Husu

Tunnelmia Saudi-Arabiasta

  • Mekassa ensimmäisen iltana.
    Mekassa ensimmäisen iltana.

Lähdin kuukausi siten reissuun siihen Persianlahdella sijaitsevaan Lähi-idän maahan, joka herättää ihmisissä eniten ristiriitaisuutta: Saudi-Arabiaan. Matkani syy oli se, että halusin olla äitini seurana hänen suorittaessaan uskonnollista velvollisuuttaan pyhiinvaelluksesta. Minunkin oli ollut tarkoitus tämä jo aikaisemmin tehdä, mutta en ollut ollut siihen henkisesti valmis.

Jokaisen muslimin tulee noudattaa islamin viideksi pylvääksi kutsuttuja perusperiaatteita. Näitä ovat uskontunnustus, päivittäiset rukoukset, köyhille annettavat almut, Ramadanin paasto sekä kerran elämässä tehtävä, Mekkaan suuntautuva pyhiinvaellus.

Tämä oli siis matkan syy. Maana Saudi-Arabia on mielenkiintoinen ja siitä riittäisi kerrottavaa vaikka kuinka .

Saavuimme maahan paastokuukauden Ramadanin aikana. Matkamme alkoi Medinasta, jossa vietimme kolme ja puoli päivää. Muistutan vielä, että lähdin etsimään rauhaa ja kokeakseni, mitä islamin uskonnon alullepanija profeetta Muhammed (rauha hänen sielulleen) oli kokenut aikoinaan täällä asuessaan. Halusin ymmärtää arabimentaliteettia ja sitä, miten se on kehittynyt ja muuttunut. Halusin selvittää, mitkä näistä ihmisistä ja heidän tavoistaan kerrotut tarinat ovat totta. Itsekin muslimina minua kiinnosti myös paikalliset kulttuurisidonnaiset käytännöt ja se, miten ne eroavat itse islamin uskosta.

On pakko todeta, että ihmiset Medinassa olivat todella ystävällisiä ja auttavaisia. Kadulla jengi kinasteli siitä, kenen luokse vieraat pääsisivät syömään ja meitä kohdeltin niin vieraanvaraisesti ettei omia rahoja päässyt ruokaan edes käyttämään. Toinen asia, jonka pistin merkille oli se, että vaikka paikan päällä oli erilaisia ihmisiä ympäri maailmaa joilla ei välttämättä ollut edes yhteistä kieltä, niin hyvin kuitenkin yrittettiin tulla toimeen. Kärsivällisyyttä täällä koetellaan ja sitä tarkoittava sana ”sabir” toistuu puheessa usein. Niin sanalle kuin sen merkitykselle oli todellakin käyttöä, sillä ihmiset eivät noudata täällä mitään järjestystä, johon esimerkiksi Suomessa on saanut tottua. Jonoissa ohitellaan ja tönityksi tulee jatkuvasti. Menetinkin useaan otteeseen malttini – onneksi joku sai minut kuitenkin aina rauhoittumaan. Välillä äiti, välillä joku toinen.

Mekassa vietin puolestaan yli kolme viikkoa. Tästä kaupungista voisi vaikka kirjoittaa kirjan Mekassa sijaitsee Kaaban musta kivi, jonka suuntaan kaikki maailman muslimit kääntyvät rukoillessaan ja jota he kiertävät suorittaessaan pyhiinvaellusta. Kaabaa ympäröivää moskeijaa kutsutaan nimellä Masjid al-Haramein ja se on niin iso, että sinne ja sen ympärille mahtuu kerrallaan rukoilemaan yli kolme miljoonaa ihmistä.Moskeijan sisällä vallitsi hyvä ja toisia kunnioittava henki. Mekassa taas kaikilla on kiire päällä. Siinä missä meillä Suomessa kiirehditään milloin mihinkin ehtiäkseen - bussiin, ratikkaan, metroon – mekkalaiset juoksevat riyalin, paikallisen rahan perässä. Kaupustelijoilla on kiire myydä kiinalaisia halpatuotteita joita et edes tarvitse. Hajjin (pyhiinvaelluksen tehneestä henkilöstä käytetty kunnioittava nimi), habibin (rakkaan) ja veljen kaltaisia imartelevia sanoja ei prosessissa säästellä.

Mekasta löytyy hyviä tyyppejä, mutta myös kriminaalitaustaisia huijarikerjäläisiä jotka tekevät hommansa niin huolella, että saivat minutkin uskomaan juttuihinsa. Kuvio menee näin: mies, yhdessä naisen kanssa (joka yleensä esitellään miehen vaimoksi) lähestyvät sinua ja esittäytyvät pyhiinvaellusmatkalle tulleeksi pariskunnaksi joka on tullut ryöstetyksi ja joka nyt tarvitsee apua. Mies anelee ja jopa itkee kunnes joko autat häntä tai kävelet pois. Suomalaisena ei voinut uskoa, että aikuinen mies ihan oikeasti itkisi saadakseen nyhdettyä ventovieraalta kympin. Me kun olemme hieman sinisilmäisiä ja hyväuskoisia, niin minähän autoin heitä ja puoliväkisin sain myös muut seurueemme jäsenet mukaan hankkeeseen. Tästä tullut hyvä mieli kestikin seuraavaan iltaan... kunnes kuulin täsmälleen saman tarinan joltain toiselta pariskunnalta. Tällä kertaa sanoin ei suoraan päin heidän naamaansa – tätä suomalaista kun ei kahta kertaa huijata.

Kolmas asia, joka kiinnitti huomioni oli liikenne, joka oli yhtä helvettiä. En ymmärrä, miksi niitä autokaistoja on teihin piirretty, jos kukaan ei niitä kuitenkaan noudata. Autot seisovat ruuhkassa toisilleen töötäten, vaikkei kukaan pystynyt asialle mitään tekemään. Roskia on kaikkialla ja kaikki käyttäytyvät ihan kuin tämä olisi normaalia. Kummallisinta oli kuitenkin se, että vaikka mitään järjestystä ei ollut, oli vaikea löytää ketään, joka olisi sille korvaansa lorkauttanut tai suuttunut... paitsi tietysti minä ja muut eurooppalaiset vieraat.

Yksi asia, jota ei voi olla huomaamatta on vierastyöläisten kurjuus. Nämä muodostavat tällä hetkellä liki kolmasosan koko maan väestöstä ja tässä hyvin eriarvoisessa luokkayhteiskunnassa koko yksityinen sektori (kaupat, ravintolat, palvelusväki, rakennustyömaat) on käytännössä tämän renkiluokan varassa. Suuri osa työvoimasta on maassa lisäksi laittomasti: Saudi-Arabian viranomaiset itse arvioivat, että joka pyhiinvaelluskauden jälkeen noin 400 000 jää maahan laittomasti etsimään mahdollisuuksia pimeiltä työmarkkinoilta. En osaa sanoa, mitä eri työstä maksetaan, mutta työnsä ohessa he myös kerjäävät ohikulkijoilta. Itse en todistanut mitään kaltoinkohtelua, mutta eri tahojen raporttien ja tilastojenkin kertoman perusteella on selvää, etteivät heidän olosuhteensa hyvät ole.

En tiedä, onko olemassa mitään muuta maata, joka ottaa vuosittain vastaan 10 miljoonaa täysin eri kieli- ja kulttuuritaustoista tulevaa ihmistä joka vuosi. Suurin osa näistä tulee kehtysmaiden köyhistä oloista pakon ja epätoivon sanelemina, minkä vuoksi heidät on helppoa puhua raskaisiin työolosuhteisiin pienellä palkalla käytännössä vailla mitään oikeuksia. Tilannetta on kuitenkin pyritty viime vuosina parantamaan mikä näkyy mm. vähentyneinä kuolintapauksina.

 

Omalta osaltani sain reissun aikana tankattua D-vitamiinia, nautittua auringosta ja puhdistettua elimistöä ja mieltä. Kun ottaa huomioon kaiken, mitä nämä ihmiset joutuvat kestämään, annan meitä pyhiinvaeltajien osaksemme saamasta ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta arvosanaksi 8.5/10. Järjestyksen osalta maa saa tyytyä arvosanaan 2/10, puhtaudesta 3/10. Ruoka oli 7.5/10, palvelu 6/10. Ja kaiken tämän takaa löytyvät ne Aasiasta ja Lähi-idästä peräisin olevat vierastyöläiset. Ei näissä hommissa saudeja näy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Mielenkiintoinen kirjoitus! Kiitos!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Yhtämielenkiintoinen oli Iltalehden uutinenkin, jossa Husu kertoi tueensa pahoinpidellyksi pesäpallomailalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Minkä arvosanan annat seksuaalivähemmistöjen asemasta tässä muslimimaassa ?

Aikanaan useita vuosia Saudi-Arabiassa asuneena olisi kiva tietää, millaiset ovat tällä hetkellä sukupuolten tasa-arvo, seksuaalivähemmistöjen asema ja yleensäkin ihmisoikeudet maassa viikkoja vierailevan muslimin silmin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kiva ja rehellinen yhteenveto matkastasi. Ei ole vitsi sanoa, että se avartaa. Samanlaista menoa on koko Aaasiassa(kin) joten edes uskonto ei ole selittävä tekijä moiseen tapaan elää. Hymyssä suin päivä kerrallaan eespäin kaaoksen keskellä.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

"Samanlaista on meno koko Aasiassakin"...millähän kompetenssilla tämän viisauden esitit?

Olen asunut Taiwanilla, Hong Kongissa ja Manner-Kiinassa eri pituisia jaksoja vuodesta 1989 enkä ole törmännyt vastaavaan.

Ai niin, eiväthän ne yhdessä toki edusta suurta osaa Aasiasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Todella havainnollinen ja seikkaperäinen kertomus, jossa ei näy niitä stereotyyppisiä yleistyksiä joita monissa muissa vastaavissa kertomuksissa.

Kiitän ja kehun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Osaatko muuten puhua arabiaa?

Harri Immonen

"Suomalaisena ei voinut uskoa, että aikuinen mies ihan oikeasti itkisi saadakseen nyhdettyä ventovieraalta kympin."

Tätähän on tapahtunut täällä Suomessa massamaahanmuuton alusta lähtien. Summat ovat olleet vaan huomattavasti isompia. Oliko muuten sateenkaaren värit ns. hot mekassa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuskinpa siellä kovinkaan yleisesti tietävät mihin ilmiöön sateenkaaren värejä muualla liitetään, joten ne voivat sinänsä hyvinkin olla "hot" jossain yhteydessä.

Outoa kuinka kiinnostuneita suomalaiset yhtäkkiä näyttävät olevan sukupuolivähemmistöjen kohtelusta. Vielä muutama vuosikymmen sitten, kun esimerkiksi homoseksuaalisuus oli jo muutettu kriminalisoitavasta asiasta "sairaudeksi" virallisen luokittelun mukaan, ei Suomessa asiasta juuri puhuttu julkisuudessa lainkaan.

Saattaapa olla, että sen jälkeen kun sukupuolineutraali avioliitto Suomessa joskus toteutetaan, ovat suomalaiset rinta rottingilla polleana edistyksellisyydestä takapajuisempiin kulttuureihin verrattuna. Ruotsalaiset eivät tosin tänä päivänä osoita juurikaan sen kaltaista asennetta, vaikka he pitävätkin Suomen lainsäädäntöä jälkijättöisenä.

Harri Immonen

"Tuskinpa siellä kovinkaan yleisesti tietävät mihin ilmiöön sateenkaaren värejä muualla liitetään, joten ne voivat sinänsä hyvinkin olla "hot" jossain yhteydessä"

Pidät siis mekkaan ratsastajia ymmärtämättöminä hölmöinä?
Vai voisiko selityksenä olla se, että islamilaisissa kulttuureissa jaellaan homoille kuolemantuomioita yhtä auliisti kuin parkkisakkoja Suomessa?

Aihe on aina tärkeä Husun blogissa, koska Husu ei koskaan ota kantaa homojen tai naisten asemaan islamilaisessa yhteiskunnassa, vaikka esiintyy suvaitsevaisena ja edes auttaa islamilaisen kulttuurin siirtymistä Suomen rajojen sisäpuolelle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #11

On hyvä, että perussuomalaisistakin nousee ääniä puolustamaan naisten sekä seksuaalivähemmistöjen asemaa. Toki puolueen jäsenten käyttäytyminen eräissä äänestyksissä sekä monet aika rajutkin kannanotot viittaavat siihen, etteivät näiden ryhmien oikeudet ole niin tärkeitä kun kehitetään omaa yhteiskuntaamme. Toivottavasti Harri kuitenkin toimii puolueensa sisällä toisin kuin hänen puolueensa enemmistö, sillä olisi masentavaa ajatella, että naisten tai seksuaalivähemmistöjen asema olisi hänellä pelkän keppihevosen asemassa, ainoastaan keinona haukkua jotain tiettyä maata tai uskontoa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kuukauden reissu saudeihin otsikolla "pyhiinvaellus"... maallistunut henkilö ei tuollaista tekisi, ei varsinkaan jos hän on työssäkäyvä perheenisä. Tiedän, että pohjoisessa Espanjassa tehdään pitkiäkin patikkaretkiä vanhoilla pyhiinvaellusreiteillä, mutta niissä kysymys on lähinnä kävelyn ja kulttuurimatkailun yhdistämisestä.

Husun kirjoitus toi mieleeni erään toisen suomalaisen, joka vieraili Mekassa, tosin ei-islamilaisena.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Georg_August_Wallin

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös tuo selvennä asiaa jo aika paljon:

"Matkani syy oli se, että halusin olla äitini seurana hänen suorittaessaan uskonnollista velvollisuuttaan pyhiinvaelluksesta."

Olen tuntenut paljon muslimeja eri maista ja kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät tuon Mecca-matkansa jossain vaiheessa suorittamaan. Moni ei kuitenkaan ole "kynnelle kykenevä", kuten Kiinan uigurit tai valtaosa Indonesian köyhistä, mutta kyse ei niinkään ole mistään fundamentaalisesta hihhuloinnista lestadiolaisten suvijuhlien tyyliin, vaan pitkästä traditiosta, jota halutaan jatkaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ja seuraava lause selventää vielä lisää :

" Minunkin oli ollut tarkoitus tämä jo aikaisemmin tehdä, mutta en ollut ollut siihen henkisesti valmis."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #18

Husu ei näytä olevan vieläkään henkisesti valmis käyttämään tupsullista fetsiä Mekassakäyntinsä merkiksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Miksipä ei selventäisi, mutta kirjoittajan omaa hengellisyyttä kuvaa heti seuraava virke: "Minunkin oli ollut tarkoitus tämä jo aikaisemmin tehdä, mutta en ollut ollut siihen henkisesti valmis."

En omassa itsessäni varmasi edes tunnistaisi "henkisiä valmiuksia", ellei käsite sitten merkitse aivan simppelisti mielenkiinnon kohdetta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"En tiedä, onko olemassa mitään muuta maata, joka ottaa vuosittain vastaan 10 miljoonaa täysin eri kieli- ja kulttuuritaustoista tulevaa ihmistä joka vuosi."

Näistä 10 miljoonasta suurin piirtein jokainen poistuu Saudi-Arabiasta suoritettuaan pyhiinvaellusriittinsä.

Sudi-Arabiaan voi mennä töihin ihan laillisestikin ja suurin osa Husun näkemistä Saudi-Arabian kurjalistoon kuuluvista on taatusti rekrytoitunut sinne virallista tietä pitkin.

Saudi-Arabialaisilla on erikoinen ylemmyydentunne, joka tulee ilmi siitä, että he kohtelevat mm. aasialaisia huonommin kuin kameleitaan.

Joka vuosi maasta tulee ilmi kauhutarinoita kidutuksen kohteeksi joutuneista ihmisistä, joille on luvattu paljon, mutta runsautta on riittänyt vain käsittämättömään julmuuteen.

Saudeihin rekrytoitiin takavuosina myös Suomesta paljon mm. sairaanhoitajia lääkäritason palkoilla.

Pahin into taisi kuitenkin laantua, kun huomattiin, millainen keskiaikainen persläpi tuo maa on.

Käytännössä naisena et voi oleskeluaikanasi poistua turvallisesti campukselta ja lomat on vietettävä jossain muualla kuin Saudi-Arabiassa.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Mukavaa ja humaania porukkaahan se. Kävitkö muuten mestauksia katselemassa? Tavoittelee ennätystä tänä vuonna; yli 300 mestauksen vuositahdilla mennään. Ja tietysti naisten oikeudet on kunnossa. Mestausmekassa asiat kadehdittavan hyvin.

Miksei muuten Saudit ota pakolaisia Syyriasta ja Irakista. Eikös ne ole uskonveljiä kuitenkin?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Saudi-Arabia on puolestaan kertonut ottaneensa vastaan 2,5 miljoonaa paennutta syyrialaista,"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Syyria

Toki voit epäillä luvun tarkkuuttaa, ...

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen
Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Jostain syystä Juha Kuikalta unohtui lainaamansa lauseen loppuosa:

"...mutta tulijoita ei rekisteröidä, eikä kohdella pakolaisina tai sijoiteta pakolaisleireille "heidän ihmisarvonsa ja turvallisuutensa vuoksi".

Ja kannattaa tietysti olla hieman skeptinen kun kyseisen väitteen lähteenä on "an unnamed official of the Saudi foreign ministry" eli ei kukaan.

http://www.ibtimes.co.uk/refugee-crisis-saudi-arab...

http://www.aljazeera.com/news/2015/09/saudi-arabia...

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #24

No pitipä sattua Juhalle moinen kömmähdys. Mutta tätä on suvaitsevainen maailmankatsomus. Aasikin muuttuu hevoseksi saaden ihmisoikeudet, kun asiaa oikeassa seurassa riittävän pitkään suvaitsevaisesti pyörittelee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Tuo lauseen loppuosa ei mitenkään kumoa sitä, etteikö sitä määrää pakolaisia olisi otettu, joten sen lisääminen sitaattiini ei ollut tärkeätä. Eri asia on tietenkin kuka kyseiseen informaatioon missäkin määrin luottaa. Joten myös No.: 25 kommentoijalle tiedoksi: en ole missään kohden töpännyt kun olen kantaa ottamatta siteerannut julkista ilmoitusta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #31

UNHCR eli YK:n pakolaisjärjestö ilmoittaa ettei rikkaat arabivaltiot kuten Qatar, Bahrain, Emiraatit, Kuwait ja Saudi-Arabia ole ottaneet yhtään pakolaisia. Muita rikkaita maita jotka eivät myöskään ole ottaneet yhtään pakolaisia Syyriasta ovat Venäjä, Japani, Etelä-Korea ja Singapora taas lähteenä UNHCR. 4,5 miljoonaa pakolaista on Turkissa ( 2,5 miljoonaa), Libanonissa ( 1,1 miljoonaa), Jordaniassa ( 650 tuhatta ), Irakissa ( 250 tuhatta )ja Egyptissä ( 120 tuhatta ). Syriassa oli joskus suunnilleen 23 miljoonaa asukasta ja kun arvellaan että ainakin neljännes miljoona Syrialaista ovat kuolleet ja arviolta 5 miljoonaa pakolaisina niin alkaa tuon onnettoman sodan tuhoisuus selviämään. Syria tulee joskus tarvitsemaan massiivista jälleenrakennusapua jos halutaan että nuo ihmiset muuttavat takaisin kotimaahansa missä ei ole enää koteja jäljellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #38

Niin,koska "tulijoita ei rekisteröidä" Saudi Arabiassa.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Saudi-Arabiassa voi suhteellisen turvallisesti käydä katsomassa millaista elämä on ISISin kaltaisessa ääri-islamistisessa diktatuurissa. Paitsi Mekkaanhan ei pääse ollenkaan ellei ole muslimi. Mutta onhan se kyllä kokemus edes käydä maassa, jossa harrastetaan ihmisten miekalla mestaamista vielä vuonna 2016. Häpeällistä että Suomikin ilomielin käy kauppaa tälläisen hirmuhallinnon kanssa, mutta sellaista se bisnes on. Reaalimaailmassa raha määrää, ei ihmisoikeudet.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tekeehän noita pyhivaellusmatkoja muutkin kuin muslimit. Tunnen muutamia uskossa olevia jotka ovat tehneet matkan Israeliin tarkituksenaan kulkea Jeesuksen jalanjälissä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Niin. Uskovaa kristittyä, joka noudattaa raamatun oppeja (ja tekee pyhiinvaellusmatkan) tavataan sanoa yleisesti äärikristityksi tai hihhuliksi, jolta hän toki maallistuneesta kristitystä tuntuukin. Heitä ei taida kuitenkaan olla kovin paljoa.

Uskovaa muslimia, joka noudattaa koraanin oppeja (ja tekee pyhiinvaellusmatkan) kutsutaan maallistuneeksi. Heitä on satoja miljoonia.

Jos pappi tuomitsee homoseksuaalisuuden, eikä hän suostu vihkimään homopareja on hän punaniskajuntti, joka polkee ihmisoikeuksia.

Jos imaami julistaa, että homot pitää tappaa, niin se ohitetaan olankohautuksella.

Hassua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto, teetkö sinä "pyhiinvalinnusvierailuja" Uittamolle ?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Asuin viisi vuotta Saudissa joskus 80-luvun lopulla. Voisin kertoa paljonkin vähän toisenlaisia juttuja, mutta niistähän leimataan heti rasistiksi.

Mekkaan en päässyt käymään, mutta tunnen Mekan moskeijan erittäin hyvin. Teimme moskeijaan varavoimalan ja toimitimme sinne pyhän veden jäähdytyslaitteistot. Monen vuoden urakka. Etätyönä teimme omien muslimi-insinööriemme kanssa.

Mitä tulee sukupuolivähemmistöihin, niin minut yritettiin moneen kertaan Jeddassa "iskeä". Lenkkeilin paljon ja hyvin usein saudipojat lähtivät urheiluautoillaan seurailemaan ja yrittivät flirttailla ja tekivät joskus aivan suoria ehdotuksia. Turpaan teki mieli vetäistä.

Tunteeko Abdirahim Husu Hussein tarinan Mekan moskeijan pyhästä vedestä ja sen syntymisestä? Tarina löytyy niin Raamatusta kuin Koraanistakin.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Ei taida löytyä Raamatusta kuitenkaan.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kyllä löytyy Raamatustakin, toki hieman eri versiona. Juutalaisuus ja Islam polveutuvat molemmat Abrahamista.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Onneksi on vain yksi Jumala, ja se on siellä missä mekin olemme.

Vaeltele vain siellä Saudi-arabiassa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kaaban pyhä kivi on muistaakseni vanhempaa perua kuin on Muhammedin luoma uskonto... arabit palvoivat taivaankappaleita ja ties mitä ennen Islamia.

Tulee mieleen nyt Egyptin faaraon (en muista kuka) tokaisu paraatiaseesta joka oli taottu rautapitoisesta meteoriitista... kun siihen aikaan vain heettiläiset tiesivät raudan salaisuuden.

Siis meteoriitteja jotka eivät palaneet ilmakehässä, pidettiin pyhinä jo ammoisina aikoina.
samoin aurinkometallia oli kulta ja hopea tai platina kuumetallia... vai oliko se kupari...

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Hyvä maa toi Saudi-Arabia, naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeudetkin mallillaan. Eiku hetkinen?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mielenkiintoista inside tietoa ja näkemystä!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Husu,

" Maana Saudi-Arabia on mielenkiintoinen ja siitä riittäisi kerrottavaa vaikka kuinka."

Olen vakuuttunut siitä, että valtaoa lukijoistasi ja meistä kommentoijista odottaa innolla blogikirjoitussarjaasi tästä muslimimaasta ja näkemyksiäsi islamin vaikutuksesta saudi-arabialaisten ihmisoikeuksiin ja jokapäiväiseen elämään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos kiinnostavasta matkakertomuksesta!

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Aika harvassa Islamistisessa maassa tai yleensä Arabimaassa asiat on niin hyvin kuin meillä Suomessa. Vaikka on meillä omatkin ongelmamme niitä mitenkään väheksymättä.

Esim sananvapaus, vähemmistöjen oikeudet, puhdas luonto, uskonnon tai uskonnottomuuden vapaus. Pidetään näistä arvoista kiinni.!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset