Husu

Äänin 45-39 ihmisyys voitti Helsingissä

  • Äänin 45-39 ihmisyys voitti Helsingissä

YLEn tuoreen puoluekannatusarvion mukaan SDP on noussut maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

En yleensä anna näiden gallupien vaikuttaa mielenrauhaani, mutta kaiken tämän viime aikojen tympeyden keskellä annan itseni ehkä nyt hieman ilostua tästä tuloksesta. Onhan tässä joulukin ihan nurkan takana.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että saisimme nyt jämähtää tyytyväisyyteemme. Meidän on skarpattava entistä enemmän, ymmärrettävä, mistä suosiomme nousu johtuu ja ottaa entistä rohkeampi rooli - etenkin näin poliittisen polarisaation aikana.

Viestinnän kannalta stadin valtuuston paperittomat-keissi ei mennyt ihan niin hyvin kuin se olisi voinut mennä. Aloite ei olisi mennyt läpi ilman meidän ääniämme, mutta silti meidät on nostettu koko jutun pahiksiksi. Tilanteen oli annettu pitkittyä ja nämä ihmiset ovat roikkuneet limbossaan jo ihan liian kauan. Niinpä vääräkin päätös on tässä vaiheessa parempi kuin ei päätöstä lainkaan.

Samaan aikaan ei voi kuin kysyä: miten päätös, joka auttaa kaikista haavoittuvaisimpia ihmisiä heidän epätoivoisimpina hetkinään voi olla väärä? Juuri tämän vuoksi oma kantani oli itsestäänselvä.

Arvostan suuresti aloitteen tehneen demarikollega Thomas Wallgrenin viisautta ja kokemusta. Lisäksi tilanne koskettaa minua henkilökohtaisesti: jo omista lähtökohdistani johtuen, mutta myös siksi, että olen seurannut näiden ihmisten tilannetta ja ahdinkoa alusta saakka.

Joulun ja muiden ”kiireiden” vuoksi päätös olisi todennäköisesti venynyt ensi kevääseen saakka, eikä sitä voi parhaalla tahdollaankaan pitää kenenkään etujen mukaisena.

Talouden ja kansanterveyden kannalta lienee selvää, että näiden ihmisten auttaminen nyt (esimerkiksi rokotteiden kaltaisten ennaltaehkäisevien toimien muodossa) on perustellumpi ratkaisu kuin se, että heidät jätettäisiin nyt heitteille. Tuollaisen tilanteen jälkihoito tulisi huomattavast kalliimmaksi ja tuossa tilanteessa olisi otettava huomioon myös se, millaisen riskin erilaiset, täysin ehkäistävissä olevat tartuntataudit aiheuttaisivat meille kaikille.

Nämä ihmiset, joiden elämään päätös vaikuttaa, ovat jo täällä. Heidän vuokseen päätös tehtiin, ei niiden ”massojen”, joiden oikeistopopulistit haluavat uskotella olevan tulossa. Ja sitäpaitsi: kuka jaksaa uskoa ihmiset tulevan Suomeen saakka vain muutaman antibiootin tähden? Ei näille ihmisille osoitettavalla avulla todellakaan herroiksi eletä.

Ja niille, jotka jaksavat jankuttaa paperittomien ihmisten ”laittomuudesta”, menkää ja lukekaa aiheesta. Siitä on kirjoitettu niin paljon, että paperittomuuteen johtavien moninaisten syiden ei pitäisi olla enään kenellekään epäselviä. Ja jos yhä sittenkin haluatte osoitella sormella ja etsiä syyllisiä: osoittakaa se hallituksen suuntaan. Heidän käsittämättömän maahanmuuttopolitiikan seurausta tämäkin on.

Viimeistään valtuustossa kuullut puheenvuorot esimerkiksi Kokoomukselta ovat osoittaneet minulle, ettei inhimillinen hätä todellakaan kuulu puolueen sanavarastoon. Hallituspuolueena Kokoomus on mitään omantunnontuskia kärsimättä osaltaan kurjistanut suomalaisten vähävaraisten arkea koko vaalikauden ajan.

Ei siis ole yllättävää, että vielä vähemmän heitä kiinnostaa Safia Syyrialaisen tai Ali Afgaanin hätä.

Kokoomuksen linja on paikoin jopa pelottavan lähellä halla-aholaista maailmankatsomusta, jossa nämä ihmiset halutaan aidata muun maailman ja ihmisarvon ulkopuolelle.

SDP on humaani puolue. Ihmisestä välittäminen on koko toimintamme DNA. Sellainen ei rajoitu vain kotikaupunkiin tai Suomeen – se ajatusmaailma on globaali.

Itselleni päätös oli siis selvä käytännössä katsoen kokoa ajan. Haluavat eri tahot medän uskovan mitä tahansa, on meillä asiat niin paljon paremmin kuin suurimmalla osalla maailmassa. Meillä on siis varaa (ja syytä!) puolustaa niitä arvoja, joille koko yhteiskuntamme on rakennettu: välittämista, solidaarisuutta ja oikeudenmukaisuutta.

Näin me myös teimme. Ei se helppoa ollut, mutta saamme olla ylpeitä siitä, että tarpeen sitä vaatiessa emme perääntyneet, emme jääneet pelon uhreiksi emmekä kääntäneet selkäämme hädälle. Ja nimenomaan me ratkaisimme asian ihmisen hyväksi.

On sillä tosi ollut hintansa: viime päivien aikana on postia taas tullut. Onneksi näissä herjauksissa ja käskyissä palata ”kotiini” ei ole mitään uutta.

Kaiken mitä teen, teen sydämelläni. Sydämessäni myös tiedän päätöksen olleen oikea, mutta vielä enemmän siitä muistutti kyyneleet silmiini saanut keskustelu perheeni kanssa. Oikeistopoliitikkojen valitusta enemmän minulle merkitsee 10- ja 9-vuotiaiden lasteni ilo siitä, että nämä ihmiset eivät tule jäämään ilman apua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onpa nostettu kova meteli " muutaman antibiootin" vuoksi puolin ja toisin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mitä siten tämä " muutama antibiootti " onkaan ja kuka sen määrittelee ?

Kuopiossa alkaa käytäntö, jolloin päivystykseen hakeudutaan aina soittamalla sairaanhoitajalle ensin, joka päättää puhelun perusteella tarvittavan hoidon laadun tarpeen ja ajankohdan. Tiedä sitten, miten kielitaidottomat tämän esteen ylittävät.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aika todellakin näyttää, riittääkö pelkästään "muutama antibiootti" Suomen Helsingissä laittomasti oleskeleville turvapaikanhakijoille.

Mutta Husun 9- ja 10-vuotiaat lapset ovat joka tapauksessa päätöksestä iloiset.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä päätös tarkoittaa, että Helsinki joutuu perustamaan oman terveydenhoitoyksikön paperittomia varten, koska kielitaitovaatimus nousee paljon kovemmaksi. Lääkäreiden yleinen kielitaito ei ole hyvä. Osa heistä ei osaa edes englantia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

JOkainen Suomessa koulutettu lääkäri osaa englantia.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Mutta osaako jokainen asiakas?

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Teoria on hieno asia, mutta.
Se ei tarkoita etteikö totuuskin olisi olemassa.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Miksi polarisoidaan keskustelua vedoten ihmisten äänestystulokseen tai puoluekantaan. On luonollista että ne yli 40 valtuutettua jotka aloitteen toivat käsittelyyn äänestäisivät sen puolesta riippumatta siitä mitä kukin valtuutettu sanoo puheenvuoronsa aikana.

Asia puidaan uudestaan kun työryhmän raportti tulee julki ja aloitetta hiotaan tarvittaessaan. Aloite sellaisenaan on erittäin puutteellinen eikä siitä kannattaa tehdä johtopäätöksiä.

Moni äänesti hanketta vastaan koska haluttiin ensin kuulla asiantuntijoiden lausuntoja eri tahoilta ennen äänestämistä. Tässä ei äänestetty siitä ovatko ihmisiä inhimillisen kohtelun puoleella tai vastaan. Vastakkainasettelun hyödyt ovat lyhytkestoisempia kuin keskustelukultuuria lamauttavat haitat pitkässä juoksussa.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Ei mikään puolue ajaa tasa-arvottumuutta tai epäinhimillistä käytöstä ja jos väittää niin kyseessä on törkeätä populismia. Ihmisillä ei ole aina tarvittava faktoihin perustuva informaatiota, jotta päätökset voidaan punnita tasaisesti.

Paperittomien määrässä, määrittämisessä, kustannuksista, toimintamalleista ja elämäntilanteestä on epämääräistä tietoa. Tähän ongelmaan työryhmän raportti tulee valaisemaan hieman valoa. Sitä ennen poliittisia irtopisteitä ei kannata väkisin hakea eikä varsinkaan siten että mustamaalataan muita puolueita ja yksittäisiä äänestäjiä eriävistä mielenpiteistä. Politiikkaa on kuitenkin kompromissien hakua eikä pelkästään puolueimagon brändäämistä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Yanevilla lienee hyvinkin ja jopa yli todellisuuden menevä ruusinen kuva puolueistamme todetessaan ettei mikään puolue aja tasa-arvottomuutta tai epäinhimillistä käytöstä. Jos erottaa vaali- ja mainospuheet teoista niin huomaa varsin rupisen todellisuuden.

Juhani Piri

Olen kyllä todella tyrmistynyt kuinka huonoilla valmisteluilla päätöksiä voidaan tehdä. Tämäkin aloite oli todella huonosti valmistettu eikä tietoa ollut mihinkään asiaan, pelkkää tunteellista löpinää. Tätä asiaa koskevan työryhmän selvitys olisi tullut noin 2 viikon sisään ja olisihan se nyt kaiken järjen mukaan pitänyt odottaa siihen asti, että työryhmän selvitys on edustajien luettavissa. Ties mitä tietoa ja ehdotuksia niissä papereissa olisi ollut.

On kyllä täysin edesvastuutonta minkään kunnan tai kaupungin tehdä tällaisia päätöksiä tällaisilla tiedoilla. Kyllä alan olemaan vahvasti sitä mieltä, että PUNAvihervasemmisto alkaa olemaan lähellä valtiollista uhkaa.

Minun ymmärrykseni ei ainakaan taitu tämän päätöksen taakse millään tavalla. Voin vaan kuvitella kuinka eri edustajien twittertilit täyttyy riemunkiljahduksista, mutta en kyllä paljon kiljahtelisi jos olisin osallinen tällaiseen päätöksentekoon. Häpeäisin itseäni syvästi.

*****

Täältä sentään löytyy jotakin lukuja luvattomasti maassaolevien hoitoon jotka ovat luonnollisesti aika alakanttiin laskettu.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Kustannusarviossa henkilöä ja vuorokautta kohden majoituksen kustannukseksi arvioidaan 35 euroa, ruokakorvaukseksi mainittu 7,36 euroa ja lääkekuluiksi 5 euroa. Kustannus yhteensä olisi siten 47,36 euroa/henkilö/vuorokausi. Tilapäistä asumispalvelua käyttäviä arvioidaan olevan 500—1 000 henkilöä noin kolmen kuukauden ajan, ruokakorvausta hakevia 1 500 henkilöä noin puolen vuoden ajan ja muiden kustannusten perusteena on 1 000 henkilöä samoin puolen vuoden ajan.

Edellä esitetyn perusteella voidaan arvioida, että kuntien menot vuodessa olisivat yhteensä 5 346 000 euroa vuodesta 2018 lukien. Kunnat hakevat korvauksen antamastaan kiireellisestä sosiaalipalvelusta aiheutuneisiin kustannuksiin Kansaneläkelaitokselta. Valtion talousarvioon varataan momentille 33.60.37 määräraha Kansaneläkelaitokselle maksettavia suorituksia varten. Kustannusten laskuttamisesta ja maksamisesta, korvauksen hakemisesta ja muista niiden hallinnointiin liittyvistä seikoista annetaan valtioneuvoston asetus.

********

Jos nyt yhtään ajattelee asiaa loogisesti niin ei ole mikään mahdottomuus että yllä oleva laskelma ~3000 henkilöstä käyttäisi kyseiset palvelut Helsingissä.

Kun siellä valtuuston tunteikkaista huuliväpisten esitetyissä hölynpölyissä arveltiin laskun olevan noin 200 000-300 000 vai joko se kohosi jossakin vaiheessa 700 000e. Tässä on realistinen arvio tulevaisuudelle. Yli 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Toistan: YLI 5 MILJOONAA EUROA VUODESSA!

Ja mikäli yhtään on näitä turvapaikka ja pakolaislaskelmia seurannut, niin ne on aina REILUSTI alakanttiin virheellisiä. Eli en yhtään ihmettelisi vaikka lasku olisi yli 10 miljoona vuodessa Helsingille.

Eikä tuossa yllä olevassa laskelmassa ole mukana muuta kuin ne turvapaikkaprosessin käyneet jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Mukana ei siis ole muita paperittomia jotka nostavat kustannuksia.

*****

Tämä vanhempi uutinen kannattaa lukaista ihan mielenkiinnosta.

Lääkärit: Lakiesitys paperittomien hoidosta täysi susi
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015031119338970_u...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässä puhutaan nyt terveydenhoidon kustannuksista, maahanmuuttoviraston mukaan Suomessa on n.1000-3000 paperitonta, arvio on karkea, voi olla jopa 5000.

Noista kaikki eivät asu helsingissä ja valtaosa on nuoria terveitä miehiä, juuri niitä joita persut ovat haukkuneet. Terveet eivät tarvitse lääkäripalveluja, joten iso osa noista paperitttomista eivät palveluja kaipaa.

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Helsingistä sanoo, että tällä hetkellä Helsingissä terveydenhoidon kulut ovat n. 2 miljardia, tämä päätös ei juurikaan lisää kuluja.

Persujen paniikinomainen pelottelu on vailla pohjaa, puhutaan uhista ja kaaoksest, ja joka lauseessa on sana jos.

Tämä ei ole niin iso asia, että siitä kannattaisi yöuniaan kenenkään Helsinkiläisen menettää, mutta tietysti jos kysyt Halla-aholta, niin maailmanloppu on käsillä. :)

Demokraattinen päätös, kaikki tiesivät mistä on kyse, joten näillä mennään.

Juhani Piri

#11

"Laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan laaditussa toimenpidesuunnitelmassa todettiin, että vuonna 2015 saapuneista turvapaikanhakijoista runsaat 11 300 on saanut kielteisen päätöksen oleskelulupahakemukseensa. Muutoksenhaun alaisena oli edelleen yli 9 400 hakemusta. Lisäksi vastaanottojärjestelmästä on kadonnut noin 3 800 henkilöä. Näistä henkilöistä jopa 8 000—10 000 voi jäädä oleskelemaan maassa laittomasti."

Mukana laskelmissa on siis vain turvapaikkaprosessin läpikäyneet ja kielteisen päätöksen saaneet. Laskuissa ei ole muita paperittomia.

Monessa yhteydessä (jopa siellä hesan kaupunginhallituksen kokouksessa) on korostettu että suurin osa näistä hakeutuu Helsingin alueelle.

Eli käsissä voi olla yli 10 000 henkilöä jotka tulevat käyttämään palveluita. Ja kunhan mainos tästä menee mailmalle, niin käsissä on todellinen pommi.

Sen vaan haluaisin nähdä kuka joutuu vastuuseen ja miten, kun tämä leviää käsiin.

Täytyy olla kyllä mieleltään todella sairas jos ei ymmärrä tällaisten päätösten ja möläytysten seurauksia. Voi kun olisikin se taikaseinä mistä lennähtelee rahaa loputtomasti, mutta kun ei ole.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #20

Sä siis ajattelet, että ne kaikki nyt sitten sairastuu ja ryntää suoraan helsinkiin?

Olet väärässä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #26

Ei, vaan valinnanvapaudessa Helsinki lienee edustavammassa asemassa esim. Kaavin kuntaan tai Rautavaaraan nähden, joten Helsinki on voittanut ottelun paperittomien ( tuntemattomien ) tavoittelussa nämä 3-0.

Sairaus ja sen myötä kuolemanpelko ovat rahaakin suurempi inhimillinen käyttövoima.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #26

Aika irvokkaasti koitat laittaa sanoja suuhuni. No ei onnistu kuomaseni.

Suuin osa paperittomista menee helsingin seudulle. Tämän mainostamisen jälkeen helsinki hyvin todennäköisesti voi houkutella EU:n sisältä muitakin tänne koska täältä ei tarvitse mihinkään koskaan lähteä ja hoidotkin saa ilmaiseksi.

Hienoa että haluaa kaikkia auttaa, niin minäkin haluaisin, mutta otan myös realiteetit ja riskit huomioon. En ole valmis ottamaan sellaisia riskejä mitä nyt on näköpiirissä.

Mitä sinä Petteri lupaat tehdä jos ja kun huomaatkin että tällainen päätös tulikin helvetin kalliiksi ja toi muitakin ongelmia tullessaan.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #26

"Sä siis ajattelet, että ne kaikki nyt sitten sairastuu ja ryntää suoraan helsinkiin?"

Ei, vaan kaikki sairastavat ryntäävät suoraan Helsinkiin. Suomen rajalla sanotaan "asylum" ja ilmoitetaan että paperit ovat hukkuneet. Kyllä tulijoita ilmaiseen terveydenhuoltoon aina riittää, kunhan sana leviää maailmalle. Ja sehän leviää kuin tieto Sipilän asunnosta.

anita frisk

Valtiollinen uhka ei taida olla mahdollinen (kepu) mutta Helsingissä punaviher-uhka on jo toteutunut. Älyttömiä esityksiä tehdään liukuhihnalla ja osa niistä sitten menee läpi. Aika moni, itse asiassa. Kustannuslaskelmat ja muut faktat - jos niitä ylipäänsä tarjotaan - on tylsiä, ei niitä tarvitse lukea kun kun on tämä ikioma ideologia. Helsingissä vihreitä ja vassareita äänestävät lähinnä nuoret ja etenkin opiskelijat, joden ei toistaiseksi tarvitse maksumiehinä olla. Toki se äänestyskäyttäytyminen sitten muuttuu kun itse joutuu nettomaksajaksi.

Kylläpä Juhana Piri olet aivan hakoteillä noiden ikävän tarkoitushakuisesti liioiteltujen lukujesi kanssa. Hgin maahanmuuttopäällikköhän sanoi, että "puhutaan muutamasta sadasta". En tiedä kenen puheihin hän vetosi, mutta poliisit ovat kuitenkin toista mieltä. Vaan mitäpä he tietäisivät.

Huutokauppa aloitettiin siis ensin 200-300 tuhannesta eurosta vuosittain. Sitten myönnyttiin jo 700.000 euroon, ehkä, mutta ihan kyllä tämä summa on maksimi. No juu, ajatellaan nätisti että näin on. Halpaa ja humaania. YK iloitsee että edes yksi valtio maailmassa noudattaa noita entisaikaisia soppareita jotka luotiin toisen maailmansodan päättymisen hengessä. Hyvä me! Mutta pari pikkuasiaa oli laskelmista unohtunut: välttämättömät tulkkipalvelut ja se oikeusneuvonta. Tulkki laskuttaa noin satasen tunnissa, juristi kolminkertaisesti. 15 minuutin lääkäriaika ei vaativalle asiakkaalle riitä, koska kulttuuriin kuuluu alkuunsa rupatteleminen niistä näistä. Lisäksi tulkin pitää hakea ja palauttaa asiakas hänen majapaikkaansa. Laskumittari pyörii. Sama oikeusneuvonnassa. Kysellään kuulumiset näin miesten kesken (naisjuristia ei laiton hyväksy koska se loukkaa hänen jakamatonta ihmisoikeuttaan), myhäillään ja kierrellen ja kaarrellen sitten kerrotaan mikä on vialla. Tässä vaiheessa juristi ei myhäile, hän suorastaan nauraa ilosta, piikki auki! - Mihin nimenomaiseen asiaan nämä jokaisessa oikeusasteessa jo kielteisen päätöksen saaneet muuten tarvitsevat oikeusneuvontaa?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Äänin 45-35 julistaa Helsinki maailmalle olevansa Liisan ihmemaa. Wellcommen.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Jos 45 ihmistä oli "ihmisyyden" puolella, niin minkä puolella nuo 39 ihmistä olivat? Olivatko he "ihmisyyttä" vastaan?

Mitä ylipäätään tarkoittaa, että joku ihminen on "ihmisyyden" puolella tai joku ihminen on "ihmisyyttä" vastaan? Millä kriteereillä tämä ratkaistaan? Tämä olisi hyvä tietää, koska ne ihmiset, jotka ovat "ihmisyyttä" vastaan - ainakin ensi ajattelulla - kuulostavat vaarallisilta ja pahoilta. "Ihmisyydenvastaisuus" very bad.

Eero Mattila

Hyvä kysymyksiä;-)
- Kaiken ihmisyyden keskellä herää kysymys - Miksi nämä ihmisyyden puolesta äänestäneet punavihreää ideologiaa palvovat poliitikot eivät esittäneet maksutonta terveydenhoitoa kaikille vähävaraisille? Miksi te haluatte kyykyttää suomalaisia köyhiä?
- Eikö ihmisyyden idea ole se, että vähävarainen saisi terveydenhoitoa maksutta ihonväriin katsomatta? Miksi päätös piti rajata muutamiin ennakolta tiedettyihin etnisiin eturyhmiin?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Harrastetaanko tässä ihmisyyden julistamisessa etnistä profilointia? Mitä kieltä pitää osata tai miltä näyttää, että palvelujen piiriin pääsee?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ketään ei kyllä oikea hätä tunnu kiinnostavan, ei Husua eikä Nasimaakaan, eli tämäkään blogi ei ollut Norsunluurannikon konfferenssista, jossa pohdittiin Libyan katastrofaalista tilannetta, ja johon ei saatu mitään aikaan. Ei ole seksi tai muuna orjana olevat tai myydyt tuhannet ja tuhannet Ali afrikkalaiset olleet kenenkään huulilla, ei.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005471259.html

"Pääministeri Sipilä kertoi HS:lle, että huippukokouksessa tuomittiin Libyan tapahtumat ja esiin nousseet orjuuttamiskertomukset tutkitaan."

Hui on se Sipilä pihalla. No jos ketään muutakaan ei kiinnosta no ei sitten.

http://time.com/5042560/libya-slave-trade/

"A video of men appearing to be sold at auction in Libya for $400 has shocked the world and focused international attention on the exploitation of migrants and refugees the north African country."

https://www.welt.de/politik/ausland/article1711072...

Eero Mattila

Perimmäinen syy kriisiin on tietysti Libyan sota, jossa USA ja NATO olivat päävastuussa. IRAN, Afganistan, Syyria, Libya kaikissa näissä maissa on vaihdettu hallinto ihmisoikeuksien nimissä ja mikä on ollut lopputulos - valtava siirtolaisvyöry. Nato -jäsenenä Suomikin pääsisi mukaan öljyntuottajavaltioiden etupiirijakoon, nyt ollaan vain osallistumassa vahinkojen maksuun.

https://www.youtube.com/watch?v=VRVRc9cZCsc&featur...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tai sitten riippuu poliittisista siirroista, että nämä siirtolaiset ovat jumissa nyt juuri Libyassa ja maa kun on mikä on tilanne on katastrofaalinen josta voi lukea ulkomaanjulkaisuista. Ja kuten sanoin Merkel & Macron ei kehuja saanut puuhasteluistaan Norsunluun konferenssissa (meillä suomalaisissa medioissa puhutaan siitä että oli siellä joku Sipiläkin). Sitten voi mennä jopa perinteisten asioiden ääreen eli kannattaako lähetellä niitä 'tulkaa, tulkaa' signaaleja vai olisiko tiukka linja parempi ettei ihmiset päädy vaikka orjakaupan uhreiksi riskaabelissa matkassa kohti toiveiden Eurooppaa.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #19

Libyan talouden tuhoaminen vaikuttaa voimakkaasti koko Afrikkaan. Libya työllisti ja elätti siirtotyöläisiä hyvin laajalla alueella. Esimerkkinä tämä vesiputkihanke, joka on kunnioitusta herättävä - mikään länsimaiden kehitysaputoimi ei ole siihen verrattavissa. Gaddafin idea oli tehdä afrikkalaisista riippumattomia länsiavusta ja länsimaiden tarkoitus on juuri päinvastainen. Siksipä Gaddafin piti kuolla. Suurin vastuu trakediasta on USAn ja NATOn harteilla.

https://www.youtube.com/watch?v=VRVRc9cZCsc&featur...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #21

Gaddafi alusti tulevaisuutensa ja tuhonsa terroristina jo lennon Pan Am 103 räjäytyksellä Lockerbien yläpuolella 1988. Gaddafi oli patatyhmä tätä tekoa päättäessään.

Muslimien kansannousuun, joka päätti diktaattorin taipaleen, USA:n ja brittien hallinto ei osannut varautua ollenkaan sen seurauksineen. Bush nuorempi ja Blair tekivät huonon työn.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #23

Piemminkin M.Gaddafi alusti kohtalonsa asettumalla vastoin USAn taloudellisia intressejä uhkaamalla maailman talousjärjestystä havittelemalla öljykauppaan pyhälle dollarille vaihtoehtoja. Saman "virheen" teki Saddam.H., B.alAssad ja H.Sávez. Nyttemmin asialla ovat myös V.Putin, J.Zemin ja moni muu. Jokohan nyt onnistuisi kun kaikkia vastaan USA:kaan ei voi hyökätä.

Muut syys, puheet ihmisoikeuksista, demokratiasta ja vapauksista ovat vain tekosyitä.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #34
Mika Sarivaara-Satta

Helppoa hyveliputtamista toisten kustannuksella, poliittisten irtopisteiden kalastelua ja poliittisten vastustajien demonisointia.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

.. eli normaalia politiikkaa poliitikoilta puolin ja toisin ..

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

"Helppoa hyveliputtamista toisten kustannuksella, poliittisten irtopisteiden kalastelua ja poliittisten vastustajien demonisointia." Lisätään tähän persujen kannatusperustaan nyt ainakin muukalaiskammo, ihmisviha ja pimeänpelko.
Paitsi uudissana hyveliputtamista en ymmärtänyt.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

"Arvostan suuresti aloitteen tehneen demarikollega Thomas Wallgrenin viisautta ja kokemusta"

- hetkinen -

Tämän aloitteen tekijä oli/on vas.liiton veronika honkasalo!

No, blogin kirjoittajahan on vaihtanut puolueita siihen vauhtiin että vähemmästäkin menee sekaisin kuka tekee mitäkin ...

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Ei voi ku ihmetellä tätä typeryyttä...
Syö kakkaa ja miten se menikään..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset