Husu

Stadilaisilla on asiaa

En tiedä mistä johtuu, mutta viime aikoina olen saanut aikaisempaa enemmän suoraa palautetta ihmisiltä. Minut on pysäytetty niin kadulla, huoltoasemalla kuin jopa ostarin liukuportaissa.

Stadilaiset ovat huolissaan monesta asiasta: asuinalueiden eriarvoistumisesta, oman naapurustonsa turvallisuustilanteesta sekä homekouluista ja -taloista. Tiedän itsekin monia perheitä, joilla on pitkään ollut yskää ja muuta hengitysteiden oireilua, ja jotka ovat saaneet terveytensä takaisin vasta asunnon pakkovaihdon jälkeen.

Useissa kouluissakin Helsingissä epäillään tällä hetkellä homevaurioita, mutta asia ei vain etene. Kuultuani ihmisten purkavan mieltään on tullut mietittyä, että mitä minä yksin voin millekään tehdä? Vaikka kuinka haluaisin vastata, että kaikki tulee vielä menemään hyvin ja asiat tullaan kyllä korjaamaan, en voi tehdä lupauksia, joita en voi pitää.

Joskus minua jopa pyydetään lupaamaan, että puutun asioihin ja hoidan ongelmat kuntoon. Silloin voin vain vakuuttaa, että parhaani tulen tekemään. Ymmärrän näiden ihmisten hädän, sillä koen sitä itsekin – elänhän heidän kanssan samassa maailmassa.

Voitaisiinko poliittisten irtopisteiden keräilyn ja nokittelun sijaan ihan oikeasti keskittyä miettimään, miten näiden ihmisten huolia saataisiin konkreettisesti helpotettua?

Helsinki on toistaiseksi yhä yksi Euroopan vähiten segregoituneista kaupungeista. Pidetään se sellaisena myös jatkossa. Pienituloisten ja sosiaalisten ongelmien kasaantumista vain tietyille alueille on estettävä esimerkiksi siten, että edullisia (vuokra)asuntoja rakennetaan tasaisesti kaupungin eri alueille ja tuloerojen jyrkistymistä pyritään tositoimin hillitsemään.

Kaupunginosien sisäistä yhteistoimintaa on tuettava ja me-henkeen panostettava vaikka asukasiltojen muodossa.

Homekouluihin ei kaupungilla yksinkertaisesti ole varaa olla puuttumatta, sillä vaurioiden kerrannaisvaikutukset ovat pitkällä tähtäimellä aivan liian suuret. Kaupunki joutuu niistä maksamaan tavalla tai toisella: mieluummin siis asianmukaisilla tutkimuksilla ja vaadittavilla peruskorjauksilla kuin niistä aiheutuvien kroonisten terveyshaittojen hoidolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Voitaisiinko poliittisten irtopisteiden keräilyn ja nokittelun sijaan ihan oikeasti keskittyä miettimään, miten näiden ihmisten huolia saataisiin konkreettisesti helpotettua?"

Kuka voisi olla se ensimmäinen esimerkin näyttäjä?

Kohta kun lähden töihin, niin joku minutkin pysäyttää matkalla. Kukakohan se tänään on?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arveletko Husun olleen töistä tulossa ?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"En tiedä mistä johtuu, mutta viime aikoina..."

- Minä tiedän: olet julkkis.

Muut kysymyksesi ovat vaikeampia. Tässä maassa rakennetaan nykyään hometaloja, tai siis rakennettaisiin, ellei höttöbetoniprojekteja jouduttaisi purkamaan jo keskentekoisina. Hämmästyttävä taantuminen niinkin perustavanlaatuisessa asiassa kuin talojen (ja siltojen) rakentaminen!

Entä "vaalilupaukset"? Tuskin kukaan enää vakuuttelee järjestävänsä kaikkea kaikille "jos minut valitaan". Palaan alkuun: olet julkkis, ja puoleesi käännytään kesken kauppareissun tai iltakävelyn. Se on erinomainen lähtökohta poliittiselle toiminnalle, aivan toista kuin olla Mr. Nobody.

Kuvauksestasi päätellen (käytit keskustelukumppaneistasi sanaa "stadilaiset") et ole ensisijaisesti mamu, vaan yhteiskuntavaikuttaja muiden joukossa, ja puheillesi pyrkii monenmoisia ihmisiä. Eikö juuri tuo ole konkreettista ja onnistunutta segregaation torjuntaa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

HUSU,

Tämä blogikirjoitus haiskahtaa homeelta.

P.S. Minä itse sain suoraa palautettta tänä aamuna aamulenkillä koiraltani. Se heilutti iloisesti häntäänsä, kun annoin sen rauhassa haistella tien reunalla toisen koiran jätöksiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset