Husu

Obama, tuo kaunopuheinen hirviö

  • Obama, tuo kaunopuheinen hirviö

Uskoin viimeiseen saakka Hillaryn voittavan. Näin ei kutenkaan käynyt ja nyt meidän kaikkien on vain hyväksyttävä totuus. Ainakin seuraavan neljän vuoden ajan Yhdysvaltoja – ja vanhan sanonnan mukaan koko vapaata maailmaa – tulee johtamaan Donald Trump. 

Tunteeni ovat vieläkin hieman sekavat. Päällimmäisenä ovat pelko ja epävarmuus, ja tiedän, etten ole tässä yksin. Pakko on kuitenkin kysyä: mikä meitä oikeasti pelottaa?

Mikä on maailmalaajuisessa mittakaavassa Obaman perintö? Mitä merkittäviä muutoksia hän sai aikaiseksi kuluneiden kahdeksan vuoden aikana? Arabikevät, Syyria, Krimin miehitys, Venäjän ekspansionistisen politiikan nousu, ISIS, pakolaistulva – nämä kaikki tapahtuivat Obaman vahtivuorolla. 

On totta, että sisäisesti USA on paremmassa jamassa kuin ehkä koskaan. Mm. terveydenhuollon ja tasa-arvon suhteen Obama oli edeltäjiään edistyksellisempi, joskin näyttää vakavissaan siltä, että hänen seuraajansa tulee romuttamaan toiveet siitä, että tilanne jatkuisi vastaavanlaisena. 

Halusimme sitä tai emme, fakta on kuitenkin se, että Yhdysvaltojen presidentillä on merkitystä ja  painoarvoa myös maailmanpoliittisella areenalla. Barack Obamakaan ei selvinnyt tästä tehtävästä kovin kummoisin arvosanoin. Hänen politiikkansa on pommittanut seitsemää maata; pelkästään viime vuoden aikana yli 26 000 pommin verran. Tuo on melko paljon Nobelin rauhanpalkinnon voittajalle. Hänen johdollaan maa on myös myynyt aseita miljardien dollarien edestä Saudi-Arabian kaltaisiin maihin. Seurauksista voimme lukea lehdistä päivittäin. 

Hänen avullaan on tapettu tuhansia. Lapsista on tehty orpoja ja kokonaiilta sukupolvilta viety mahdollisuus normaaliin elämään. Tekeekö Obaman diplomaattinen kaunopuheisuus tästä jotenkin hyväksyttävämpää?

Kahdeksan vuotta sitten iloitsin Obaman valinnasta, koska hänen värisensä miehen valinta antoi sanoinkuvaamatonta toivoa niin minulle kuin kaikille muille meidän värisille. Edellisenä vuonna Formula ykkösen maailmanmestaruuden oli voittanut Lewis Hamilton; niinikään ensimmäisenä tuon värisenä ihmisenä koskaan. Me ruskeat ihmiset olimme täynnä motivaatiota ja uskoa tulevaan: me tosiaankin voimme pärjätä tässä maailmassa!

Tuo vuosi on jäänyt mieleeni myös muista syistä: samana vuonna olin itse kuntavaaliehdokkaana Helsingin kaupunginvaltuustoon. Omalla kohdallani onni ei ollut myötä, mutta uskokaa pois: se, että kaksi meistä kolmesta ruskeasta miehestä oli onnistunut merkitsi jo paljon. 

Trumpin alkamassa oleva aikakausi epäilyttää minua monestakin syystä. Kyllähän demokraattisten yhteiskuntajärjestelmien mekanismit pitävät huolen siitä, ettei hänelläkään ole vapautta ihan miten tahansa valtaansa käyttää. Silti minua huolettaa, kuinka paljon hän tulee toteuttamaan vaalikiertueensa aikana esiin nousseita hulluja ajatuksiaan?

Olemme kaveriporukassa keskustelleet, minkälainen rasismi on pahempaa: se, jossa sinua haukutaan ja nimitellään päin naamaa vai sellainen, jossa sinulle hymyillään samalla kun kulissien takana ylläpidetään niitä valtarakenteita, jotka estävät sinua etenemästä elämässä - ihan vain sen ihonvärin vuoksi, johon olet sattunut syntymään?

Yhdeksän kymmenestä oli sitä mieltä, että se valtaa käyttävä byrokraatti on paljon vaarallisempi skenaario kuin se kadulla (tai somessa) huuteleva urpo. Vain aika näyttää, kumpaan jengiin Trump kuuluu. 

Miss Universum- kruunua tavoittelevien kandidaattien lailla toivoisin tietenkin, että maailman meno rauhoittuisi ja että sodat ja kärsimykset loppuisivat eikä miljoonien ihmisten tarvitsisi paeta niiden jaloista kotoaan. Eikö meistä jokainen?

Nyt; enemmän kuin koskaan, Euroopan tulee toimia yhdessä ja tehdä kauaskantoisia päätöksiä koko maailman puolesta. Kun Obama valittiin presidentiksi, uskoin hänen saavan maailman parempaan kuntoon kuin Bush. Niin ei kuitenkaan käynyt. Toivon todellakin, ettei se tulevan hallinnon aikana muutu vieläkin huonommaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sitä lähempänä olemme rauhaa, mitä enemmän yhdysvaltalaiset keskittyvät oman maansa asioihin.

Pahat kielet väittävät, että koko lähi-idän kaaokseen saattanut arabikevät olisi Yhdysvalloista käsin masinoitu tapahtuma. Tähän on helppo uskoa, koska maailmanpolitiikassa mikään ei ole sattumaa. Kevät päättyi Syyriaan, jossa se muuttui talveksi.

Krimin kriisi oli joko ukrainalaisten omaa typeryyttä tai sitten Yhdysvaltain agitoimaa. Venäjän ja Ukrainan välit olivat hyvät siihen saakka, kunnes Ukrainassa lausuttiin taikasana NATO. On päivänselvää, että Venäjä reagoi. Varsinkin kun sen laivastotukikohta Krimillä, Sevastapol, joutui uhan alle.

Kuka NATO-korttia Ukrainalle kauppasi, ellei USA.

Mikäli Trump on sanansa mittainen mies, niin Yhdysvallat vetäytyy säästösyistä monista maailman kriisipesäkkeistä ja lopettaa monien "sissi- ja vapautusliikkeiden" rahallisen tukemisen.

Tarkoittaako tämä välitöntä rauhaa? Ei tietenkään, mutta paikallinen rauha syntyy, kun kiistakumppanit väsyvät tai kuluttavat voimavaransa loppuun. Näin on käynyt kaikkialla maailmassa, kun ulkopuoliset lopettavat sisällissotien osapuolten tukemisen.

Trumpille pitää antaa mahdollisuus. Hän voi olla Yhdysvaltain historian surkein tai paras presidentti. Sitä ei kuitenkaan voi tietää etukäteen.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Taidat olla jotakuinkin oikeassa arvaillessasi arabikevään ja Ukrainan kriisin syitä. Joku tarvitsee konflikteja. Veikkaisin Yhdysvaltain sotateollisuutta.

Trump on oma persoonansa ja kyllä hän poikkeuksellisesti käyttäytyy. Kun hän sanoo Yhdysvaltain haluavan olla yhteistyössä ja antavan arvon muiden valtioiden olemassa ololle, syntyy todellinen kiihtymys. Eikö se olekaan hyvä, että sotiminen vähenisi.

Turhautuminen demokraattisen vaalin tulokseen on hämmästyttävä. Väärin äänestetty. Ei voida hyväksyä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Joku tarvitsee konflikteja. Veikkaisin..."

Kremlintrollimainen veikkaus, eikä pelkät hyvävelisuhteet suurvaltajohtajaan tee Venäjän diktaattoria ihmiskuntakelpoiseksi, ks. http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Niko Sillanpää

"Arabikevät, Syyria, Krimin miehitys, Venäjän ekspansionistisen politiikan nousu, ISIS, pakolaistulva – nämä kaikki tapahtuivat Obaman vahtivuorolla."

Sinun pitää nyt Husu päättää, haluatko, että Yhdysvallat puuttuu noihin asioihin (ja millä intensiteetillä) tai ei puutu noihin asioihin ja ne kulkevat kaarensa omalla (Putinin, Kiinan, Iranin jne.) painollaan. Koska siihen puuttumiseen yleensä liittyy nimittäin sotilaallinen interventio. Ei voi syödä ja pitää kakkua samaan aikaan.

Jos ajattelusi oli, että nuo konfliktit menevät, miten menevät, ja EU on sitten ko. kehitysmaakonfliktien joukkosidontapaikka, voin suoraan sanoa, että ei tule kesää.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No tuota, mietitään nyt vaikka tämän viimeisimmän vuosituhannen asioita.

Mitäs onkaan jäänyt käteen siitä, että Yhdysvallat on puuttunut asioihin?

Irak on täydellinen sekasotku, jossa suuria alueita hallitsee ISIS:n kaltaiset kullannuput. Kyllä, Saddam oli diktaattori, mutta bodycount Saddamin jälkeen on ollut melkoinen. Irakilaisia kipittää miljoonin kohti Eurooppaa.

Gaddafi piti saada nurin. Sen jälkeen Libya on ollut totaalinen härdelli, jossa "laillisella hallituksella" ei ole minkäänlaista valtaa. Sen lisäksi että epämääräiset rosvojoukot hallitsevat maata. Libyasta on Euroopan puolelle suora venereitti, jota pitkin pikku hiljaa puoli Afrikkaa siirtyy Välimeren yli.

Al Assad pitää saada nurin, joten jokaiselle ukkelia vastaan sotivalle (ml. ISIS, al Nusra jne.) annetaan aseita. Bodycount sadoissa tuhansissa, suuri osa Syyriaa pommitettu takaisin kivikaudelle, ja miljoonat syyrialaiset pakolaisina, heistä melkoinen joukko Euroopassa. Ei, Al Assadkaan ei ole mikään kullanmuru, mutta hommat taisivat kuitenkin olla hiukan paremmin, ennen kuin miestä lähdettiin kampeamaan väkisin pihalle.

Kyllä tänne meidän jiiäspeelle mahtuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kirjoitit Niko tällä kertaa juuri niin kuin aioin itsekin kommentoida ennen kommenttisi lukaisua.

USA:ta syytetään asioihin puuttumisesta ja samaan hengenvetoon Krimin miehityksen sallimisesta sekä Venäjän ekspansiivisen politiikan mahdollistamisesta y.m. Todella tarkoitushakuista virheiden etsintää.

Trump on yhtä epälooginen. Hän uhoaa keskittyvänsä Amerikan omiin asioihin ja seuraavassa lauseessa uhoaa tuhoavansa ISIS:n maan päältä ja ajavansa Kiinan sotalaivat pois Etelä-Kiinan mereltä. Jos nuo edes toteutuvat, niin ei tuo USA:n omien asioiden maantieteellinen ulottuvuus Trumpin seurauksena ainakaan pienentynyt ole.

Risto Salonen

Miksi syyttää USA:ta kaikesta. Kyllä lähi-idän palon syyt löytyvät enemmän Britanniasta ja miksei myös Ranskasta sadan vuoden takaa ja vähän pidemmältäkin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ihmisten mielissä se ratkaisee kuka sanoo, ei se mitä sanoo. Virkaanastujaisissa aina valtionjohtajat puhuvat kauniisti, mutta ensimmäisellä kerralla ei vielä ehkä olla tappajia ja diktaattoreita. Olisiko korrektimpaa Trumpistakin puhuessa vielä tässä vaiheessa säästää äärisanoja inflaatiovaaralta ja puhua vaikkapa potentiaalisesta hirviöstä? Jos odotuksemme täyttyvät, voimme lopummalla vuotta sanoa hyvällä syylläkin Trumpia hirviöksi. Sika on sika, mutta ei vielä petoeläin, mitä termi hirviö ehkä edellyttäisi.

Vai keitä muita presidenttejä kutsuitte hirviöiksi virkaanastujaisviikolla? Sanoitko noin Venezuelan ja Nicaraguan ja Gambian ja Etelä-Afrikan ja Venäjän nykydiktaattoreista? Entä myöhemmin, sitten kun uhkakuvat kävivät toteen? Oliko sotatoimia määrännyt presidentti tai rouva Clinton hirviö? Entä onko Putin, jonka "uskonsota" on ainakin osittain myös rasistismotivoitunutta? Donald Trump on ehkä sika ja rasisti, mutta ei ole vielä tiettävästi vuodattanut verta virassaan eikä kai todistettavasti ennen sitäkään. Presidentti Putin vuodatti verta jo KGB-johtajana/pääministerinä joulukuussa 1999 Groznyin kaupungin kymmeniätuhansia toisuskoisia siviilejä tuhotessaan, ja on jatkanut sotarikoksia mm. Geirgiassa, Ukrainassa ja Aleppossa.

Alla siteeratut sanat kuulostavat tyylikkään sovinnollisilta ja varsin rauhantahtoisilta juhlapuheessa yhtä hyvin Obaman ja Clintonin kuin muidenkin USA:n presidenttien suusta siinä missä sitaatin alkuperäisenkin lausujan. Ehkä ne sopisivat myös Suomen presidentin suuhun esimerkiksi Suomi 100 -juhlavuoden monikulttuurisuutta korostettaessa oloihimme käännettyina suomalaisversioina:

'We are all different... We are different races, nationalities, and ethnic groups... we are all Americans. Yes, we fuss, we have differences of opinions, but we are all Americans... we all bleed red. We are humankind. These are the bonds that unite us…bond us…make us better beings.' - James M. Robinson

Tuohon verenvärikohtaan viitanneen presidentti Donald Trumpin räväkänoloista ja populistishenkistä virkaanastujaispuhetta on luettu tarkkaan ja kieltämättä tulkittu tuoreeltaan ainakin Suomessa myös ns. pirunraamattusilmälasien läpi. Ainakin John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen luonnehti kielikuvaa 'väkivaltaiseksi'. Joskus, Husu hyvä, tuntuu, että tämä Trump-raivo menee suorastaan överiksi niin sika ja potentiaalinen hirviö kuin Trump varmaan onkin: ks. B-asiantuntija esitti itseään tyhmempää YleTV1:ssä http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229871-t...

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Jos musta mies valittiin siksi, että tämä oli musta niin eipä se ollut kummoinenkaan valinta kuten nyt olemme tulleet huomanneeksi... tai jos nyt olisi valittu nainen siksi, että hän on nainen - sillä sehän olisi ollut tyhjän kanssa aivan kuin tämän mustankin valinta...

Ja kun nyt kun tätä tyhjän kanssa naista ei valittukaan niin näyttäisi siltä, että tyhjän kanssa naiset turvautuvat anarkiaan ja vastakkain asetteluun ja jopa hysteriaan sen tähden kun USA:n kansa on halunnut suunnan muutosta ja ihan hyvästä syystä, sillä musta mies ei osannut tehtäväänsä... sen sijaan osasi pudottaa pommeja muiden kansojen niskaan toisella puolella maapallon...

Jos nyt uusi valinta onnistuisi vähentämään näiden pommien pudotusta olisi suunta oikea ja ennen kaikkea jos tämä uusi valinta onnistuu muuttamaan suur-valtojen suhteet enemmän ystävällisiksi niin valintahan ei olisi huono...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"olisi suunta oikea ja ennen kaikkea jos tämä uusi valinta onnistuu muuttamaan suur-valtojen suhteet enemmän ystävällisiksi niin valintahan ei olisi huono..."

Äläs nyt 'Elo' mene mönkään ja sitoutumaan trollimaisesti ihan pelkkään Kremlin näkökulmaan! Kyllä onnistunut uusi suunta edellyttäisi itänaapuriltakin enemmän kuin vaan hyvävelisuhteet USA:n pressan kanssa. Se edellyttäisi ihmiskunnan ja Suomen kansan kannalta todennäköisesti mm. Krimiltä ja Etelä-Ossetiasta ja Itä-Ukrainasta vetäytymistä ja ainakin vähintään itsenäisen Suomen alkuperäisten alueiden palauttamista ja venäläismiehittäjien paluumuuttoa Rajajoen itäpuolelle Viipurin läänistä ja Petsamosta ja Sallan itäosista mielellään Juhlavuoden 2017 aikana tehtävän aiesopimuksen mukaisesti, ks. tarkemmin rauhanhankkeesta: http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Sota, luultavasti maailmantalouden isoin ratas kun se toteutuu sopivalla mittakaavalla. joku valmistaa aseet ja luodit ja pommit, sotakoneet jne. sotilaat jotka käyttävät niitä ja se käytön lopputulos, tuhansia ihmisiä, koteja, autoja, tieverkoa jne tuhottu. Tuosta päästään talojen teiden jne jälleenrakennukseen. sitten kulutustuotteet, haarukasta televisioon jne.

Eli markkinat on isot ja rahaa liikkuu valtavasti globaalisti, ilman että kohde maalla on luonnonrikkauksia jotka on viime sotien isoin motivaattori ollut.

Tuon on valitettava fakta, ei 2000-luvulla käydä merkityksettömiä sotia jossa vain halutaan kostaa rajaloukkaus tai yhden henkilön salamurha, nuo toimii tekosyynä kyllä jo suunnitellulle sotatoimelle.

Koska Trump ei ole yksin hallitsemassa USA:ta, ne muut jotka joko tottelevat tai laittavat vastaan on se kaikista merkityksellisin, saako Trump puhuttua heidät puolelleen kun ajaa asioita läpi. Myös kansan mielipide painaa eri edustajien kautta.

Joten aika näyttää tippuuko niitä pommeja vai mitä tapahtuu, myös muistaa että USA on yksi monista osapuolista maailmanpolitiikassa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Noam Chomsky: 'Censorship is never over for those who have experienced it. It is a brand on the imagination that affects the individual who has suffered it, forever....If we don't believe in freedom of expression for people we despise, we don't believe in it at all. Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune'

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"On totta, että sisäisesti USA on paremmassa jamassa kuin ehkä koskaan. Mm. terveydenhuollon ja tasa-arvon suhteen Obama oli edeltäjiään edistyksellisempi, joskin näyttää vakavissaan siltä, että hänen seuraajansa tulee romuttamaan toiveet siitä, että tilanne jatkuisi vastaavanlaisena. "

Tuosta sen verran, että keskituliset kärsivät tuosta Obamacearsistä paljon, koska Vakuutusmaksut nousivat!

Minusta Obamalla oli tuossa hyvä ajatus, mutta taisi taas olla liikaa yhdellä kertaa.. Usan pitäisi muuttaa terveyshuolto systeemiä pikkuhiljaa..

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

'It is time to remember that old wisdom our soldiers will never forget: that whether we are black or brown or white, we all bleed the same red blood of patriots, we all enjoy the same glorious freedoms, and we all salute the same great American Flag'

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

En lastaisi Obaman taakaksi kaikkea vuosien 2009 ja 2017 välillä maailmassa tapahtunutta. Ns. arabikevään suhteen läntisessä Euroopassa vallitsi aluksi laaja sympatia, mutta pakolaisvirraksi realisoitunut Lähi-idän yhteiskuntakaaos on alkanut arveluttaa. Kysyn: miten Yhdysvaltain presidentin olisi pitänyt toimia tilanteessa, jossa tunisialainen Mohamed Bouazizi päätyi polttoitsemurhaan v. 2011?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

HUSU,

Ei anneta pelolle valtaa.

P.S. Vaaliehdokas ei tarvitse onnea vaan kansalaisten luottamuksen tullakseen valituksi luottamustoimeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset