Husu

Mikä on Soinin perintö Perussuomalaisille?

Ranskan eilen huipentuneita presidentinvaaleja seurasi jännityksellä myös muu Eurooppa – vaalien tulos kun olisi voinut pistää uusiksi koko mantereen poliittisen pelikentän.

Ranskalaiset kuitenkin yllättivät – positiivisesti.

Itävallan ja Hollannin lailla hekin tekivät äänillään selväksi, ettei Euroopassa viime vuosina nähty ja pelätty äärioikeiston nousu sielläkään ole saanut kansan enemmistöä menettämään järkeään. Usko tulevaisuuteen ja eurooppalaisiin perusarvoihin vei voiton Le Penin lietsomasta vihasta ja pelosta.

Suomen poliittisessa kentässä äärioikestolaisia äänenpainoja on näkyvimmin edustanut Perussuomalaiset, joka onnistui vuoden 2015 eduskuntavaaleissa jytkyttämään itsensä hätkähdyttävästi maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Sittemmin suosio on hiipunut, mitä ei varmastikaan osaltaan auta sen rivien sisäiset erimielisyydet siitä, mihin suuntaan puoluetta tulisi viedä.

Tienhaarassa olevan puoleen kohtalonhetket koittavat kesäkuussa, kun puoluekokous valitsee Jyväskylässä puolueelle uuden puheenjohtajan. Tämän myötä Persuja liki sen alkuajoista luotsanneen puheenjohtajan Timo Soinin valtakausi tulee päätökseensä. Välitilinpäätöstä tekee tällä hetkellä puolueen lisäksi varmasti myös moni muu taho.

Millainen on Timo Soinin perintö? Minkälaiseksi puolue on hänen johdollaan kasvanut?

SMP:n raunioillle syntynyt puolue pyrki profiloitumaan pienen ihmisen asialla olevaksi, mutta saatuaan todellista valtaa kääntyi takki varsin nopeasti.

Hallituksen läpirunnomista päätöksistä ovat kärsineet eniten juuri ne kadunmiehet, joiden etuja puolue vannoi puolustavansa. Köyhät köyhtyvät entisestään ja mm. koulutusleikkausten myötä leipää syödään nyt aikaisempaakin ahnaammin myös tulevilta sukupolvilta.

Lähinnä EU-vastaisuudelle perustunut protestipuolue on sittemmin ottanut populistiliikkeille tyypillisen yhden asian agendansa keskiöön maahanmuuttokriittisyydeksi luonnehtimansa muukalaisvihamielisyyden.

Puolueen kansanedustajilta löytyy enemmän rikostuomioita kuin miltään toiselta puolueelta. Niinikään sen luottamustoimissa toimivat henkilöt ovat viime vuosina kunnostautuneet kartuttamalla näitä tilastoja etenkin kansanryhmää vastaan kiihottamisesta langetetuin tuomioin.

Se vähäinen vastuu, mitä puolueen rivien sekoilusta on suostuttu kantamaan on kaatunut lähinnä tehtäväänsä selvästi tympääntyneen puoluesihteeri Slunga-Poutsalon harteille. Toisinaan kommentteja on onnistuttu saamaan myös niitä tuumailevalta ”työmies” Putkoselta.

Puheenjohtaja Soini itse on osoittanut suorastaan absurdin vähäistä johtajuutta tai mielenkiintoa tehtäväänsä kohtaan. Sen sijaan hän on katsonut tähdellisemmäksi keskittyä erinäisiin tehtäviinsä vihaamassaan Euroopassa ja antanut seuraajiensa kotimaassa mellastaa mielin määrin. Puolueeseen kohdistuneet rasismisyytökset Soini on väsyneesti torjunut vetoamalla siihen, että itsekin edustaa uskonnollista vähemmistöä, eikä näin ollen voi olla rasisti.

Totta onkin, että muita uskontoja ja niiden edustajia halventaviin kommentteihin ovatkin - Soinin hiljaisella hyväksynnällä – syyllistyneet puolueessa ihan muut tahot. Soinilla itsellä tuskin siihen olisi ollut edellytyksiäkään.

Silmätikukseen puolue on ottanut nimenomaan islamin, jonka arvoja se pitää täysin yhteensopimattomina ”meidän edustamamme maailmankuvan” kanssa; mitä ikinä tuo maailmankuva sitten tarkoittaakaan. Persut itse olivat tasa-arvoisen avioliittolain äänekkäimpiä vastustajia sen ”luonnottomuuden” vuoksi, eivätkä esimekiksi seksuaalivähemmistöjen oikeudet jaksa heitä oikeasti kiinnostaa paitsi silloin, kun niiden sortamisesta voi syyttää jotain toista.

Mm. puolueen nuorisojärjestön puheenjohtajan kommentit pedofiiili-ja raiskaajauskonnosta olisivat kuulostaneet Soinin suusta vähintäänkin vaivaannuttavilta sen valossa, kuinka valtavaksi, järjestelmälliseksi ja maailmanlaajuiseksi ongelmaksi nimenomaan lapsiin kohdistunut seksuaalinen väkivalta ja sen peittely kirkon johdon taholta on Soinin edustamassa katolisessa kirkossa osoittautunut.

Ihmisoikeuksien toteutuminen ja naisten heikompi asema ovat niinikään puolueen jäsenten kannanotoissaan toistuvasti käyttämä; legitiimiksi huolenaiheeksi heikosti naamioitu keppihevonen. Soinin kommentteja ei tässäkään keskustelussa ole kuultu, eikä ihme: eihän naisilla ole katolisessa kirkossa minkäänlaista itsemääräämisoikeutta omaan ruumiseensa.

Ehkäisy on kielletty ja uskonnon naiselle antama tehtävä on pelkästään lasten synnyttäminen. Aborttia ei myönnetä edes raiskauksen tai insestin uhrille. Avioeroakaan et saa; kohtasit kotona sitten minkälaista väkivaltaa tahansa.

Naisiin ja miehiin kohdistuvat erilaiset odotukset ja joidenkin musliminaisten käyttämä huivi ovat toinen persujen islam-kriittisyyttä lietsova teema. Kaukaa viisaana Soini on ollut tästäkin hiljaa – onhan hän itse tehnyt tietoisen päätöksen kääntyä uskontoon, jossa kaikki julkiset roolit ovat pelkästään miesten aluetta.

Katolisessa kirkossa nainen vaikenee yhä seurakunnassa ja kaikista korkeimmalle arvostetut yksilöt ovat niitä, jotka pyhittävät koko elämänsä siveydelle ja seksuaaliselle koskemattomuudelle. Naista, joka onnistui pysymään neitsyenä vielä lapsen saatuaankin palvotaan liki jumalallisena olentona. Ja kaikki tämä päästä varpaisiin hunnuttauneina.

Oliko Soinin haluttomuus puuttua puolueensa elämöintiin tietoinen päätös, jonka turvin hän pyrki pitämään kasassa jo hupenevia kannatuslukemia? Vai eikö häntä yksinkertaisesti vain jaksanut enää kiinnostaa, kuinka puolueen uskottavuus mureni hänen silmiensä edessä? Oliko Soinin passiivisuudellaan legitimisoima, puolueen edustajien harrastama vihapuhe viimeinen oljenkorsi, jolla hän yritti vakuutella äänestäjiään, ettei heitä ole täysin unohdettu – toisin kuin kaikki heille annetut lupaukset?

Siinä hiekkalaatikoista isoimmassakin leikkiessä pätevät samat säännöt. Jostain on annettava periksi, että jotain muuta saa tilalle. Soinin johdolla perussuomalaisten valinta oli tinkiä pienestä ihmisestä kunhan sai tahtonsa perille ruskeiden ihmisten kohdalla. Kuinka pitkälle se kantaa, jää nähtäväksi.

Toistaiseksi Perussuomalaisten puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut kuusi ehdokasta. Todennäköisin taisto käydään Jussi Halla-ahon ja Sampo Terhon välillä.

Vain aika näyttää, millaiseksi puolueen tulevaisuus muodostuu ja onnistuuko se ylipäätään pysymään enää yhtenä puolueena. Lähinnä muukalaisvihamielisyydellään ratsastava Halla-aho toisi puolueeseen epäilemättä tiukempaa johtajuutta, mutta hänen valintansa veisi Persuja todennäköisesti oikeistolaisuudessaan entistä äärimmäisempään ja marginalisoivaan suuntaan, jota osa kentästäkään ei enää tunnistaisi omakseen.

Terhon asiaperäinen maltillisuus voisi puolestaan johtaa siihen, että se vihamielisin osuus puolueväestä kokisi parhaaksi perustaa uuden ja vieläkin radikaalimman puolueen tai löytäisi uuden ideologisen kotinsa esimerkiksi parhaillaan puolueeksi hakeutuvasta Suomi Ensin-liikkeestä.

Jotain jälkimmäisen skenaarion edellytyksistä tosin kertoo se, että huolimatta siitä, kuinka he väittävät edustavansa kansan enemmistöä, eivät he ole toistaiseksi - kuukausia kampanjoituaan - onnistuneet edes saamaan kokoon puolueeksi rekisteröimiseen vaadittavaa 5000 kannattajaa.

Mitä Soini siis jättää jälkeensä?

Kutistuvan ja katkeroituvan; rikottuihin lupauksiin pettyneen äänestäjäjoukon.

Vailla johtajuutta olevan puolueen, joka ei joko osannut tai tahtonut kypsyä aidosti uskottavaksi poliittiseksi toimijaksi.

Sisäänpäinkääntyneen, muita vihaamaan keskittyneen poliittisen linjan, joka alkaa näyttää tulleen tiensä päähän.

Julkisesti lakia toimillaan halveksuvat; koko puolueen uskottavuutta rapauttavat sketsihahmot ja vastaavasti heidän edesottoihinsa turhautuneet; oikeaa politiikkaa tekemään tahtovat rivit.

Ranska sanoi ei. Mitä sanovat Perussuomalaiset?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Timo Soinin ja Perussuomalaisten perintö on selvä ja tärkeä:

Kun media esittää kaikki "varteenotettavat" puolueet jokseenkin yksimielisinä siitä, millaista politiikkaa pitäisi tehdä, ja vain yhden "protestipuolueen" äänestettäväksi heille, joita noiden ensinmainittujen puolueiden politiikka ei miellytä, niin kansa äänestää tuota protestipuoluetta. Siitäkin huolimatta, että se on pelkkä protestipuolue, jolla ei oikeasti ole tarjottavana mitään vaihtoehtoa.

Se, mitä useimmat äänestäjät eivät huomaa, on se, että on lisäksi olemassa vielä joitakin puolueita, joilla olisi tarjottavana ihan oikea vaihtoehto, ja joista valtamedia ei hiiskahda ollenkaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

...olemassa vielä joitakin puolueita, joilla olisi tarjottavana ihan oikea vaihtoehto, ja joista valtamedia ei hiiskahda ollenkaan.

Suomen kommunistit ovat jakautuneet kolmeen eri puolueeseen. Itse ainakin olen täysin ulalla, että mitä niistä pitäisi äänestää.?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kerrotko lähemmin tuosta? Tietääkseni aikuisenoikeita kommunisteja on enää ehkä kourallinen hoitokodeissa .Loput mullissa. Kommunistipuolue poistui eduskunnastakin -90 luvulla. Aarne Saarisen puolue.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #3

Opettele käyttämään Googlea. Mutta tässä puoluerekisteristä löytyvät:

  1. Suomen kommunistinen puolue
  2. Kommunistinen Työväenpuolue
  3. Suomen Työväenpuolue STP
Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #4

Rekisteröidyt puolueet (kaikkiaan 16 kpl) löytyvät täältä:

Rekisteröidyt puolueet

STP ei ole noiden joukossa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #5

Teit päätöksentekoni helpommaksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #4

Monta niitä on eduskunnassa? Entä kuntapuolella?

Ja jäseniä oli niin paljon että on vaaraksi persuille vai kepulle?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #7

Mitä vähemmän, sen parempi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #8

Kommunistien tapaan voidaan Globaalissa Markkinataloudessakin sosialisoida kansalta

TÄSTÄ kaikki alkoi:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vanhan...

http://www.iltalehti.fi/talous/201705082200124964_...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #4

Taitaa Feministipuolekkin olla isompi uhka kuin nuo.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #9

Taitaa Feministipuolekkin olla isompi uhka kuin nuo.

No siinä olen samaa mieltä. Kommunistit tietävät, mitä tekevät - feministit eivät.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

Näky nuo porvaripuolueetkin "osaavan" ryöstää kansalta. Kreikka-vipit ja Talvivaara.
Hallintarekisteri ja Panamatilit.

Siinä kalpenis jo Maokin .

Eila Mäkinen

Miksi ihmeessä Sinä kannat koko ajan huolta perussuomalaisista? Itse loikkasit puolueesta. Kirjoita omastasi!
En todellakaan enää arvosta kommenttejasi....lisäksi puhut "persuista"....eikö ole sovittu, että puolueista käytetään virallista nimeä!

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ranskan pelasti le peniltä se että oli olemassa maltillinen vaihtoehto vqnhoihin puolueisiin kyllästyneiden protestiäänille.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepu-Persut-Kokoomus

" Suomi nousuun Jee,jee ja jee. Se antaa "Työtä" kaikille Jee,jee ja jee"!
(Kepun vaaliristeilyllä hoilaama vedätysvirsi)

Posti jättänyt Kirjeitä toimittamatta - työttömille karensseja: "Viimeisen parin Vuoden aikana ongelmat lisääntyneet Ihan selkeästi"
TE 9.5
Ei riittänyt Kelan jonot 4kk että sai edes leivän pöytään.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

En usko, että Suomessa köyhät köyhtyy entisestään. Et sitä usko sinäkään, ethän? Jos väitteesi olisi totta, niin miksi tänne tullaan vaikka väkisin ympäri maailmaa vapaaehtoisesti köyhtymään?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lue Toimeentulotuen ja asumistuen ehdot.Laki -94.

Suomen sosiaaliturva Romanian tasoa.
EU antanut useampia varoituksia liian pienestä sosiaaliturvasta.
Toimeentulotuesta,peruspäivärahasta.

Ketkähän niitä saa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kun tätä Husun kirjoitusta tarkastelee auringonvaloa vasten , havaitsee helposti SDP:n puoluetoimiston vesileiman ja runsaasti haamukirjoittajien rasvaisia sormenjälkiä.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Sananvapauspalkittu saa vähän apua vihapuheen luomisessa ystävällisilta ihmisiltä, jotka ovat niin kovin huolestuneita, ööö... vihapuheesta?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepulaisten haamukirjoittajien mielestä kaikki tuet kuuluu heille,toisten taskuilta.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Mikä on Soinin perintö Perussuomalaisille?
-se on suurinpiirtein sama,mikä husun perintö kepulle !

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Kukahan tämänkin apukoululaisen ulostulot oikein kirjoittaa? Sisällöt ovat aina samaa taattua roskaa, mutta kielioppivirheitä ei ole. Toisin kuin Husun omissa "Syö pa#kaa ja kuole" -tason viesteissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset