Husu

Suomalaisen pahin vihollinen on toinen suomalainen

Siitä lähtien kun olen tässä maassa ollut, olen kuullut, kuinka täkäläiset ovat kateellisia ja vihoittelevat toisilleen, kun näillä menee hyvin. Ei saa iloita tai nauraa ääneen.

Vuodesta 1996 vuoteen 2009 asti oli helppo sanoa, ettei tämä pidä paikkaansa, sillä meillä meni taloudellisesti hyvin. Ainakin tuolloin tuntui, että näkemyksiäni vähäteltiin eikä kateutta näkynyt samalla lailla ainakaan minulle. Muistutan tässä vaiheessa, että vaikka koenkin olevani yhtä suomalainen kuin muutkin, olen koko ajan katsonut kantaväestön jengiä vähän eri silmällä.

Tämän olen vuosien varrella huomannut: kun suomalainen menestyy Suomessa, ei hän kehu itseään tai saa kehuja myöskään muilta, mutta heti kun joku ulkomaalainen lehti tai julkkis noteeraa hänet, nousee hänen arvostuksensa yhdessä yössä ihan eri tasolle.

Kun suomalainen taas tekee virheen tai epäonnistuu, ei hänen teilaamiselleen loppua näy – hänen epäonnistumisessaan ei itsessään jo ole koskaan tarpeeksi rangaistusta.

EU-vaaleissa vain puolet äänestysikäisistä vaivautuu uurnille, mutta silti valitamme, kuinka huonosti EU meitä kohtelee ja millaisia ongelmia euroon kuuluminen aiheuttaa. Muiden meppien lobatessa ja tehdessä hyviä diilejä oman maansa hyväksi, on meillä yksi meppi, joka on perustamassa uutta puoluetta vain saadakseen itselleen lisää valtaa ja toinen, joka keskittyy netissä Suomen sisäpolitiikkaan tarkoituksenaan olosuhteiden kurjistaminen maahanmuuttajataustaiselle väestönosalle.

Yhden dosentin/ tohtorin/ asiantuntijan kertoessa, miten Suomen saisi kuntoon, on jo seuraavana päivänä joku toinen dosentti/ tohtori/ asiantuntija kumoamassa ensimmäisen näkemyksiä. Samalla, kun pyritään kotouttamaan uusia tulijoita, tuntuu siltä, ettei suomalainenkaan oikein ole itsensä kanssa sujut tai tiedä, mihin on uusia tulijoita kotouttamassa.

Minusta suomalaisuus on henkisesti tällä hetkellä pitkittyneessä masennuksen tilassa, josta nousemisen tekee vaikeaksi jo se, että siitä nousemisestakin ollaan eri mieltä. Fakta on se, että tämä maa on paljon paremmassa kunnossa kuin moni muu. Meillä on osaamista ja koulutusta, jota voidaan viedä koko maailmaan ja auttaa sitäkin uuteen nousuun. Ensin vain olisi havahduttava siihen, että osaisimme tiedostaa sen, mitä kaikkea meillä on.

Nyt jos koskaan tarvitsemme sitä yhteishenkeä ja yhteen hiileen puhaltamista kyräilyn ja toistemme kampittamisen sijaan.

Harmittaa - ja välillä vihastuttaakin – nähdä, kuinka tämä kansa, joka on selvinnyt niin monesta vastoinkäymisestä ja onnistunut rakentamaan hyvinvointivalltion, jossa kaikilla on katto pään päällä, oikeus ilmaiseen koulutukseen ja tasokkaaseen terveydenhuoltoon, on nyt näin peloissaan ja toisilleen vihaisia.

Meidän pitää herätä tästä henkisestä lamasta ennenkuin menetämme kaiken tämän!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niinpä. Tätä keskinäistä 'kateutta' ei ainakaan päättäjät lievennä.
Vakuutuskuoret, hallintarekisterin uusi esille otto jne. Oikeudenmukaisuus on tainut unohtua poliitikoilta ?

Kansakunnan yhteen hiileen puhaltaminen onkin nykyään illuusio ja tulee mieleen Raittisen Jussin vanha renkutus :

... samassa veneessä ollaan, vaikka järjestys on toki saatu tähänkin jollaan; toiset soutaa ja toiset vähän melalla avittaa..

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Herra ei näe yhteiskunnan ja maailman luokkajakautumaa. Ilmeisesti hänelle on yksi hailee, että 69 ihmistä maailmassa omistaa yhtä paljon kuin puolet yhteensä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Suomi lähtee nousuun heti kun se on pohjalla - riippumatta siitä, kuka on mitäkin mieltä tai kenen vika mikäkin on. EU-Suomen valtio on tänään täällä ja huomenna jossain muualla. Kuten oli Venäjän imperiumi, Suur-Ruotsi jne.

EU-vaaleissa on vielä vähemmän järkeä äänestää kuin eduskuntavaaleissa (jos se nyt on mahdollista). EU:n demokratiaa näyttäisi olevan se, että parlamentti, jossa Suomella ei ole minkäänlaista merkittävää äänivaltaa, on tärkeissä asioissa lähinnä neuvonanatajana komissiolle, joka koostuu lojaaleista nousukkaista. Asian miehistä ja naisista. Ja asia on pistää meidät kaikki lihoiksi vielä kun sitä lihaa on luiden päällä.

Uusia tulijoita ei kotouteta Suomeen, sillä heidän täälläolonsa ei ole mitenkään suomalainen ilmiö. Se on eurooppalainen ilmiö. Heidät kotoutetaan eurooppaan. Ongelma vaan on se, että kaikki täällä eivät ole vielä itsekään oikein kotoutunut eurooppaan.

Tässä maassa asuu monenlaisia heimoja. Esimerkiksi ihmisiä, joiden identiteetti on ennen EU:ta ja ihmisiä joiden identiteetti on jälkeen EU:n. He eivät koskaan tule olemaan mistään samaa mieltä.

Yhteinen päämäärä oli yhtenäiskulttuuriin kuulunut harha. Se auttoi toki selviämämään monestakin asiasta, mutta se on menneen talven lumia. Nyt tapa nähdä tämä maa on realistisempi; Suomi on perustunut ja rakennettu tavallisten ihmisten silmään kusemiselle. Heille on valehdeltu päin naamaa ja heidän naamalleen on vedelty tehtailtuja tarinoita yhteisestä historiasta ja yhteisestä kansasta. Se valhe murtui, sen mukana murenee Suomi ja sen täytyy antaa murentua loppuun saakka.

Ero on helppo nähdä. Mitä tämä maa on sinulle?

Minulle se on yhdentekevä. Minä en tarvitse hyvinvointivaltiota, demokratiaa tai muutakaan ollakseni täällä. Minä olen syntynyt täällä. Minun isäni on syntynyt täällä. Hänen isänsä on syntynyt täällä. Jne. Sinä aikana, kun esi-isiäni täällä on ollut, täällä on ollut jos jonkinlaista nälänhätää, isovihaa, talvisotaa ja muuta painajaista, mutta he jostain syystä jäivät ja selvisivät.

Minä en missään tapauksessa aio olla heitä vähäisempi, vaikka se tappaisi minut.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Hyvä kirjoitus.

Lisäksi olen vuosien varrella oppinut että kukaan ei putsaa suomalaista rahoistaan tehokkaammin kuin toinen suomalainen, jos siihen tilaisuus annetaan.

Elu Auvinen

Ei suomalaisissa ole mitään vikaa.
Hyvä maa ja aivan tolokun ihimisiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomalaisilla on mahtava kriisitietoisuusaste. Suomalaiset eivät matkusta konkurssiin ensimmäisessä luokassa, kuten aikoinaan luonnehdittiin mm. Tanskan taloutta. Kun yksi luottoluokittaja pudottaa Suomen luottokelpoisuuden AAA-kategoriasta AA+ -kategoriaan, niin se on katastrofi - kun olemme vajonneet kaikkien merkittävien luottoluokittajien luokitukset huomioiden samalle tasolle kuin Itävalta.

Uskon edelleen Suomen selviytymiseen, sillä jokaisessa kriisissä, josta Suomi on selviytynyt, on puhuttu samoin sanoin siitä, että tämä on ainutlaatuinen kriisi eikä entisten aikojen etuja enää ole olemassa.

Olen myös eri mieltä Vapaavuoren kanssa siitä, että eläisimme parhaillaan Suomen itsenäisyyden ajan pahimpaa kriisiä. Sellainen toteamus ei vastaa kansan arjen tasolla todellisuutta. 1990-luvun alun rysäys oli paljon pahempi ja sitä ennen on ollut kaikenlaista öljykriisiä, suurlakkoa, sotia, 30-luvun alun lamaa y.m. Kotimarkkinakysyntähän on Suomessa edelleen aivan tyydyttävällä tasolla eikä vientikään ole varsinaisesti romahtanut, BKT junnaa miltei paikallaan, mutta on kuitenkin orastavassa nousussa.

Suomi on etäinen arktisten alueiden periferiamaa, jossa asuu korpien keskellä harvalukuinen kansa. Ei tämän parempaa maailman mittapuun mukaan juuri pysty kuvittelemaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

90-luvun rysäyskin alkoi vaikuttaa vähitellen ja on vaikuttanut pitkään, mutta ei kaikkiin, joihinkin tosi kovaa. Niin vaikuttaa tämäkin. Aina on niitä, jotka selviävät eivätkä juurikaan tiedä edes ongelmia olleen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomessa on paljon kateutta ja katkeruutta. Kateutta siitä että joku menestyy paremmin kuin itse ja katkeruutta siitä että toinen haluaa menestyä yhtähyvin tai paremmin kuin itse suomessa on myös vihaa työttömiä kohtaan mutta myös vihaa työtätekevää kohtaan suomessa elääkin pelko ja suuri epäluottamus mitkä tekevät meidät alttiiksi vastakkainasettelulle ja nahistelulle. Suuri tekijä on myös maassa vallitseva epätasa-arvo jota halutaan nyt kilpailukyvyn nimissä kasvattaa talouskasvun aikaansaamiseksi saamiseksi vaikka se repiikin Suomea enistä enemmän hajalle.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Suomi on hyvinvointivaltio sosialistisessa mielessä. Mahdollisuuksien tasa-arvo tarkoittaa sitä, että suhtaudutaan kielteisesti vaurastumiseen ja kadehditaan rahan käyttöä oman elämänsä kohentamiseen. Sen vuoksi täällä et saa muilta taputuksia, jos vähänkin pärjäät.

Suomessa sitkeästi uskotaan muiden menestymisen ja rikastumisen olevan itseltä pois. Että se on otettu minun taskusta, kun naapurin pihaan ilmestyy S-sarjan Mercedes-Benz.

Tuosta ajattelusta on tehty meillä valtionuskonto, mihin jokainen tenava aivopestään jo peruskoulussa. Siellä meidät opetetaan uskomaan tasa-arvomäärittelyyn jota kutsutaan mahdollisuuksien tasa-arvoksi. Kyse on kieltämiseen perustuvasta versiosta, joka on kehitetty sosialistisissa maissa puute selittämään oikeudenmukaisuudeksi.

Suomessa reiluksi koetaan, kun opetusta enemmän tarvitsevalta viedään koulutuspaikka jonka hän itse voisi rahoittaa, ja annetaan se vähemmän opetusta tarvitsevalle joka ei etuoikeudesta itse mitään halua maksaa.

Pienemmän koulukaverin eväiden nyysiminen ja itse niiden syöminen ei ole tasa-arvoa eikä oikeudenmukaista. Reilua olisi, jos saisimme syödä itse ostamamme eväät ja nälkäisimmätkin ruokittaisiin. Samaa periaatetta voisi soveltaa myös koulutukseen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tähän en osaa sanoa yleistä tai virallista kntaa mutta omasta henkilökohtaisesta kuplastani, sellaisesta mikä on jokaisella, okevat Suomessa ne jotka näkevät puutetta puutteen epätasa-arvoiseksi toisin kuin ne jotka eivät koe puutetta, minkä vuoksi puutteesta valittaminen halutaan nähdä ahneudeksi tai jopa saamattomuudeksi. Sitten on tämä ikuinen ahneus ja viheliäisyys joka on vaivannut meitä Suomalaisia ainakin Olaus Magnuksen päivistä asti, siis se ihan oikea ahneus kuten se että veroina maksetuista rahoita puhutaan "minun rahoina" mutta nykyaika onkin hyvin itsekeskeistä, pinnallista ja hektistä. Onhan se niin että Suomessa on keskitytty liikaa tasa-arvoon tai paremminkin kaikkien alentamiseen samanarvoisiksi sen sijaan että ylennettäisiin tai huomioitaisiin oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus. Mielestäni Suomi onkin mennyt ihan vika suuntaa ja päädytty liiankauas ihanteellisesta valtiossa vai missä muussa länsimaisessa valtiossa elää ajatus että työttömyys pitäisi kriminalisoida tai että työttömälle ei kuulu kaikkia ihmisoikeuksia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Suomi nyt vain on äärimmäisen dualistinen maa..se on perustettu äärimmäisen dualismin aikana ja se varmaankin uppoaa samoin kuin on syntynyt.

Nythän taas niitä jotka tahtovat nähdä enemmän kuin kaksi vaihtoehtoa kavahdetaan..ne tahdotaan asettaa johonkin lokeroon.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vai että Suomi uppoaisi samoin kun on syntynyt, se voisikin olla mielenkiintoista nimittäin Suomi on siennnyt Venäjän autonomia kokeilusta, syntynyt nationalismista ja itsenäistynyt hyväksikäyttäen Venäjän vallankumousta. Joten lopulta siis "yhtenaiseksi" kuviteltu Suomi hajoaa heimoihin ja päätyy takaisin osaksi Venäjää? Jos näin kävisi niin kyllä Venäjän hallinnollista uudistusta suunnitellut Suurruhtinas Alexanteri ensimmäinen kääntyisi haudassaan vaikkei Suomen valjastaminen koelaboratorioksi johtanutkaan tsaarin Venäjän pilkkoutumiseen osavaltioiksi tai provinsseiksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Suomi syntyi kesken vastakkainasettelun ja ristiriitojen,eikö se myös samaan helposti pirstaloidukin. Suomesta puhuttaessa tarkoitan tietysti itsenäisyyden ajan Suomea.

Mikäli kuvaan otettaisiin pitempi historia,niin tämän hetkisen tietojen mukaan Ruotsi on se mikä aiheutti tähän maahan dualismia kaikkein eniten ja Venäjä ei ole päässyt sitä tekemään siinä määrin koskaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #14

Niinhän se on että hyvällä ja kaiholla muisteltu Ruotsinvallan aika oli loppujen lopuksi se ilkeämpi ja kiivaamman yhtenäistämisen (ruotsalaistamisen) miehityksen aika mutta sen seurauksena yhtenäinen Suomi onkin hätäisesti riitelevistä heimoista ja myös samelaisista yhteen kursittu tilkkutäkki. Sen sijaan itsenäistyminen johti poliittisiin ja hallinnollisiin erimielisyyksiin jotka johti sisällissotaan*, mutta Suomen synnyn juuret yltävätpaljon itsenäisyyden aikaa pidemmälle.

*Puhutaan joskus myös itsenäisyyssotana jolloin myös kehuskellaan kuinka valkoiset onnistuivat häätämään kaikki punaiset takaisin Venäjälle, mikä on kuitenkin vale sillä Suomeen jäi punaisia puhdistuksesta huolimatta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Tuo tarkennus itsenäisyyden ajan Suomeen on tarpeen, sillä mitä tiedämme varhemmistsa ajoista jo ennen itsenäisyyttä, vaikkapa 1000 vuotta taaksepäin. Milloin Suomi syntyi? Mikä meistä teki niitä, joita olemme?

Esa Ketola

Kuten blogisti totesi, suomalaisen pahin vihollinen on suomalainen - siis me kaikki suomalaiset!
Muutetaan maan kansalaiset, ja nimeksi Suomalia.

Esa Ketola

“Siitä lähtien kun olen tässä maassa ollut, olen kuullut, kuinka täkäläiset ovat kateellisia ja vihoittelevat toisilleen, kun näillä menee hyvin. Ei saa iloita tai nauraa ääneen”.

Kun siis saavuit meidan veronmaksajien tukia nauttimaan, niin heti huomasit etta suomalaiset ovat huonoja ihmisia?

“Harmittaa - ja välillä vihastuttaakin – nähdä, kuinka tämä kansa, joka on selvinnyt niin monesta vastoinkäymisestä ja onnistunut rakentamaan hyvinvointivalltion, jossa kaikilla on katto pään päällä, oikeus ilmaiseen koulutukseen ja tasokkaaseen terveydenhuoltoon, on nyt näin peloissaan ja toisilleen vihaisia.”

Pelataan siis harhaanjohtamisen taidoilla.

On peloissaan ja toisilleen vihaisia?

Ei, ihmiset ovat vihaisia toisilleen vaan siita asiasta, etta maahanmuuttajat elavat heidan varoillaan, ja matkustelevat kotimaihinsa turisteina vieden tukirahansa sinne.

Husu,

Vakavasti, mika on syysi olla taalla nain huonojen suomalaisten keskella? Nyt kun kotomaasi asiatkin ovat jo tolkullaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ei, kyllä Husu on ihan oikeassa siinä että Suomessa vallitsee pelon ja taantumuksen ilmapiiri sekä että me suomalaiset olemme mm kateudesta, katkeruudesta, ahdistuksesta ja epävarmuudesta kumpuavasta keskenäisessä vihassa. Ja tämä tulee siitä kun ihmiset kokevat epäoikeudenmukaisuutta ja epätasa-arvoa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

"Ei, ihmiset ovat vihaisia toisilleen vaan siita asiasta, etta maahanmuuttajat elavat heidan varoillaan, ja matkustelevat kotimaihinsa turisteina vieden tukirahansa sinne."

Aika monet kantakirjasuomalaiset nostavat tukia ja matkustelevat ulkomailla turisteina vieden tukirahansa sinne. Sitten meillä on poliitikoita jotka nostavat veroja ja lähettävät rahaa ihan samoihin maihin. Onko tuossa järkeä vai ei, en lähde arvioimaan, mutta valikoiva valittaminen ihmetyttää, jos joku sellaista harrastaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En nyt sanoisi että monet vaan ennemmin osa tai jotkut ukomaille matkaillaksen ja siinäkin on eroja esim opiskelija saattaa nostaa opintouukea ja mennä opiskelemaan vaihtoon tai vaikka työtön käy kovan säästämisen jälkeen hengähtämässä päivä Tukholmassa risteilyllä. Silti jaksaa suomesta löytyä niitäkin valittajia jotka marmattaa siitä että kaikki saavat käyttää kunnan kuntosalia, kunnan pururataa tai kunnan terveyskeskusta "heidän rahoillaan".

Jukka Laine

Olemme kaikki sumaleita. Onneksi olemme parempia vielä kuin naapurit, jotka ovat aggresiivisia, laajentumishaluisia, trollaavat tökeröllä kielitaidolla koomisesti ja ovat juuri sellaisia kuin me kuvittelemme heidän olevan.

Suomalaisilla on stereotyyppejä venäläisistä, virolaisista, arabeista, trolleista ja sitten on myös niitä sivistyneitä länsimaalaisia ihmisiä, jotka sanovat että aina ennenkin on selvitty ja velkaelvytetään ja kun talous alkaa kasvaa, niin sitten maksetaan velka pois. Sellaisia me olemme. Osaamme suunnitella asiat etukäteen ja usein ei ole edes vaihtoehtoa. Aika helppoa olla suomalainen.

Joskus olen ilkeämielisesti ajatellut miten helppoa suomalaisia olisi hallita alhaisilla valetrolleilla eli juuri sellaisilla joita me kuvittelemme naapureiden olevan. Yksinkertaisia, sivistymättömiä jankkaajia haukkumaan länsimaita. Siinä se suomalaisen into puolustaa isänmaata kasvaisi. On tämä silti vielä hyvä paikka ajattelisi moni, kun leikkitrollin tapaisi.

Onneksi elämme sivistysvaltiossa, eikä kansaa kuse kukaan silmään.

Sari Haapala

"Kun suomalainen taas tekee virheen tai epäonnistuu, ei hänen teilaamiselleen loppua näy – hänen epäonnistumisessaan ei itsessään jo ole koskaan tarpeeksi rangaistusta."

Tästä täydellinen poikkeus ovat poliitikot poliittisten päätösten osalta. Suomalaiset ovat täysin sokeita poliitikkojensa kyvyttömyydelle ja huonoille päätöksille. Yksityiselämässään virheitä tehneet poliitikot taas teilataan, vaikka he olisivat työssään kyvykkäitä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pois synkistely!
Olosuhteet huomioon ottaen, suomalainen on pärjännyt erinomaisesti. On turha luoda viholliskuvaa toisista suomalaisista.
Se, ymmärrämmekö ajoissa tilanteita, teemmekö ajoissa korjauksia kurssiin tai ryhdymmekö toisten perässähiihtäjiksi ei suinkaan aina liity ns. vihollisuuteen. Saatamme olla vilpittömiä ja hyväuskoisia virheidenkin sattuessa.
Vakka sorrummekin joskus itsepetokseen, arvostan edelleen - maailmaa koluttunani - suomalaisia ja pidän heitä erittäin luotettavina ihmisinä tässä maailmassa. :-))

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Seppo S., samaa mieltä! Suomenkielikin on mahtava. 'Armoa ei Siperiaan' tai 'Armoa, ei Siperiaan'! Pilkun avulla viesti vaihtuu merkittävästi.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Kiitos Husu observoinnistasi! Tarvitsemme ulkopuolista näkemystä tilastamme kansakuntana kansojen joukossa.

En kuitenkaan usko väittämääsi, että suomalainen olisi suomalaisen pahin vihollinen. Nettimaailma saattaa antaa täysin erilaisen kuvan asenteista, kateudesta tai jopa vihasta.

On hyvä tiedostaa, mistä pahaolo on peräisin. Tuskin kukaan tietoisesti lähtisi arvottamaan naapurinsa elinoloja, ellei omassa elämässään olisi vaikeuksia.

Vaikeuksien, vaikkapa merkittävien taloudellisten ongelmien, kuten työttömyyden, sairauden tai syrjäytymisen seurauksena, ihmiset lähtevät vertailemaan oman elämänsä tilannetta toisiin.

Katkeruutta saattavat aiheuttaa myös nykyisenlaisessa tilanteessa suuret turvapaikanhakijoiden määrät.

Suomalainen ei ole suomalaiselle susi - ihminen on!

Edit: suomalainen sananlasku sudesta on mielestäni väärä. Susi on hieno, sosiaalinen eläin, joka ei missään olosuhteissa tekisi pahaa toiselle sudelle.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Millä tavoin Husun näkemys on jotenkin ulkopuolisen? Hänhän alleviivasi, jälleen kerran, että on yhtä suomalainen kuin kuka tahansa muukin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Noita Husun esittämiä väitteitä toistellaan mediassa kuin jotakin mantraa. Jostakin syystä monet niitä kritiikittömästi hyväksyvätkin, jopa suorastaan toistelevat. Mutta todellisuuden todellisuus lienee kovasti erilainen kuin median todellisuus. Otettakoon mittapuuksi vaikka suhteellisen tuoreen Eurostatin tutkimuksen tulos, joka väittää suomalaisten olevan ruotsalaisten, tanskalaisten ja sveitsiläisten ohessa Euroopan tyytyväisintä kansaa..

http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/675...

Kun oma havaintoni omasta ympäristöstäni tukee tuota Eurostatin tutkimustulosta, herää väistämättä kysymys, mikä on näiden mustamaalaajien motiivi. Onko kysymys oman asennoitumisen projisioinnista ympäristöön? Onko pyrkimyksenä luoda noista jutuista itsensä toteuttavia ennusteita? Ajavatko niitä toistelevat tahot vain omia poliittisia päämääriään? Vai mikä on noiden juttujen motiivi?

Kannattaa vielä muistaa, että kritiikki on eri asia kuin mustamaalailu. Kritiikillä pyritään korjattavien epäkohtien osoittamiseen ja tähdätään niiden korjaamiseen. Ja perusteltuja kritiikin kohteita toki löytyy, mutta silloin onkin kyse todennettavista ja yksilöitävistä kohteista, ei perustelemattomista yleistyksistä.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Jaako A., kritiikin merkittävyys on kaiken a ja o! Mitkään asiat tai olosuhteet eivät muutu, jos niihin ei osoiteta aiheellista kritiikkiä.

Toisekseen, puolustautumisen vahvuus on aina este muutokselle!

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Nyt jos koskaan tarvitsemme sitä yhteishenkeä ja yhteen hiileen puhaltamista kyräilyn ja toistemme kampittamisen sijaan."

Milloin arvelet tilanteen rauhoittuvan? Ilman konkreettisia toimia nykyisenkaltainen maahanmuutto ei tule ikinä loppumaan. Joudumme vielä puhaltamaan aika saamarin kovaa siihen hiileen jos tällä linjalla jatketaan.

Pietari Vanharanta

Suomalaiseksi synnytään . Suomalaiseksi ei tulla. Somaliaa on jälleen rakentamassa Fadumo Dayib ja hän tarvitsee tukea ja yhteenhiileen puhaltamista. Kun Husulla näyttäisi olevan ainakin puheet sen suuntaisia niin voisi alkaa toteuttamaan käytännössä.

Nyt on näytön paikka Husulle ja kaikille muille somaleille, jotka ovat saanneet loistavan koulutuksen ja opin miten demokratia toimii.
Nyt on mahdollisuus rakentaa Somalia FADUMO DAYIBin avulla.
Väkivaltaisen nykymuotoisen islam uskonnon vois haudata se ei kuulu ihmiskuntaan se on saanut vain sotaa ja terroria aikaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Todella hölmö puheenvuoro sinulta. Mikä siinä syntymisessä tekee suomalaisesta niin erinomaisen? Käsittääkseni Husu on tasan yhtä suomalainen kuin sinäkin ja tekee poliitikkona kaikkensa Suomen eteen. Mitä sinä olet tehnyt? Somaliaa voi tietenkin auttaa, mutta yhtä hyvin sinä voit mennä hoitamaan demokratiavientiä Somaliaan kuin kuka muukin asiasta kiinnostunut.

Pietari Vanharanta

Mikä sinä olet luokittelemaan puheen vuorot ja mielipiteet hölmöiksi. Ei ole vain yhtä ajatusta ja suuntaa. Husu on aina somali paperit ei sitä asiaa muuta sitä paitsi ei tarvii hävetä juuriaan. Saat olla samaamaata husun kanssa se on oma asiasi.
Suomalaisuus käsitteenä on sinulla hakusessa näköjään.
Minun juuret on suomessa kaukana historiassa.
Minä teen suomen hyväksi asioita niinkuin suomalaisena kuuluukin. En ole esim. veroja paossa Portugalissa tmv.
Meneekö se islam maissa aina niin, että muiden täytyy hoitaa ja sotia näitten karkulaisten puolesta saadakseen demokratian aikaseksi. Nyt parhaillaan on Venää , Ranska USA ja joku muukin valtio viemässä demokratiaa lähi-itään laihoin tuloksin.
Demokratian luomiseen pystyy vain oman maan kansa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #29

Olen aika hyvä luokittelemaan asioita ja mielipiteitä hyviksi tai hölmöiksi, koska sitä sanotaan, mielipiteeksi.

Pietari Vanharanta Vastaus kommenttiin #33

Mielipide on yksilön subjektiivinen näkemys jostain asiasta. Varsinkin poliittisessa toiminnassa. Suomalaisen pahin vihollinen on toinen suomalainen. Tämäkin tuli selväksi subjektiivisesta mielipiteessäsi.
Luokittelu onnistuu mutta onko ne mielipiteesi sitten hyviä se on toinen asia. Omanarvon tunnetta voi nostaa noinkin. Kukapa se kissan hännän nostaa jos ei kissa itse. Piste

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toomas Hendrik Ilves taisi syntyä maanpaossa, mutta palasi kotimaahan ja jopa luopui Yhdysvaltain kansalaisuudesta. Toisaalta, kaikilla ei ole samanalaista suhdetta menneisyyteensä, joten valinta on henkilökohtainen.
Ainakin virolaiset itse valitsivat äänestämällä presidenttinsä mikä on rohkea ilmiö. Tuskin häntä kotimaassaan kovin moni pitää amerikkalaisena vihollisena tai agenttina...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Toomas_Hendrik_Ilves

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    "Tämän olen vuosien varrella huomannut: kun suomalainen menestyy Suomessa, ei hän kehu itseään tai saa kehuja myöskään muilta, mutta heti kun joku ulkomaalainen lehti tai julkkis noteeraa hänet, nousee hänen arvostuksensa yhdessä yössä ihan eri tasolle.
    Kun suomalainen taas tekee virheen tai epäonnistuu, ei hänen teilaamiselleen loppua näy – hänen epäonnistumisessaan ei itsessään jo ole koskaan tarpeeksi rangaistusta."

Itse asiassa nämä ovat hyvinkin oikeansuuntaisia huomioita, niin valitettavaa kuin se onkin. Ajatellaan vaikkapa Lahden doping-skandaalia. Sitä ei ihan pienessä hetkessä taputeltu, vaikka osalliset kilpailukieltonsa kärsivätkin. En ihmettelisi, vaikka Kari-Pekka Kyrö vielä jonain päivänä ilmestyisi johonkin talk show -ohjelmaan jankuttamaan omia näkemyksiään.

Jos tässä maassa jotain tehdään oikein perinpohjaisesti, on se kärsiminen ja syyllisenä oleminen.

Erkki Lankinen

Niin no kun tämä on tällainen vähän nolo itsensäruoskijoiden maa.. Luterilaisessa hengessä noin niinkuin yritetään olla - muka.

Täällä niinkuin kierrellään ja kaarrellaan vaikka maahanmuutosta, ja ladellaan mantroja "me tarvitsemme maahanmuuttoa ja maahanmuuttajia."

Paskat me mitään tarvita. Ei maahanmuuttajia tarvitse yhtään sen enempää tai vähempää kuin ketään muutakaan. On täysin henkilökohtainen asia kokeeko itsensä vaikka suomalaiseksi tai tarpeelliseksi. Siinähän koet ja bointsit sulle, iso peukku ja hyvä näin.

Oma mielipiteeni tästä maasta on se, että täällä intoonnutaan liian helposti kaikesta uudesta. Varsinkin politiikkaan näyttää hakeutuvan juurikin intoontujia, jotka hurahtelevat päätä pahkaa asioihin, vailla kritiikkiä ja täysin vailla pelisilmää. On aika säälittävää, että eräs henkilö oli mm. harmaan talouden vastaisen kampanjan johtohahmo, ja silti lähti itse harmaaseen talouteen mukaan - tosin vähäisesti, mutta hei haloo!!

Itse myönnän että teen joskus töitä pimeästi. Kierrän veroja heti kun pystyn, mutta siinä täytyy olla järki kädessä. Liian ahne ei kannata olla. En ruoski itseäni tästä. Joku kyllä varmaan ilmoittautuu ruoskimaan, luulen.

Esimerkiksi Matti Vanhanen yritti esittää. Niin makaat kuin petaat ja sinne lähti Matti. Ei myöntänyt virhettään, kuten pelimies tekisi.

Vain virheitä tekemällä - ja virheet myöntämällä asiat kehittyvät. Jos ei tee virheitä, ei tee. Kun kuset on housussa, pitää pystyä toteamaan että kuset on huosussa. Tällä hetkellä kuset on housussa eikä kukaan suostu hyväksymään sitä.

Jyri Basso

Husu ei nyt tajua että tällä maalla ei ollut varaa ottaa pakolaisia tossa mittakaavassa. Nyt ollaan kaikki kusessa ja joka paikasta leikataan, jopa vammaisilta pahimmassa tapauksessa. Oma kansa on aina etusijalla ja sen hyvinvointi. Vasta sen jälkeen jotkut pakolaiset jos siihen on enää varoja. Tää moraalinen velvollisuus on hevonkukkua jos oma kansa sen takia kärsii!

Erkki Lankinen

Sun pitäisi laittaa tohon joku lähdemateriaali, koska en itse löytänyt tuosta textistä kohtaa, jossa usuttettaisiin ottamaan vitukseen lisää pakolaisia.

En itse viitsi hakea mm. Kataisen höpinöitä 100.000 ihmisen asuttamisesta tänne... Pitäis varoo mitä sanoo, mutta en osaa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Katainen sanoi Suomen tarvitsevan 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa vuoteen 2020 mennessä.

Lähde: http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2008/05/27/suo...

Erkki Lankinen Vastaus kommenttiin #39

Nythän noita olisi tulossa... Mihinkäs hommiin laitetaan?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #39

Itse kuulin tai niin muistelisin Kataisen hallitusaikaan että Suomen tulisi kymmenkertaistaa väestönsä vuoteen 2030 mennessä jos aikoo säilyttää meppipaikkansa Unionissa. Suomi kuitenkaan tuskin kestäisi niin suurta väestönräjähdystä näin lyhyessä ajassa. Tuo Ataisen ehdottama 1,8 miljoonaa uutta Suomalaista haluttiin paikkaamaan elälköitymisen myötä syntyvää suurta työvoimapulaa jota kuitenkaan ei koskaan tullut vaan Suomen talous sukelsi muun maailman mukana taantumaa ja sai vain työttömyyden nousuun.

Erkki Lankinen Vastaus kommenttiin #41

Ja muistetaan toki myös se että 40- vuotias on nykyään liian vanha töihin :D

Tää on oikeasti aivan pimee paikka asua ja olla. Kuka perkele tähän maahan viitsii laittaa penniäkään kiinni? Ota rahat ja juokse niin pitkälle kuin pystyt...

Hieno maa, mutta pelkkää huuhaata tarjotaan. Luvataan juhlapuheissa kaikkea kivaa mutta todellisuudessa tarjotaan paskaa.

Pitäisikö vaan ihan rehellisesti tarjota paskaa ja niinku sanoa suoraan? We are full of shit and we can not deny. Jospa se siitä sitten niinku kehittyisi johonkin?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #42

Onhan Suomi kieltämättä aikakummallinen paikka kun puolestaan alle 31-vuotias on liian nuori ja kokematon töihin. Ihanne työläinen suomessa onkin keskikoulutettu ja kokenut 31-39 vuotias työnarkomaani joka joustaa ja venyy jokatilanteessa sekä antaa kaikensa työlle palamatta loppuun.

Erkki Lankinen Vastaus kommenttiin #43

Aika lyhyellä aikavälillä pitää saada itselleen se vanhuuden turva eli eläke. Liksan pitäisi olla kyllä aika huima, että saisi 8 vuoden sisään tarpeeksi säästöön. Afrikassahan ne tosin taitaa potkasta tyhjää jo 40:n jälkeen, jos ei skolioosiin niin sitten luotiin. Näillä tässä kai sitten mennään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #44

Muistaakseni valtiot hyötyisivät paljon siiitä että työtekijä heittää lusikkansa nurkkaan juuri eläkeiän kynnyksellä joten ei liksan kovin suuri tarvitsisi olla talouselämälle jopa vieläparempi jos 10 tunnin työpäivästä voisi maksaa samanverran kuin kehitysmaissa esim Etiopiassa tai Bangladeshissa. Lopputulema vain riippuu siitä halutaanko realidoida nämä suuret hyödyt vai ei, kestävää ei nykymeno kuitenkaan ole kun alle 31-vuotiaan on mahdoton työllistyä ja se tulee luomaan jossainvaiheessa oman kompastuskivensä sekä piruja seinille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olet oikeassa, Husu, kun kerrot, että suomalaiset ovat keskenään erimielisiä ja jopa kadehtivat toisiaan. Tuo kadehtiminen on usein haukkumasana reiluuden ja oikeudenmukaisuuden vaatimiselle.

Suomi on onneksi demokratia, jossa on lupa olla eri mieltä ja jopa sanoa se julki. Sellainen demokratia on täysin tuntematon käsite useimmissa maailman maissa.

Suomessa on puolueet rikkaille ja vähemmän rikkaille kansalaisille. Sinun Keskustasi vetää tällä hetkellä SSS-hallitusta, jonka talouspolitiikkaa ei voi kehua ainakaan köyhien suosimisesta. Siispä on varsin luonnollista, että monet eivät ole tyytyväisiä hallituksen talous-ja kulttuuripolitiikkaan.

Olet kotoutunut hyvin Suomeen. Kirjoitat blogisi Suomen kansalaisen näkemyksenä. Sinullahan on jopa Alin kanssa kerran viikossa torstai-iltapäivisin klo 13-14 Yle Puheessa radio-ohjelma, jossa esittelette maahanmuuttajien näkökulmaa. Tuollaiset ohjelmat ovat tervetulleita kotisuomalaisille.

Todennäköisesti sinulla ei ole muilta kiireiltäsi aikaa lukea näitä kommentteja, mutta kirjoitanpa kuitenkin.

En tiedä, miten paljon enää seurailet Somalian tapahtumia. Tuo maa on usein aivan viimeisten joukossa, kun verrataan elintasoa, demokratiaa tai kansalaisten onnellisuutta.

Jotta somalit - tuoreemmat tulokkaat kuin sinä, Husu - kotoutuisitte Suomeen oikein kunnolla, Ylen pitäisi aloittaa myös somalinkielinen radio-ohjelma, jossa esiteltäisiin Suomea, suomalaista yhteiskuntaa ja näkökulmaa. Monilta varsinkin koteihin eristäytyviltä ja hunnun takaa maailmaa kurkistelevilta somalinaisilta menee lukuisia vuosia, ennen kuin he oppivat riittävästi suomea. Jotkut eivät opi koskaan. Meille olisi myös saatava Australian malliin muslimimaiden kielillä tarjolle suomalaista näkökulmaa.

Olen asunut muutaman vuoden Australiassa. Olen jo neljännesvuosisadan avustanut suomalaista näkökulmaa tarjoavilla raporteilla maailman parasta maahanmuuttajaradiota, Australian SBS:ää:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/cont...
Australia on ainoana maailman maana ymmärtänyt radio- ja tv-ohjelmien kotouttavan vaikutuksen. Niinpä SBS tarjoaa avaraa monikulttuurista maailmankuvaa peräti 74 kielellä.
Voin suositella muillekin maille. Myös Suomelle.

Kuuntelepa, Husu, tämä Australian SBS Radion somalinkielinen ohjelma ja kerro mielipiteesi siitä. Klikkaa tästä: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/somali
Jos katsot tällaiset lähetykset tarpeellisiksi myös Suomessa, ryhtykäämme yhdessä kampanjoimaan asian puolesta.

Olen työskennellyt Ylessä vuoteen 2002. Olin v. 1990 panemassa alulle Ylen venäjänkielisiä lähetyksiä. Ne jatkuvat, voivat hyvin ja ovat levittäytyneet myös televisioon. Ylellä on hyvät nettisivut venäjäksi. Nuo ohjelmat ovat erittäin tarpeellisia suomalaisen näkökulman välittämiseksi venäjänkielisille, jotka muuten jäävät Kremlin yksipuolisen informaation varaan.

Australiassakin on kotoutumisongelmia mutta ilmeisesti vähemmän kuin täällä, missä suomalaista näkökulmaa välitetään radiossa vain suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saameksi ja joskus latinaksi. Australiassahan radio-ohjelmien kieliä on 74. Tässä on minun ajatuksiani omakielisen radion tarpeellisuudesta maahanmuuttajille:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213119...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös Somalit ole suomessa suurin vähemmistöryhmä heti venäläisten jälkeen, ainakin joitainvuosia sitten oli vielä näin niin somalin kielinen radiokanava/uutislähetys olisi ihan loogisesti ajateltua lun Ylellä alkaa olemaan kattava Venäjänkielinen tarjonta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Daniel Malinen, #49.
Tarvitsisimme välttämättä radiolähetyksiä suurimmilla maahanmuuttajien kielillä. Somali on yksi niistä. Venäjän kielellä on jo säälliset palvelut. Nyt olisi somalin, arabian, farsin, kurdin ja espanjan vuoro.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #51

Tampereella Radio Moreenissa noita on kuultu jo pari vuosikymmentä.

Herra Korhonen

Kukahan näitä oikein kirjoittelee?
Kaikkihan näet tietää ettei Husu osaa puhua eikä kirjoittaa kovin hyvää suomea vaikka on asunut täällä 20v. Kun taas nämä blogit ovat lähes virheetöntä suomea.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Herra Korhonen julkaisi ainakin toiseen kertaan kommentin, jonka mukaan "kaikkihan näet tietää". Suomeksi kirjoitettaessa kaikki "tietävät". Kasvoton ja profiiliton herra saattaa tietysti olla salanimensä takana ruotsinkielinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset