Husu

Lontoon uusi pormestari on terroristien painajainen.

Lontoo valtitsi juuri itselleen uuden pormestarin. Ensimmäistä kertaa koskaan tehtävään valittiin ,maahanmuuttajataustainen muslimi. Yhdistelmä, joka on niin äärioikeiston kuin uskonnollisten ääriryhmittymien painajainen.

Jokaista vähemmistön  ja etenkin muslimivähemmistön edustajaa arveluttavat hänen mahdollisuutensa onnistua lännessä, jossa muslimit ja heidän uskontonsa islam koetaan vaaralliseksi. Eurooppaan on tullut viime vuoden aikana yli miljoona maahanmuuttajaa, joista suurin osa on muslimeja. Eurooppa kärsii taloudellisesta taantumasta, työttömyydestä ja kasvavasta köyhyydestä, jotka ovat johtaneet yleisen pahoinvoinnin lisääntymiseen. Myös äärioikeistolaisuus ja rikollisus ovat kasvussa.

Erilaiset ääriryhmät ovat käyttäneet vallitsevaa epävarmaa tilannetta hyväkseen rekrytoidessaan itselleen uusia jäseniä. Rekrytoinnissa on käytetty viestiä, joka nuoret on ollut helppo saada uskomaan. Tämä viesti on se, että näillä ei ole mitään mahdollisuksia saavuttaa unelmianne vaan he tulevat aina olemaan toisen luokan kansalaisia, tekivät nuoret sitten mitä hyvänsä. Tätä argumenttia on ollut vaikeaa kumota, sillä on ollut liian helppoa osoittaa, kuinka vähän menestystarinoita ja esikuvia heidän joukostaan löytyy.

Myös äärioikeisto ja muut islamofobiaa lietsovat tahot ovat tehneet työnsä hyvin syyllistäessään kaikkia muslimeja tiettyjen yksilöiden teoista. Nämä kaksi ääripäätä täydentävätkin toisiaan hyvin. Joskus jopa niin hyvin, että voisi luulla heidän tekevän yhteistyötä.

En tunne Lontoon uuden pormestarin poliittista linjaa tai persoonaa, mutta iloitsen hänen valinnastaan. Iloitsen siitä, mitä hän edustaa ja minkälaisen viestin hän on antanut nuorille muslimeille, jotka kokivat, ettei Iso–Britannia hyväksynyt heitä heidän uskontonsa vuoksi tai uskoivat,että vain etuoikeutettuihin lähtökohtiin syntymällä on elämässä mahdollista päästä eteenpäin. Monen muun toisen sukupolven maahanmuuttajan isän lailla pormestari Sadiq Khanin isä on bussikuski.

Ennen kaikkea iloitsen siitä, että hänen valintansa pilaa koko äärijärjestöjen viestin siitä, ettei hänen kaltaisilla ihmisillä ole mahdollisuutta menestyä lännessä. Sadiq Khan on paras antiterrorismin ja antirasismin symboli, joka Lontoolla ja Iso-Britannialla voisi olla. Hän ei ole pelkästään Lontoon pormestari, vaan esimerkki koko Euroopalle, joka puhuttelee koko länsimaisen maailman vähemmistöjä. Hän on luonut eurooppalaisen unelman, Hän on Euroopan oma Obama.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Pari kysymystä kuitenkin jäi kummittelemaan:

"En tunne Lontoon uuden pormestarin poliittista linjaa tai persoonaa, mutta iloitsen hänen valinnastaan. Iloitsen siitä, mitä hän edustaa"

Mistä tiedät mitä hän edustaa?

"Hän on luonut eurooppalaisen unelman, Hän on Euroopan oma Obama."

Eurooppalaiset myös pitävät Obamaa melko sotaisana... mutta tuo unelma,mistä unelmasta nyt kirjoitat? Eurooppalaisten unelmasta?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Positiivinen yleistäminen on kyllä yhtä hölmöä kuin negatiivinen. Olisit nyt kertonut kenestä on kyse.

The new mayor Sadiq Khan did not have a privileged start in life. He was one of eight children born to Pakistani immigrants, a bus driver and a seamstress, on a south London housing estate.

En mene sanomaan vakaumuksen asteesta mitään kun en tiedä, mutta keskimääräinen pakistanilainen, varsinkin toisen polven, on kyllä hyvin moderni jopa liki tai täysin ateisti.

Ilkka Huotari

"Nämä kaksi ääripäätä täydentävätkin toisiaan hyvin. Joskus jopa niin hyvin, että voisi luulla heidän tekevän yhteistyötä."

Äärioikeisto (ja muutkin) vaatii turvallisuuden takia rajoja kiinni, suvaitsevaisto vaatii rajoja auki. ISIS on ujuttanut terroristejaan pakolaiskriisin varjolla Eurooppaan.

Kumpi tekee yhteistyötä ISISin kanssa?

Mutta tällä uudella pormestarilla on tosiaan hyvä mahdollisuus edistää nyt länsimaisia arvoja muslimien keskuudessa, eli hänen valintansa on varmaankin hyvä asia. Toivottavasti hän ei pelkästään ala paasata rasismista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Eiköhän Sadiq Khan edusta Työväenpuolueen sosiaalipolitiikkaa ja Euroopan unionissa pysymistä. Hyvä niin. Minuakin hiukan ihmetti ajatus siitä, että voisimme tietää, mitä poliitikko edustaa tuntematta hänen poliittista linjaansa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Minua hymyilytti tänään, vaikka asia ei ole naurun asia:
Facebookissa näin blogin aihetta käsiteltävän uutisen ja ensimmäinen kommentti oli jotakuin;
"Näin se alkaa. Islam on valloittamassa Euroopan ja länsimainen kulttuuri tuhotaan..."
Väite on suunnilleen sama, jos minä ateistina olisin valittu johonkin, olisin pakanana polttamassa roviolla kaikkia niitä, joilla on jokin uskonto.

Jouduin tänään myös selittämään, miksi minulla on "hieman outoja kavereita" Facebookissa, eli juuri näitä, joilla on selvinpäinkin ajatukset kuin 12 beaufortin kännissä nakkikioskilla tai taksijonossa. ;)

Henry

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Väite on suunnilleen sama, jos minä ateistina olisin valittu johonkin, olisin pakanana polttamassa roviolla kaikkia niitä, joilla on jokin uskonto."
Tiesitkös että tuo vertaus ei ole niin kaukaa haettu ,jos ei nyt ihan suoraan fyysisinä tekoina niin sanoina sen löytää kyllä helposti myös täältä Puheenvuorosta. Ei ilmene ihan joka päivä mutta kun media nostaa jonkin sopivan aiheen esille niin sieltä se pulpahtaa pinnalle muun puheen jatkona.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yöllä jaksanut tutustua aiheeseen enempää joten jatkoa.

Paljon kuuluisampi pakistanilainen on vaikka huippusuositun Silicon Valley komediasarjan Kumail Nanjiani. Hän on taustaltaan vanhoillinen ja naureskelee haastattelussa , että esim. kätteli naista ensimmäisen kerran kauhun vallassa 18 - vuotiaana. Silti hänen uskontonsa ja taustansa ei ole saanut mitään ihme reaktioita aikaan.

Politiikka taas on politiikkaa ja poliittinen kampanja oma lukunsa. Suomessa Soini ja Sipilän uskonto (katolilaisuus, lestadiolaisuus) nousee usein esiin päätösten mahdollisena motiivina. Sadiq Khanin kohdalla kävi samoin ja todellakin näyttää olevan monessa lööpissä mukana vaikka ennemminkin tässä on kyse kai komeasta pohjalta huipulle tarinasta. Jää nähtäväksi kuinka paljon hänen kohdaallaan passissa lukevaa uskontoa hutkitaan, syyttä tai syystä. Olen aika luottavainen brittimediaan jos luurankoja on kaapissa uskonnonkin osalta ne olisi Iltapäivälehtien lööpeissä.

Kannattaa muuten katsoa jos on joku missannut

Silicon Valley
Jakso 1: Yksinkertaisin tuote

http://areena.yle.fi/1-2437036

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vähän samoja ajatuksia. Varsinkin Sipilä on pyrkinyt pitämään selkeän eron: uskonto on henkilökohtaista ja politiikka on yhteistä. Todennäköisesti Khanilla on sama pyrkimys. Soinilla joskus vähän lipsahtaa uskonnollisiakin perusteluja mutta ehkä häntä onkin kiusattu enemmän kuin Sipilää.

Näyttihän tuo Khan saaneen fatwankin ja tuomion, että ei ole oikea muslimi. Kun oli mennyt kannattamaan Same-Sex Marriage lakialoitetta. Lukeeko passissa muuten uskonto? Minusta ei. Jos lukee, ei pitäisi. Joten välistä varmaan tuosta uskonnostakin tehdään vääriä johtopäätöksiä ihonvärin ja syntyperän perusteella... Ei että epäilisin miehen uskonnollisuutta mutta ehkä se on kehittynyt vuosien kuluessa.

En siis tekisi Khanista (kenenkään) näyttelyesinettä vaan antaisin hänen hoitaa hommansa. Arvostellaan häntä sitten niiden tekojen perusteella.

Jani Räsänen

https://www.youtube.com/watch?v=AczrZuvTwBA

Briteillä on aika selkeä käsitys tästä uudesta pormestarista sekä hänen kytköksistään terroristeihin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pingviinien lukutaito on aika kehittymätön. Hiukan hassua olisi kuitenkin syyllistää vähemmän vihamielisiä pingviinejä tällaisen sukulaisen someoksennuksista.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Obamasta jäi mietityttämään se kun vuoden 2008 USA:n presidentinvaalien jälkeen jotkut olettivat minun automaattisesti tukevan Obamaa taustani takia. Onkohan joillekin Britannian musliminuorille käynyt samoin Sadiq Khanin kampanjan aikana.

Mutta kuten Husu sanot, on hyvä jos tämä antaa muslimeille ja maahanmuuttajille toivoa ja uskoa mahdollisuuksiin menestyä. Erityisesti tällaisina aikoina.

Käyttäjän haapaniemi74 kuva
juha haapaniemi

Tommi Läntinen ja Ressu Redford
Maailman parhaat artistit
Yhtään biisiä en tiedä, mutta ne on turuust, niinku määki.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tulee aina vähän voimaton olo, kun henkilön sukupuoli, uskonto, ihonväri tai seksuaalinen suntautuvuus nähdään ideologiaa ja kompetenssia tärkeämpinä. Olemmeko todellakin vasta tässä kohtaa kehityskaarta, haluaisin kovin uskoa että ymmärrämme jo paremmin?

Blogisti osuu oikeaan, todetessaan että syrjäytymisvaarassa olevat tarvitsevat positiivisia esimerkkejä. Yksi pormestari tuskin kuitenkaan tekee kesää. Itse pidän huomattavasti arvokkaampina esimerkkeinä 1000 kirjanpitäjää, 1000 sairaanhoitajaa, 1000 myyntiedustajaa, 1000 farmaseuttia, 1000 lääkäriä, 1000 kokkia, 1000 kauppiasta... niin ja 1000 bussikuskia myös. Suhteellisen harva uskoo enää alakoulun jälkeen itsestään tulevan tasavallan presidenttiä, joten aikuisuuden kynnyksellä arjen sankareiden esimerkki on tärkeä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset