Husu

Jouluna suomalainen on parhaimmillaan

Suomessa oleskelee tai asuu vakinaisesti noin 70 000 muslimia, suurin osa heistä pääkaupunkiseudulla. Jouluahan me emme vietä, mutta toki tämä vuosi vuodelta vain aikaisemmin alkava hypetys meidänkin elämäämme vaikuttaa.

Keskustelin asiasta taannoin neljän korkeakoulutetun musliminaisen kanssa ja jossain vaiheessa puhe siskojen kanssa (kyllä, me olemme niin yhteisöllisiä että kutsumme toisiamme noin!) kääntyi lähestyviin joululomiin. Yksi heistä kertoi arvostavansa sitä, miten joulu tuo kipeästi kaivattua valoa keskelle vuoden pimeintä aikaa. Toinen kiitteli sitä, kuinka porukka on iloista ja rauhallista – ymmärrettävästi tervetullutta vaihtelua heidän normaalisti saamaansa kohteluun. Kolmas taas iloitsi siitä, miten joulunaika tuo perheet yhteen. Maassa, jossa yksilöllisyys on näinkin korostunutta, on hienoa nähdä, miten joulu tuo ihmisistä esiin yhteisöllisyyden. Neljäs kuitenkin muistutti, että moni yksin asuva ja vanhus jää yksin joulunpyhinäkin – jotain mitä hän joutuu työssään surukseen todistamaan.

Meillä muslimeilla on vuodessa kaksi juhlaa: paastokuukausi Ramadanin päättymistä juhlistava Eid al-Fitr sekä pyhiinvaelluksen päättymistä merkkaava Eid a-Adha. Esimerkiksi uutta vuotta ja syntymäpäiviä ei islamissa erityisemmin juhlisteta. Kyllä me silti jouluun positiivisesti suhtaudumme, eikä kukaan meistä ole kieltämässä sen juhlintaa, vaikka joskus kuulee niinkin väitettävän.

Itse vietän jouluni hyvän suomalaisystäväni Esan ja hänen thaimaalaisvaimonsa kanssa. Joulua eivät vietä hekään, mutta kokoonnumme meille nauttimaan hyvästä ruoasta ja toistemme seurasta, kiitollisena perheistämme ja kaikesta mitä olemme saaneet.

Joulun aikaan suomalainen rauhoittuu ja yrittää olla kaikella tavoin positiivinen. Ihmisten auttamishalu kasvaa ja huolta kannetaan niistäkin, joilla ei niin hyvin mene: apua annetaan niin nälänhädän kuin sodan keskelle. Oman osansa joulumielestä saavat oman kotimaan vähävaraisetkin, kuten jokavuotinen Joulupatakeräys ja tämä vuonna huiman suosion saanut, Woltin organisoima asunnottomien jouluateriakampanjakin osoitti. Muukalaiskammokin tuntuu hetkeksi vähenevän!

Niin minä kuin kaikki muutkin tuntemani muslimit arvostavat tätä joulun suomalaisissa aikaan saamaa muutosta.

Minusta on hyvä, että edes hetkeksi koko maa pysähtyy ja kiire katoaa. Kauppojen sulkeutuminen ja julkisen liikenteen taukoaminen pakottaa meidät kaikki rauhoittumaan ja viettämään aikaa perheemme kesken. Perhe on muslimille kovin tärkeä ja iloitsenkin kaikesta, joka tuo perheet yhteen. Ja hyvähän se on, että bussitkin ovat varikolla – näin eivät pääse ihmiset riidan jälkeen karkuunkaan!

Rauhallista joulun viettoa ihan jokaiselle teille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Asuin toistakymmentä vuotta useassa muslimimaassa. Eräänä jouluyönä rakkaat muslimiveljeni tulivat aidan yli taloni pihalle ja tappoivat koirani.

Eräänä toisena jouluyönä rakkaat muslimiveljeni valloittivat suomalaisen työkaverini kodin ja asettuivat taloon asumaan. Suomalainen perhe oli viettämässä joululomaa Suomessa. Ilmoitimme asiasta poliisille ja poliisi ajoi nämä muslimiveljet pois talosta. Mutta kas kummaa, suomalainen perhe ei päässyt enää koskaan taloon, koska taloon oli asettunut asumaan perheineen talonvaltauksen ilmoituksen vastaan ottanut poliisin perhe.

Ja mitä tulee Ramadanin viettoon, niin itse hyvin usein, solidaarisesti, paastosin aivan samalla tavalla kuin paikalliset muslimiveljeni.

Hannele Pajunen

Ensiksi Suomi ei ole enää se Suomi minkä miksi minä sen lapsuudessa koin.Vanha joulu on myös menettänyt merkityksen koska väärät ihmiset ovat peukaloineet sitä.Väärällä tavalla.Te ulkoa tulleet voisitte kunnioittaa meidän traditioita kulttuuria ja elämän menoa muutenkin.Kuin tulla määräämään meidän tapoja ja tottumuksia ym.Jopa meidän päättäjät ovat haksahtaneet halpaan ja kääntäneet selkänsä omalle kansalle.Mikä on pahin painajainen.Menetin juuri äsken äitini.Hän pääsi paikkaan parempaan.Missä kukaan ei häntä enää töni ja tuupi. R.I.P.Siltä osin iloinen.Maailma on paha ja kaikenlainen jännite maassamme on aivan meidän päättäjien ansiosta.Älkää enää te sitä lisätkö.Vaan olkaa iloisia että olette saaneet jalansijan olla ja asua täällä.Tätä maata on tuettava eikä laannuteta kivikautiselle ajalle.Olemme eurooppalaisia eikä maatamme tarvitse näivettää eikä mädättää.Hyvää Joulua.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Kiitos paljon Abdirahim Hussein ja sitä samaa.

"Minusta on hyvä, että edes hetkeksi koko maa pysähtyy ja kiire katoaa. Kauppojen sulkeutuminen ja julkisen liikenteen taukoaminen pakottaa meidät kaikki rauhoittumaan ja viettämään aikaa perheemme kesken. Perhe on muslimille kovin tärkeä ja iloitsenkin kaikesta, joka tuo perheet yhteen. Ja hyvähän se on, että bussitkin ovat varikolla – näin eivät pääse ihmiset riidan jälkeen karkuunkaan!"

Onneksi ei ole tarvetta rauhoittua kauppojen aukiolojen suhteen. Eikä ole PAKOTTAMISTA, kapakathan ovat olleet Suomessa jo hyvin pitkään auki Joulupäivinä. Mutta muuten on hienoa viettää rauhaisa Joulu. Käyn(mme) Wanhassa kaupungissa, se on rauhaisaa.

"Christmas is a lot more pleasant fantasy than Finnish Independence Day"

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös Jeesus ollut myös yksi Ilamin profeetoista, niin vois kyllä syntymäjuhlaakin viettää.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Eivät ainakaan ne, joita minä tunnen. Muuttuvat jouluna aggressiiviksi, turhautuneiksi ja stressaantuneiksi, koska telkkarissa sanotaan, että "osta osta osta" ja haluavat tavoitella jotain valokuvajoulua, jossa kaikki on täydellistä ja tunnelma kohdallaan.

Joulu on enimmäkseen kulutusjuhla (pieneltä osin ihan sympaattista perinnettä), jolle näyttäisin saman tien keskisormea, ellei se välittömästi johtaisi parisuhdeongelmiin. Ei kun kortti vinkumaan päätä pyöritellen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Itse olen ollut useina jouluina muslimimaa Saudi-Arabiassa, jossa joulun vietto meiltä maassa työtä tekeviltä länsimaalaisilta ihmisiltä oli kielletty rangaistuksen (maastakarkoituksen) uhalla.

P.S. Isisin viimeisin terrori-isku joulutorille Berliinissä sumentaa kaikkien suomalaisten joulumieltä, Varmaan HUSUnkin.

Käyttäjän MikaSevn kuva
Mika Sevón

Lähinnä tosiaan vain oleskelee.

John Doelin

"ja jossain vaiheessa puhe siskojen kanssa (kyllä, me olemme niin yhteisöllisiä että kutsumme toisiamme noin!)"

Silloin kutsutte kun ette kivitä heitä kuoliaaksi turhista syistä.

Sinun Husu pitää jatkuvasti toitottaa ja korostaa kuinka ihania te muslimit olette, kuulostaa lähinnä puolustelulta. Jos te muslimit olisitte niin ihania, niin te ette jatkuvasti sotisi ja tappaisi toisianne, ja sitä myötä teitä ei tarvitsisi täällä pohjolassa katsella.

Totuus on että olette väkivaltaisia ettekä osaa hoitaa oikein mitään asioita. Länsimaalaisten pitää tulla jopa kaivamaan teille kaivoja Afrikkaan kun ette sitäkään osaa. Sinäkin Husu olet pelkuri joka löhöilee täällä Suomessa suojatyöpaikoissa pelkkänä turhakkeena, samalla koittaen vakuuttaa muille (ja jopa itsellesi) kuinka tärkeitä te olette, vaikka kaikki tietävät että olette pelkkä taakka.

Todistaisit että sinussa on edes hiukan miestä ja muuta perheesi kanssa Somaliaan takaisin ja koita olla hyödyksi siellä. Täällä sinulla ei ole mitään annettavaa kenellekään. Mutta ethän sinä muuta Somaliaan, täällä on liian helppoa ja mukavaa. Ja sinua taitaa pelottaa nuo "yhteisölliset" kanssamuslimit. Helppo täällä kehua kuinka ihania muslimit ovat kun elää suomalaisten keskuudessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset