Husu

Se Suuri Vaalisalaisuus

  • Se Suuri Vaalisalaisuus

Liian moni unohtaa, että voisi äänestää. Liian moni ei syystä tai toisesta vaivaudu edes ajattelemaan koko vaaleja. Liian moni luulee, ettei sillä omalla äänellä ole mitään merkitystä. Liian moni Liian moni unohtaa, että voisi äänestää. Liian moni ei syystä tai toisesta vaivaudu edes ajattelemaan koko vaaleja. Liian moni luulee, ettei sillä omalla äänellä ole mitään merkitystä. Liian moni luulee protestoivansa äänestämättä jättämisellä. 

Ei, ei, ei ja ei. 

Moni meistä maahanmuuttajista (etenkin me, jotka olemme joutuneet pakenenemaan synnyinmaidemme huonoja oloja) ymmärtää todella hyvin, millaisia etuoikeuksia demokratia,vapaat vaalit ja äänestysoikeus ovat.

Tälläkin hetkellä ympäri maailmaa tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä istuu vankilassa, kidutetettavana tai tapettavana siksi, että he ovat uskaltaneet uhmata epäoikeudenmukaisia hallintoja ja vaatineet niitä perusoikeuksia, joita meillä täällä otetaan jo itsestäänselvyyksinä.

Äänestämättä jättämisellä ei kukaan voita mitään. Jokaisella niistä hukkaan menneistä äänistä olisi voinut olla ratkiseva merkitys siinä, kuka ne vaalit olisi voinut voittaa. Ja jos sitä vaikutusmahdollisuuttaan valitsee olla käyttämättä, niin silloin saa kyllä jättää valittamattakin. Kuntavaaleissa 2017 hylättiin melkein 15 000 äänestyslippua. Syitä oli monenlaisia. Yksi merkittävimmistä se, ettei äänestäjä ollut ymmärtänyt, miten äänestysnumero sinne lipulle laitetaan.

Eilisellä Facebook-päivitykselläni (johon sisältyi kuva täytetystä äänestyslipusta) halusin omalta osaltani muistuttaa seuraajiani a) äänestämisen tärkeydestä ja b) siitä, että se tulee tehdä huolellisesti.

Päivitystä seurasi kiivas väitely aiheesta vaalisalaisuus. Sinnikkäimpiä vastaväittäjiä leimasi kuitenkin selvästi katkeruus omista poliittista valinnoistani ja siitä, että kehtasin julkisesti osoittaa tukeani ehdokkaalle, joka ei ollut heidän mieleensä.

Vaalisalaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki saavat äänestää ketä haluavat kenenkään siitä tietämättä, mahdollisesta ulkoisesta painostuksesta vapaina ja niin, ettei kenenkään tarvitse kertoa kenellekään, ketä äänesti.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sitä saisi kertoa. Ihan niinkuin moni tekeekin. Suuri osa ihmisiä kampanjoi ihan avoimesti oma ehdokkaansa takana jo viikkoja ennen vaaleja. Silloin lienee aika todennäköistä, että ihminen myös äänestää kyseistä ehdokasta eikä pelkää kertoa sitä. Eihän se ketään painosta äänestämään tietyllä lailla yhtään sen enempää kuin kadunvarsien mainokset, pitkin maata löytyvät ehdokkaiden kahvilat ja kampanjateltat tai TV:n lukuisat vaalitentit.

Tai työpaikkojen kahvihuoneissa käydyt keskustelut ja ihmisten Facebook-seinien ja Twitter-feedien väittelyt.

Päivitystä kommentoivaan keskusteluun osallistuneet olivat sekä oikeassa että väärässä. Vaalisalaisuus on pyhä ja jokaisella tulee säilyä oikeus siihen. Ei kukaan olekaan vaatimassa, että kaikkien muidenkin tulisi paljastaa oma ehdokkaansa. Mutta ei sen perusteella voi kieltää jotain toista kertomasta.

Muutama vetosi vaalilakiin. Äänestyskopissa kuvaamista ei kuitenkaan oikein voi kieltää, koska sellaista kieltoa ei voisi valvoakaan – yksi sen vaalisalaisuuden takaavista tekijöistä on juuri se, ettei sinne koppiin saa mennä kukaan muu kuin äänestäjä itse.

Totta on, että on vakiintunut käytäntö, ettei niitä omia vaalilappuja ole kuvattu. Käytäntö on kuitenkin ajalta, jolloin ihmisillä ei ollut koko ajan mukanaan puhelimeensa sisältyvää kameraa, jolla ihmiset dokumentoivat merkkihetkiään ja jakavat ilon aiheitaan mm. somessa siihen puhelimeen myöskin sisältyvän internetin ansiosta.

Ajat muuttuvat ja sen mukana käytännöt. Ei se vaalisalaisuus ole kuitenkaan mihinkään häviämässä. Jos haluat pitää ehdokkaasi omana asianasi, se on täysin sinun oma asiasi. Mutta sinun on myös hyväksyttävä, että mm.ne ehdokkaiden kampanjajoukoissa olleet tuhannet ja tuhannet ihmiset haluavat avoimesti seistä työnsä takana. Esimerkiksi Vasemmistoliitto levitti Facebook-päivityksessään äänestysnumerolla varustettua kuvaa ehdokkastaan ja kehotti ihmisiä jakamaan kuvaa merkiksi hänen äänestämisestään.

Itse en näe siinä mitään eroa, että kerronko minä sen kirjoittamalla asiasta FB-päivityksen vai jakamalla minulle tärkeästä hetkestä kertovat kuvan.

Demokraattiset ja vapaat vaalit on nyt kuitenkin käyty. Minä hyväksyn tuloksen, entä sinä?

 

https://www.facebook.com/abdirahim.hussein/posts/10215739133175192?comme...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Mika Sarivaara-Satta

No tulihan sieltä se todellinen syy, miksi Suomeen halutaan tulla, eli huonot olot:
"Moni meistä maahanmuuttajista (etenkin me, jotka olemme joutuneet pakenenemaan synnyinmaidemme huonoja oloja)"

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olet aivan oikeassa. Huonot olot ovat varmasti monelle todellinen syy. Jos on konkreettinen uhka joutua vankilaan tai kidutetuksi poliittisen vakaumuksensa vuoksi, mihin blogisti tekstissään viittasi, niin varmasti se on todellinen syy hakeutumiselle turvalliseen yhteiskuntaan. Toisaalta on varmasti myös monia sellaisia, joille nuo blogissa kuvaillut huonot olot eivät ole todellinen syy, vaan ovat lähteneet hakemaan parempaa elintasoa.

Mika Sarivaara-Satta

huonot olot= poliittinen vaino???

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

Itse asiassa Husu tuossa näytti kirjoittavan kutakuinkin päin vastoin, poliittinen vaino => huonot olot. Kyse on siis yhdensuuntaisesta syy-seuraussuhteesta, ei synonyymistä. Kyllä aikanaan pidin itsekin neuvostokasalaisten oloja huonoina ensisijaisesti sortovaltion, enkä materiaalisen hyvinvoinnin alhaisen tason vuoksi. Ymmärrän hyvin mitä hän tarkoitti.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #5

No minkähänlaista poliittista vainoa on kokenut 7-vuotias A. Hussein, vai onkohan kyseessä olleet kuitenkin materiaalisesti huonot olot.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

En osaa arvata hänen taustoistaan mitään. Miksi kuvittelit niin, vai laitoitko kysymyksesi vahingossa kommentiksi minun kommenttiin?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #7

Kun Husun historia kiinnostaa Mikaa noin kovasti, on apu tarjolla! Husu on kirjoittanut kirjan taustastaan ja Suomeen tulostaan. Husu osaa varmaan kertoa mistä Mika voi sen ostaa.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #9

Oliko perheelläsi Suomessa huonot olot, vai koitteko poliittista vainoa, kun päätitte muuttaa Suomesta pois?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #11

Kyllästyin vain suomalaisten vihaan meitä maahanmuuttajia ja toisen kulttuurin edustajia kohtaan. Tappouhkaukset englannin puhumisen takia ovat vain väsyttäviä. Suomi ei ole maahanmuuttajille turvallinen maa.

Juha Hämäläinen

Husun jutussa oli monta juttua samassa tarinassa. Mikä niistä oli tärkein?Ehkä Husun jutun ydin oli äänestämisen tärkeys.

Kokonaisuuden eli yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että mahdollisimman monet äänestävät. Yksilön kannalta taasen ei omalla äänestämisellä ole mitään käytännöllistä merkitystä. Se ilmenee siten, että voi äänestää ketä tahansa eikä se ääni johda yksilön kannalta koskaan eri lopputuloksiin vaalien tuloksissa kuin aivan ääritapauksissa.

Tämä paradoksi on mielenkiintoinen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hussein on mielestäni oikealla asialla. Olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Mutta äänestämisen onneen ja autuuteen, joka kertoen tai kertomatta ketä äänesti, haluaisin mahdollisuuden äänestää kaikkia tarjolla olevia vastaan. Etenkin presidentinvaalin kaltaisessa vaalissa se olisi tärkeää mutta d'Hondtin menetelmän vuoksi myös eduskunta- ja kunnallisvaaleissa. Muuten meidän kaikkien äänet eivät ole vaikutukseltaan tasavertaisia saman arvoisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset