Husu

No-ne-somalit

  • No-ne-somalit

2000-luvun alkupuolella olin liikenteessä Turun keskustassa yöelämän ollessa vauhdikkaimmillaan. Kello oli jotain puoli kolmen jälkeen aamulla. Näin kahden suomalaismiehen tappelevan jostain, mikä baari-illan jälkeen on Suomessa ihan tavallista käytöstä nakkikioskin lähettyvillä.

Olin jo tottunut tuohon, mutta tuolla kertaa siinä näkymässä pysähdytti se, että kundit haukkuivat toisiaan riidan keskellä ”saatanan somaliksi”. Ensialkuun olin huvittunut, mutta sitten alkoivat nostaa päätään ihan toisenlaiset tunteet. Missä vaiheessa minun identiteetistäni tuli haukkumasana?

Olin surullinen, loukkaantunut, vihainenkin. Kuinka he kehtasivat? Mitä oli tapahtunut? Ja miksi?

Aloin katsella ympärilleni eri lailla ja huomasin, että me ensimmäisen polven somalit oltiin epäonnistumassa uudessa kotimaassamme. Syitä oli monia. Niin moni asia oli niin uutta ja erilaista: ilmasto, kieli, kulttuuri, suomalaisten tuppisuisuus... mutta vikaa oli myös omissa asenteissamme.

Jossain vaiheessa minua turhautti niin, että olin jopa vihainen ”omilleni”. Sisäisesti aloin jopa inhota syntyperääni, mikä on kuitenkin yksi niistä asioista, joihin kukaan meistä ei voi mitenkään vaikuttaa. Muistan, kuinka jotkut eivät edes uskaltaneet myöntää olevansa somaleja. Mitä enemmän asiaan tutustuin, sitä enemmän tajusin, ettei syy ollut kokonaan meidän, vaan tämän hyvinvointiyhteiskunnan sosiaaliturvajärjestelmän, johon jengi oli kotiutettu.

Ensimmäisen polven somaleille opetettiin, miten hakea rahallista apua, ei miten löytää työ, miten ja missä kouluttautua ta miten päästä elämässä eteenpäin. Ennen kaikkea meiltä puuttuivat kaikki ne verkostot, joiden avulla ihmiset pääsevät kiinni juttuihin ja mahdollisuuksiin ja sitä kautta menestykseen. Niitä ei ollut, koska meillä ei ollut syntymästämme ja perhetaustamme kasvamaan lähteneitä juuria, mutta myös, koska kieli esti niiden luomisen.

Työttömyys oli korkealla, samoin nuorten syrjäytyminen.

1990- luvulta 2000- luvulle suurin osa somalialaisista eli vain puoliksi. Eli ajatus, että kaikki tämä oli vain väliaikaista ja että kohta päästäisiin palaamaan takaisin. Tuo unelma kesti aikansa, mutta todellisuus pisti sen uusiksi. Näin kävi meille kaikille, myös minulle.

Tilanne siellä ”kotona” ei parantunutkaan. Somalian levottomuudet vain jatkuivat. Klaanisotien jälkeen tuli voimaan islamin laki, jonka aikana tilanne rauhoittuikin ehkä noin puoleksi vuodeksi. Sitten tuli Etiopian armeija ulkovaltojen tuella. Ja sitten syttyi sisällissota. Sitten tuli merirosvous. Ja sitten islamistien terroriryhmät. Ihan niinkuin kaikki tietävät.

Tässä vaiheessa sinnikkäimpienkin oli pakko tajuta, että sitä elämää, jota oltiin odotettu ei enää tulisi. Meidän oli alettava tosissamme rakentaa elämämme täällä ja tehdä töitä oman tulevaisuutemme eteen.

Jengi alkoi luoda kontakteja ja tuli ryminällä mukaan mm. kuljetusalalle, palveluammatteihin ja hoiva-alalle. Alettiin järjestäytyä ja suunnitelmallisesti tehdä töitä yhteisön, sen Suomeen juurruttamisen ja sen kokemien haasteiden ja ongelmien eteen.

Joskus kuulee valitusta siitä, kuinka somaleilla on kymmeniä yhdistyksiä ja niitä kaikkia tuetaan hirveillä julkisilla varoilla. Pitkän linjan järjestöaktiivina voin kertoa, ettei tuo ole totta, niinkuin kuka tahansa tässä yhdistysten luvatussa maassa järjestötoiminnassa mukana oleva tietää. Jotkut isoimmista saavat julkisia avustuksia, mutta isommat ovat niiden kuviotkin. Suurimmaksi osaksi tuloksia puserretaan esiin talkoovoimin ja todella pienin käytännön resurssein.

Yhdistysten kautta on tehty aktiivista vaikutustyötä yhteisön parissa. Sillä on edesautettu nuoretn tulevaisuutta mm. tukemalla heidän koulunkäyntiään. On tärkeää muistaa, että monen täälläkin syntyneen suomensomalin vanhemmat tulevat olosuhteista, joissa kouluja ei ole välttämättä käyty senkään vertaa, että olisi koskaan opittu edes lukemaan. Siksi noilla lapsilla ei ole mahdollisuuksia saada esimerkiksi läksyihin kotona samanlaista apua kuin joillain muilla lapsilla ja siksi olemme yhteisönä ottaneet tämän asiaksemme. Kaikki teistäkin ehkä tuntee sen afrikkalaisen sanonnan siitä, kuinka lapsen kasvattamiseen tarvitaan ihan koko kylä.

Olemme tukeneen lasten liikkumista ja urheiluharrastuksia, olleet apuna vanhusten hoidossa (perinteiset lähtömaiden perheyhteisöt kun ovat monella nyt hajaantuneet ympäri maailmaa) auttaneet ihmisiä pääsemään sisälle suomalaiseen yhteiskuntaan (kun kaikki on uutta, ei ihmisellä ole mitään käsitystä kuinka paljon on vielä asioita, joista hän ei ole koskaan kuullutkaan) ja tsempanneet nuoria eteenpäin niin koulutukseen kuin työelämään, mm. eri koulutusmahdollisuuksia kartoittamalla ja CV:n teon kaltaisissa taidoissa opastaen. Kolmas sektori on siis ollut ratkaisevassa asemassa toimiessaan linkkinä uusien tulijoiden ja uuden maan välillä.

Halusin kirjoittaa tämän blogin koska tiedän niin monia somalinuoria, jotka painiskelevat edelleen identiteettikriisin kanssa ihan niinkuin tiedän olevan kantasuomalaisissa olevan niitä, jotka haluavat vain osoittaa, että me olemme ryhmänä ihan yhtä tuomittuja epäonnistumaan kuin mitä romanien uskottiin olevan enen meitä.

(Tuosta tuli muuten mieleen yksi järjestökentän tapahtuma, jossa romanijärjestön edustaja kertoi yhteisöönsä kohdistuneista ennakkoluuloista ja vihamielisistä asenteista. ”Onneksi tulivat somalit”, hän nauroi. ”Meistä tuli enää vain toiseksi vihatuin ryhmä!”)

Haluan muistuttaa, etteivät nuo ihmiset ole oikeassa. Uskon ihan oikeasti, että somaleilla tulee pitkällä tähtäimellä olemaan positiivinen vaikutus suomalaisuuteen ja suomalaiseen yhteiskuntaan. Ei tämä millään hokkus pokkus- tempulla tule tapahtumaan, vaan pitkäjänteisellä yhteistyöllä ja sillä, että näille ensimmäisen ja toisen polven suomalaisille (ei toisen ja kolmannen polven somaleille) annetaan mahdollisuuksia, joilla he pärjäävät tässä maassa ja ovat hyödyksi paitsi itselleen, myös tälle maalle.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana muutos on jo alkanut ja sen tulokset ovat ihan selkeästi nähtävissä.  Somalinaisten lapsimäärä on kääntynyt voimakkaaseen laskuun, koska nuoret kouluttatutuvat ihan eri mittakaavassa kuin aikaisemmin. Somalitaustaisten oppilaiden osuus toisen asteen opiskelijoista (niin lukio kuin ammattikoulut) on puolestaan käntynyt jyrkkään nousuun. Yhteiskunnallisen osallisuuden ja aktiivisuuden kasvusta kertoo mm. oikeusministeriön tällä viikolla julkaisema ”demokratia ja äänestys”- tutkimus, joka kertoo somaliyhteisön äänestysprosentin olevan samaa luokkaa kantasuomalaisten kanssa. Kaikista maahanmuuttajayhteisöistä se onkin jo pitkään ollut korkeimpia.

Kirjoitan tätä myös siksi, että minullekin on siunaantunut noita jälkeläisiä ja todellakin toivon (voiko sanoa, että odotan?) että he kouluttautuvat ja menestyvät tässä maassa; ainoassa kotimaassa joka heillä on koskaan ollut. Toivon, että he saavat vapaasti päästä toteuttamaan täyden potentiaalinsa ja menestyä ilman, että heille olla jatkuvasti hokemassa sitä, ettei tämä ole heidän paikkansa eikä heillä ole oikeutta siihan ja tuohon tai että ei heistä ole johonkin koska somali. Että lopulta ne viimeisetkin sissit väsyisivät ristiretkeensä ja antaisivat lasteni olla maahanmuuttajien sijaan sitä, mitä he meidän vanhempiensakin silmissä ovat: ihan tavallisia lapsia. Ihania, rakkaita, ainutlaatuisia, lahjakkaita, fiksuja ja valoisia lapsia.

PS. Tiesitkö,että Suomessa on somalilääkäreitä jo ainakin 15? Ja että lisää valmistuu joka vuosi? Ja että jos kaikki palvelualalla työskentelevät somalit (siivoojat, kaupan henkilökunta, bussikuskit, taksinkuljettajat jne.) menisivät lakkoon, niin sen vaikutukset saisi huomata ihan koko Suomi.

Oletko myös huomannut, että lentokentillä sinun turvallisuutesi on niinikään näiden turvallisuusalalla toimivien nuorten ammattilaisten käsissä? Edellisten kunnallisvaalien jälkeen meistä löytyy myös 12 valtuutettua, ympäri Suomen ja puoluerajojen. Meistä löytyy niin jalkapalloilijoita, laulajia, supermalleja, näyttelijöitä, kirjailijoita, tohtoreita, presidenttiehdokkaita, poliitikkoja... ja ihan tavallisia Faraheja ja Fadumoja. Ja joka ikinen meistä on arvokas.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Lykkyä tykö. Juuri tällaista sisukasta asennetta odotetaankin myös somaleilta. Työnteko ja opiskelu vaikuttaa oleellisesti ja positiivisesti muuttajiin suhtautumisessa. Vinoilu ja muu ikävä palaute häviää. Aniharvaa kantasuomalaista ärsyttää vain ihmisen erilainen ulkonäkö vaan vääränlainen käytös ja elintavat.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Hieno kirjoitus!

Tsemppiä ja onnentoivotuksia myös muille somaleille tässä vaikeassa henkisessä ympäristössä!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Joko on luottamuspulaan löytynyt aseita vai onko ensi konferenssin teemoja? Mitä
on tapahtunut nuorten somalien koulumenestyksen parantamisen suhteen?

https://yle.fi/uutiset/3-9783136

Joka toinen työvoimaan kuuluva Suomen somalialainen on työtön

Sagal Mohamud Alia huolestuttaa etenkin Suomessa syntyneiden, toisen polven somalialaisten tulevaisuus.

– Toivon, että meidän lapset pärjäävät ja saavat töitä siinä missä kantasuomalaisetkin.

Helsingin kaupungin erikoistutkija Pasi Saukkonen on samoilla linjoilla.

– Tällä hetkellä merkit eivät ole parhaat mahdolliset mitä tulee koulumenestykseen ja etenemiseen työmarkkinoilla.

Toni Rintala

"Somalinaisten lapsimäärä on kääntynyt voimakkaaseen laskuun"

Onko tähän jokin lähde vai onko vain oma arvaus? Ja miksi tämä on yleensäkin maininnan arvoinen asia? Onko tämä siis ollut jokin ongelma?

"Somalitaustaisten oppilaiden osuus toisen asteen opiskelijoista (niin lukio kuin ammattikoulut) on puolestaan käntynyt jyrkkään nousuun."

Kun ihmisten määrä lisääntyy, niin toki yksittäistapaustenkin määrä lisääntyy.

"oikeusministeriön tällä viikolla julkaisema ”demokratia ja äänestys”- tutkimus, joka kertoo somaliyhteisön äänestysprosentin olevan samaa luokkaa kantasuomalaisten kanssa."

Mielenkiintoista. Onko jossain jokin rekisteri, josta näkee äänestäjien etniset taustat?

"Tiesitkö,että Suomessa on somalilääkäreitä jo ainakin 15? Ja että lisää valmistuu joka vuosi?"

Kaikenlaisia lääkäreitä löytyy. On venäläisiä, virolaisia ja muitakin. Ihan hienoa, että niitä muitakin.

”Meistä tuli enää vain toiseksi vihatuin ryhmä!”

Nyt taidatte olla jo sijalla 5. Ja sehän on hyvä asia! = vitsi! ;)

Mutta kuka nyt haluaa ihmisryhmiä lokeroida tällaisin sijoituksin.. jos vastaavaa vitsailua sijoituksista heittelis joku suomalainen, niin kirjoitus olis poistettu nopeasti ja päitä vaadittais vadille. Eri ihmisillä on eri oikeudet. Emme ole kaikki samanarvoisia ;)

P.S. Hyvä kirjoitus!

Pekka Pylkkönen

Sama vika rahikaisella. Jos törmää johonkin ammattiliitonkin tapahtumaan, eivät ne mainosta itseään että mepä löydetään sinulle duunia vaan että meiltäpä saat avokätisesti rahuskia jos makaat työttömänä himassa.

Onki ja kala ja plaah plaah.

Käyttäjän Merlin kuva
Markus Lintinen

Hei! Aina löytyy suomalaisia, venäläisiä tai somalialaisia jotka syylistyvät toisia syrjivään puheeseen tai alatyyliin. Valitettavasti välillä kuulee että humalassa jotkut puhuvat ikävästi kanssaihmisisät -ei kannattaisi yleistää että ihan normaalia käytöstä suomalaisilta. Se on vähemmistön käytöstä ja se on kantasuomalaisia syrjivää jos yleistät tämän. Suomalaisista 10 % kuluttaa yli 50% alkoholista ja heillä on ongelma, mutta humala hakuinen juominen on laskenut jyrkästi suomalaisnuorten keskuudessa viimeisen 10 vuoden aikana eli pian se nakkikioskilla tappeleminen jää historiaan. Esimerkiksi 9 lk viikottaista juominen oli laskenut noin puolella. Itselläni ei ole väliä mikä on ihmisen ihon väri, kaikki me ollaan ainutlaatuisia luomuksia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Jos kaikki palvelualalla työskentelevät somalit menisivät lakkoon niin sen vaikutukset saisi huomata koko Suomi."

Mustaa huumoria.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Hienoa, että somaleille on löytynyt töitä ja kolutuskin maistuu. Ikävää, että Suomikin on varojensa puolesta rajallinen ja, että meillä vallitsee ahneuden ja eriarvoisuuden kultuuri.

On varmasti vaikeaa, kun moni rutiköyhä suomalainen on kadehtinut, ehkä aiheellisestikkin niitä tukia joita somalit ovat saaneet. Myös olen ymmärtänyt, että oppilaitoksiin on päässyt sisään melko köykäisin perustein ja samoin on työelämässä käyttäydytty myös usein röyhkeästi, koska pelko rasistin leimasta on niin suuri. Totean heti tähän perään, että olen kuullut myös paljon hyvää ja, että toivon menestystä ja sopeutumista tässä vaikeassa maailmanajassa.

Meillä monilla aloilla on työilmapiiri kriisissä ja sitä ei helpota yhtään se, että läpinäkyvyyttä peitetään, kuten sitä on tehty. Helpotusta ei myöskään tuo se, että meillä pesii "pakolaisbusiness", mutta tämä liittyykin tähän yleiseen mammonan palvontaan, joka on noussut suurimmaksi uskonnoksi Suomessa.

En usko, että ihon värillä on enää mitään merkitystä ja kyllä, minäkin yritän kesällä ruskettua vaikka eihän se kannata, kun me valkoihoiset palamme niin helposti ja on se ihosyövän vaara.

On hienoa, jos meillä on Suomessa valmistuneita somalilääkäreitä, jotka puhuvat ja kirjoittavat Suomen kieltä. Terveyskeskuksista onkin vaikea löytää suomen kielentaitoisia lääkäreitä, kaikkia muita löytyy kyllä mutta tulkkia ei suomalainen saa. Itsekin joudun käymään papwerini läpi, koska siellä ei ole muuta kuin virheitä, jotka vaikuttavat tietenkin hoitoon.

Mahtavaa on, kun ainakin meidän pihalla lapset leikkivät ihan niitä tuttuja lastenleikkejä sulassa sovussa ja siinä joukossa on monenväristä kaunista lasta.

Onneksi Suomi kristilliskulttuurisena maan on ottanut teitä tänne, sen Somalian vaikean tilanteen takia. Tervetuloa

Mika Sarivaara-Satta

Somali Finnish Media Association ry 23092761 Helsinki Laivalahdenportti 6 B 37 00810
Somali Finnish Student Association ry 21594020 Helsinki Kontulankuja 1-3 A 3 00940 Somali Forum for Progress Finland ry 23457636 Helsinki c/o Maija Kajava Kivihaantie 9 B 22 00310 Somali Health Professionals in Nordic Countries SOMHELP ry(entinen nimi) Lakannut 22483904 Helsinki Junailijankuja 10 00520 Somali Health Professionals in Nordic Countries SOMHELP ry 22483904 Helsinki Junailijankuja 10 00520 Somali Helsinki yhdistys ry 19781273 Helsinki Runeberginkatu 8 B 12 00100
Somali Humaniterijaan yhdistys ry
Somali Lääketieteellinen ja Kehitys yhdistys ry
Somali Multicultural Families Association ry
Somali Naisten "Xuriyo"ry
Somali New Generation Associationn Songa ry
Somali Nuorten Tukiyhdistys Sompel ry 21286175 Helsinki Vermonpolku 3 B 7 00370
Somali Nuorten Tukiyhdistys Sompeli ry(entinen nimi) Lakannut 21286175 Helsinki Vermonpolku 3 B 7 00370 Somali Orphans charity Organization ry 21169980 Turku Kardinaalinkatu 3 H 65 20540 Somali Reconstruction And social Development ry
Somali Relief Association SRA ry
Somali Social Democratic party ssdp ry 20407705 Vantaa Saturnuksenkuja 2 B 31 01480 Somali Social Democrats ry
Somali Social Development Association, SSDA - Somali Sosiaa
Somali Sosialidemokraatit ry
Somali Taakulo-yhdistys ry
Somali Takuulo-yhdistys Ry 16342339 Espoo Holmankorpi 1 A 8 02210 Espoo Somali Youth League ry 20644858 Kauppakartanonkatu 17 E 44 00930 Helsinki Somali Yritykset ja Yhdistykset Osuuskunta 19001118 Helsinki Junailijankuja 10 00520 Helsinki Somali agriculture development program association S.A.D.P.
Somali huolenpito yhdistys ry
Somalia Agriculture and Education Development Association, Soaeda-seura ry(entinen nimi) Lakannut 21288242 Helsinki Kirstinharju 6 C 195 02760 Somalia Development Association of Finland, Somda-Seura ry
Somalia Development Forum - Somalian Kehitys Foorumi ry
Somalialainen Waamo Yhdistys ry
Somalialaisten apu ry 20348354 Helsinki Hietakummuntie 16 A 00700 Somalialaisten kasvatus- ja terveysyhdistys(entinen nimi) Lakannut 19762160 Vantaa Maalinauhantie 14 E 61 01280 Somalialaisten kasvatus- ja terveysyhdistys ry 19762160 Vantaa Maalinauhantie 14 E 61 01280 Vantaa Somalialaisten päihde- ja mielenterveys- yhdistys ry 20203534 Espoo Hämeentie 67 A 1 00550 Somalialaisten päihde- ja mielenterveysyhdistys ry(entinen nimi) Lakannut 20203534 Espoo Hämeentie 67 A 1 00550
Somalian Community Development Association ry
Somalian Community Finland ry 14719198 Espoo Kalsankuja 10 F 120 02230 Espoo Somalian Musical and Arts Association ry 18490124 Helsinki K.H. Wiikinkatu 4 00700 Helsinki Somalian Ympäristöasian Ryhmä ry
Somalian tekniikan koulujen kehittämisen seura STEKK ry
Somalien kulttuuri- ja perheyhdistys ry 19650177 Helsinki Jakomäentie 6 i B 477 00770 Somalien kulttuuriseura SCS ry
Somalien yhdistys JAALIYA ry
Somaliland Parent's Association ry
Somaliland Care Association ry
Somaliland Community ry
Somaliland Development organisation ry 18468525 Vantaa Konttitie 6 a 10 01360 Somaliland Seura Tampereen osasto ry
Somaliland Seura ry 14981110 Helsinki Nokiantie 2-4 00510 Helsinki Somalilasten pelastusyhdistys ry
Somalinaisten Tuki Wadajir Ry 18159351 Laippatie 21 00880 Helsinki Somalinkielen Ja -Kulttuurin Infoyhdistys Ry 19084259 Hämeentie 36 00530 Helsinki
Somaliopettajien Yhdistys Suomessa Ry(entinen nimi) Lakannut 18511474 Helsinki Konttitie 6 A 4 01360 Somaliopettajien yhdistys Suomessa Ry, Somalilärarens föreni 18511474 Helsinki Konttitie 6 A 4 01360 Vantaa Somaliopettajien yhdistys Suomessa ry, Somalilärarens fören
Somaliseura NAADIGA ry
Somaliseura Sofya ry
Somaliska Hjälpföreningen Ry(entinen nimi) Lakannut 19075248 Pl 541 00101 Somaliska Hjälpföreningen Yhdistys ry 19075248 Pl 541 00101 Helsinki Somaliska Svenska Kulturföreningen i Finland rf 20882805 Helsinki Madetojankuja 2 F 116 00720
Somaliska Ungdoms Riksförbund i Finland rf
Somaliväen Yhdistys Midnimo 19795149 Kolmas linja 32 LH 00530 Helsinki Somaliväen yhdistys Midnimo ry
Sonado, Somaliland National Development organization ry
Suomen Nuorten somali Lääkärien yhdistys - Finnish junior so 19910338 Helsinki Rapakiventie 2 I 106 00710
Suomen Nuorten somali Lääkärien yhdistys-Finnish junior somali Doctors Association (FJSDA)(entinen nimi) Lakannut
Suomen Somali Urheilu Liitto (SSUL) ry
Suomen Somalia-verkosto ry 23937859 Helsinki Snellmaninkatu 12 as. 507 00170 Suomen Somaliland Kehitys Ja Integraatio Ry 18908754 Konttitie 6 A 10 01360 Vantaa
Suomen Somaliland Tuki ry
Suomen Somaliliitto ry 15815085 Helsinki Eteläinen Hesperiankatu 8 B 28 00100 Suomen Somalimaa Neuvosto SSN ry
Suomen somali nuorisoyhdistys SSN ry 20791129 Helsinki Pihkatie 5 G 34 00410 Suomi-Somali kulttuuri-ja urheiluyhdistys ry
Suomi-Somalia Seura ry, ruotsiksi Sällskapet Finland-Somali 17452978 Helsinki Pl 242 00121
Tampereen Somalien Yhdistys ry
Turku Somaliland Community ry
Turun Nuorten Somalien yhdistys(entinen nimi) Lakannut 20429461 Turku Kardinaalinkatu 3 P 157 20540 Turun Somalimaan nuorten yhdistys - Somaliland youth Associ
Turun nuorten somalien yhdistys ry 20429461 Turku Kardinaalinkatu 3 P 157 20540
Turun somalien naiset sihundiid rekisteröity yhdistys(entinen nimi) Lakannut 20228395 Turku Konradinkuja 1 C 62 20610 Turun somalien naiset sihundiid ry 20228395 Turku Konradinkuja 1 C 62 20610 Uudenmaan Somali Seura ry 18882945
Vaasan Somali Sports and Culture Organisation (VSSCO) ry
Vaasan Somaliyhdistys ry
Vihreämpi Somalia ry
Warsan Somali Media Association Ry 17387600 Viides Linja A 3 00530 Helsinki
http://www.vastuullinenyritys.fi/vas...ritykset%3B120
hakusana = somali
http://www.ytj.fi/yrityshaku.aspx?pa...8&kielikoodi=1 Y-tunnus Nimi Yritysmuoto 1958625-9 Aatteellinen yhdistys 2073459-7 Aatteellinen yhdistys 1926445-2 Aikuisten Somaliland-Seura Helsinki ry Aatteellinen yhdistys 1603516-0 BERRI-SOMAL KEHITYS RY Aatteellinen yhdistys 2018693-0 Espoon Somali Monitoimintakeskus ry Aatteellinen yhdistys 2296768-5 Espoon Somali Yhdistys ry Aatteellinen yhdistys 1909833-5 Espoon Somaliland Seura ry Aatteellinen yhdistys 1850769-4 Farmajo - yhdistys ry Aatteellinen yhdistys 1896594-3 Finnish Somali Osuuskunta Co-Operative Osuuskunta 1988369-1 Finnish Somali Women Association Fiswa-seura ry Aatteellinen yhdistys 1812633-0 Helsingin Maahanmuuttajien Seura ry Aatteellinen yhdistys 2254365-5 Hämeen somalinkielinen tulkki Yksityinen elinkeinonharjoittaja 2314645-9 Itä-Helsingin somalialaisten yhdistys ry Aatteellinen yhdistys 1906712-5 Itä-Vantaan Somalikulttuuri yhdistys ry Aatteellinen yhdistys 1573254-6 JUBA SOMALI BAND RY Muu yhdistys 1891394-0 Kehitysapuyhdistys Terveys- ja Koulutusapua Somalilandiin Sa... Aatteellinen yhdistys 2017115-7 Kivenlahden Nuorten ja Naisten Somaliyhdistys ry Aatteellinen yhdistys 1627223-8 LOHJAN SOMALI-SUOMI-SEURA RY Aatteellinen yhdistys 2057969-7 Länsi-Suomen Somaliseura ry Aatteellinen yhdistys 2308972-2 Pirkanmaan Somali yhdistys ry Aatteellinen yhdistys
http://www.ytj.fi/yrityshaku.aspx?pa...8&kielikoodi=1

Y-tunnus Nimi Yritysmuoto 2128824-2 Rural Development and Relief Agency RDA ry Aatteellinen yhdistys 2273540-3 Sateenvarjo ry Aatteellinen yhdistys 1840337-7 SOCUS ry Aatteellinen yhdistys 1839443-1 SOMALI BENADIRI YHDISTYS RY Aatteellinen yhdistys 1756604-3 Somali Care Seura ry Aatteellinen yhdistys 1908088-0 SOMALI DISABLED REHABILITATION ASSOCIATION RY Aatteellinen yhdistys 2309276-1 Somali Finnish Media Association ry Aatteellinen yhdistys 2159402-0 Somali Finnish Student Association ry Aatteellinen yhdistys 2345763-6 Somali Forum for Progress Finland ry Aatteellinen yhdistys2248390-4 Somali Health Professionals in Nordic Countries SOMHELP ry Aatteellinen yhdistys 1978127-3 Somali Helsinki yhdistys ry Aatteellinen yhdistys 2128617-5 Somali Nuorten Tukiyhdistys Sompeli ry Aatteellinen yhdistys 2116998-0 Somali Orphans charity Organization ry Aatteellinen yhdistys 1831895-7 SOMALI RECONSTRUCTIO AND SOCIAL DEVELOPMENT Aatteellinen yhdistys 1794713-7 SOMALI SOCIAL DEVELOPMENT ACCOCIATION, AL-MUBARAK RY Aatteellinen yhdistys 1634233-9 SOMALI TAAKULO-YHDISTYS RY Aatteellinen yhdistys 1762169-8 SOMALI TABANTAABO ASSOCIATION RY Aatteellinen yhdistys 2064485-8 Somali Youth League ry Aatteellinen yhdistys 1900111-8 Somali Yritykset ja Yhdistykset Osuuskunta Osuuskunta 1902006-0 SOMALIA DEVELOPMENT ASSOCIATON OF FINLAND, SOMDA-SEURA RY Aatteellinen yhdistys

http://www.ytj.fi/yrityshaku.aspx?pa...8&kielikoodi=1

Y-tunnus Nimi Yritysmuoto 2034835-4 Somalialaisten apu ry Aatteellinen yhdistys 1976216-0 Somalialaisten kasvatus- ja terveysyhdistys Aatteellinen yhdistys 2020353-4 Somalialaisten päihde- ja mielenterveysyhdistys ry Aatteellinen yhdistys 1471919-8 SOMALIAN COMMUNITY FINLAND RY Aatteellinen yhdistys 1849012-4 Somalian Musical and Arts Association ry Aatteellinen yhdistys 1965017-7 Somalien kulttuuri- ja perheyhdistys ry Aatteellinen yhdistys 1846852-5 Somaliland Development organisation ry Aatteellinen yhdistys 1498111-0 Somaliland Seura ry Aatteellinen yhdistys 1642840-7 SOMALIN KIELEN JA KULTTUURIN YHDISTYS RY Aatteellinen yhdistys 1815935-1 Somalinaisten Tuki WADAJIR ry Aatteellinen yhdistys 1908425-9 SOMALINKIELEN JA -KULTTUURIN INFOYHDISTYS RY Aatteellinen yhdistys 1851147-4 Somaliopettajien yhdistys Suomessa Ry, Somalilärarens föreni... Aatteellinen yhdistys 1907524-8 SOMALISKA HJÄLPFÖRENINGEN YHDISTYS RY Aatteellinen yhdistys 2088280-5 Somaliska Svenska Kulturföreningen i Finland rf Aatteellinen yhdistys 1979514-9 Somaliväen yhdistys Midnimo Aatteellinen yhdistys 1849912-9 SONPET ry Aatteellinen yhdistys 1991033-8 Suomen Nuorten somali Lääkärien yhdistys - Finnish junior so... Aatteellinen yhdistys 2079112-9 Suomen somali nuorisoyhdistys SSN ry Aatteellinen yhdistys1890875-4 SUOMEN SOMALILAND KEHITYS JA INTEGRAATIO RY Aatteellinen yhdistys 1581508-5 Suomen Somaliliitto ry Aatteellinen yhdi

Y-tunnus Nimi Yritysmuoto 1745297-8 SUOMI-SOMALIA SEURA RY Aatteellinen yhdistys 1901591-5 SUOMI-SOMALIMAA SEURA RY Aatteellinen yhdistys 2042946-1 Turun Nuorten Somalien yhdistys Aatteellinen yhdistys 2022839-5 Turun somalien naiset sihundiid rekisteröity yhdistys Aatteellinen yhdistys 1738760-0 Warsan Somali Media Association ry Aatteellinen yhdistys

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kuinka moni näistä yhdistyksistä "toimii" samassa kotiosoitteessa?

Käyttäjän MikaSaikkonen kuva
Mika Saikkonen

Miksiköhän kommenttini on poistettu täältä? Mitä järkeä on kirjoittaa jos poistetaan mielipide, mikä ei blogistia mahdollisesti miellytä.

Juuri tälläisten poistojen takia on vaikea luottaa siihen, että meillä olisi se kuuluisa sananvapaus. On se poistettu sitten kenen toimesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset