hetkestä paljon, se on minun viikkoni parhaita hetkiä. Ilman maahanmuuttajia tämä hetki ei olisi toteutunut minulle. Kiitokset teille.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Vaan missä on somalialaisten ravintolat, kun ei tunnu löytyvän edes hesasta? Erilaisia yhdistyksiä heillä kyllä on pilvin pimein, mutta ei juuri yrityksiä.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Tule käymään Jouko itä Helsingin Puhos ostarilla. Siellä niitä Somali ravintoloita löytyy. Tulet tykkäämään.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #97

Eikös puhos kohta pureta, näin muistelen?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Olisi ehkä kannattanut vähän miettiä, minkälaiset orjatyöläiset sen aterian olivat valmistaneet. Olisi maku voinut muuttua vähän karvaammaksi!

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Oleellistahan on se että saa halvalla.
Sama koskee kaikkea tätä kaksinaismoralismia jota aivan tavallinen kansa meillä harrastaa.
Ostetaan se mikä on halvinta, hyvin tietäen että se on valmistettu lähes orjapalkalla, maissa joissa työntekijällä ei ole mitään oikeuksia. Mutta onhan se halpaa.
Voidaan ostaa paljon ja tuntea itsemme rikkaiksi.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kyllähän tuossa kommentoija Kuitusen kommentissa on pointtia. Palvelualat ei ole oikein suomalaisten ominta aluettaan. Missä lieneekään juurisyyt sille. Kävin äskettäin muutaman ulkomaanihmisen kanssa syömässä eräässä erittäin tunnetussa, turistien suosimassa, helsinkiläisravintolassa. Palvelu oli lähes tragikoomista. Tuli kovasti ikävä nepalilaisravintoloita...

Nepalilainen ruoka on tosia aika mautonta ja pliisua, jos vertaa sri-lankalaiseen. Kuten myös kiinalainen, jos vertaa taiwanilaiseen.

Ruokakulttuurin monipuolistuminen on yksi harvoista positiivisista "rikastumisvaikutuksista". On petollista, että sitä käytetään negatiivisten asioiden lakaisuun maton alle.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Pitäisikö tämä bloggaus ymmärtää niin että jos kaikki Somaliasta "paenneet" kuljetettaisiin takaisin Somaliaan pysyvästi (ei vain lomalle, silvottavaksi tai kulttuuria oppimaan) niin siellä olisi täystyöllisyys?

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Työllisyys tai ei, mutta Suomen veronmaksajille olisi juhlapäivä.

Käyttäjän IlkkaKyllnen kuva
Ilkka Kyllönen

No kerropa nyt Husu, mihin me tarvitsemme somaleja? Ette kykene edes itse tulemaan omassa maassanne toimeen keskenänne, joten mihin Suomi tarvitsee somaleja? Olette ainoastaan kuollutta massaa, täysin vailla tarvikkeellisuutta maassamme. Emme tarvitse kulttuurianne emmekä uskontoanne mihinkään. Jotain tästä kertoo se, että suurin osa bruttokansantuotteestanne muodostuu siitä, minkä pystytte kuppaamaan eri sosiaalietuuksina länsimaista.

Teillä itsellänne on runsaat luonnonrikkaudet, ettekä silti kykene taikka halua hyödyntää niitä. Emme tarvitse teitä mihinkään. Olette ainoastaan rasite länsimaille. Totu ajatukseen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Mihin Suomi tarvitsee Ilkkakyllösiä?

Käyttäjän IlkkaKyllnen kuva
Ilkka Kyllönen

Ihan vaan vastustamaan kaltaisiasi kommunisteja.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #52

Suosittelen suomi24-palvelua, sieltä löydät itsesi tasoisia keskustelukumppaneita.

Käyttäjän IlkkaKyllnen kuva
Ilkka Kyllönen Vastaus kommenttiin #60

Söpöä, että sinulla on asiaan mielipide. Ihanko itse ajattelit? Et kuitenkaan osannut vastata esittämiini kysymyksiin mm. somaleja koskien. Mihin Suomi tarvitsee heitä, mikä on heidän BRKT suhteessa heidän näennäiseen suomalaisuuteensa?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ei olisi haamu - Husullakaan töitä ilman oikeaa Husua.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Juuri näin.

Minä työllistän jopa haamuja!

Pistä paremmaksi?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Luehan Husu seuravat teokset:

1. Carlo Panellan "Islamin musta kirja"
2. Hege Storhaugin "Islam: yhdestoista vitsaus"
2. Juha Ahvion "Eurooppa ja Suomi islamisoituvat"

Näistä selviää miksi suuri osa Suomen kansaa ei ilolauluja laulele monikulttuurisuudelle ja humanitaariselle maahanmuutolle.

Suomi toki tarvitsee työtätekeviä käsipareja, joiden omistajat elävät palkallaan, ei sosiaalitukien varassa enemmän tai vähemmän eläviä maahanmuuttajia: "elintasopakolaisia".

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Samalla voisit muistella fb-tekstiäsi jossa ihailet kavereitasi muutaman vuoden takaa. Ei tiä syö.... vaan sitä "my fellow...."

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Tuo "My fellow..." kirjoitus oli satiiria ja se oli samanlainen kirjoituksen kuin mitä kansanedustaja Olli Immonen oli kirjoittanut. kirjoituksen tarkoitus oli kysyä,.... mitä jos joku muslimi tässä maassa näin kirjoittaisi?

Ilmeisesti kirjoitus teki työnsä!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Vai onko oletus tosiaan se, että suomalainen yhteiskunta on niin epäterve, että se ei kaikista hienouksistaan huolimatta tarjoa kellekään muun kulttuurin edustajalle mitään?"

Tarjoaahan se ilmaisen ylläpidon loppuelämäksi. Enjoy it!

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Suomi ei tarvitse haittamaahanmuuttoa yhtään mihinkään.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Suomi ei tarvitse haittasuomalaisia yhtään mihinkään.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Mikä on "haittasuomalainen", sellainenko joka kertoo suoria totuuksia vaikkapa islamista kuten esim. Atte Kaleva?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #104

Olisiko ne näitä "my fellow jihadist fighters":ä?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ei tarvitsekaan, mutta he kuuluvat yhteiskuntaamme, eikä eroonkaan päästä. Sen sijaan haittamaahanmuuttoa voidaan rajoittaa järkevällä maahanmuuttopolitiikalla.

Käyttäjän JouniLehmusruusu kuva
Jouni Lehmusruusu

Jos Somalit auttavat maan tasapainoon niin miksi se sitten on paikka josta paetaan henkensä vaarantaen? Miksi se ei ole kukoistava teollisuusvaltio?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Älä kysele itsestään selvyyksiä: Somalian maaperä aiheuttaa ihmisissä kummaa käytöstä, joka poistuu, kun he muuttavat länsimaihin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kun se muuttuisikin. Vaan kun se vahvistuu.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Suomen olisi parempi näivettyä kuin sallia maahanmuutto nykyisissä määrin, koska pidemmän päälle se tulee tuhoamaan kansantalouden ja yhteiskuntarauhan.

Käyttäjän MikaTeuvoPrinkkil kuva
Mika Prinkkilä

Jos tänne pohjoiseen maahan otetaan maahanmuuttajia, niin se edellyttää sitä että he itse pystyvät hankkimaan toimeentulonsa, meillä ei ole mitään historiallista tai muutakaan velvollisuutta elättää heitä. Suomella ei ole ikinä ollut hyväksikäyttö siirtomaita, itseasiassa Suomi on entinen siirtomaa.

Kansamme pieni määrä johtuu täysin sopeutumisesta tähän pohjoiseen ilmastoon, siitä hyvin yksinkertaisesta syystä, että tämä maa ei pysty elättämään enempää ihmisiä. Jos Suomeen annetaan tulla liikaa sakkia, niin, tiukan paikan tullen ei olekkaan ruokaa tarpeeksi, joten nälänhätä on edessä.

Tietääkseni Somaliassa on tavallaan sama juttu, tosin johtuu kuivuudesta ja kuumuudesta! Onko asia jotenkin ymmärretty väärin tai sitten ei ymmärretä totuutta!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eihän Suomi näivety, muttei välttämättä Afrikkakaan.

Eräiden uutisten mukaan Afrikan väkiluku saattaisi vuosisadan loppuun mennessä yltää jopa kahteen miljardiin ihmiseen, joten Afrikka ei tulevaisuudessa näivety, vaan kukoistaa.

Lisäksi Afrikan valtioilla on mahdollisuus ottaa takaisin sieltä muualle poistuneita ja hyvin koulutettuja ihmisiä kehitystöihin, jotta pieninkin epäilys näivettymisestä hälvenee. Husukin voisi toimia siellä mm. konsulttina itä-afrikkalaisten pk-yritysten viennissä Eurooppaan.

Kataisen arvion mukaan Suomessa olisi 2020-luvun alussa jo 2 milj. maahanmuuttajaa, mutta kuka tietää, vaikka tämä ns. houkutteleva maa vetäisikin takaisin täältä aiemmin lähteneitä suomalaisia emigrantteja:
huippuinsinöörejä, solututkijoita, aivokirurgeja, IT-alan neroja sekä tieteen, taiteen ja talouselämän kermaa, joilla on usean kulttuurin ja kielen tuntemusta. Heitä Suomi tarvitsee ja AKAVA iloitsisi. (s)

Käyttäjän SamiSaxelin kuva
Sami Saxelin

"Monien länsimaiden tavoin Suomen väestön suurien ikäpolvien vanheneminen on luonut tilanteen, jossa työikäisten määrä suhteessa eläkeläisiin kasvaa."

Tämä lause ei istu tuohon vuodatukseen. Päälukuinen kestävyysvaje on töisinpäin.
Mutta huoli pois nostetaan eläkeikää ja tehostetaan työn tuottavuutta niin problem solved. Lisäksi perataan tiheällä kammalla juökistaloudesta pois ns teennäiset työpaikat.

Käyttäjän IlkkaKyllnen kuva
Ilkka Kyllönen

Kalevi Härkönen Et pysty asiatasolla vastaamaan esittämiini asioihin, mutta sinulla on kuitenkin mielipide. Söpöä.

Käyttäjän ChristerSuominen kuva
Christer Suominen

Suomi llman haittamaahanmuuttoa voi erittäin hyvin.

Taas valehtelet, Husu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kommenttiketju osoittaa Li Anderssonin sanat oikeaksi: ”Perussuomalaiset ovat todellisuudessa Suomen identiteettipoliittisin puolue. He eivät tiedä ovatko vasemmalla vai oikealla, talouspoliittinen linja on tästä johtuen hyvin epäselvä, duunareiden asialla halutaan olla mutta ei ay-liikkeen eikä konkreettisia työelämäesityksiä näy.”

Suomi ilman maahanmuuttovastaisuutta voi erittäin hyvin. Haittamaahanmuutosta höpiseviä hompansseja emme tarvitse mihinkään. Niiden käsissä Suomi kuihtuisi ja näivettyisi, mutta onneksi ne eivät saa muuta aikaan kuin kainalontuuletusta pseudokansallismielisissä kulkueissaan.

Marko Mäkilä

Kela ainakin kuihtuisi. Espoossa ja Kauniaisissa oli viime vuonna Kelan mukaan 17 638 toimeentuloasiakasta, joista 38,9 prosenttia puhui äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia. Vantaalla vastaava luku oli 35,9 prosenttia yhteensä 18722 asiakkaasta ja Helsingissä 31,3 prosenttia yhteensä 54 033 asiakkaasta.

Koko pääkaupunkiseudun toimeentulotukiasiakkaista 33,7 prosenttia oli vieraskielisiä.

Luvut ovat huomattavan korkeita, sillä espoolaisista ja helsinkiläisistä on vieraskielisiä 13,5 prosenttia ja vantaalaisista 14,4 prosenttia.

Vieraskielisten osuus toimeentulotuen saajista on myös kasvanut

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

No kerroppa vaikka että mitä hyvää seuraa muslimien maahanpäästämisestä, vai onko rikollisuuden ja raiskausten määrän kasvu tai terrori-iskujen uhka joku "rikkaus" Suomelle?

Kunniaväkivaltakin kasvaa kun muslimien määrä kasvaa, hesan poliisikin kertoi että vasta nyt alkavat tajuta ongelman laajuuden.

Kannattaa elää siellä omassa kuplassaan ja naiivisti uskoa, että maahanmuutto kehitysmaista on Suomelle hyvä asia. Mutta vihreät on hyväuskoisten hölmöjen puolue.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Älä poika hupsi. Persukansanedustaja Turtiainen ilmoittaa, ettei kadu rikoksiin yllyttävää tekstiään.

”Enää en voisi kirjoitella ihan samaan tyyliin, mutta asioista olen edelleen samaa mieltä”, hän sanoo haastattelussa.

KANSANEDUSTAJANA Turtiainen on nyt itse säätämässä Suomen lakeja. Hänen mielestään asiassa ei ole ristiriitaa.

”Olisi eri asia, jos tuomio olisi tullut jostakin muusta asiasta. Tässä porukassa tämä tuomio on vain sulka hattuun”, Turtiainen sanoo haastattelussa. Ville Tavio sanoo, että Turtiaisen sanomisia on vaikea kommentoida, koska hän ei tiedä käräjäoikeuden tuomioon johtaneen tekstin sisältöä.

”Mutta en tietenkään pidä suositeltavana, että joku kirjoittaa niin, että joutuu siitä käräjille”, Tavio sanoo.

”Pidän kuitenkin hyvänä sitä, että asia oli äänestäjien tiedossa ennen vaaleja. Kansan näkemys oli, ettei se ole este valinnalle.”

Mutta onko tässä mielestäsi periaatteellinen ongelma, jos lainsäätäjä kehottaa toimimaan vastoin lakia?

”Se ei tietenkään ole sopivaa. En nyt puhu kyseisestä tapauksesta vaan yleisesti. Meillä lähdetään siitä, että sananvapaus on sen verran korkea arvo, että pitää katsoa tosi tarkkaan, miten sitä voidaan rajoittaa.”

Tavio muistuttaa, että jokainen kansanedustaja vastaa itse teoistaan.

”On itsestään selvää, että lakia pitää noudattaa. Sen pitäisi olla kaikille selvää.”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006099002.htm...

Miten paljon tämä porukka, joka sulan tämän ääliön hattuun laittoi, jaksoikaan taivastella sitä kun Pennasen protestin takia lentokone myöhästyi melkein kymmenen minuuttia. Kyllä oli hirveä rikkomus Pennaselta se, hui kauhistus.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #109

Et sitten vastannut kysymykseen. Eikä Husun juttu liity persuihin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #111

Tyhmiin kysymyksiin ei viitsi vastata. Aivot näivettyy siinä puuhassa. Minulla on muutakin ajateltavaa kuin haittakansallismielisten kuihtuneet kauhukuvat.

Janne Kirjasniemi

On surullista, kuinka monella kommentoijalla täällä tuntuu olevan epäselvää se, että työperäinen maahnamuutto on eri asia kuin turvapaikkapolitiikkaan tai pakolaisiin perustuva maahanmuutto, vaikka se nimenomaan ensimmäisessä kappaleessa selvennettiin ja siihen oli viitteitä myös otsikossa, joten pelkästään senkin perusteella täm'än pitäisi olla selvä.

Mitä tulee Afrikan maiden tilanteeseen, olisi hyvä jos ihmiset, kun käyttävät Afrikan maita esimerkkinä, miettisivät ehkä hieman syvällisemmin niitä seikkoja, jotka vaikuttavat Afrikan ja Lähi-Idän maiden nykytilaan. Se llaisia seikkoja, jotka liittyvät muuhunkin kuin kulttuuriin, uskontoon tai etnisyyteen, sillä varsin monet edelliseen kolmeen liittyvistä asioista ovat seurausta hyvin monista syvemmistä asioista. Ei meillä täällä Suomessa mene hyvin sen takia, että me olemme jotenkin itsestäänselvästi erinomaisia, vaan kyse on todella monen sukupolven aikana syntyneestä kumulatiivisesta efektistä, jonka alkusysäykset eivät liity meihin nykyään eläviin millään tavalla ja josta on ihan turha ottaa mitään ansioita. Näiden muiden seikkojen miettiminen voi olla avartavaa meidän omankin yhteiskunnan ymmärtämisessä.

Tietenkin on aina olemassa se mahdollisuus, että näihin "kato Afrikkaa!" juttuihin turvaudutaan ihan muista syistä, joita ei ihan onnistuta peittelemään, sillä jos ASfrikan maiden epäonni ei johdu heidän ympäristötekijöistään (millä tarkoitan kaikkea mikä vaikuttaa, en ainoastaan ymäröivää luontoa), niin mistähän se sitten johtuu? Koska he ovat jotenkin sisäisesti huonompia vai?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kannattaisiko aloittaa Euroopan maantieteellisestä sijainnista vs. Afrikan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset