Se Suuri Vaalisalaisuus

Liian moni unohtaa, että voisi äänestää. Liian moni ei syystä tai toisesta vaivaudu edes ajattelemaan koko vaaleja. Liian moni luulee, ettei sillä omalla äänellä ole mitään merkitystä. Liian moni Liian moni unohtaa, että voisi äänestää. Liian moni ei syystä tai toisesta vaivaudu edes ajattelemaan koko vaaleja. Liian moni luulee, ettei sillä omalla äänellä ole mitään merkitystä. Liian moni luulee protestoivansa äänestämättä jättämisellä. 

Ei, ei, ei ja ei. 

Moni meistä maahanmuuttajista (etenkin me, jotka olemme joutuneet pakenenemaan synnyinmaidemme huonoja oloja) ymmärtää todella hyvin, millaisia etuoikeuksia demokratia,vapaat vaalit ja äänestysoikeus ovat.

Tälläkin hetkellä ympäri maailmaa tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä istuu vankilassa, kidutetettavana tai tapettavana siksi, että he ovat uskaltaneet uhmata epäoikeudenmukaisia hallintoja ja vaatineet niitä perusoikeuksia, joita meillä täällä otetaan jo itsestäänselvyyksinä.

Äänestämättä jättämisellä ei kukaan voita mitään. Jokaisella niistä hukkaan menneistä äänistä olisi voinut olla ratkiseva merkitys siinä, kuka ne vaalit olisi voinut voittaa. Ja jos sitä vaikutusmahdollisuuttaan valitsee olla käyttämättä, niin silloin saa kyllä jättää valittamattakin. Kuntavaaleissa 2017 hylättiin melkein 15 000 äänestyslippua. Syitä oli monenlaisia. Yksi merkittävimmistä se, ettei äänestäjä ollut ymmärtänyt, miten äänestysnumero sinne lipulle laitetaan.

Eilisellä Facebook-päivitykselläni (johon sisältyi kuva täytetystä äänestyslipusta) halusin omalta osaltani muistuttaa seuraajiani a) äänestämisen tärkeydestä ja b) siitä, että se tulee tehdä huolellisesti.

Päivitystä seurasi kiivas väitely aiheesta vaalisalaisuus. Sinnikkäimpiä vastaväittäjiä leimasi kuitenkin selvästi katkeruus omista poliittista valinnoistani ja siitä, että kehtasin julkisesti osoittaa tukeani ehdokkaalle, joka ei ollut heidän mieleensä.

Vaalisalaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki saavat äänestää ketä haluavat kenenkään siitä tietämättä, mahdollisesta ulkoisesta painostuksesta vapaina ja niin, ettei kenenkään tarvitse kertoa kenellekään, ketä äänesti.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sitä saisi kertoa. Ihan niinkuin moni tekeekin. Suuri osa ihmisiä kampanjoi ihan avoimesti oma ehdokkaansa takana jo viikkoja ennen vaaleja. Silloin lienee aika todennäköistä, että ihminen myös äänestää kyseistä ehdokasta eikä pelkää kertoa sitä. Eihän se ketään painosta äänestämään tietyllä lailla yhtään sen enempää kuin kadunvarsien mainokset, pitkin maata löytyvät ehdokkaiden kahvilat ja kampanjateltat tai TV:n lukuisat vaalitentit.

Tai työpaikkojen kahvihuoneissa käydyt keskustelut ja ihmisten Facebook-seinien ja Twitter-feedien väittelyt.

Päivitystä kommentoivaan keskusteluun osallistuneet olivat sekä oikeassa että väärässä. Vaalisalaisuus on pyhä ja jokaisella tulee säilyä oikeus siihen. Ei kukaan olekaan vaatimassa, että kaikkien muidenkin tulisi paljastaa oma ehdokkaansa. Mutta ei sen perusteella voi kieltää jotain toista kertomasta.

Muutama vetosi vaalilakiin. Äänestyskopissa kuvaamista ei kuitenkaan oikein voi kieltää, koska sellaista kieltoa ei voisi valvoakaan – yksi sen vaalisalaisuuden takaavista tekijöistä on juuri se, ettei sinne koppiin saa mennä kukaan muu kuin äänestäjä itse.

Totta on, että on vakiintunut käytäntö, ettei niitä omia vaalilappuja ole kuvattu. Käytäntö on kuitenkin ajalta, jolloin ihmisillä ei ollut koko ajan mukanaan puhelimeensa sisältyvää kameraa, jolla ihmiset dokumentoivat merkkihetkiään ja jakavat ilon aiheitaan mm. somessa siihen puhelimeen myöskin sisältyvän internetin ansiosta.

Ajat muuttuvat ja sen mukana käytännöt. Ei se vaalisalaisuus ole kuitenkaan mihinkään häviämässä. Jos haluat pitää ehdokkaasi omana asianasi, se on täysin sinun oma asiasi. Mutta sinun on myös hyväksyttävä, että mm.ne ehdokkaiden kampanjajoukoissa olleet tuhannet ja tuhannet ihmiset haluavat avoimesti seistä työnsä takana. Esimerkiksi Vasemmistoliitto levitti Facebook-päivityksessään äänestysnumerolla varustettua kuvaa ehdokkastaan ja kehotti ihmisiä jakamaan kuvaa merkiksi hänen äänestämisestään.

Itse en näe siinä mitään eroa, että kerronko minä sen kirjoittamalla asiasta FB-päivityksen vai jakamalla minulle tärkeästä hetkestä kertovat kuvan.

Demokraattiset ja vapaat vaalit on nyt kuitenkin käyty. Minä hyväksyn tuloksen, entä sinä?

 

https://www.facebook.com/abdirahim.hussein/posts/10215739133175192?comme…

abdirahimhussein
Sitoutumaton Helsinki

Abdirahim ”Husu” Hussein on Suomen PENin sananvapauspalkinnolla palkittu kansalaisaktivisti ja helsinkiläinen 5 lapsen isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu