Husu

Muslimikin on ihminen

  • Muslimikin on ihminen

San kutsun osallistua rasismitutkimukseen. Ja toisen osallistua yhteen valtakunnalliseen ohjelmaan ja kertoa, millaista on olla muslimi. Ehkä vähän samanlaista kuin olla...ihminen? Aamulla herää, syö, käy töissä, on jumissa kello neljän ruuhkassa ja nukkuu?

Nuo olivat taas muistutuksia siitä, mihin lokeroon minut on laitettu. Helsnkiläisenä, poliitikkona, yhteiskunnallisesti aktiivisena, mediapersoonana (mitä tuo edes tarkoittaa?), yrittäjänä ja isänä olen mielelläni osa keskustelua minulle tärkeistä asioista ja tarpeen vaatiessa olen mukana myös luomassa keskustelua asioista, jotka jäävät liian vähälle huomiolle.

Helsinkiläisenä minua huolestuttaa esim. sote-kuvio, poliitikkona esimerkiksi yhteiskunnan eriarvoistuminen ja etenkin köyhyyden periytyminen ja sen vaikutukset lapsiin.

Yhteiskunnallisista asioista kannan huolta niin syrjäytymisestä kuin ikärakenteen muutoksesta ja siitä, miten se vaikuttaa järjestelmämme kestokykyyn, koulutuksen tulevaisuudesta.

Mediassa työtä tekevänä minua hirvittää ihmisten puutteellinen medialukutaito, kyvyttömyys lähdekritiikkiin ja totaalinen ymmärtämättömyys terveestä ja lain sallimasta kommunikaatiosta ja vuorovaikutuksesta.

Yrittäjänä minua turhauttaa epävarmuus työtilanteesta, suomalainen byrokratia, joka tuntuu haluavan tehdä itsensä työllistämisestä mahdollisimman hankalaa ja kannattamatonta ja innostaa ajatus suomalaisen osaamisen tehostetummasta viennistä myös maailmalle.

Isänä minua huolestuttavaa kaiken tämän lisäksi noin miljoona muuta asiaa kuten ne terveysriskit, joille lapsemme altistuvat vuosien ajan homekouluissa, joille ei tehdä mitään, vaikka ongelma on tiedossa. Nämä kaikki ovat asioita, jotka ovat lähellä sydäntäni, joista minulla olisi sanottavaa ja joiden eteen teen töitä.

Ei minun olemassaoloani kuitenkaan silloin kukaan muista, kun kaivataan näkemyksiä noista asioista.

Minusta tulee relevantti vasta siinä vaiheessa, kun tarvitaan islamin, maahanmuuton, monikulttuurisuuden ja rasismin asiantuntijaa.

Olen muslimi, mutta en mikään islamin asiantuntija. En minä osaa kommentoida vaikka jotain 1700-luvulta olevaa tekstiä ja sen vaikutusta jonkun tietyn asian tulkintaan jossain tietyssä suuntauksessa jollain tietyllä alueella. En minä osaa vastata joka ikisen maailman yli miljardin muslimin puolesta, että miksi joku jossain ajattelee jostain jollain lailla.

Islamissa, niinkuin missä tahansa uskonnossa on paljon eri suuntauksia ja tulkintoja. Joskus noiden ”oppineiden” lausunnot ovat niin älyttömiä, että oikein hävettää niiden puolesta. Miettikää nyt näitäkin:

Jonkun egyptiläisen mukaan mies voisi mennä naimisiin aviottoman tyttärensä kanssa. Joku saudi käskee tappamaan kaikki Mikki Hiiret Saatanan lähettiläinä. Jossain Pakistanissa väitetään että poliorokotus on vain länsimaiden salajuoni sterilisoida kaikki muslimit.

On ihailtavaa haluta oppia tuntemaan ja ymmärtämään erilaisuutta. Valitettavan usein tuollaisesta ”kaikki mitä olet koskaan halunnut tietää islamista”- paneelista tulee vain ennalta-arvattava nyrkkeilymatsi, jossa islam-asiantuntijoina itseään pitävät rajakit huutelevat että niin mutta kun islam ja naiset ja homot! Mitä minä tuohon voin sanoa? Minä tykkään molemmista.

Ajatelkaa ”kysy mitä tahansa kristityltä”- keskustelua, jossa vaikka viideltä tapaluterilaiselta tentattaisiin, että miksi kristinuskon pakkolevittämisen nimissä sai tappaa satojatuhansia ihmisiä jos se Jumala kerran on niin rauhaarakastava? Miksi kirkot eivät irtisanoutuneet irti Ku Klux Klanista tai holokaustista ja ovat itse asiassa enemmän tai vähemmän antaneet siunauksensa muutamalle muullekin kansanmurhalle?

Miksi katolinen ei saa avioeroa häntä pieksävästä miehestä? Miksi homot saavat Kanadan anglikaanien kirkossa mennä naimisiin mutta muualla joutuvat helvettiin?  Miksi luterilainen pappi saa mennä naimisiin mutta katolinen ei? Miksi nainen voi olla pappi luterilaisessa kirkossa mutta ortodoksisuudessa ei? Miksi mormonilla saa olla sata vaimoa mutta muilla ei?

Miten katolisten ehtoollinen voi oikeasti olla pala 2000 vuotta sitteen kuolleen miehen ruumista? Miksi lestadiolainen ei saa katsoa TV:tä, käyttää ehkäisyä tai kuunnella rokkia?

Miksi helluntailaiset kastetaan vasta aikuisena? Miksi Jehovan todistaja ei saa viettää syntymäpäivää, adventisti juoda kokista tai amishit käyttää sähköä? Miksi Plymouthin veljekset eivät saa syödä ulkopuolisten kanssa? Millä kielillä ne helluntailaiset oikein puhuvat? Miten katolinen kirkko voi samaan aikaan tuomita homoseksuaalisuuden, esiaviollisen seksin ja pakottaa pappinsa selibaattiin kun samaan aikaan se aktiivisesti peittelee pappiensa keskuudessa maailmanlaajuisesti esiintyvää pedofiliaa?

Kaikkihan nuo ovat kristittyjä, ihan niinkuin hekin?

Entä jos siis muistettaisiin, että ihmisiä me ollaan ensisijaisesti kaikki. Kuunnellaan, mitä se toinen sanoo, ei sitä, mitä me halutaan uskoa sen sanovan?

Ja pliis - jätetään se Mikki Hiiri rauhaan. Mun muksut tykkää siitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Miksi Jehovan todistaja ei saa viettää syntymäpäivää,"

Suosittelin blogiasi, mutta tuo lause on siinä moka. Jehovan todistajia ei nimittäin luokitella kristityiksi eivätkä he itsekään itseään sellaisina pidä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jaa, minun käsittääkseni mikään muu kristillinen yhteisö ei tunnusta vartiotorniseuran agentteja kristityiksi, mutta he itse pitävät itseään (käytännössä) ainoina kristittyinä:
https://www.jw.org/fi/jehovan-todistajat/usein-kys...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näköjään heidän omassa propagandassaan nykyään noin mainitaan. Ristiä he eivät kuitenkaan hyväksy symbolikseen eivätkä vietä joulua tai pääsiäistä.

Kuten mainitsit, yleisesti ottaen heitä ei pidetä kristittyinä:

"Jehovan todistajien uskonto eroaa kristinuskosta monin tavoin, kuten hylkäämällä kolminaisuusopin[9], pitämällä Jeesusta arkkienkeli Mikaelina,[10] sekä kieltämällä Raamatun ilmoittaman iankaikkisen kadotuksen olemassaolon, rajoittamalla taivaaseen pääsyn vain 144 000 voidellulle ihmiselle[11], sekä uskoessaan Jeesuksen palanneen maan päälle vuonna 1914.[12]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jehovan_todistajat

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #5

Kyllä he pääsiäistä viettävät, mutta eivät joulua eivätkä ystävänpäivää. Joulua he eivät kuulemma juhli siksi että Jeesus ei oikeasti syntynyt jouluna. No jos tarkkoja ollaan, ei ole täyttä varmuutta siitä että sitä on koskaan ollutkaan. Sama koskee muuten kahta muutakin maailmanhistoriaan paljon vaikuttanutta miestä, Moosesta ja Muhammadia.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Kristillisinä pidetään sellaisia uskonnollisia suuntauksia, jotka hyväksyvät kirkkoisien muotoilemat kristilliset uskontunnustukset. Jehovan todistajat eivät niitä tosiaan hyväksy, joten kyseessä on kristillisperäinen eikä kristillinen yhteisö.

Jehovan todistajat itse pitävät itseään sekä ainoina oikeina kristittyinä että ainoana oikeana uskontona, mikä on kulteille tyypillistä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Husun tekstissä oli monia muitakin ns virheitä, mutta ne eivät muuta asiaa- pikemminkin vahvistavat sitä.
Siis sitä, että kristillisyyden nimen alla ja sen lähellä on mieletön määrä erilaisia suuntia ja monille käsittämättömiä sääntöjä , ja että se on innoittanut ihmisiä mitä hirviömäisimpiin tekoihin.

Sekavasta sotkusta voi vieras tehdä vain johtopäätöksen, että on kyllä niin hirveä oppi, että on korkea aika kieltää se ja karkottaa kaikki kristityt. Kaikkialta.
Kuitenkin olen itse täysin päinvastaista mieltä - ja muutama muukin. Ja perustellusta syystä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eikö Suomen kouluissa opeteta, että muslimikin on eläin?

Juha Hämäläinen

Hyvä juttu oli tämä Husu. Hyvin viisas lähestyminen asiaan. Ihmisten ajoittainen hulluus ja typeryys ei ole vain uskonnosta kiinni vaan ihan yksilön omasta ajattelusta sekä seuran valinnasta. Seura tekee kaltaisekseen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Niin kai se hetken aikaa on kivaa saada elantonsa sillä että on vain musta, afrikkalainen ja muslimi, joka tekee suvaitsevaiston piirissä asiantuntijaksi kaikista näistä kolmesta että tietysti rasismista, ravata aamusta iltaan ties missä seminaareissa puhumassa näistä kaikista, mutta olisi aika ihmeellistä että sitä loputtomiin jaksaisi eikä heräisi kysymys, että hei olen vähän enemmänkin ja lopulta vain ihminen siinä missä me kaikki ja haluaisin duunailla kaikkea siinä missä kaikki muutkin. Ei se pelkkä vitsi ole että 'maahanmuuttokriittiset' tai mitä sanaa haluaakin käyttää lähinnä suree vaikka blogistia siitä, että 'suvaitsevaiset' pitävät häntä jonain maskottinaan josta saa jotain säteilyä tai mitä lienee puoleensa jolla voi kiillottaa sitä hyvän ihmisen kupoliaan.

Kuka nyt sitten vähättelee, pitää vähempi arvoisena, 'suvakki' tai 'kriittinen', kun ensimmäinen nostaa jollekin ihmeen jalustalle ja no. häkkiin ihmeteltäväksi vaiko toinen joka sanoo, että hei voit toki kertoa omista kokemuksistasi mutta ei se paljon mitään kerro koko kuvasta josta ns. asiantuntijan tulisi puhua jossa mittaluokka mustissa afrikkalaisissa ja muslimeissa ei ole yksi henkilö vaan toista miljardia josta suunnasta näitä juttuja tulisi käsitellä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

”Muslimikin on ihminen” otsake provosoi helposti esiin kysymyksen, onko muslimista kristitty myös ihminen. En tunne muslimimaailmaa, joten minulla ei siihen ole kantaa suuntaan tai toiseen, mutta Kekkonen sanoi aikoinaan: ”Sitä on miltä näyttää”.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Islam ja kristinusko ovat maailman erilaisista uskonnoista ehkä lähimpinä toisiaan. Niiden väliset erot ovat pienet. Ne keskittyvät opeissaan samoille elämänalueille, ovat monoteistisia uskontoja, niiden alkuperä on maantieteellisesti lähellä toisiaan ja molemmissa on osittain samoja pyhiä kirjoja ja kirjoituksia oppisisällön lähteenä. Esimerkiksi Jeesus Nasaretilainen on yksi islamin merkittävimmistä profeetoista.

Lisäksi on syytä tietää, että "Allah" on arabiankielinen appellatiivisana, joka tarkoittaa "Jumalaa"!.

Juha Hämäläinen

#9. Nyt Juha lausuit epätotuuden käyttääkseni kaunista ilmaisua. Näitä kahta uskontoa ei voi rinnastaa kriteeriesi perusteella vaan opin varsinaisen sisällön perusteella.

Islam on äärimmäisen kaukana siitä, mikä on kristinuskon perusta eli Jeesuksen opetus. Islam määrittää itsensä Koraanissa ja profeetan elämässä, joka on esimerkki muslimille. Koraani taasen katsotaan muuttamattomaksi jumalan sanaksi.

Molemmat kirjoitukset ovat valitettavasti ja kiistämättä täynnä kehotuksia tekoihin, jotka eivät olleet oikein 1.400 vuotta sitten eivätkä tänään. Kirjoitukset ovat täynnä kehoituksia tekoihin, jotka ovat nykyisin moraalisesti täysin vääriä ja monet jo pitkään kriminalisoitu. Tällaisiin kuuluvat hyökkäyssota, tappaminen, kiduttaminen, syrjintä ja eriarvoisuuden edistäminen, lasten ja naisten hyväksikäyttö, varastaminen, petos ja tarkoituksellinen valehtelu.

Tämä kommenttini perustuu opin pitkään tutkimiseen ja oleskeluun muslimimaissa. Se on näkemys opin olemuksesta eikä väitä jokaisen muslimin toimivan tiukasti islamin oppien mukaan, onneksi näin ei ole vaan ainoastaan puhdasoppiset eli fundamentalistit syyllistyvät islamin kirjaimelliseen toteutukseen ja siis rikoksiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Islamin uskon mukaan Mooses sai Jumalalta kymmenen käskyä. Ne eivät löydy Koraanista aivan yhtä selkeänä listana kuin Raamatusta, koska välissä on muutakin tekstiä, mutta Koraanin kymmenen käskyn kooste on alla:

1) Allah said:

وَإِلَٰهُكُمْ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ ۖ لَّا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ الرَّحْمَٰنُ الرَّحِيمُ

Your God is one God. There is no God but him, the Gracious, the Merciful

2) Allah said:

وَلَا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَٰهًا آخَرَ ۘ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۚ كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ ۚ لَهُ الْحُكْمُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

Do not call upon another god alongside Allah. There is no God but him. Everything will perish but his countenance. Judgment belongs to him, and to him you will return.

3) Allah said:

وَلِلَّهِ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَىٰ فَادْعُوهُ بِهَا ۖ وَذَرُوا الَّذِينَ يُلْحِدُونَ فِي أَسْمَائِهِ

Unto Allah belong the best names, so call upon him by them and leave those who violate the sanctity of his names.

4) Allah said:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

O you who believe, when the prayer is announced on Friday, then proceed to the remembrance of Allah and leave trade. That is better for you, if you only knew.

5) Allah said:

وَاعْبُدُوا اللَّهَ وَلَا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا ۖ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَبِذِي الْقُرْبَىٰ

Worship Allah and associate nothing with him, and be good to parents and relatives.

6) Allah said:

وَالَّذِينَ لَا يَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلَٰهًا آخَرَ وَلَا يَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ

The believers are those who do not call upon another god alongside Allah or kill the soul which Allah has made sacred except by right of justice. The killer is not a believer while he is killing.

7) Allah said:

وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا ۖ إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا

Do not approach unlawful sexual intercourse. Verily, it is immoral and an evil way.

8) Allah said:

وَلَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ

Do not consume the wealth of each other in falsehood.

9) Allah said:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا

O you who believe, fear Allah and always speak the truth.

10) Allah said:

أَمْ يَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَىٰ مَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ

Do not envy people for what Allah has given them of his bounty?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

#18. Mooseksen kymmenen käskyä jäävät ikävästi Koraanin ja profeetan muun opetuksen varjoon. Pyhän sodan eli islamin vieminen väkivallalla kaikkialle ja muukalaisvihan aatteiden opettaminen ovat totaalissa ristiriidassa kymmenen käskyn kanssa. Valitettavasti. Luuletko, että koraanikouluissa opetetaan Mooseksen saamaa kymmentä käskyä. Ei opeteta, koska puhdasoppisten kouluissa opetetaan uskonsotaa ja vihaa vääräuskoisia kohtaan sekä raakaa sharia-lakia. Jälleen kerran valitettavasti.

Siis oppi on näin kirjoitettu. Onneksi pääosa muslimeista ei kaikkea tuota ota todesta.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen Vastaus kommenttiin #12

Vanha Testamentti saattaa jonkun verran muistuttaa Koraania. Jeesuksen opetukset, eli Uusi Testamentti on tosiaan ihan toinen juttu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #27

Onhan evankeliumit eri kulttuuripiirin tekstiiä, ne ovat antiikin Kreikan kirjallisuuden viimeinen suuri saavutus, osa jatkumoa joka alkoi Homeroksesta.

On muuten hupaisaa, että Nietzschen tyylissä on jotain Koraanista. Olisipa hän aavistanut!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #12

"Tällaisiin kuuluvat hyökkäyssota, tappaminen, kiduttaminen, syrjintä ja eriarvoisuuden edistäminen, lasten ja naisten hyväksikäyttö, varastaminen, petos ja tarkoituksellinen valehtelu."

Sitten Martin Lutherin aloittaman uskonpuhdistuksen kristinusko ei tietääkseni näitä hyväksy eikä yllytä ketään kristittyä näihin tekoihin. Katollinen kirkko on myös siivonnyt kirkon toimintaa vastahakoisesti Lutherin perässä.

Ihmiskunnan sivistys, tieteet ja taiteet, ponnahtivat kukoistukseen uskonpuhdistuksen alettua, siis kun ihmiset pääsivät kirkon kahleista. Mikään muu maailman kolkka ei ole tähän pystynyt. Jos verrataan kristittyä Eurooppa ja islamin hallitsemia Lähi-Idan ja Asian alueita, ero on valtava. Afganistanissa vielä tänä päivänäkin kaduilla partio piiskapiiseja, jotka hakkaavat naisia, jotka sattuvat kulkemaan vvärällä puolella katua tai hunnun alta pilkahtaa liikaa kasvoja.

Muslemit tarvitsevat ehdottomasti oman "Martin Lutherinsa".

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #28

Roskaa.
1 " Muslimimaiden" sivistys on vanhempaa kuin Euroopan.
2. Keskiajalla kirkko loi naissivistyksen ja sosiaalipolitiikan, edisti yliopistoja ja kouluja ja suojeli alkuperäiskansoja monesti paremmin kuin esim luterilainen puhdasoppisuus, joka suojeli ensisijassa valtiota ja yläluokan etuja.

Kehitys nykyisissä muslimienemmistöisissä maissa on johtunut monista muista tekijöistä kuin uskonnosta.
Ei vähiten kristityn maailman teoista .
Se, että se joissain maissa on johtanut vanhoillisten uskonoppineiden valtaan, on usein ollut reaktiota tähän, ei syy huonoon kehitykseen .

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Juutalaisuus on lähempänä kristinuskoa kuin islam.

Islam on syntynyt juutalaisuuden ja kristinuskon liepeille samalla tapaa kuin mormonismi ja jehovan todistajuus. Islam vain onnistui siinä, missä mormonit epäonnistuivat 1800-luvun USA:ssa.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #13

Islam ei ole pelkästään uskonto. Ei alkuunkaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #15

Islam on vahva poliittinen liike siellä, missä muslimeita on riittävän suuri enemmistö väestöstä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #17

Islam ei ole missään poliittinen liike eikä edes määritelmällisesti voi sitä olla.
Islamismin nimellä tunnetut liikkeet kyllä väittävät pohjautuvansa islamiin samassa mielessä kuin jokin alt right - liike voi väittää olevansa " kristillinen".

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #15

#15. Islam on alunperinkin ollut valtiojärjestelmä, johon liittyy uskonnollinen elementti. Siinä tuon opin yksi perusongelma.

Meillä oli sama riesa kristinuskon kanssa vuosisatoja. Kirkon maallinen valta hellitti vasta 1900-luvulla.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen Vastaus kommenttiin #25

Keskiajan lopulla kirkon valta euroopassa alkoi lipsua: ruttoepidemian aikana aikalaiset huomasivat, ettei kulkutauti säästänyt sen enempää kirkon johtoa, kuin tavallisia kansalaisiakaan.

Lopulta Renesanssin aikana tieteet ja taiteet pääsivät irti kirkon holhouksesta ja aikaansaivat osaltaan nykyisenkaltaisen länsimaisen kulttuurin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #13

Tuosta olen samaa mieltä. Jos kristinusko oli askel eteenpäin juutalaisuudesta, oli islam askel taaksepäin kristinuskosta. Islamilaisen maailman kukoistuskausi oli arabialaisessa Andalusiassa, se oli monikulttuurinen yhteisö jossa kristityt ja juutalaiset elivät sovussa muslimien kanssa melkein tuhat vuotta. Islamistit ovat pitkälti pilanneet islamin, tai ainakin sen maineen. Puhdistus on tietysti muslimien itse tehtävä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Vähän kummallinen kysymys mielestäni. Kuten kirjoituksessa muistutetaankin, on olemassa monenlaista islamia. Itse suhtaudun kaikkeen järjestäytyneeseen uskontoon varsin kriittisesti enkä kiellä itseltäni islaminkaan arvostelua, mutta tosiasiat on hyvä tiedostaa. Jos kaikkiin muslimeihin suhtaudutaan yhtenä homogeenisenä ryhmänä, ei synny kovin hedelmällistä keskustelua.

Esimerkiksi yllä mainitussa jehovantodistajuudessa ei ole vaihtelua, vaan kaikkien on hyväksyttävä sama ylhäältä annettu oppi ja samat ylhäältä annetut säännöt sellaisinaan. Mitä muuta islamista sitten voidaankin sanoa, se ei ole Jehovan todistajien tavoin mielenhallintakultti, jossa kaikki ajattelisivat asioista samalla tavalla.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Husun pointti taisi olla se, että jehovantodistajakin on m u u t a k i n kuin jehovantodistaja.
Olivat jehovantodistajat uskossaan sitten kuinka samanlaisia hyvänsä.

Airi Pulkkinen

Juha Kuikka, "Islam ja kristinusko ovat maailman erilaisista uskonnoista ehkä lähimpinä toisiaan. Niiden väliset erot ovat pienet."

Voi hyvänen mikä tietämys, oletko tietoinen esim. millainen on sharia-laki? Alan Salehzadeh: "Missä opetetaan vähiten islamia, on myös vähiten jihadisteja. Arvot, joita länsimaissa on totuttu pitämään itsestäänselvyyksinä, ovat tuntemattomia islamilaisessa kulttuurissa. Islamilla ja jihadismilla on mitä olennaisin sidos."

Terrorijärjestö Hamasin johtajan sheikki Hassan Yousefin poika paettuaan Amerikkaan kertoi v. 2008 amerikkalaisen Fox Newsin haastattelussa kääntyneensä kristinuskoon. Hänen mielestään ongelman ydin eivät ole terrorijärjestöt, eivätkä ihmiset, vaan islam itse aatteena.

AlfaTv:ssä oli 29.3.2018 oikein asiapitoinen keskusteluohjelma Islam - yhdestoista vitsaus. Kannattaa katsoa tästä linkistä: http://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?as...

Mm. tietoa kirjoista: Ayaan Hirsi Ali, neitsythäkki (2005) ja uusin HARHAOPPINEN (2016), Martti Ahvenainen, islam Raamatun valossa, Juha Ahvio, Eurooppa ja Suomi islamisoituvat, Seppo S. Kosonen, JIHAD islamin pyhä sota (2008) ja Norjassa bestseller nyt suomen kielellä: Hege Storhaug, Islam - yhdestoista vitsaus (2018)

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Olenko minä kristittynä ihminen? Olenko samanarvoinen kuin muslimi, muslimien mielestä? Voiko minua kohdella huonommin kuin muslimia.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"Helsinkiläisenä minua huolestuttaa esim. sote-kuvio".
Näyttää siltä, että ei ole syytä huoleen, sillä muutos nykyiseen ei ole todennäköinen. Terveyskeskus -brändi pitää pintansa edelleen haluttuna, sinne halutaan jonottaa kuukausitolkulla.

"Suomalainen byrokratia, joka tuntuu haluavan tehdä itsensä työllistämisestä mahdollisimman hankalaa ja kannattamatonta".
Tähän blogisti voi vaikuttaa SDP:n sisällä. SDP haluaa (suoja)työpaikat kannattajilleen yhteiskunnan palveluksessa.

"Mediassa työtä tekevänä minua hirvittää ihmisten puutteellinen medialukutaito".
Enemmän olen huolissani toimittajien ammattitaidosta. Esim. sellainen yksinkertainen taito, kuin kaupparekisteriin tutustuminen puuttuu. Ylegatessa huomasi, että ei oikein ollut hallussa yritysten sidonnaisuudet.

Minulle on yhdentekevää, katsooko joku televisiota vai ei, tai viettääkö syntymäpäiväänsä vai ei.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Ei minun olemassaoloani kuitenkaan silloin kukaan muista, kun kaivataan näkemyksiä noista asioista.

Minusta tulee relevantti vasta siinä vaiheessa, kun tarvitaan islamin, maahanmuuton, monikulttuurisuuden ja rasismin asiantuntijaa.

Olen muslimi, mutta en mikään islamin asiantuntija. En minä osaa kommentoida vaikka jotain 1700-luvulta olevaa tekstiä ja sen vaikutusta jonkun tietyn asian tulkintaan jossain tietyssä suuntauksessa jollain tietyllä alueella. En minä osaa vastata joka ikisen maailman yli miljardin muslimin puolesta, että miksi joku jossain ajattelee jostain jollain lailla."

Jos tahdon tämän muuttuvan, älä ota kantaa muslimiin liittyviin kantoihin tai rasismiin niin paljoa. Saati älä syyllistä Suomalaisia syyttä!

En ole nähnyt sinulta yhtään Blogia Täällä, jossa sinä puhuisit homekouluista tai päiväkoti asioista tai lapsista.. Yleensä puhut vain rasismista ja kuinka muslimit sitä ja tätä, ja Suomalaiset sitä ja tätä...

Nykymaailmassa asiantuntija tekee itse itsensä asiantuntijaksi, mainostat itseäsi ottamalla paljon kantaa tietystä asiasta..

Ens kerralla kun joku kyselee sinua mukaan johonkin muslimi iltaan tai siihen liittyvään, niin sano suoraan. EN tule, en tiedä asiasta tarpeeksi ottamaan siihen kantaa!

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Kotimaassaankin vieraillessaan ja virkamatkoillaan hän näkee vain suomalaisen rasimin ja suvaitsemattomuuden. Olisi mielenkiintoista lukea, joskus Afrikan-sarven rasismitilanteesta tai vaikkapa uskonnonvapaudesta, jonka he täällä nostavat yhdeksi keskeisimmistä ihmisoikeuksista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"En ole nähnyt sinulta yhtään Blogia Täällä, jossa sinä puhuisit homekouluista tai päiväkoti asioista tai lapsista.. Yleensä puhut vain rasismista ja kuinka muslimit sitä ja tätä, ja Suomalaiset sitä ja tätä... "

28.3. Husu kirjoitti blogin otsikolla "Venäjä on lännen vihollinen". Siinä pureuduttiin moniin asioihin talvisotaa myöten. Eräs kommentti suomalaiselta oli:

"Eiköhän yksi suurimmista, jo sisällä olevista uhista Euroopassa
ole islam, kovan linjan islamia ja sharia-lakeja EU-maiden oman
lainsäädännön ohi kannattavat "rauhan uskonnon" edustajat ?"

2.2. Husu kirjoitti blogin otsikolla: "100 vuotta sisällissodasta– kuinka yhtenäinen Suomi on nyt?"

Erään suomalaisen kommentti oli: "Husu, Suutari pysyköön lestissään.

Kirjoittele sinä niistä Somalian sota-asioista, mutta jätä Suomen historian analyysi niile, jotka asiaan ovat edes jotenkin perehtyneet."

29.1. Husu kirjoitti blogin otsikolla: "Se suuri vaalisalaisuus"

Erään suomalaisen kommentti oli: "No tulihan sieltä se todellinen syy, miksi Suomeen halutaan tulla, eli huonot olot:"

24.1. Husulta oli blogi: "Koulutus johon kaikilla on varaa - ei enää pelkkä unelma"

13.12. Husulta blogi otsikolla: "Sotaveteraanit natsien tulilinjalla"

23.11. Husulta blogi otsikolla: "Yhdyntä 10-vuotiaan kanssa on aina törkeä raiskaus"

Erään suomalaisen kommentti: "Husu, Turvapaikanhakija Juusuf Muhamed Abbud harrasti seksiä 10-vuotiaan lapsen kanssa.
Syyllinen ja rikollinen ei suinkaan ole Suomen oikeusjärjestelmä vaan Juusuf Muhamed Abbud."

Että niinpäin!

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Islam on nuorin Abrahamin uskonnoista, ja tätä se pitää osoituksena siitä, että se on korkeimmalle kehittynyt uskomusjärjestelmä. Kuitenkin se on vain juutalaisista myyteistä koottu. Islam juutalaisuudesta ja kristinukosta poiketen kiistää ihmisen autonomian ja vapauden, ja järjenvastaisesti väittää, että usko sisältää kaiken mitä kenenkään koskaan tarvitsee tietää. Eurooppalaisia, kuten suomalaisia huolestuttaa se onko Euroopan kohtalo muuttua juutalais-kristillisestä ja humanistisesta sivilisaatiosta islamille myönteiseksi, lännen- kristinuskon ja juutalaisvastaiseksi dhimmivaltakunnaksi. Suomalaisilla on kollektiivinen ihmisoikeus päättää kansallisesta kulttuuristaan omassa valtiossaan, on käsittämätöntä, että tämä tosiasia on hämärtynyt humanitaarisen maahanmuuton myötä.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Aika moni missasi kirjoituksen pointin. Muslimit ovat ihan samalla tavalla toisistaan eroavia ihmisiä kuin kristityt keskenään. Miksi jokaisen muslimin oletetaan olevan jollakin tavalla osallinen jokaisen toisen muslimin aiheuttamaan risahdukseen jopa toiselta puolen maapalloa?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ihmettelen samaa.
Teksti oli hyvä ja selkeä : ihmisessä on muitakin puolia kuin se, että hän kuuluu etnisesti tai uskonnoltaan johonkin ryhmään, josta toinen ei tiedä mitään, käsitä mitään - eikä usein yritäkään käsittää.

Tämä keskustelu taas on oiva demonstraatio juuri tuosta .

Ja tämä ikuinen pyrky päästä muslimien kimppuun kuvitellulla " asiantuntemuksella" ja näillä iänikuisilla väitteillä,
että "islam ei ole uskonto".

Ja tällä todistetaan oikeaksi juuri se, mitä Husu yrittää sanoa : että mikään muu hänessä ei määrättyä joukkoa kiinnosta.
Kymmenen pistettä Husulle kärsivällisyydestä, jota enkelitkin kadehtivat. ,

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tuohon on kyllä aika selviä syitä. Yksittäiset muslimit ovat kovin erilaisia keskenään, aivan kuten kristitytkin, eivätkä siis ole vastuussa toistensa edesottamuksista.

Islam on kuitenkin siinä mielessä erityisasemassa, että sen on varsin tiukka sen suhteen, että alkuperäisten pyhien kirjoitusten katsotaan olevan virheettömiä, ja niiden kieltäminen tai muuntaminen ei ole sallittua. Joissain kristityissäkin kuppikunnissa esiintyy samanlaista ehdottomuutta, mutta valtaosassa siis ei. Yksittäisten muslimien kohdalla tuo ongelma tulee esiin usein niin, että usein radikaalienkaan islamin nimissä tehtyjen tekojen tai ikiaikaisten sääntöjen tuomitseminen ei yksinkertaisesti käy päinsä. Länsimaissa ihmiset haluaisivat muslimien sanoutuvan irti hyviksi ja itsestäänselviksi koettujen länismaisten arvojen vastaisista käytännöistä. Mutta useimmille muslimeille tämä on siis mahdotonta (jos kirjoitukset sanovat toisin), ja seurauksena on jonkinlainen kuurupiilo sen suhteen, mitä arvoja ja millaisia käytäntöjä kukakin kannattaa.

Toinen tähän aiheeseen liittyvä hieman etäisempi ongelmakohta on se, että monien islamin perinteisten sääntöjen katsotaan koskevan myös muiden uskontokuntien edustajia, ja tästä voi seurata hankaluuksia siellä, missä muslimit ovat enemmistönä tai merkittävänä vähemmistönä. Kyse ei näiltä osin ole siis vapaa-aikana harjoitetusta yksityisestä uskonnollisuudesta, vaan teokratiasta ja laeista, jotka joiltain osin koskevat mös muita kuin muslimeita.

Ongelma syntyy siis paljolti siitä, että vaikka yksittäisen kristityn on helppo tuomita toisten kristittyjen typerät teot, muslimien kohdalla asia on paljon vaikeampi. Tästä voi seurata myös jonkinlaista kollektiivista uhkaa yhteiskunnalle, muslimien ummistaessa silmänsä tai antaessa vaikenemisellaan tukea myös (länsimaisten mielestä) ei-toivotuille islamiin liittyville sivuvaikutuksille.

Islamin ja länsimaisten normien yhteensovittaminen ei ole aivan helppo asia. Usein myös yksittäisiltä muslimeilta toivotaan kannanottoja näihin asioihin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Joidenkin normien sitovuus myös muiden kuin oman ryhmän kohdalla on ollut tyypillistä myös kristityille.
Ja itse asiassa on edelleenkin. Ny vain puhumme " eurokristillisistä" arvoista.

Jos joku näistä haluaa Euroopassa luopua, se on erittäin jyrkästi tuomittua, jopa laitonta.

Sen, että islamin piirissä on monia tulkintoja ja niistä tuhansia versioita , jotka pahimmillaan sotivat keskenään, pitäisi todistaa, että islam on tässä mielessä yhtä vähän yhtenäinen ja yhtä vähän syyllinen kuin kristinusko oli syyllinen 30- vuotiseen sotaan, jota käytiin kuitenkin " uskon" puolesta.
Molemmin puolin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #46

Kristitytkin ovat joskus harrastaneet pakkokäännytystä ja muuta vastaavaa. Tänä päivänä kristityt ovat kuitenkin sekulareja (islamin teokraattisten ajatusten sijaan), ja haluavat vain säätää kaikkia kansalaisia koskevia maallisia lakeja, jotka ottavat kaikkien uskontokunntien tarpeet huomioon. Kristityt eivät pääsääntöisesti vaadi normeja, joita muiden olisi vaikea hyväksyä. Euroopan lait ovat paljolti sopusoinnussa kymmenen käskyn ja monien muidenkin kristinuskon oppien kanssa, mutta se ei aiheuttane muille uskontokunnille tai uskonnottomille juurikaan harmia.

Islam on kristinuskoa hajanaisempi siinä mielessä, että siellä ei ole varsinaisia kirkkokuntia omine virallisine oppeineen, vaan eri uskonoppineiden käsitysten muodostuminen ja seuraaminen on varsin joustavaa.

Kristityt ovat käyneet sotia keskenäänkin hiljattain, vaikkapa Balkanilla ja Pohjois-Irannissa. Kristitinusko ei kuitenkaan kannusta tuollaiseen sodankäyntiin, vaan päinvastoin puhuu toisen posken kääntämisestä. Islamkaan ei suoranaisesti kannusta sodankäyntiin, mutta on kuitenkin paljon lähempänä tuota rajaa kuin kristinusko. Islamin pyhissä kirjoissa on paljon mainintoja uskonnon nimissä tapahtuvasta sodankäynnistä, ja itse profeetta, jonka virheetöntä esimerkkiä muslimien tulee periaatteessa seurata, oli itse varsin sotaisa.

Islamin normit ulottuvat muihin uskontokuntiin ja uskonnottomiin monin tavoin. Muslimit voivat elää vähemmistönä muissa maissa, sopeutuen jossain määrin paikallisiin lakeihin, mutta muslimien määrän kasvaessa myös islamin oppien vaikutus lakeihin tai muihin käyttäytymisvaatimuksiin kasvaa. Islamin oppien mukaan kirjan uskonnot, eli kristityt ja juutalaiset, voivat elää muslimien joukossa, muslimien säännöin, kunhan maksavat ylimääräistä veroa. Monujumalaisia uskontoja ei oikeastaan hyväksytä lainkaan. Islamilainen laki sisältää tunnetusti monia kohtia, joita länsimaisten on hyvin vaikea hyväksyä. Kuolemantuomiot homoseksuaaleille, avionrikkojille ja islamista luopuneille ovat esimerkkejä tällaisista. Naisten muodollisestikin heikko asema oikeudenkäynneissä ja avioliittoasioissa myös. Pahimmillaan kalifaatin muodostamista ja terroritekoja perustellaan islamin opein, eikä monikaan muslimi uskalla noita argumentteja kiistää, sillä opinkappaleiden kiistäminen on islamissa kiellettyä (tulkinnasta voi kyllä puhua, kunhan ei kiellä sitä, mitä pyhissä kirjoissa lukee). Islamin lakien vaikutus ulottuu Suomeen jo nyt esim. niin, että islamiin ja profeettaan liittyvä huumori on jo kuollut pois, vakavien kostotoimien vuoksi. Muslimit asettavat pääsääntöisesti islamin lait vääräuskoisten maiden (sekulaarien) lakien yläpuolelle, ja tämäkin vaikuttaa muihin. Monissa muissa maissa (ei onneksi vielä Suomessa) muslimit yrittävät ylläpitää omaa säännöstöään alueilla, joilla he ovat vahvoja (esim. katupartioin, jotka valvovat pukeutumisnormeja ja alkoholin käyttöä).

Perusongelma on siis se, että useimmista muista uskonnoista poiketen islam ei toimi vain sisäisen hartauden ja yhteisön sisäisten rituaalien puitteissa, vaan sisältää paljon myös lainomaista säännöstöä, jonka islam haluaa koskevan myös muita kuin muslimeita. Kyseessä on oikeastaan myös poliittinen järjestelmä, perinteisen (muiden uskontojen tyylisen) uskonnollisuuden lisäksi. Islam katsoo olevansa ainoa oikea uskonto, jolla on tästä syystä myös oikeus asettua muiden uskontojen yläpuolelle. Toki kristinuskokin kokee olevansa ainoa oikea uskonto, mutta tämä ei anna sille oikeutta asettua muiden yläpuolelle, niitä komentamaan.

Käyttäjän penttiwesterholm kuva
Pentti Westerholm

Kristityt ja muslimit verrattuna Jehovantodistajiin.Heillä on todella suuri ero.Jehovantodistajat eivät vietä juhlia ja elävät raamattun ohjeiden mukaaan.Eivät osallistu sotiin eivätkä tapa ihmisiä.Kristityt rakentavat atomiaseita surmatakseen vastustajansa joukoittain.Muslimit tekevät terroristi-iskuja .Silpovat nuoret jo pienestä pitäen.Kostavat silmä silmästä ja hammas hampaasta.On siinä iso ero ja silti he pitävät itseään silti parempina ihmisinä.Sanoisin he ovat sokeita ja vaikkua korvassa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Jehovantodistajuus on mielenhallintakultti, joka indoktrinoi ihmisiä jäsenikseen, pelottelee lapsia demoneilla ja Harmagedonilla, pitää yllä omaa julmaa ja ahdistavaa oikeusjärjestelmäänsä, salailee järjestelmällisesti lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, ajaa ihmisiä itsemurhiin karttamiskäytännöllä ja muulla äärimmäisellä henkisellä väkivallalla sekä tappaa heitä tarkkaan valvotulla verensiirtokiellolla. Tämä kultti on lisäksi tuhonnut lukemattomien ihmisten mielenterveyden (myös omani).

Islamissa on suuntauksia, joissa syyllistytään melkoisiin julmuuksiin ja raakuuksiin, mutta on olemassa muunkinlaista islamia. Jehovan todistajien kaltaisilla kulteilla on vain yksi tiukka doktriini, joka kaikkien jäsenten pitää hyväksyä sellaisenaan, jos eivät halua joutua erotetuiksi ja kartetuiksi.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→30/PW: ”Muslimit . . . Kostavat silmä silmästä ja hammas hampaasta. ”

Olen ymmärtänyt, että koraani mahdollistaa väkivallan ei-musimien suuntaan. Sama koskee raamattua. Se selkeästi kannustaa hävittämän muunuskoiset eikä luterilaisuuskaan ole selkeästi sanoutunut tästä irti:
I kuningastenkirja 18 luku: Elia sanoi Ahabille: ”Lähetä nyt katsomaan kaikki Israel minun luokseni Karmel -vuorelle, sekä 450 Baalin prfeettaa, sekä 450 Aseran profeettaa, jotka syövät Iisebelin pöydästä.” Kun Baalin profeetat eivät saaneet mullikauhria syttymään rukouksellaan, mutta Elia sai, niin käski ”kaikkea kansaa ottamaan Baalin profeetat kiinni, älköönkä yksikään pääskö pakoon”. Elia vei heidät Kiisonin purolle ja tappoi heidät siellä. Aseran profeettojen kohtalosta ei sanota mitään, mutta jos ne tulkittiin myös Baalin profeetoiksi, niin huonosti kävi heillekin. Kyllä Kiisonin purolla veri ryöhysi: puolentuhat tai lähes tuhat miestä kun pistettiin käsipelillä lihoiksi yhden miehen voimin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"..miksi kristinuskon pakkolevittämisen nimissä sai tappaa satojatuhansia ihmisiä jos se Jumala kerran on niin rauhaarakastava?"

Entä Islamin rauhaa rakastava Jumala, jonka nimissä sai tappaa satoja tuhansia ihmisiä?.
Meillä on käsiteltävänä 463 vuotta. Islamin perustaja kuoli Medinassa kesäkuun 8. päivänä vuonna 632.

Muhammedin seuraajien valloitukset: v.633 Mesopotania, Persian valtakunta sortui muutamassa vuodessa. Persian hallitsija Yazdagid karkotettiin Sogdianaan (Uzbekistan).

v.635 Damaskus, v.638 Jerusalem, v.643 Aleksandria, v.649 Kypros, v.653 Rhodos, jne, jne, jne, Lyon, v.732 Adb al-Rahman ibn Abdullah al-Ghafiqi tuhosi Bordeaux’n, Sisilia, Narbon, Marseille, Kreeta, Ponzan saari, v.870 Malta.

Tilan vuoksi, välistä on jäänyt hyvin paljo pois, mutta jatketaan myöhempiin ajan jaksoihin aina vuoteen 1010 jolloin Abu Hosein Mogehidin johtamana valloitettiin Etelä-Italian Cosenza, v.1015 Sardiinia jne jne.

Jotenkin Eurooppalaisilla meni kuppinurin Islamin levittäjiin/valloittajiin ja päätettiin kutsua eurooppalaiset koolle vuonna 1095 Piacenzaan ja Claremontiin, jolloin päätettiin ajaa valloittajat sinne mistä olivat tulleetkin.

Täytyy sanoa, että Eurooppalaisilla pinna kesti tätä 463 vuotta ja loput onkin sitten historiaa.

Maailma on aika raadollinen, väkivaltainen jne. Riippumatta siitä kuka valkopesee oman rupisen historiansa.

Juha Willman

Löysin Husulta "virheen": Jehovan todistajat eivät ole kristittyjä \o/...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Radikalisoituneiden muslimien työlista on todella pitkä, eikä loppua näy.
Viite:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Islamist_ter...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset