Husu

Kun elää pelkon kanssa demokraattisessa valtioissa.

Asuessani lapsena Somaliassa about 2-4 kilometrin päässä asuinalueestamme oli metsä, jossa naapuruston lasten kanssa leikimme.

Emme kertoneet tästä vanhemmillemme, mutta kyllähän he siitä tiesivät. Yleensä he varoittivat villieläimistä, kehottaen meitä olemaan varuillamme. Siellä me kuitenkin leikimme, vailla pelkoa mistään.

Nyt, 30 vuotta myöhemmin pelkoni Afrikkaa, ja tässä tapauksessa Somaliaa, kohtaan on kasvanut suuresti. Tämä johtuu siitä, että Suomessa lempiohjelmani on aina ollut YLEn lauantai-iltojen Avara Luonto. Siinä kerrotaan, kuinka vaarallisia luonnosta löytyvät eläimet ovat ja mihin kaikkeen ne oikein pystyvätkään.

Koska katsomme ohjelmaa yhdessä lasteni kanssa, on tämä vaikuttanut myös heidän ajatuksiinsa Afrikasta.
Vanhin lapsistani pitää Afrikkaa paikkana, josta ei muuta löydykään kuin sitä metsää, jossa eläimet ja ihmiset ovat toistensa arkkivihollisia.

Tieto on siis lisännyt tuskaa: ei vain omalla, vaan myös perheeni kohdalla.

Suomessa asuessani olen sen sijaan pelännyt aina. Ensin omaa kohtaloani eli sitä, miten oleskeluluvan kanssa kävisi ja sitten sitä, miten perheeni kävisi. Sitten pelkäsin koulupaikan, työpaikan ja ystävieni ja rakkauden vuoksi; samoin kuin sitä, pääsisinkö kotiin ilman, että joutuisin jonkun skinin pahoinpitelemäksi. Ennenkaikkea pelkäsin tulevaa ja sitä, millainen tulevaisuus minulle oltaisiin valmiiita antamaan.

Omalla kohdallani moni noista peloista on jo historiaa, mutta nyt pelkään neljän jälkeläiseni puolesta.

Eurooppa alkaa näyttää ja kuulostaa vaaralliselta paikalta tietyn näköisille ihmisille. Tämä trendi, jota osa niin Brexit kuin Trumpin voiton myötä vahvistuneet äänet ovat, luovat pelkoa niin Saksassa kuin muissa Euroopan maissa.

Liberalismia, humanismia ja ihmisten tasa-arvoa puolustavat puolueet menettävät valtaansa ja tämän myötä muut nousussa olevat puolueet ja niiden kannattajat pääsevät aikaisempaa vapaammin kohdistamaan vihaansa tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan. Tämä nähtiin Britanniassa välittömästi Brexit-vaalituloksen jälkeen ja samaa todistetaan nyt USA:ssa Trumpin vaalivoiton myötä.

Eurooppa elää epävarmaa aikaa ja mitä kauemmin tämä kestää, sitä suurempi vaikutus sillä tulee olemaan monen ihmisen tulevaisuuteen.

Myös meillä Suomessa asuu ihmisiä, jotka pelkäävät oman ja läheistensä turvallisuuden puolesta. Tällä en tarkoita pelkästään pakolaisia, jotka ovat jo kertaalleen joutuneet pakenemaan usein henkensä edestä.

Tarkoitan myös Suomeen muuta kautta päätyneitä, täällä jo mahdollisesti pitkään asuneita ja jopa Suomen kansalaisuuden saaneita, muualta kotoisin olevia ihmisiä.

Heitä on eri kansallisuuksista ja uskonnoista, eri maista ja kulttuureista; lapsiperheistä vanhuksiin. Se, mikä heitä yhdistää, on pelko tulevaisuudesta. Mikään ei ole heille itsestäänselvää. Rajat kiinni-porukka kun tuntuu tahtovan heistä niiden rajojen toiselle puolelle joka ikisen.

En haluaisi olla itse lietsomassa sitä pelkoa, mutta vaikutukset on nähtävissä ihmisissä jo nyt. Siksi onkin tärkeää, että tätä pelkoa synnyttäviin ja ylläpitäviin ulostuloihin puututaan. Kiihotusta kansanryhmää vastaan ei lopeteta sen kriminalisoivan lakipykälän poistolla- ei todellakaan.

Pelossa elävä yksilö on uhattuna vaarallinen sekä itselleen että muille - sen opettaa se Avara Luontokin.

 

 

PS: Tämä kirjoituksen on julkaistu demokraatti lehdessä 24.11.2016. Ajattelin jakaa sitä myös tällä foorumilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

HUSU,

Suomessa ei ole pakko asua, jos suomalainen yhteiskunta ja elinympäristö aiheuttaa pysyvän pelkotilan.

Toivottavasti maapallolta löytyy sellainenkin valtio, jossa nimenomaan sinun pelkotilasi katoaa ja elämänlaatusi kohenee.

Kannattaa harkita muuttoa, sillä olet vielä nuori mies.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

'pelkon', tarkoitit varmaankin 'pelon'. Ihminen ei saa pelätä mitään, muutoin menettää vapautensa. Mutta pitää olla tarkkana. Siellä suomalaisetkin jotain vaaroja kohtaavat. Olen joutunut täällä usein rasismin kohteeksi ja uhriksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kiistämätön tosiasia on, että suomalaisilla on useammin syy pelätä somaleja kuin päinvastoin. Onko kukaan kuullut, että kantasuomalainen olisi ryöstänyt somalin KELA-rahat?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #5

Niklas, voitko kiistää sen?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Mies arka jatkuvasti kuolee, mies rohkee kohtaa kalman kerran vain"!

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Pelossa elävä yksilö on uhattuna vaarallinen sekä itselleen että muille - sen opettaa se Avara Luontokin."

Bloggauksesi keskeinen pelko oli muutos maahanmuuttopolitiikkaan. Joten jos maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan... tulette tietämään kuinka vaarallisia me olemme ja mihin kaikkeen me oikein pystymmekään. Tätäkö tarkoitit verhotulla viittauksellasi Avaraan Luontoon?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Somalia on tänä päivänä tiettävästi kovin toisenlainen maa kuin sieltä lähtiessäsi. Naispuolinen Suomessa elänyt ehdokas ilmoittaa pyrkivänsä maan presidentiksi. Pelkäätkö siellä vai Suomessa enemmän?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kun luet bloggauksen ajatuksella läpi, niin huomaat etteihän Husu Suomessa oloa koskaan pelännyt, vaan sitä, että joutuisi täältä pois.

Ja tässä bloggauksessaan hän puhuu monien muidenkin samalla tavoin pelkäävien puolesta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Suomessa asuessani olen sen sijaan pelännyt aina", kirjoittaa Husu itse, mutta nyt hän kertoo oppineensa pelkäämään Somaliaa lähinnä Avara luonto -ohjelmien tuloksena.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #9

Kovin tuntuu olevan vaikutuksille altis.
On itse lapsena leikkinyt Somalian metsissä ilman pelkoa ja vaaraa. Ja nyt pelästyy tv-ohjelmasta, joka ei edes välttämättä ole kuvattu Somaliassa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #9

Et ole nyt lainkaan ymmärtänyt miten tuo Avara Luonto liittyi bloggauksen punaiseen lankaan.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

'Pelossa elävä yksilö on uhattuna vaarallinen sekä itselleen että muille - sen opettaa se Avara Luontokin'

En oikein usko, että Hra Hussein ymmärsi mitä tuo lause mahdollisesti voi tai saattaa tarkoittaa tässä yhteydessä, etenkään uhkailuksi.

Mutta tulkitse vielä tämä:

"Heitä on eri kansallisuuksista ja uskonnoista, eri maista ja kulttuureista; lapsiperheistä vanhuksiin. Se, mikä heitä yhdistää, on pelko tulevaisuudesta. Mikään ei ole heille itsestäänselvää. Rajat kiinni-porukka kun tuntuu tahtovan heistä niiden rajojen toiselle puolelle joka ikisen.

En haluaisi olla itse lietsomassa sitä pelkoa, mutta vaikutukset on nähtävissä ihmisissä jo nyt. Siksi onkin tärkeää, että tätä pelkoa synnyttäviin ja ylläpitäviin ulostuloihin puututaan. Kiihotusta kansanryhmää vastaan ei lopeteta sen kriminalisoivan lakipykälän poistolla- ei todellakaan"

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #12

Minä tulkitsen että Husu käyttää Avaraa Luontoa verhottuna vertauskuvana. Tiedostamattaan tai tarkoituksella. Bloggauksen alussa hän kertoo "Afrikasta", jossa on kahdenlaisia hahmoja. Ensimmäiset naiviudessaan eivät osaa pelätä uhkaavaa vaaraa. Ja toiset ovat vaarallisia ja arvaamattomia. Miten tämä kertomus lainkaan liittyy Suomeen?

Suurin pelko, joka bloggauksessa konkreettisesti nostettiin esille, oli kiristyvä maahanmuuttopolitiikka ja lopussa hän kertoo pelkäävänsä, että "Afrikka" on pian täälläkin. Jos maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan. "Rajat kiinni-porukka kun tuntuu tahtovan heistä niiden rajojen toiselle puolelle joka ikisen." Tämä oli se suurin pelko.

"Pelossa elävä yksilö on uhattuna vaarallinen sekä itselleen että muille - sen opettaa se Avara Luontokin." Tässä Husu varoittaa ettemme naiviudessamme ymmärrä riskejä, sillä pelossa elävä yksilö on kuin nurkkaan ahdistettu peto. Bloggauksen alkupäässä hän jo kertoi mikä Avaran Luonnon opetus oli. "Siinä kerrotaan, kuinka vaarallisia luonnosta löytyvät eläimet ovat ja mihin kaikkeen ne oikein pystyvätkään."

Husun bloggaus on selvästi verhottu uhkaus tai varoitus, mutta en ole varma kumpaan päämäärään hän on pyrkinyt. Joka tapauksessa Husu uskoo vahvasti, että somalit ovat radikalisoitumassa. "Nyt, 30 vuotta myöhemmin pelkoni Afrikkaa, ja tässä tapauksessa Somaliaa, kohtaan on kasvanut suuresti." Voi viedä miehen Somaliasta, muttei Somaliaa miehestä.

Maahanmuuttopolitiikan eräs aikakausi on tullut tiensä päähän. Somalia on pian täällä.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #13

Jokin aika sitten Hra Hussein IP-tuubissa kertoi mm, että maahan muuttajilla ei ole identiteettikriisiä, mutta sen sijaan kantasuomalaisilla on identiteettikriisi...

Sana on vapaa, mutta tuon kaltaisen kommentin jälkeen voi sitten ihmetellä palautetta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #14

Jossain määrin olen Husun kanssa samaa mieltä. Mehän olemme niitä, jotka emme puolusta arvojamme ja tapojamme, vaan yritämme miellyttää muita. Uskaltaako suvaitsevainen Suomi kohta Jouluakaan viettää ja sikaa syödä? Säälittävää tälläinen nöyristely.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #13

"En haluaisi olla itse lietsomassa sitä pelkoa, mutta..." Mitä muuta tämä on kuin pelon lietsontaa ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Iltalehdelle antamansa uutisen mukaan Husu on tullut täällä pahoinpidellyksi pesäpallomailalla, pelko on estänyt tekemästä kuitenkin rikosilmoitusta asiassa.
Olisi syytä lapsille myös kertoa Saharan olevan metsätöntä aluetta.

Käyttäjän Juha-PekkaVaarala kuva
Juha-Pekka Vaarala

Terroristit ovat siis niskan päällä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jos on sitä mieltä, ettei kantasuomalaisen pidä pelätä toista kantasuomalaista niin tervemenoa "snakkari" tai taksijonoon lauantaiyönä klo. 24-04 välillä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Aika usealla itse provokaatioihin ja rähinöinteihin osallistumattomalla suomalaisella on esittämääsi skenaarioon terveen realistinen suhtautuminen: nakkikioskeilla ja taksijonoissa voi syntyä kännisten jne. toimesta rähinöintejä, mutta ei niin taajaan eikä siinä määrin, etteikö niihin joukoittain ihmiset edelleen hakeutuisi.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Yli kaksikymmentä vuotta sitten Helsinginkadulla, Flemarin snagarilla eräs vaaleatukkainen mies alkoi töniä toista kahdesta henkilöstä, jotka olivat hyvin englantia puhuvia hieman romaneita tummempia jannuja. Nämä aikuiset nuoret yrittivät rauhoitella sanatonta agressiivista tönijää. Tilanne eskaloitui hieman, kunnes tämä toinen tumma mies nopeasti pisti kahden suoran nasautuksilla rähisijän tajuttomaksi jalkakäytävälle. Tummat lähtivät ruoat mukanaan yöhön. Siihen mennessä paikalle oli saapunut valkoihoisia, jotka alkoivat tappelemaan, syy ja kyse oli tietysti 'miten suhtautua värillisiin ihmisiin Stadin snagarilla' Katsoin tilanteen loppuun, kunnes viimeinen maassa oleva (kauheaa katsottavaa) tärisi, kramppasi ja lopulta heräsi sekä nousi pystyyn. Kyllä nämä kotikutoiset Suomi-poijaat jaksaa varsinkin just kännissä haastaa riitaa ja kenen kanssa vaan, mistä syystä vaan. Eipä se kai koskaan muutu. 'Street justice' Stadin snagareilla rulettaa, onneksi ei ole sattunut itselleni mitään tällaista.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Aika rauhassa siellä snagarijonossakin on saanut olla, kunhan on pitänyt turpansa kiinni ja muistanut oman paikkansa jonossa.

Poikkeuksen ovat muodostaneet ne muutamat kerrat, jolloin joku on yrittänyt vetää lahtaria, porvaria tai natsiporvaria turpaan. Ei ole tullut kysyttyä, ovatko olleet Granlundin puoluetovereita, vai vielä enemmän vasemmalta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ja se natsiporvari turpaan veto on ollut ihan oma syy, koska olet mennyt kravatti kaulassa provosoimaan tavallisen kansan snagarijonoon?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #29

Nooh, se porvariosa on taatusti tullut kravatista tai puvusta, natsiosa todennäköisesti kaljusta päästä.

Ironian määrä on melkoinen, kun ulkonäköön perustuvaa syrjintää vastustava sankari käy päälle, koska on ulkonäön perusteella profiloinut kohteensa edustavan jotain tiettyä aatetta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kumma juttu, mutta Suonessa mahdollisen pelon voittaa taloudellinen ja hautaan asti ulottuva vastikkeeton ylläpito.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Usein metsä vastaa, niin kuin sinne huudetaan. Monet median lemmikeikseen nostamat maahanmuuttajat ovat kunnostautuneet pääasiassa haukkumalla suomalaisia rasisteiksi ja valittamalla kaikesta mahdollisesta.

Kantaväestön pitäisi ottaa oppia milloin somalialaisten sovittelukyvystä, milloin maahanmuuttajien yhteisöllisyydestä. Siinä samalla pitäisi sietää kaduilla satunnaisia vastaantulijoita pahoinpiteleviä mamujengejä.

Ihmiset alkavat olla tähän kaikkeen perin juurin kyllästyneitä.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Husun edustama kansalaisryhmä ei käsittääkseni ole tuottanut positiivista kassavirtaa missään maassa mihin heitä on isompi määrä asettunut. Kun tämä on tosiasia, niin ei ole mikään ihme jos heidän lisääntyvää määrää ei hyvällä katsota. Ei siinä mitään erityistä rasismia tarvita vaan taskulaskin riittää todentamaan, että rajakontrolli on todellakin tarpeen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Husun kirjoitus nojaa darwinilaiseen olemassaolon taisteluun, missä laji, rotu, ja viimekädessä yksilö pyrkii varmistamaan omien jälkeläistensä elämän jatkumisen. Husu kertoo pelkäävänsä eniten neljän jälkeläisensä puolesta. Myös minä pelkään eniten lasteni puolesta. Mikä evoluutiobiologian kannalta on oleellisin pelko.

Maailman merkit viittaavat siihen, että liikakansoituksen takia ihmislajin elintila maapallolla on loppumassa, ja siksi eri populaatioiden välinen olemassaolon taistelu lisääntyy. Ja sitten oleellinen kysymys: selvitämmekö tilanteen kuten eläimet "Avarassa luonnossa", vai onko ihmislaji pystynyt irrottautumaan darwinilaisesta taistelusta. Teknologian kehitys antaa viitteitä siitä, että ihmislaji on voittanut evoluution, mutta toisaalta ihmisten eläimellinen käytös tukee käsitystä, että ihminen on edelleen apina.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Minä olen samaa mieltä Harrin kanssa (alku kommentit).
Enemmän me joudutaan muslimeita/lähi-idästä tulleita pelkäämään kun "(te)" meitä.. Ei sinulla Husu ole mitään pelättävää. Tosin joku idiootti voi tietysti känni päissään tulla lyömään kun tälläistä turhaa/"viha"? kirjoitusta tänne kirjoittelet!

Montako rikosta on tehty ulkomaalaista vastaan vaikka tänä vuonna? Entäs viime vuonna?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Kiitos kirjoituksestasi jälleen, Husu!

Luonto-ohjelmat ovat tosiaan hyva metafora nykyisesta maailmasta jossa ihmiset ajautuvat epatoivoisiin tekoihin kun heita riittavasti ahdistellaan.

Nakee etta olet pysynyt yhtena Puheenvuoron suosituimmista blogisteista. Jokainen kirjoituksesi keraa suuret maarat kommentteja.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

5 suosittelijaa ja 33 kommenttia. Eipä ole paljoa, mutta voyeurismihan näitä käyntejä lisää. Kiintoisa purkautuminen blogissa on.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Laitetaan tähän linkki SVT n uutisesta, jossa kerrotaan ei-pelokkaasta Somaliaan muuttavasta naisesta. Siis paluumuuttaja, joka haluaa auttaa kotimaataan.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/hon-lamnade-kana...

Joillakin riittää nk. Munaa. Toisilla taas pelkkää puhetta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #35

Somalimiehet voisivat ottaa oppia tuosta somalinaisesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset