Maahanmuutto ja keskitie

Antti Rinne on tänään näyttävästi kommentoinut SDP:n maahanmuuttolinjaa asetellen sen ”keskitielle”. Olen itse jäsenenä Joona Räsäsen johtamassa työryhmässä, jonka tehtävänä on kirkastaa SDP:n maahanmuuttopoliittista linjaa. Ryhmän jäsenenä voin taata, ettei SDP:n linja ole sellaista ”keskitietä”, niin kuin Rinteen puheista on tulkittu.

Kun on kyse ihmisoikeuksista, ei SDP ole keskitiellä – ihmisoikeuksien tulee toteutua poikkeuksetta. Kun on kyse ihmisten, kuten turvapaikanhakijoiden, epäinhimillisestä kohtelusta, ei SDP ole keskitiellä – ihmisiä tulee kohdella hyvin. Kun on kyse hädässä olevien ihmisten auttamisesta, ei SDP ole keskitiellä – hädässä olevaa tulee auttaa, milloin se vain on mahdollista.

SDP haluaa auttaa ihmisiä jo lähtömaissaan ja vähentää tarvetta turvautua riskialttiisiin reitteihin mm. nostamalla pakolaiskiintiötä 1050:een 750:sta. SDP kannustaa aktiiviseen kotoutumiseen, mihin kuuluu mm. se, että edistetään maahanmuuttajien pääsemistä kiinni suomalaiseen työelämään turhaa byrokratiaa karsimalla. SDP:n maahanmuuttopoliittinen linja ei käsittele maahanmuuttoa pelkästään kulueränä, vaan aktiivisen kansalaisuuden kautta. SDP:n maahanmuuttopoliittinen linja ei vedä yhtäläisyysmerkkejä maahanmuuttajien ja rikollisuuden välille eikä missään nimessä halua vaarantaa suomalaisen yhteiskunnan turvallisuutta.

Se, miten minä Antti Rinteen mainitseman ”keskitien” ymmärrän, tarkoittaa tässä sitä, että maahanmuuttoa tarkastellaan asiallisesti ja faktoihin pohjautuvasti. On ihan yhtä älytöntä kuvitella, että voimme suoralta kädeltä tyrmätä jokaisen turvapaikkahakemuksen kuin on vaatia, että myöntäisimme turvapaikan kaikille.

Äärioikeiston lanseeraama ajatus siitä, että maahanmuutto on jotenkin automaattisesti Suomen edun vastaista, on mennyt liian hyvin läpi poliittisessa retoriikassa. Väestön ikääntyminen ja sen myötä muuttuva huoltosuhde tarkoittavat sitä, että esimerkiksi työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan ihan oikeasti. Näin taataan riittävien työntekijöiden määrä mm. palvelu- ja kuljetussektoreilla ja saadaan ne eläkkeet maksettua.

Suomen maahanmuuttopolitiikka ja siihen liittyvä lainsäädännön valmistelu tulee vastaisuudessakin perustumaan hallituksen linjaamiin tavoitteisiin, EU:n yhteisiin käytäntöihin sekä kansainvälisiin sopimuksiin. Näistä tärkeimpiä ovat Euroopan ihmisoikeussopimus, kidutuksen vastainen yleissopimus, lasten oikeuksien sopimus sekä Geneven pakolaissopimus. Maahanmuuttopolitiikassa on kuitenkin muistettava, että kyseessä on ihmiset ja heidän turvallisuutensa ja tulevaisuutensa.

abdirahimhussein
Sitoutumaton Helsinki

Abdirahim ”Husu” Hussein on Suomen PENin sananvapauspalkinnolla palkittu kansalaisaktivisti ja helsinkiläinen 5 lapsen isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu