Husu

Anteeksiannosta kestävään rauhaan – mitä Somalia nyt tarvitsee

  • CAFIS seminaarin.
    CAFIS seminaarin.

Olin eilen mukana Suomen somalidiasporan järjestämässä seminaarissa, jonka aiheena oli anteeksianto.

Somalialaiset ovat kokeneet kaikenlaista kurjuutta, mutta enimmäkseen tämä on ollut itseaiheutettua. Sisällissota, merirosvous, uskonnollisten ääriliikkeiden taistelut... meillä on ollut osamme näissä kaikissa.

Ei koko Somalian ongelmien skaala kokonaan tietenkään meidän syytämme ole, mutta valitettavan suuren osan kohdalla saamme katsoa itse peiliin.

Meidän omien johtaijemme, ulkomaalaisten toimijoiden, poliittikkojen ja uskonollisten johtajien kyvyttömyys ja syyttely eivät ole vieläkään johtaneet kestävään rauhaan. Niinpä meidän kansalaisten on itse aloitettava tuo prosessi.

Somalidiaspora on tässä merkittävässä roolissa. Meitä on kuitenkin jo noin kaksi miljoonaa ja luku senkun kasvaa. Suurin osa asuu Somalian naapurimaissa itäisessä Afrikassa eikä esim. Eurooppaan ole diasporasta päätynyt kuin vain noin14 %. Tutkimukset osoittavat, että niin diaspora kuin Somaliaan palanneet ovat olleet aktiivisesti mukana maan jälleenrakennuksessa mm. koulutuksen, julkisen infrastruktuurin sekä terveydenhuoltosektorin toiminnan kehittämisessä.

Paljon on kuitenkin vielä edessä. Pitkittynyt sota kauheuksineen on traumatisoinut kokonaisia sukupolvia ja kansa on tottunut suhtautumaan jopa omiin maanmiehiinsä vihollisina. Tämän vuoksi nyt alkaneen CAFIS-seminaarin kaltaisia askelia tarvitaan.

Eilen Turussa alkanut tapahtuma sai aikaan sellaista tunteiden myllerrystä että väliin koko sali itki yhdessä. Oli kuitenkin rohkaisevaa seurata, kuinka kokemuksia ja tunteita jaettiin kaikkien osallistujien kesken.

Erän nuori nainen kertoi, kuinka hän oli joutunut Al Shabaabin murhayrityksen kohteeksi. Vaikka häntä ammuttiin useaan kertaan, selvisi hän kuitenkin hengissä ja on valmis antamaan anteeksi jopa heille. Toinen osallistuja suri sitä, että hänen veljensä tapettiin ihan vain koska hän sattui kuulumaan eri klaaniin. Kolmas taas kertoi, kuinka hänen koko nuoruutensa oli mennyt siinä, että hänelle oli syötetty vihaa toista klaania vastaan ja millaisiin tekoihin hänkin olisi todennäköisesti päätynyt, ellei olisi päässyt pakenemaan.

Tarinat olivat raakoja, henkilökohtaisia ja konkreettisia. Näiden ihmisten kohtalot koskettivat meitä kaikkia syvästi ja osoittivat todeksi sen, minkä olen aina tiennyt: että rauhaa ei tule, ennen kuin me opimme antamaan toisillemme anteeksi ja lopettamaan ihmisten vihaamisen pelkän syntyperän perusteella.

Klaaniajattelusta on päästävä eroon. Sen sijaan meidän kaikkien on omaksuttava kokonaan uusi identiteetti: yhtenäisen Somalian kansalaisuus. Tähän on onneksi havahduttu myös Somaliassa: mm. uusi pääministeri on pyytänyt lisäämään opetussuunnitelmaan somali-identiteetin ja -kulttuurin opetuksen. Tämän avulla uusiin sukupolviin pyritään juurruttamaan ymmärrys siitä, että tämä maa on meidän kaikkien yhteinen.

Muutamaan otteeseen seminaariin osallistujia seuratessa tuli jopa mieleen se ”Olen suomalainen”- biisin kohta, jossa lauletaan kuinka ”on täällä kansa jonka kyynelistä aikaan saisi monta valtamerta.” Olen kuitenkin asunut Suomessa jo sen verran pitkään (itse asiassa pidempään kuin Somaliassa koskaan !), että huomaan jatkuvasti uusia yhtymäkohtia suomalaisten ja somaleiden välillä.

Somalialla tulee syntymämaanani olemaan aina erityinen paikka sydämessäni. Se on kaunis maa, josta löytyy kaikkea, mitä ihminen maan päällä voisi tarvita. Se ansaitsee kansan, joka voi saada sen menestymään. Ja tämä kansa tarvitsee tehtävässä oikeanlaista tukea ja ohjausta – ei niinkään sellaista ”apua”, joka on sidottu jonkin toisen vieraan vallan poliittisen, taloudellisen tai muun agendan ajamiseen. Ei Saudien, Etiopian tai kenenkään muun maan kohdalla.

Se tarkoittaa, että niin somaliassa asuvien kuin diasporayhteisön on otettava kohtalo omiin käsiinsä. Se puolestaan alkaa sillä, että menneessä vellomiselle, eri kansanosien välisille kiistoille, muiden syyttelylle ja uhriutumiselle laitetaan stoppi.

”Me käymme vastamäkeen sielu surren, Mutt' sitä nousemme hammasta purren.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Toivotaan että diasporassa viisastuneet pääsevät takaisin synnyinmaatansa rakentamaan mahdollisimman suurissa määrin.

Uskoisin että sinussa ja kaltaisissasi on Somalian eheytymisen ainoa mahdollisuus.

Onko teillä "ääni" Somaliassa? Tarkoitan että onko olemassa joku foorumi tai vaikuttamiskanava ulkosomalialaisille jossa saisitte sanomaanne kuuluviin Somaliassa?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Se (Somalia) on kaunis maa, josta löytyy kaikkea, mitä ihminen maan päällä voisi tarvita."

Sinäpä se sanoit.

Hannu Rautomäki

Ulkopuolisena kuvittelisin, että pinnan alla vaikuttava ikivanha klaanijako on pysyvän rauhan suurin este. Samanlainen pysyvän rauhan piiloeste on monessa muussakin Afrikan maassa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Klaanijako on ilmiö syvällisestä korruptiosta, olipa se Afrikassa, Etelä-Amerikasaa, Venäjällä (kommunistinen puolue!), USAssa, Euroopassa, jne. Mitä pahempi korruptio, sitä huonompi kehitys.

Husu on ehdottoman oikeassa sanoessaa, että kurjuus Somaliassa on somalien itse aiheuttamaa, eikä tilannetta voi korjata kukaan muu kuin somalit itse. Ulkopuoinen apu tietysti auttaa, kunhan valvotaan ettei apu mene korrupioutuneiden johtajien taskuihin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Somalit ovat kuten Kyproksen kreikkalaiset ja turkkilaiset. Elättävät itsensä avustusvaroin. Todella viisasta porukkaa. Afrikassakin valtioita yli 50-vuotta kehitysvaroin eläneitä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hieno kirjoitus! Jos somalit vain pääsevät eroon rasismistaan, kaikki menee sitten hyvin.

Petteri Hiienkoski

Kirjoitustasi oli ilo lukea. Siitä välittyi rakkaus synnyinmaahan ja sen kansaan sekä halu rakentaa sitä.

"Klaaniajattelusta on päästävä eroon. Sen sijaan meidän kaikkien on omaksuttava kokonaan uusi identiteetti: yhtenäisen Somalian kansalaisuus. Tähän on onneksi havahduttu myös Somaliassa: mm. uusi pääministeri on pyytänyt lisäämään opetussuunnitelmaan somali-identiteetin ja -kulttuurin opetuksen. Tämän avulla uusiin sukupolviin pyritään juurruttamaan ymmärrys siitä, että tämä maa on meidän kaikkien yhteinen."

Ymmärrätkö myös suomalaisten huolen omasta maastaan ja kansallisesta identiteetistään, jonka monet kokevat olevan nykyään vakavasti uhattuna?

Somalian presidentti kutsui keväällä 2014 somalibisnesmiehiä takaisin kotimaahansa jälleenrakentamaan sitä (http://www.raxanreeb.com/2014/03/somalia-president...).

Hän on myöhemmin vedonnut kansaansa ja koko kansainväliseen yhteisöön että somalit palaisivat rakentamaan sitä (http://amisom-au.org/2015/06/somalia-is-making-a-c...).

Millaisena näkisit oman roolisi Somalian jälleenrakentamisessa? Uskoisin että monet suomalaiset olisivat halukkaita auttamaan siinä asiassa, jos ovat vakuuttuneita siitä, että apu menee perille ja edistää aidosti elinolosuhteiden parantamista.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Kauniisti kirjoitettu (kuka sitten taas olikaan kirjoittanut).

Suomi on kouluttanut sinut Husu ja monta tuhatta muuta somalia. Miksi te ette lähde rakentamaan maatanne, vaan suurin osa teistä elää vuodesta (voi sanoa jo vuosikymmenestä) toiseen täällä sosiaaliturvan varassa? Te ette tuota tälle yhyeiskunnalle mitään muuta kuin kuluja. Teillä ei ole mitään kulttuuria, jonka jakaisitte kanssamme tai jopa toisitte lisänä. Ei edes yhtä somalialaista ravintolaa löydy Suomesta, vaikka siihen saisi varmaan jatkuvan opetusministeriön kulttuurinvaihtotuen. Miksi, eikö teillä ole mitään annettavaa edes senkään suhteen?

Vietnamilaiset tulivat tänne ennen teitä ensimmäisenä suurempana ryhmänä ulkomaalaisia aitoja pakolaisia. He integroituivat nopeasti eikä kukaan puhunut heistä koskaan mitään pahaa, miksi?

Ehkä homma toimisi paremmin siellä rakkaassa isienne maassa. Minä ja varmasti moni muukin suomalainen ja tänne veronsa maksava asukas näkisi niin mielellään sinut Somalian Presidenttinä. Muista, joukossa on voimaa eli kannattaa ottaa kaikki tai ainakin mahdollisimman moni kanssaveli ja -sisko mukaan täältä. Lupaamme tukea vaalikampanjaasi.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Lieksalainen demaripoliitikko kertoi taannoin, että Somaliasta tulee koneinsinöörejä, joiden tutkintopaperit ovat kadonneet matkalla. Olen kuullut että tulleissa on fyysikkoja, kirurgeja, sairaanhoitajia ja muita korkeastikoulutettuja. Joukko varsinkin somalinaisia on kouluttautunut Suomessa hoitoammatteihin. Eikö olisi hyvä aika lopettaa diaspora ja siirtyä exodukseen? Ne nuoret, joita vaeltavat Itä-Helsingin lähiöissä syrjäytymässä suomalaisesta yhteiskunnasta, voisi matkustaa rakentamaan taidoillaan uutta Somaliaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuskinpa juuri kukaan länsimaalainen täysin ymmärtää sitä kokonaisuutta, joka on ajanut somalit ympäri maailmaa pakolaisiksi.

Somalit eivät mitenkään pysty sitä myöskään sillä tavoin selittämään, että se ymmärrettäisiin. Jokainen ymmärtää parhaiten oman tilanteensa.

Periaatteessa on kuitenkin ajateltavissa, että Somalialla olisi valtava potentiaali hyödyntää sitä kokemusta ja koulutusta, jonka somalit eri puolilla maailmaa ovat jossain vaiheessa itselleen omaksi henkiseksi pääomakseen hankkineet, jos he jossain vaiheessa tilanteen salliessa päättäisivät massoittain palata kotimaahansa.

Referenssinä voisi hyvin pitää Israelin valtiota, jonka taloudellinen, poliittinen ja infrastrukturaalinen kehittyneisyys perustuu täysin sinne muuttaneiden "paluumuuttajien" pohjalle. Jopa heprean kieli taiottiin historian uumenista takaisin eläväksi kieleksi, koska tahtoa löytyi riittävästi.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ihan hyvä jos näin olisi. Käsi sydämellä Husu. Pitääkö paikkansa, etä Somalikansa om heimoista yksi rasistisimpia ja tällä en tarkoita ihonväriä? Etiopoliaiset tai Kikujut Kenian puolella eivät ole mitään ja tuskin muutkaan sen parempia ole. Tuo klaaniperinne on tiedetty jo iät ja ajat eli siinä ei kait mitään uutta. Mafiajuttuja lähinnä.

Olisi tosi hienoa, että ottaisit kantaa mitä blogissasi keskustellaan...ei millään pahalla, mutta ymmärtänet, että uskottavuus kärsii.

Georg Adamson oli hieno ihminen.

Mika Sarivaara-Satta

Ai mitäkö Somalia tarvitsee? Vastaus on minusta selviö:
vähemmän islamia ja enemmän mitä muuta tahansa ideaa tai aatetta, sillä missään maassa Islam ei tue mitään kehitystä tai ole lisännyt yhteiskunnan onnellisuutta kokonaisvaltaisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo oli aika ohi maalin osunut kommentti, sillä maailmassa on hyvinkin kehittyneitä muslimivaltioita. Ja varsinkin kommenttisi sisältämä väittämä siitä, että "mitä muuta tahansa" olisi parempi. Haluatko, että luettelisin erilaisia ideologioita vaihtoehdoiksi ikään kuin haasteeksi sinulle?

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Haluatko kertoa lisää näistä "kehittyneistä" maista? Onko kehittyneiden muslimivaltioiden merkki vaikkapa se että muslimivaltioille on myönnetty yhteensän 12 Nobelin palkintoa (8 näistä ovat rauhanpalkintoja), vertailun vuoksi Suomella on 5. Onko kehittyneen merkki se että niistä ei tulé juuri mitään uskottavaa tiedettä? Kairon Yliopistosta ymmärtääkseni tulee mutta olkoot se poikkeus joka vahvistaa säännön. Todellisuudessa se "kehitys" on ostettu länsimailta öljyvaroilla, ja normaali kansa ei tasan tarkkaan näe näitä öljyrahoja omassa hyvinvoinnissaan.

Islam on regressiivinen uskonto joka ei innosta yhtään mihinkään muuhun kuin stagnaatioon. Jos Arabit haluaisivat kehittyä nin he hylkäisivät tämän typerän uskontonsan, kaikki uskonnot ovat typeriä mutta Islam on kyllä kaikista typerin.

Itse kirjoitus oli ihan hyvä. Somalien tulee todellakin ottaa kohtalonsan omiin käsiin ja heivata Islami hevonvittuun, massiivinen reformaatiokin olisi hieno idea.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Jokaisen valtion kehittyneisyysastetta tulee arvioida omassa kontekstissaan. Esimerkiksi maantieteellisesti lähekkäin voitaisiin verrata vaikkapa Indonesiaa, Malesiaa ja Myanmaria. Kaksi ensimmäistä ovat muslimivaltioita, kolmas niistä ei ole. Indonesia ja Malesia ovat viimeisten vuosikymmenien aikana kehittyneet moderneiksi teollisuusvaltioiksi, kun puolestaan Myanmar tai vaikkapa Kamputsea ovat edelleen kehitysmaan tasolla.

Haluaisin puuttua myös seuraavaan toteamukseesi:

"Todellisuudessa se "kehitys" on ostettu länsimailta öljyvaroilla, ja normaali kansa ei tasan tarkkaan näe näitä öljyrahoja omassa hyvinvoinnissaan."

Jokainen valtio myy sitä, mitä sillä itsellään on myytävää. Norjankin vauraus perustuu pitkälti öljyyn. Ja Lähi-Idän öljyvaltiot ovat kyllä vaurastuttaneet omat kansalaisensa läpi yhteiskuntaluokkien. Oletko koskaan käynyt Kuwaitissa, Qatarissa, Abu Dhabissa, Dubaissa ... ?

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen Vastaus kommenttiin #15

Kerrotko mielipiteesi onko Qatarin kohtelu työläisiä kohtaan "kehittynyttä" https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/05/qat...

Kyllähän nuo Egyptiläisetkin saivat aikoinaan kehitettyä valtavasti omaa maataan, hienoja pyramideja rakennettiin vähän samaan malliin kuin mainitsemasi Valtiot ovat valtionsan rakentaneet.

Muun muassa Qatarissa minut voitaisiin tuomita kuolemaan jos sanoisin olevani ateisti, onko tämä kehittynyttä? En halua millään tavalla tukea näiden mainitsemiesi maiden korruptoinutta johtoa, joten en ole käynyt enkä aio käydä ennenkuin asiat muuttuvat.

Näistä maista löytyy varmasti valtavasti hienoja rakennuksia, hienoja teknologiaa ja ynnä muuta. Ne vaan on hommattu sinne riistämällä ja ryöstämällä. Ne myös lienee ovat länsimaalaisten teknologiaa ja länsimaalaisten suunnittelemia. Kehitystä joka on revitty riistämällä ihmisiä ja pitämällä heidät uskonnolisten dogmien vallassa.

Tässä Abu Dhabin modernista orjuudesta https://www.alternet.org/world/modern-day-slave-la... Näinkö ne valtiot kehittyvät?

Minusta siinä ei ole mitään kehittynyttä että korruptoituneet Kuninkaat ja Sulttaanit ryöstävät valtionsan varat ja ostavat itselleen hienoja vehkeitä siinä missä normaali kansa elää huonoissa oloissa ja tietämättöminä kiitos Islamin.

En ole lainkaan samaa mieltä kehittyneisyyden vertaamista. Missä tahansan muussa asiassa vertaus tapahtuu parhaisiin nähden ei niihin huonoimpiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Linkkisi kertovat sikäläisten "mamujen" kohtalosta. Oletko siis sitä mieltä, että kaikkien maiden pitäisi pitää omista "mamuistaan" samanlaista huolta kuin Suomenkin? Kommenttiesi yleisestä hengestä päätellen en ole saanut sellaista kuvaa, että taputtaisit käsiäsi yhteen suomalaisesta maahanmuuttopolitiikasta ja maahanmuuttajien elintason turvaamisesta.

"Kuninkaat ja Sulttaanit ryöstävät valtionsan varat ja ostavat itselleen hienoja vehkeitä siinä missä normaali kansa elää huonoissa oloissa ja tietämättöminä kiitos Islamin."

Tuo on tietämättömyyttä, joka ilmeisesti jatkuu niin kauan kunnes menet itse paikan päälle tutkimaan tilannetta. Itse asiassa arabiemiraattien kansalaisille maksetaan kansalaispalkkaa sen sijaan, että heitä ryöstettäisiin. Huonoissa oloissa he todellakaan eivät elä. Maahanmuuttajien olot ovat toisenlaiset sielläkin.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen Vastaus kommenttiin #20

Olen sitä mieltä että se miten nämä valtiot kohtelevat heidän "migrant workereitaan" kertoo valtavasti heidän kehityksentasostaan. Olen myös sitä mieltä että jos joku saa laillisen oikeuden oleskella maassa tai turvapaikan yms.. niin hänestä tulee pitää huolta ja kunnioittaa hänen ihmisarvoaan. Ei kuulu kehittyneen valtion toimintaan karkottaa ihmistä joka on jo saanut lupauksen elämästä maassa. Tätä voisi ehkä toteuttaa mallissa jossa poistujille tarjottaisiin könttäsummaa siitä että he palaisivat tulijamaahansan, joka on muuttunut turvalliseksi. Sen sijaan että he loppu elämänsän kuluttavat yhteisön resursseja maassa johon he ovat tulleet hakemaan oletettavasti väliaikaista turvaa. Eivät ne köyhät maat kehity sillä että paras työväestö poistuu rikkaisiin maihin helpompaan elämään.

Olet myös toki oikeassa että en todellakaan taputtele käsiäni yhteen Suomalaisesta turvapaikkapolitiikasta. Johtuu lähinnä siitä että turvapaikkaturismi ei ole hyödyksi millekkään muulle taholle kuin sille turistille. Se on haitallista tulijavaltiolle, lähtijävaltiolle ja tulijavaltion kansalaiselle. Eikä se ole minusta edes moraalisesti hyväksyttävää

Tiesitkö että Kroatian läpi kulki 2015 vuonna 300 000 pakolaista? Näistä 162 haki turvapaikkaa turvallisesta ja demokraattisesta Kroatiasta.

En tiennyt että Arabiemiraattien kansalaiset saavat kansalaispalkkaa, se on kyllä varsin hieno asia. Kenties heillä on varaa kansalaispalkkaan koska he voivat riistää muita? Ehkä tämä on sitä todellista kehitystä?

Oletko sinä sitä mieltä että se miten valtiot kohtelevat "heikompia" ei kerro heidän "kehitykseestään"?

Ja jos jokin asia tässä maailmassa aiheuttaa tietämättömyyttä niin se on kyllä uskonto, etenkin Islam.

Palaisin myös öljyvara väitteeseen että mitkään muut valtiot ainakaan oman tietämättömyyteni perusteella eivät ole rakentaneet talouttaan käyttännössä yhteen asiaan, kuten nämä valtiot ovat tehneet. Toki ovat viime vuosikymmenien aika muuttaneet strategiaansan, ja käyttäneet massiivisia käteisvarantojaan rakentamaan muutakin yhteiskuntaa. Viimeinkin jotain kehitystä.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän PerttuHuovinen kuva
Perttu Huovinen

Eli siis olet muuttamassa takaisin Somaliaan ja korjaamaan menneet erheet. Hienoa! Vai puhutko vain siitä mitä muiden pitäisi tehdä?
"Niinpä meidän kansalaisten on itse aloitettava tuo prosessi." Tuossa kyllä toteat että katsot itsesi somalian kansalaiseksi. Hienoa! Nyt en sitten sano tätä seuraavaa pahalla, mutta kun sanot että "Se on kaunis maa, josta löytyy kaikkea, mitä ihminen maan päällä voisi tarvita. Se ansaitsee kansan, joka voi saada sen menestymään." Niin veikkaisin että 200000 suomalaista työtöntä saisi siellä vuodessa enemmän aikaan kuin diaspora ja somalian kansalaiset ovat saaneet aikaiseksi sitten vuoden -90. Ainakaan huonommin ei voisi enää mennä. Ja kaikkinainen länsimaalainen tuki pitäisi lopettaa Somaliaan ja kaikkiin muihinkin Afrikan mantereen maihin viipymättä. Itsenäisen kansan pitäisi pärjätä ilmankin. Koskee toki myös kaikkia muitakin Afrikan valtioita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Niin veikkaisin että 200000 suomalaista työtöntä saisi siellä vuodessa enemmän aikaan kuin diaspora ja somalian kansalaiset ovat saaneet aikaiseksi sitten vuoden -90."

Minä en veikkaisi tuota.

Eiväthän ne 200000 suomalaista työtöntä Suomessakaan ole saaneet aikaan kovin paljon muuta kuin kustannuksia itsestään. Toisaalta kaukana vieraissa olosuhteissa heidän kykynsä vastata sikäläisiin arjen haasteisiin ja tilanteen ongelmiin olisivat olennaisesti heikommat kuin siellä olevilla nykyisillä paikallisilla asukkailla.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Jos Somaliaan laitettaisiin 200 000 työtöntä Suomalaista niin siitä ei seuraisi mitään muuta kuin yksi uusi typerä konfliktialue.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

On ilo seurata kirjoitteluasi. Sinulla on sanottavaa ja kyky sanoa se.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

On ihailtavaa jossei koskaan piittaa kirjoituksissaan oikeasta elämästä, siinä on kunnon idealisti.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Ihan aidostiko luulet, että Husu itse kirjoittaa nämä tekstit? Ei kirjoita.

Nyttemmin häntä on ilmeisesti kielletty myös itse kommentoimasta suoraan, kun ei saa kolmea rivijä oikein kirotettua.
Eikä siinä olisi mitään, jos ei sitten käyttäisi näitä haamukirjoittajia vai onko asia päinvastoin, he/hän käyttää Husua?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Husu osasi hyvin suomea jo 30 vuotta sitten. Olisin hyvin yllättynyt, jos hän ei kirjoittaisi näitä kolumnejaan itse. Mutta mikäli näin on, osaat varmaan kertoa senkin, kuka hänen puolestaan näitä raapustelee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #30

Itse asiassa joskus hänen kirjoittaessaan kommentteja niissä kyllä vilisee "ulkomaalaisuuksia", joten todennäköisesti blogikirjoitukset ainakin moderoidaan.

Mutta sehän ei liene kenellekään mikään ongelma.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #32

Luultavasti hän itsekin osaa tsekata kirjoituksensa ennen julkistamista. Kommentteja yleensä kirjoitetaan nopeammin kuin puheenvuoroja.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ei näissä Husun jutuissa ole kuin yksi vika, se tärkein. Ei ota osaa keskusteluun. Vähän kuin mainospostia päiväntarjouksista. No antaa olla ei se ole sen arvoista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eivät muutkaan kiireiset miehet osallistu näihin keskusteluihin. Se on joka tapauksessa kokonaan kirjoittajan oma valinta, kommentoiko vai eikö. Monet kommentit menevät joka tapauksessa niin pahasti sivuun itse aiheesta, että niiden kommentointi ei välttämättä ole erityisen hedelmällistä.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Moni somalialaistaustainen Suomessa asuva henkilö olisi kyvykäs, taidokas ja pienellä kannustamisella varmasti halukaskin jälleenrakentamaan Somaliaa. Pitkässä juoksussa - kymmenien vuosien aikajänteellä - ei ole mitään järkeä nähdä, kuinka valtavat väestömäärät siirtyvät asumaan Suomeen, samalla jättäen Somalian ns. oman onnensa varaan. Nyt jos milloin Suomessa asuvilla somalialaistaustaisilla ihmisillä olisi mainio paikka lähteä Somaliaan rakentamaan yhteiskuntaa kaikille somalialaisille paremmaksi paikaksi asua, elää ja olla.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Somali pirates hijack a Sri Lankan-flagged ship

https://www.youtube.com/watch?v=ZZkri8Td19c

The Toxic Truth (nuclear waste dumping in Somalia) - People & Power

https://www.youtube.com/watch?v=wSr-8mBm94s

Who did dump toxic aste ? So that Somalians lost all fishing !!!

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Hyvä rako ja mahdollisuus palata kotimaahan. Ei tapa-, kieli- tai uskontomuureja, kuten Suomessa. Jälleenrakentamista tietysti riittäisi. Tietotaitona tuliaisiksi Suomen sosiaaliturvajärjestelmä. Arkkitehtuurista prototyyppi talosta, jonka sei-
nästä saa rahaa vailla vastinetta.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Entä mitä Suomi nyt tarvitsee? Mielenkiintoista, että suomalaisten pitäisi välittää, miten muut maat käyttäytyvät. Husua hakataan henkisesti joka suunnasta, joten lähetän lämpimiä terveisiä mielenkiintoisesta kirjoituksestasi. Tsemppiäsinullekeeponrocking#.

Oiva Luosujarvi

Somaliasta on lähtenyt pois miljoonia ja ovat levittäytyneet eri valtioihin maailmalle.
JOS eri valtioissa olevat miljoonat somalit ja somalitaustaiset pyytäisivät nato-mailta ja EU:lta apua hankkia aseita itselleen matkustaakseen takaisin kotimaahansa Somaliaan viemään oppimiansa asioita aseiden avulla perille.
Varmasti miljoonat miehet, naiset ja lapset voisivat tappaa kaikki terroristit kotimaassaan ja perustaa siihen yhteiskunnan, joka olisi heille parempi kuin Suomi, Ruotsi, Yhdysvallat on koskaan heille ollut.

Nyt olisi hyvä aika alkaa viemään sivistystä kotimaahan.
Suomesta vapautuisi samalla tuhansittain asuntoja Suomalaisille, kun somalit ja somalitaustaiset muuttaisivat joukolla rakentamaan kotimaataan paremmaksi paikaksi asua ja elää.
Kovan työn seurauksena olisi sielläkin somaliassa rakennettu paljon kerrostaloja, pankkeja, kauppakeskuksia, sosiaalitoimistoja, puistoja, jopa kelan tapaisia yhteiskunnan ylläpitämiä avustuspisteitä joista vähävaraiset voisivat hakea taloudellista apua.

Somaleiden ja somalitaustaisten olisi vain koetettava löytää yhteys toistensa kanssa eri puolilla maailmaa ja tehtävä suunitelma paluusta kotimaahansa.
Miljoonat somalit odottavat vain mahdollisuutta palata kotimaahansa, joten somalimiesten on nyt kerättävä rohkeutensa ja perustettava somalian ulkopuolella armeija, joka valtaa somalian ja tappaa terroristit kotimaastaan. Kyllä nato ja eu auttaa, kun tavoitteena on paluu kotimaahan terroristeja tappamaan, jotta voivat perustaa oman ihanan valtion ja viedä sinne kaikki vaimonsa ja lapsensa mukanaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Osmo Soininvaaralla oli hyvä bloggaus Afrikan ongelmista ja ratkaisuista:

"Kaupan ja vientikysynnän varassa Afrikankin parempien aikojen avaimet ovat. Työpaikkoja ja tuotantoa pitäisi voimaperäisesti siirtää Afrikkaan. Sinne sitä siirtyy nyt myös markkinaehtoisesti, kun palkkataso on Aasiassa noussut.
Tuontia Afrikasta pitäisi helpottaa, mutta meillehän esimerkiksi oman typerän sokeriviljelyn varjelu on tietysti tärkeämpää kuin Afrikan kehitys."

http://www.soininvaara.fi/2017/07/08/pakolaistulva...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Aijjaa.. Että vihreä vaihtoehto on roudata sokerit afrikasta peräpohjolaan? Niinkö?

Lähiruokaa eteläiseltä pallonpuoliskolta?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei se mikään vaihtoehto ole. Sieltähän tänne tulee suklaat, kahvit ja banaanitkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset