Husu

Uusi normaali = vanha kunnianloukkaus?

  • Uusi normaali = vanha kunnianloukkaus?

Ruotsin odotetut vaalit ovat ohi. Mitä me voimme oppia niistä? 

Ensinnäkin sen, että enemmistö ruotsalaisista ei luota puhtaasti rasistisella agendalla ratsastavien puolueiden perusteettomiin lupauksiin. Väittivät he (samoin kuin oman kotimaamme vastineet) omissa kuvitelmissaan mitä tahansa, totuus on, että he eivät edusta kansan enemmistöä.

Länsinaapurimme eivät antaneet näiden puolueiden viestin ja mitä mielikuvituksempien uhkakuvien vaikuttaa ajatuksiinsa ja sumentaa heidän järkeään. 12 poäng siitä heille.

Mitä vaalit kuitenkin osoittivat on se, että niitä ihmisiä, joihin tuo linja puree, on enemmän kuin aiemmin. Elämme aikaa, jossa faktan ja fiktion rajat hämärtyvät pelottavallakin lailla. Ihmiset eivät joko osaa tai halua tehdä eroa luotettavien uutislähteiden ja epämääräisten, kenen tahansa perustamien valemediasivustojen välillä.

Liian monet ihmiset eivät edes yritä analysoida heille joka suunnalta tulvivaa (dis)informaatiota; vaatia lähteitä, todisteita ja perusteluja.Tosiasioiden sijaan vaakakupissa painavat enemmän tekosyyt, joiden avulla lietsoa itsensä näkemään vihaa ja uhkaa kaikkialla ja näitä samoja lähteitä lainataan ja uudelleenlähetetään myös täkäläisissä piireissä. Ihmisille on tärkeämpää olla äänessä kuin olla oikeassa. Mistä se oikein kertoo?

Tällaisessa ilmapiirissä poliitikkojen vastuu korostuu entisestään. Jopa aikaisemmin ihan tolkun ihmisinä pitämäni poliitikot ovat alkaneet (näiden ääriryhmien kannattajien kanssa flirttaillakseen?) tietoisesti hämärtää rajoja normaalin, vastuullisen kielenkäytön ja populistisen, leimaavan ja halventavan retoriikan välillä.

Äärioikeisto on saanut rummuttaa terminologiaansa niin kauan ja isoon ääneen, ettei se enää shokeeraa ketään. Sen sijaan se on, näiden tavanomaistenkin poliitikkojen avustuksella, normalisoitunut ja vakiintunut jopa heidän ilmaisuunsa. Sen seuraus on se, että sillä autetaan legitimisoimaan näiden maailman halla-ahojen ja huhtasaarten avoimen vihamielistä agendaa. Mekin olemme jo alkaneet turtua siihen kun sitä on hoettu jo niin pitkään. Mutta sitäkö me haluamme? Että uusi normaali onkin sama kuin vanha kunnianloukkaus?

Mitä Ruotsi edellä, sitä Suomi perässä? Katsokaa vaikka, mitä pääministeri Sipilä päästelee suustaan.

Uskon että useissa ihmisissä tämän kaltaiset lausunnot aiheuttavat hämmennystä ja epäilystä eivätkä missään nimessä herätä luottamusta; ei kanssaihmisiini eikä näihin poliitikoihin. Eikö poliitikkojen tehtävä ole edustaa arvojohtajuutta? Antaa kansalle toivoa ja työkaluja? 

Pelolla johtaminen ei ole vielä koskaan osoittautunut toimivaksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Tero Wihuri

Koska Äärioikeiston vastustaminen onnistuu sitä vahvistavalla politiikalla ?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Ensinnäkin sen, että enemmistö ruotsalaisista ei luota puhtaasti rasistisella agendalla ratsastavien puolueiden perusteettomiin lupauksiin."

Jos rasistisella agendalla ratsastavilla viittaat SD:hen, niin tuskin he villeimmissä kuvitelmissakaan havittelivat enemmistöä v. 2018.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Logiikka ontuu.
Enemmistö ruotsalaisista ei luottanut demareihin. Huom. rasistinen historia.
Enemmistö ruotsalaisista ei luottanut vihreisiin.
Enemmistö.....
Enemmisto.....

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

” Mitä Ruotsi edellä, sitä Suomi perässä ? ” Tuon voisi muotoilla. Mitä EU edellä, sitä Ruotsi perässä. Toki, Ruotsissa on kansallismielisten kannatus laahannut jäljessä, vrt. Suomi.

EU n aluella vastaavasti vallitsee harvinaisen yhtenäinen ja kasvava muutoshalu vallitsevaan maahanmuuttopolitiikkaan. Kansallismielisyys kasvaa nyt vahvasti. Yli 17,4% kannatuksen kansallismieliset puolueet saavat jo 10 EU maassa ja Sveitsissä. Suosion kasvamisen syyksi nähdään maahanmuutto ja Islam. ( poliittinen ?) tämä kehityssuunta näyttää muodostuvan uudeksi normaaliksi. Kyseessä on kasvava trendi, joten vastustus voimistuu koko ajan. Taitekohtaa vallitsevassa trendikehityksessä ei ole vielä nähty.

EU:s asylpolitik

– Vi ser allt fler partier i Östeuropa med motstånd mot invandring och islam. De finns nu även i Tjeckien, Lettland, Estland och Slovakien och förenas i sin kritik mot EU:s ambitioner om en gemensam asylpolitik. De som är tydligast i migrationsfrågan får många röster, som Sverigedemokraterna här hos oss, säger Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola.// SVT

Tuossa statistiikkaa EU n alueelta.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/allt-fler-hoger...

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hyvä kirjoitus Husu! Kaikenlaisesta kunnianloukkauksesta ja vihapuheesta on pikkuhiljaa tullut lähes normaalia. Erilaiset valemediat, some-kanavat ja kärjistyvät sanavalinnat ovat yleistyneet aivan käsittämättömällä tavalla.

Viimeisin esimerkki kärjistyvästä sanavallinnasta kuultiin Oulun keskustan Riikka Moilaselta. Kun somessa totutaan lukemaan ja käyttämään mitä vain törkeyksiä, se tulee pikkuhiljaa ihmisten puheisiinkin.

Voitko täsmentää vielä, mitä Sipilän puheista pitäisi erityisesti huomioida? Onko joku tietty lausunto, johon viittaat, vai yleisemmin hänen linjaansa?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihapuhe on pyrkimystä rajoittaa sananvapautta luomalla pelkoa. Toimintalogiikka on siis sama kuin terrorismilla, joka jo ihan määritelmänsä mukaan pyrkii luomaan kauhua ja hallitsemaan sillä. Mekanismi on samanlainen kuin niillä vallanpitäjillä, jotka luovat lakeja rajoittaakseen kansalaisvapauksia ja ihmisoikeuksia lainsäädännöllä. Jos vihapuheen lietsojat siirtyvät altavastaajan asemasta valtaan, he jatkavat sananvapauden rajoittamista virallisten reittien kautta. Näitä ovat lainsäädäntöön vaikuttamisen lisäksi pyrkimys vaikuttaa median hallintakoneistoihin ja siirtää päätäntävaltaa hallituksen ohjenuoraan. Tämä näkyy esimerkiksi hyökkäyksinä vapaan median edustajia kohtaan tilanteissa, joissa he kysyvät epämiellyttäviä kysymyksiä. Tätä tapahtuu tällä hetkellä monessa maailman kolkassa, myös Suomessa, myös korkean tason poliitikkojen toimesta.

Halla-aho ei tietenkään määrittele talousajatteluaan libertarismiksi, enkä minäkään niin kuvittele. Hän määrittelee sen oikeistokonservatismiksi. Ideologiassa ei ole siis kysymys ajattelusta, jossa siirrettäisiin maahanmuuttajilta jääviä kustannuksia köyhille suomalaisille, vaan siitä, että kumpikaan näistä tahoista ei ansaitse tukea. Halla-ahon sanoin: Työikäisen ihmisen kuuluu ansaita elantonsa itse. Tämä Halla-ahon näkemys on mediassa jäänyt usein harmillisen varjoon toimittajien keskittyessä maahanmuuttolinjauksiin. Empatia ei ole noita ajattelumalleja yhdistävä piirre.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset