Husu

Ramadan - hyödyllisiä oppitunteja elämään

  • Ramadan - hyödyllisiä oppitunteja elämään

Ramadan päättyy tänään. Takana on kuukausi nälkää, janoa, alhaista verensokeria, väsymystä ja pinnalla olevia hermoja. Mutta myös itsensä haastamista, rauhoittumista, pohdiskelua siitä, miten kehittää itseään ja muiden hädälle herkistymistä.

Ramadanin aikana tunteet ovat pinnassa. Siihen osallistuvat tekevät valinnan kieltäytyä asioista, jotka etenkin nykyajan yltäkylläisyydessä otetaan helposti itsestäänselvyytenä. Se muistuttaa siitä, että miljoonille ihmisille nälkä ja puute eivät ole valinta. Ne ovat olosuhteiden sanelema pakko, joka määrittää koko jokapäiväistä elämää. Siksi Ramadanin aikana laitamme entistä suurempia ponnistuksia hyväntekeväisyyteen. Jouluun liittyvässä lausahduksessa siitä, kuinka ”maassa on rauha ja ihmisillä hyvä tahto” kiteytyy koko Ramadanin idea. Paaston päättyessä päivän päätteeksi ei kukaan jää yksin. Kaikilla on paikka johon mennä, kaikille annetaan ruokaa syödäkseen.

Fyysisistä tarpeista tinkimimen muistuttaa myös siitä, että meissä on se toinenkin, henkinen puoli.Se vaatii ihan yhtä lailla tarpeidensa huomioimista. Niinpä haastaessamme kehomme haastamme myös mielemme. Syvennymme siihen, missä olemme onnistuneet ja mitkä asiat meissä vielä vaativat hiomista (on muuten koko elämän mittainen projekti. 

Yksi Ramadanin hienoimmista asioista on se uskomaton yhteenkuuluvuuden tunne, jonka se synnyttää. Me emme ole tässä yksin; emme Ramadanin kilvoittelussa, emme tässä maailmassa. Etenkin Ramadanin aikaan sitä on ihan eri lailla tietoinen siitä, että on osa maailmanlaajuista yhteisöä. Oli taustamme, asuinpaikkamme tai elämäntilanteemme mikä tahansa, tämän kuukauden ajan me olemme kaikki samalla viivalla, eläen elämäämme samassa rytmissä, samojen haasteiden ja rajoitteiden kanssa sinnitellen.

Ramadanin suurin oppitunti onkin ehkä juuri tuossa. Nämä kaikki yhdessä muistuttavat velvollisuuksista, joita meillä on paitsi itseämme, myös muita kohtaan. Meillä on velvollisuus tutkiskella omia tekojamme ja sanojamme, tehdä työtä itsemme kehittämiseksi niin, että voimme olla parhaita mahdollisia versioita itsestämme ja oppia, miten huomioida ja palvella muita ympärillä paremmin.

Se, että edes kerran vuodessa keskittyy omaan napaan tuijottamisen sijaan maailmaan ympärillämme, on arvokas asia, josta hyöytyisi varmasti ihan joka ikinen tämän maailman asukas.

Mutta nyt, SYÖMÄÄN! Eid Mubarak, eli hyvää Eidiä teille kaikille! Olkoon maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto vielä huomennakin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

On myös vaikea ymmärtää, miksi kauniisiin pyrkimyksiin tarvittaisiin uskomuksia.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Husulla on kuitenkin hyvä pointti. Hänen uskontonsa velvoittaa häntä miettimään tärkeitä asioita elämässä. Monetkaan, eivät mieti vaikka vain sen takia, että on mukamas kiire.

Mutta jos on liian "kiire" mukamas miettiä, elämän tärkeimpiä asioita: niin onko se hyväksi ihmiselle tai yhteiskunnalle yleensäkin?

Minut aikoinaan Suomen kristityt sanoivat, että olen antikristus kun vain ihmettelin miksi he vihaavat meditaatiota. Sehän vain tarkoittaa sitä, että on paikallaan eikä pyri tekemään mitään: edes ajattelemaan, eikä edes liity mihinkään uskontoon, vaan on ns. itsetutkiskelua.

Mietin, että pelkäävätkö he juuri sitä, että alkaisi miettimään tärkeitä asioita elämässä? Ja että heidän uskonsa ei olekaan sitä, mitä he koittavat itselleen rakentaa?

Minun mielestä se on paha teko, että me täällä Suomessakin, elämme kuin kuninkaat kun tiedämme, että se tavalla tai toisella perustuu siihen, kun muualla maailmassa kurjuus lisääntyy.

Käsittääkseni raamatun yksi tärkeä pointti on se, että Kristuksen kuoleman kautta on jokainen synti kuoletettu. Jopa ne, joista seuraa kuolemanrangaistus.

Kukaanhan ei tiedä, mitä tapahtuu, kun kuolemme. Raamatun mukaan, tällöin ihminen joutuu oikeuden eteen.

Kristuksen veren kautta "armo käy oikeudesta" eikä ihminen joudu itse vastaamaan pahoista teoistaan.

Lisäksi ihminen saa Pyhän Hengen, jonka voiman avulla hän voi muuttaa tapansa ja alkaa elää paremmin. Armo ei siis perustu ihmisen tekoihin, vaan se on Jumalan lahja.

Eikö se ole varkaus kun viemme lapsilta leivän saadaksemme itsellemme esim. kännyköitä? Jollain tapaa globalisaatiossa kaikki liittyy kyllä toiseensa tällä tavoin.

Eikö siitä tee murhan se, että me kaikki jollain tavalla tiedämme, että näin me elämme eikä oikeastaan, ketään halua miettiä asiaa.

Tällaista asiaa kutsutaan tabuksi. Olisiko Suomessa aika käsittellä, aikamme tabuja?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #12

#12
"...että me täällä Suomessakin, elämme kuin kuninkaat kun tiedämme, että se tavalla tai toisella perustuu siihen, kun muualla maailmassa kurjuus lisääntyy..."

En ymmärrä miksi muun maailman kurjuus lisääntyy, jos suomalaiset omalla työllään ovat hankkineet hyvän elintason itselleen?

Jos tunnet huonoa omaatuntoa, että sinulla on asunto, ruoka ja vaatteet ja ehkä jotain mukavuuteen ja viihtyvyyteen liittyviä asioita ja tavaroiota, heitä ne kaikki pois ja pukeudu tuhkaan ja säkkiin, - ei sitä kukaan kiellä ja kas näin tunnet itsesi onnelliseksi.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #12

# 12 ”Hänen uskontonsa velvoittaa häntä miettimään tärkeitä asioita elämässä.” Mikä uskomusjärjestelmä ei velvoittaisi? Tarkoitatko, että muslimeille riittää tärkeiden asioiden ajattelemiseen yksi kuukausi vuodessa? Kuinka te uskovaiset suhtautuisitte tilanteeseen, jos on olemassa kuolemanjälkeinen elämä, mutta ei Jumalaa. Hyvän elämän edellytys ei ole uskonto, ei Raamattu sen enempää kuin Koraanikaan. Uskonnon menevät ja tulevat se on luonnon laki, eivätkä nykyiset valtauskonnot tule siinä suhteessa tekemään poikkeusta. Abrahamin uskonnot ovat vaikuttaneet ihmiskunnan historiaan parinvuosituhannen ajan, tiede ja tekniikka on kehittynyt viimeisen parinsadan vuoden kuluessa jättiharppauksin, uskonnot ovat jämähtäneet akupisteeseensä, on selvää, etteivät ne voi kantaa vastuuta ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Mohammed oli sotapäällikkö. Paasto lisää pinnan kiristymistä, eli aggressiivisuutta, kuten kuvasit. Erilaisissa tarkkuutta vaativissa ammateissa, kuten potilastyössä verensokerin alhaisuus on vaarallista. Hoitovirheitä sattuu tutkitusti enemmän, kun verensokeri on alhaalla. Paastoamisen on todettu vaikuttavan myös koulumenestykseen. Paastoaminen on kuitenkin terveellistä. Se kannattaisi ajoittaa kuitenkin loma-aikaan ja kuukauden mittainen paasto ei liene optimaalinen vaihtoehto terveyden kannalta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Aikuiset käyttäköön aikansa kuten parhaiten katsovat. Ottakoot vaikka töistä sitten lomaa ja paastotkoon. Työn tuottavuushan ei tokikaan ole paastoamisesta kiinni ? Ramadania viettävät lapset eivät kuitenkaan oikein jaksa olla täysillä mukana tässä ylevässä ja virkistävässä tapahtumassa. Voi hiukan nestetasapaino ja veren sokeri heitellä, jos aamuyön ruokailulla päivän puuhastelee.

Kuulemma lapsilla on hieman vaikeuksia osallistua iltapäivisin opetukseen ja koulun aktiviteetteihin.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/skola-...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet varmaan huolehtinut siitä, ettet ole syönyt mitään ennen auringon laskua ja auringon nousun jälkeen? Siihen väliinhän mahtuu muutamia tunteja!

Paitsi Rovaniemestä ylöspäin ...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suomessa noudatetaan Mekan rytmiä imaamin päätöksellä.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Ei ole mitään yhtä imaamia joka olisi kaikkien johtaja eikä siten mitään yhtä, kaikkien noudattamaa linjaa. Tuo on yksi mahdollisuus, sillä Ramadanin ajankohta vaihtelee vuodesta toiseen, joten joissain päin Suomea tilanne voisi Suomen aikataulua noudattamalla olla se, ettei ihminen saisi syödä tai juoda päiväkausiin tai vastaavasti talveen osuessaan paasto kestäisi vain joitain minuutteja päivässä. Toinen löytäntö on se, että noudatetaan lähimmän muslimimaan (Turkki/ Istanbul) aikoja. Itse, niinkuin suurin osa Suomen muslimeista, noudatan kuitenkin ihan tätä meidän paikallista aikaa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #10

Et kai sinä entinen taksikuski tosissaan tuollaiseen sorru ja usko. Miksi tätä ? Pukeudut toki suhteellisen hyvin... Mutta ei mene ns läpi ! Kaikki uskonnot pitää suitsia ja lopulta kieltää, koska niistä aina seuraa kansanmurhia, söit mitä vaan. Joten ehkä sinä olet myös kiihoittaja.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuollainen paasto tekisi hyvää ihan kaikille silloin tällöin. Uskonnosta viis.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Millä perusteilla? Ei ainakaan lääketieteellisillä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ihan henkisillä perusteilla. Kyllä tämän yltäkylläisen elämän keskellä olisi välillä hyvä pysähtyä tiedostamaan ettei kaikki ole itsestäänselvää.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #11

Siis henkisillä perusteilla uskonnosta viis. Eli uskolla mennään.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Itsehän olen opiskellut biologiaa lähes koko elämäni.

Ehkä et ole ajatellut näitä muutamia asioita.

Esim. oletko miettinyt, mitä tekee suoliston mikrobeille se, kun paastoaa? Tällöin ne jalostuvat, kun syntyy kilpailu niiden kesken.

Suoliston mikrobit on todettu olevan ihmisen tärkein "elin". Ne vaikuttavat niin vitamiinien imeytymiseen kuin mielialaan vaikuttaviin aineisiin aivoissa ja immuunijärjestelmän toimintaan.

Lisäksi, kun paastoaa, niin veri puhdistuu tehokkaasti mm. rasvasta, näin mainitakseni muutamia asioita.

Voisi ajatella, että paasto on ikäänkuin "öljynvaihto" autossa. Se on vähän väliä hyvä tehdä, että kone käy paremmin.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #13

Niin. Ramadanin aikana muslimit ovat syömättä valoisan aikaan, mutta yöllä ahmivwt kaksin käsin. Lääketieteellisesti tällaiset syömiskäytännöt eivät ole terveellisiä, vaikka kuinka keskiaikaiset mielikuvitususkomukset näin väittävätkin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #13

Kommentistasi päätelleen saattaisi epäillä, että et ole opiskellut biologiaa päivääkään.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomalaisethan viettävät paastoa joka talvi - eivät syö mitään auringonnousun ja -laskun välisenä tuntina.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Näyttää siltä, että Ramadan ei ole saanut islamisteja suvaitsevaisemmiksi ja rauhanomaisemmiksi koskaan, vaan väkivalta jatkuu ja todella pitkä listaus pitenee.

Suomessa tuli Turun terroristisien veritekojen tuomio, ja väkivalta jatkuu.
Viite:
http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3986769/Turun...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Islamist_ter...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Olipas outo kommentti. Mikä tekisi radikaaleista häviäjistä suvaitsevaisia ja rauhanomaisia?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Häviäjiä ovat ns. suvaitsevaisto vailla itsesuojeluvaistoa. Sen aika näyttää satavarmasti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #25

Onneksi oikeusvaltion itsesuojelu toimii. Häviäjiä ovat paitsi islamistiterroristit, myös MV-lehden Ilja Janitskin ja desantti Bäckmann.

Käyttäjän HeikkiRosti kuva
Heikki Rosti

Jo joutui armas aika,niin yo opetuksen mukaan kaikki Mercedes-miehet öljyn vaihtoon,eikä Lada-miehiltäkään se ole kielletty.Paastostahan(öljynvaihdosta) kuintenkin vähän hyötyä,jos samalla ei myös ohjelmistoa päivitetä.Joten hi-tec päivityksistä huimaa kysyntää.

Käyttäjän HeikkiRosti kuva
Heikki Rosti

Jo joutui armas aika,niin yo opetuksen mukaan kaikki Mercedes-miehet öljyn vaihtoon,eikä Lada-miehiltäkään se ole kielletty.Paastostahan(öljynvaihdosta) kuintenkin vähän hyötyä,jos samalla ei myös ohjelmistoa päivitetä.Joten hi-tec päivityksistä huimaa kysyntää.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Ihminen ei ajattele nälkäisenä muuta kuin ruokaa, enkä usko, että muslimien elimistö tässä asiassa poikkeaa muista ihmisistä. Muistan lapsuudestani, kun mummo ortodoksina paastosi pääsiäisen aikaan, hän nälästä kärttyisenä ei ollut mukavaa seuraa. Koko paasto on jäänne menneiltä ajoilta ja joutaisi jo historian romukoppaan. Mutta jos siitä ei ole muille haittaa, niin syökää öisin, mutta antakaa muiden levätä ja nukkua rauhassa. Mitään terveyttä edistäviä vaikutuksia paastolla ei ole, senhän tajuaa olematta lääkäri {mielenterveyttä se saattaa jopa horjuttaa}.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Nälkä onkin luultavasti tehokkain keino mielenhallintaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Oli taustamme, asuinpaikkamme tai elämäntilanteemme mikä tahansa, tämän kuukauden ajan me olemme kaikki samalla viivalla, eläen elämäämme samassa rytmissä, samojen haasteiden ja rajoitteiden kanssa sinnitellen."

Kotoutumisen kannalta olisi hyvä, jos olisitte samalla viivalla myös kaikkien muiden suomalaisten kanssa, eikä vain Ramadania viettävien.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Suosittelisiko Pihlanto ramadanin viettämistä vain jo kotoutuneille Suomen muslimeille, kuten esimerkiksi Husulle? Vai oliko ajatuksissasi, että Suomessa tulee kaikkien olla samalla viivalla kaikkien perinteiden kanssa, eikä sooloilla viettämällä jotakin jom kippur tai ramadania mielensä mukaan?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei suosittele mitään kenellekään. Jokainen olkoon "omalla viivallaan".

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Suomalaiselle veronmaksajalle, joka teidänkin elantonne isolta osin kustantaa, on varattu ikuinen ramadan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuota ihmettelen, miksi jonkin hyvän tekemiseen tarvitaan uskonto ja sen velvoite. Onko asia kertakaikkiaan niin, että ihminen ei mitenkään muuten, kuin uskonnon avulla, pysty mietiskelemään ja keskittymään olennaiseen? Minä en usko tuohon. Sen sijaan uskon, että ihminen voi uskonnottomanakin pohtia elämän peruskysymyksiä. Sitä pohdintaa kutsutaan filosofiaksi ja sitä voi harrastaa niin uskova kuin uskonnoton

Jonny Wadd

Ihmettelen miksi "Husu" tuo ramadan esille tällä foorumilla. Eikö olisi suomen kannalta tärkeämpää keskustella mitä laiton maahanmuutto maksaa suomen veronmaksajille ja aiheuttaa tiettyjen aduinalueiden kurjistumista. Nuoret muslimimiehet, "pakolaiset", eivät juurikaan noudata uskontonsa vaatimuksia alkoholin, tupakan suhteen. Tärkeämpää on saada ilmainen toimeentulo.

Airi Pulkkinen

Hyvää asiatietoa: Ayaan Hirsi Ali, neitsythäkki tai hänen uusin kirja HARHAOPPINEN. Martti Ahvenainen, islam Raamatun valossa. Näistä nämä asiat selviää.
Turvapaikanhakijoiden kuluista Antti Rinne totesi 9.10.2016, että olemme maailman rikkaimpia, eikä apu ole ongelma taloudellemme, eikä myöskään raha ole pois työttömiltä tai eläkeläisiltä. Laitoin tämän jutun talteen, niin päätön se on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset