Husu

Yhdenvertaisuuden ollessa uhattuna ei kellään ole varaa olla hiljaa

  • Kuva: Ariela Säkkinen
    Kuva: Ariela Säkkinen

Natsien alkaessa saadessa valtaa 1930-luvun Saksassa saivat juutalaiset tuntea sen nahoissaan. SS-joukot kävivät heidän kimppuunsa häiriköiden, rajoituksia asettaen, omaisuutta tuhoten ja fyysistä väkivaltaa käyttäen. Samaan aikaan muulle kansalle kerrottiin Kolmannen Valtakunnan propagandakoneiston toimesta, kuinka nimenomaan juutalaiset olivat syypäitä kaikkeen, mikä Saksassa oli vialla.

Haluaisin uskoa, että suurin osa saksalaisista ei ollut pässejä, jotka olisivat sokeasti uskoneet kaiken, mitä heille syötettiin, mutta vastarinnan puuttumisen vuoksi en voi siitä olla niiin varma kuin haluaisin. Fakta joka tapauksessa on, että heidän hiljaisuutensa edesauttoi tilanteen eskaloitumista. Lopputuloksen tiedämmekin.

Hitler kannattajineen sai rauhassa jatkaa valmistelujaan, jotka lopulta johtivat miljoonien juutalaisten ja muita vähemmistöjä edustavien kansanmurhaan.Tämä on järkyttävää paitsi systemaattisuutensa, myös sen vuoksi, että se tapahtui vai muutama sukupolvi sitten ja kaiken huipuksi täällä Euroopassa; maanosassa joka on aina pitänyt itseään sivistyneenä ja parempana.

Alle kahden viikon aikana Donald Trump on onnistunut luomaan vain pelkoa, epävarmuutta ja epävakautta. Hän on saanut peruttua edellisen hallinnon aikana saavutetut; naisten lisääntymisterveyden kannalta tärkeät edistysaskeleet, hän on rakentamassa muuria maan rajalle ja hän on allekirjoittanut presidentillisen määräyksen, joka syrjii syntyperän perusteella paitsi maahan saapuvia ulkomaalaisia, myös hänen johtamansa maan omia kansalaisia.

Lisäksi hän on erottanut hänen toimiensa laillisuutta kritisoineen valtakunnansyyttäjän, uhkaillut mediaa ja syöttää lehdistöedustajiensa kautta yleisölle kerta toisensa jälkeen perusteettomiksi todistettuja valheita. Kuulostaako tutulta? Huolestuttavalta?

Vain aika näyttää, keitä muita hänen ampumalinjalleen vielä joutuu, mutta jo nyt hän hyökännyt mm. Saksaa vastaan syyttäen maata euron arvon tahallisesta alhaalla pitämisestä yksipuolisen taloudellisen hyötymisen nimissä.

Muu maailma on toistaiseksi ollut kovin hiljaa, mikä on (taas) tulkittavissa hiljaiseksi hyväksynnäksi. Varmaa kuitenkin on, että Trump ei tule lopettamaan öykkäröintiään omin päin. Muiden on laitettava sille stoppi ja Euroopan on näytettävä tässä esimerkkiä.

Mitä se hiljainen enemmistö ei tunnu muistavan on se,että siinä vaiheessa kun yhdenvertaisuudesta aletaan tinkiä ja tiettyjen ihmisryhmien oikeuksia karsia, ollaan jo varsin vaarallisilla vesillä. Siinä vaiheessa ei kukaan voi enää tietää, ketkä ovat vuorossa seuravaana.

Juutalaisiin kohdistuneen vainon alkaessa tehdä heidän elämästään mahdotonta 1930-luvun Saksassa ja muualla Euroopassa yrittivät he paeta mm. Yhdysvaltoihin. Tuolloin natsien suunnitelman lopullinen laajuus ja keinot, joihin sitä varten oltiin valmiita turvautumaan, eivät vielä olleet muun maailman tiedossa.

Yhdysvallat sulki rajansa ja kieltäytyi monien muiden maiden lailla ottamasta juutalaispakolaisia vastaan. Päätöksen karmeat seuraukset, kuten jo aikaisemmin sanoin, ovat meidän kaikkien tiedossa.

Nykyiset pakolaissopimukset ja – käytännöt ovat suurelta osin seurausta toisen maailmansodan aikaisista epäonnistumisista viattomien ihmisten ja vainojen uhrien suojelussa. Tuolloin lupasimme, ettei ”koskaan enää”.

Oikeistopopulismi ja äärinationalistien ajattelu ovat kuitenkin taas nousussa myös Euroopassa. On meistä ja meidän äänistämme kiinni, annammeko heidän nousta valtaan. Meidän on muistettava historiamme ja opittava siitä.Nyt jos koskaan tarvitaan yhtenäistä linjaa; nyt jos koskaan meidän on noustava puolustamaan heikkoja ja puolustuskyvyttömiä tyranniaa ja kiusaajia vastaan.

Ellei tätä tapahdu, on se Euroopan Unionin lopun alkua. Ja uskokaa pois, Putinin Venäjä on valmis tekemään kaikkensa jotta näin tapahtuisi.

Näytetään että me todella olemme parempia ja sivistyneempiä. Näytetään Trumpille ja koko maailmalle, että idiotismin aika on ohi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Vain aika näyttää, keitä muita hänen ampumalinjalleen vielä joutuu, mutta jo nyt hän hyökännyt mm. Saksaa vastaan syyttäen maata euron arvon tahallisesta alhaalla pitämisestä yksipuolisen taloudellisen hyötymisen nimissä."

Sitä minä vain, että missähän vaiheessa rahapolitiikasta on tullut jotain sellaista, jota ei sovi kritisoida? Ja mitähän tekemistä sillä mahtaa olla yhdenvertaisuuden kanssa.

Yhden mielipiteen salliva yhteiskunta taisi olla enemmänkin niitä natsien hommia.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kukas sinua on estänyt rahapolitiikkaa kritisoimasta? En ole havainnut, että se olisi koskaan ollut ongelma. Rahapolitiikan ongelma on lähinnä ollut se ettei siitä "keskustelevat" yleensä puhu rahasta ja vielä harvemmin ymmärtävät siitä jotain. Yleensä ainoa argumentti on tahdon jotain, koska pakko.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No jos nyt vaikka lukaiset uudelleen tuon Husun tekstistä lainaamani pätkän.
Mikä ihmeen ampumalinja, mikä ihmeen hyökkäys?

Voin toki jatkaa kanssasi keskustelua myös Euroalueen rahapolitiikasta, tai siitä kuka sitä ohjaa ja kuka siitä hyötyy.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #15

Trumpin suhteen näyttää olevan niin, että joko nuolet sen pebaa tai olet vihollinen. Ja vihollisia kohti sitten hyökätään. Saksa on menestynyt taloudellisesti hyvin ja niillä on vahvasti positiivinen kauppatase, mikä ilmeisesti Trumpia ärsytää.

Trumpilla on mahdollisuus tehdä asiat maassaan niin, että niilläkin menisi paremmin, mutta normaaliin persutyyliin muiden pitää tehdä huonommin tai muita pitää kampittaa tavoitteiden saavuttamiseksi. Se on yhtä säälittävää kaikkien linjaa toteuttavien kohdalla. Se viestii ettei kykyjä ole hoitaa omaa leiviskää niin, että asiat sujisivatparemmin, mutta voi aina kapittaa muita.

Mitään varsinaista keskustelua tilanne ei tarjoa, eikä Trump taida normaliin keskusteluun olla edes kyvykäs.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #16

Mitä minä olen rahapolitiikkaa käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen tutustunut, niin siellä ei kyllä Trumpia ole mainittu lainkaan. Silti pystyit lataamaan vastauksesi täyteen Trumpia, ilman mitään viittausta rahapolitiikkaan.

Ja minä kun odotin, että olisit asiantuntevasti ja lähdeviitteisiin tukeutuen kertonut, mikä kyseisessä Trumpin "hyökkäyksessä" oli pielessä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Pakko mainita tästä :) Kello on nyt 17:22. Blogissa lukee, että se on kirjoitettu klo 17:26 Tomi Solakiven kommentti klo 18:20 ??

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisiko tämä jotenkin vastaava juttu kuin Sandelsilla Partalassa, jolloin "kakstoista ol' meidän kellomme vaan / yks ryssän ol' sanotaan"

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Noin voipi olla :) Sinunkin kommenttisi tuli tulevaisuudesta!

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

"Hän on saanut peruttua edellisen hallinnon aikana saavutetut; naisten lisääntymisterveyden kannalta tärkeät edistysaskeleet..." SIIS MITÄ?

Miten islam suhtautuu aborttiin? Niin pitkään, kuin somaliassa kidutetaan ja silvotaan tyttöjä ja naisia, ei kannata kirjoittajan puuttua naisten lisääntymisterveyteen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Millä ihmeen logiikalla blogisti olisi noista vastuullinen? Mitä taas tulee mielipiteen esittämiseen, olisin luullut että olisit ennemminkin kannustavasti suhtautunut siihen, että muslimimies avoimesti kertoo liberaalista suhtautumisestaan. Minusta on hyvä, etteivät liberaalit anna konservatiivien elätellä yhden totuuden illuusiota.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Logiikka katoaa osalla usarin porukasta välittömästi jos puhutaan muslimeista tai kirjoittaja on sellainen. Koska loogista argumenttia ei kyetä esittämään, niin sitten kysytään mitä mieltä blogisti on jostain ongelmasta jonka voi jotenkin liittää islamiin - tämä liitos ei tosin yleensä myöskään vaadi mitään toimivaa logiikkaa. Lopputuloksena näistä kommenttiosioista ei tule mitään, kun kaikkien muslimivihaajien on pakko horista jotain negatiivista - vaikka sitten illoogista ja asiaan liittymätöntä. Siinä suhteessa nämä Husun blogit ovat hyviä, että ei jää epäselväksi kenellä keskustelijoilla on ongelmia.

Jaakko Häkkinen

Pakolaisuus on yksi asia, elintasosiirtolaisuus turvapaikanhakujärjestelmää väärinkäyttämällä ihan toinen. Jälkimmäiseen saa ja pitää puuttua ja porsaanreiät pitää tukkia. Oikeita pakolaisia UNHCR:n pakolaisleireillä kyllä pitäisi auttaa ja suojella. Mutta oikea tapa ei ole siirtää kaaosmaiden asukkaita Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin - se johtaisi vain näidenkin muuttumiseen kaaosmaiksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Afrikassa asuu yli miljardi ihmistä.

Nyt on Afrikan ja afrikkalaisten vuoro ottaa vastuu ja noustava puolustamaan heikkoja ja puolustuskyvyttömiä tyranniaa ja kiusaajia vastaan.

Kellään ei ole varaa olla hiljaa yhdenvertaisuuden ollessa uhattuna.

Risto Salonen

Ei näitä Hitlereitä tai Trumpeja tyhjästä synny. Ranska ja Britannia nuijivat Saksan maanrakoon ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Saksa kärsi tästä nuijasta siitä hyperinflaatioineen yli kymmenen vuotta.
Britannia varsinkaan ei halunnut Saksasta kilpailijaa itselleen. Hitler kirjoitti mein Kampfissaan selvästi, mitä aikoo tehdä ja toteutti sen.
Eivät ulkopuoliset uskoneet.
Trump-ilmiö on samoin edeltäneen politiikan seurausta. Liian monet ovat kärsineet ainakin omasta mielestään liian pitkälle menneestä liberaalista politiikasta ja huonosta talouspolitiikasta. Perusjenkki on unohdettu ja nuijittu maanrakoon. Lisäksi Clintonin jälkeen syntynyt pattitilanne demareiden ja republikaanien välillä näyttää kovin sovittamattomalta.
Jenkkien pitäisi muistaa, että politiikka on nimenomaan yhteisten asioiden hoitamista ei erimieltä olevien vastustamista.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Hyviä mietteitä kirjoittajalta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Saksassa oli vuonna 1933 Hitlerin noustessa valtaan 522 000 juutalaista.
Ennen toista maailmansotaa juutalaisia ehti muuttaa pois Saksasta yli puolet eli 300 000.

Holokaustissa sai surmansa 6,7 miljoonaa juutalaista.

Suomen osuus holokaustissa oli 59 juutalaisen luovuttaminen saksalaisten natsien käsiin. Näistä yli 40 oli venäläisiä sotavankeja.

P.S. Suurin juutalaisväestö on USA:ssa ja Israelissa vasta toiseksi suurin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Husu, ymmärtääkseni sinä olet islamilainen, kun kerroit käyneesi pyhiinvaellusmatkalla Mekassa, vaikka et Fetsiä merkkinä tuosta retkestäsi käytäkään.
Kerroppa poikkeaako islam positiivisesti Saksan juutalaisvainoista ?

Janne Petäjä

Husu, rakas.
Olivat saksaisia. Olleet vuosisatoja. Älä sekoita faktaa fiktioon. Silloinen käytös oli ala-arvoista, tässä ajassa sitä ei voi verrata. Voitte poistua, olkaa hyvä.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Milloin ajattelit, husu, olla esimerkkinä meille muille ja puuttua juutalaisvainoon vaikkapa Malmössa? Pelkäämäsi äärioikeisto ei ole siellä ongelma...

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/s...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset