Husu

Rakkauskirje suvakeille

Tulin Suomeen vuonna 1994. Ensimmäistä kertaa koin rasismia oltuani maassa kolme viikkoa. Kyse oli siitä, että jotain täkäläistä, yli viisikymppistä ukkoa häiritsi se, että olin tummaihoinen ja puhuin väärää kieltä. Tämän kokevat melkein kaikki ei-ihan-perinteisiltä suomalaisilta näyttävät.

Ensimmäisen tällaisen kohtaamisen jälkeen suhtautumiseni Suomeen ja suomalaisuuteen muuttui radikaalisti. Aloin vihata kantaväestön jengiä ja halusin satuttaa jokaista, joka haukkuu tai mollaa minua. Olin 15-vuotias ja ilman vanhempia tai perhettäni. Minulla ei ollut läheisiä aikuisia, jotka olisivat voineet minua auttaa.

Olin vihainen koko maailmalle.

Somalialaisille ja Somalialle, koska nämä aloittivat sodan jonka seurauksena jouduin kotimaastani pakenemaan. Kansainväliselle yhteisölle, koska he eivät saaneet maani johtajia sopimaan ja lopettamaan sotaa, jotta minä ja minun kaltaiseni pääsisivät takaisin kotiin. Suomelle ja suomalaisille, koska siitä huolimatta, että he ottivat minut tänne asumaan, heidän joukossaan oli ihmisiä, jotka tekivät kaikkensa, etten tänne sopeutuisi. Ja myös itselleni, koska en ollut valkoinen ja sulautunut joukkoon.

Vihan kierre kesti ensimmäiset 3-4 vuotta. Vaikka elämä oli enemmän hyvää kuin pahaa, olin koko ajan lähtövalmiudessa palaamaan Somaliaan tilanteen rauhoituttua. Tätä valmiustilaa kesti jopa 6-7 vuotta. Tuo on aika, jota en tule koskaan saamaan takaisin. Uskon vahvasti, että elämäni olisi erilaista, mikäli olisin käyttänyt tuon ajan paremmin. Ja sen olisin tehnyt, jos olisin saanut kokea olevani tervetullut tänne.

Tunnen ihmisiä, jotka kokevat edelleen, etteivät ole tervetulleita. Osa heistä on kuin zombeja: he menevät töihin, maksavat veronsa, palaavat kotiin ja tekevät samaa päivästä toiseen, vuosi toisensa jälkeen, iloitsematta siitä lainkaan. Elämän into heissä on sammunut ja he tuntevat itsensä puolikuolleiksi. Osa on niin passivoituneita, ettei ole koskaan päässyt mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Minä sain onnekseni apua suomalaisilta tuttavilta, kavereilta sekä todella rakkaiksi muodostuneilta ystäviltä. He auttoivat, kun tarvitsin neuvoa työnhaussa. Kouluasioissa, kun en tiennyt, mitä opiskella. Perheen kanssa, kun emme saaneet tukea viranomaisilta. He auttoivat silloin, kun sain potkut ilman mitään pätevää syytä ja neuvoivat, miten saada apua lakimiehiltä ja liitosta. Työpaikkani sain muuten takaisin viikon sisään – kiitos heidän. Ystäväni myös auttoivat rahallisesti menetettyäni perheenjäsenen Somaliassa.

Tänä päivänä näitä ihmisiä kutsutaan suvakeiksi. Tämä sana on tarkoitettu loukkaamaan heitä, mutta minusta tämä sana - tai mikään muukaan pilkka – ei tee heistä huonoja ihmisiä, sanoi kuka tahansa mitä tahansa. He ovat ihmisiä, jotka kirjoittavat Facebookissa sinun osaamisesta ja onnistumisistasi. He iloitsevat koettuasi jotain positiivista ja suuttuvat, kun sinua kohdellaan huonosti. He osallistuvat mielenosoituksiin, kirjoittavat poliitikoille ja yhteiskunnan vaikuttajille sinun ja kaltaistesi puolesta.

He tsemppaavat ja innostavat meitä, jotka koemme jatkuvaa kiusaamista vain siitä syystä, että olemme tulleet tänne jostain muualta. Jotkut heistä ovat saaneet uhkauksia tai heitä on häiritty. Jotkut ovat joutuneet kokemaan jopa väkivaltaa. Heidän ainoa virheensä on ollut antaa meille, muualta tulleille, mahdollisuus tuntea itsemme tervetulleiksi ja olomme turvalliseksi.

Joskus he ovat vähän höpsöjä ja kohtelevat meitä kuin pikkumuksuja, mutta senkin he tekevät vain, koska heillä on niin kova halu suojella meitä.

Tämä kirjoitus on teille. Minä arvostan teitä. Olen kuin teini-ikäinen, joka ei osaa arvostaa vanhempiansa muiden nähden tai kehua heitä, koska eihän se nyt ole kovinkaan coolia. Te olette se suurin syy siihen, miksi voin nykyään hyvin, koska te tuitte, kun tarvitsin apua. Te olette se syy, miksi jaksan uskoa voivani tulla joksikin tärkeäksi tässä yhteisössä.

Teidän ansiostanne koen itseni riittävän ja olen vihdoinkin sujut itseni kanssa. Teidän ansiostanne minä voin olla vaikka kepulainen: te arvostatte minua juuri sellaisena, kuin olen. Te olette minun suvakkejani ja minä, Abdirahim Husu Hussein rakastan ja arvostan teitä.

Kiitos kun olette olemassa. Älkää lopettako. Olkaa juuri niin höpsöjä kuin olette. Olkaa suvakkeja ja olkaa sitä ylpeästi.

 

PS: Oikein hyvää naistenpäivää ihan jokaiselle suvakkinaiselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (144 kommenttia)

Reijo Jokela

"Ensimmäistä kertaa koin rasismia oltuani maassa kolme viikkoa. Kyse oli siitä, että jotain täkäläistä, yli viisikymppistä ukkoa häiritsi se, että olin tummaihoinen ja puhuin väärää kieltä. Tämän kokevat melkein kaikki ei-ihan-perinteisiltä suomalaisilta näyttävät".

Lienee osoitus somalien ylivertaisesta oppiskyvystä. Kolmen viikon oleskelun jälkeen jo osatit suomea niin hyvin, että ymmärsit tuon viisikymppisen ukon (unohdit tuosta rasistin sterotypiasta kaljamahan ja humalatilan) solvauspuheen sisällön.
Ihmetyttää kovasti, että tällaisille kielen oppimisen mestereille sitten todellisuudessa tarvitaan tulkkeja, vielä vuosien maassa oleskelun jälkeen kun ei ymmärretä kieltä.
Kun ottaa huomioon viimeaikaisen keskustelun siitä keksikö Selänne tarinansa ajaakseen omaa agendaansa, niin ei kyllä tuo ympärillä olevan reaalimaailman hahmottaminen näytä kovin vahvalta lajilta.
Rakasatamasi suvakithan ovat nyt asettaneet kriteerit tällaisille tarinoille, joten kykenetkö tuon kertomuksesi todistamaan? Ettei vain olisi käynyt niin, että on mielikuvituksen tuotetta tuo tapaus?

Käyttäjän Lithargoel kuva
Jarno Valtonen

Reijo, mene takaisin nukkumaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Usein nämä vihan ja halveksunnan ilmaukset ovat sanallisesti sitä tasoa,että sanavarasto ja sen ilmaisutapa ylittävät suomalaisen äidinkielenopettajan kielentuntemuksen.
Mutta hyökkäävä sävy,raivoisa ilme,syljeskely ja kiukkuiset puuskahdukset kyllä kertovat, mitä " asiaa" näillä suomalaisen kulttuurin puolustajilla on. Myös nyrkin heristäminen ja potkimisen yrittäminen ovat tehokkaita ilmaisukeinoja.

Toni Heinonen

Dear Reijo Jokela:
Välillä ei tarvii osaa kieltä ymmärtääkseen informaatiota. Kyllähän sen kuulee äänensävystä ja näkee kehon kielestä mitä toinen viestittää. Myös sanan neekeri tulkitsemiseen ei tarvii olla kummoinenkaan englannin osaaja. Leikitkö kenties tyhmempää kuin olet vai mitä sä länkytät?

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #20

Husun määritelmän mukaan olen suvakki.

Reijo Jokela

Minkälainen on äänensävy, tai elekieli, mistä voi päätellä rasistisen viestin? Pitäisikö ajatukset ottaa mukaan keskusteluun.
Pointtini on se, että kun Selänne lausuu jotakin negatiivista maahanmuuttajista, niin meillä on joukko toimittajia, sun muita perkaamassa sanomisia ja sitä kuinka todistustaakka on sanojalla. Luodaan jopa omat määritelmät, joiden tulee täyttyä, että Selänteen tarina ei olisi keksitty.Sanojan ja kohteen muuttuminen kääntävät asetelmat nähtävästi ympäri. Tarinan epäilijä onkin se rasisti. Eihän se voi olla, että juuri samanlainen tarinan avulla tapahtuva syyllistäminen olisi hyväksyttävää/tuomittavaa sanojan etnisestä taustasta riippuen. Se on mielestäni rasismia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #62

Ei ole verrattavissa tähän Husun kirjoitukseen. Hän kertoo omakohtaisista kokemuksistaan, jotka eivät ole sellaisia, että niitä voisi vaatia oikeuslaitoksen tutkittaviksi. Rinnastuksesi on kömpelö keppihevonen, jota käytät ilmeisen selvästi rasistisen viestinnän pönkittämiseksi.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #80

"Hän kertoo omakohtaisista kokemuksistaan".
Selänne kertoi tuntemuksistaa , kun kuuli tuttvansa tyttären tulleen rasikatuksi...... Miten tämä ei olisi omakohtainen kokemus?
Mitä taas tulee tuohon rasismiin niin aika ihmeellistä, että yhdenveroinen tarkastelu kirjoituksille kirjoittajan etnisestä taustasta riippumatta olisi jotakin ihmeellistä rasismia. Alkaa kyllä olla aika naurettava tuo rasismikortti.

Kerkko Tappinen

No, 90 luvun alkupuolella kun Husu tänne tuli niin sana neekeri ei kyllä virallisestikaan ollut mikään haukkumasana. Ei se sitä ole monille vanhemmille ihmisille vieläkään.

Pasi Pekkinen

Et sitten muuta kohdetta löytänyt arvokkaalle kommentillesi? Ei tullut mieleesi, että ne arvostamasi rasistit saattoivat osata ulkomaankieliä tai kansainvälisiä käsimerkkejä?

Käyttäjän amgs kuva

Voi loukata kauniilla sanoillakin, jos tarkoitus on loukata. "Suvakki" -sanalla halutaan loukata varsinkin silloin, kun sanotaan, että "suvakki-ihminen" on ääripää eli ääriajattelun edustava ihminen, mutta mille se on äärilaita? Pahuudelleko? Odinin pojilleko? rasisteilleko? Jos näin on, ihminen on oikealla linjalla ja "suvakkina" oleminen ansaitsee kunnioitusta. "Suvakilla" tarkoitetaan myös sellaista ihmistä, joka on kuin idiottipatsas, jolle kaikki käy. Se on silloin loukkava.

Maahanmuuttokeskustelussa naisiin kohdistuu vihaa. Jos joku nainen sanoo jotakin myönteistä maahanmuutosta, hän on "suvakkilehmä".

Naistenpäivänä voitaisiin myös miettiä mikä on maahanmuuttajanaisten asema Suomessa. Käsitykseni mukaan, voi olla niinkin, että maahanmuuttajanainen on ympäröivän yhteiskunnan syrjimänä, mutta myös oman yhteisön alistamana. Kai siitäkin pitää keskustella.

Kiitos Husulle kirjoituksesta! Odotettavasti et tule saamaan kovin myönteisiä kommentteja. Pysy rauhallisena vain!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä en pidä sanasta suvakki enkä suvaitsevainen. Itse en katso olevani kumpaakaan.

keke keskinen

Olet siis ilmeisesti rasisti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #26

Muita vaihtoehtoja suvakkien sanavarastossa ovat vielä fasisti ja natsi.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Taru, sinun ei tarvitse olla mikään, mitä et halua olla. Arvostan teitäkin. Just the way you are :-)

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #37

HUSU, minusta tuli ei-suvakki, kun teikäläiset otitte minun lakupatukasta sen nätin kiharapäisen pojan kuvan pois.

Ei-suvakki tunteet tulevat myös pintaan, kun hämärällä kadulla tai väkijoukossa näen mustaan kaapuun pukeutuneen olennon, josta en tiedä mikä se on. Minua nämä ovat pelottavia ja juoksen muualle niin npeasti kuin pääsen.

Täys suvakki minusta tulee heti kun mamut elättävät itsensä omalla työllään, eivät nouse rikostilastojen kärkeen eivätkä vaadi mitään erikoisetuja. Kaikkien mamujen ei tarvitse asua Helsingin alueella kalleimmissa asunnoissa. Maaseudulla on paljon työtä ja tyhjiä asuntoja.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #104

"Maaseudulla on paljon työtä ja tyhjiä asuntoja."

Aika romanttinen ajatus.
Työtä on ollut korven raivaaminen: suo, kuokka ja Jussi.
Lähtisitkö itse?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Ostin suvakkipaidan. Osa hinnasta menee hyväntekeväisyyteen.

Sanasta on taittunut jo pahin negatiivinen kärki, mikä varmaan hatuttaa sanan keksijöitä.

Käyttäjän JukkaLaine2 kuva
Jukka Laine

Jos ei suvaitse rasismia niin ei tietenkään ole suvaitsevainen. Ei rasismia pidä suvaita.

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #74

Sepä oli näppärä kommentti. Monikulttuurisuuden ja hallitsemattoman maahanmuuton ikävistä puolista kertominen ei ole rasismia.

Käyttäjän JukkaLaine2 kuva
Jukka Laine Vastaus kommenttiin #112

Jos määrittelee rasismin itse, saa kätevästi rajattua itsensä rasismin ulkopuolelle.

Harri Immonen

Niinkö? Olet kuitenkin teilannut kaikkia maahanmuuttokriittisiä sydämesi pohjasta ja suorastaan hurmoshenkisesti puolustanut monikulttuurista ihanuutta jatkuvalla syötöllä. Kyllä sinä kuulut Taru suvaitsevaistoon tiukasti.

Kerkko Tappinen

Juuri näin. Suvakki ei ole tarkoitettu ihailuksi, se on määritelmän mukaan suvaitsevainen vajakki, suvakki.

Mitään erityistä naisvihaa keskusteluissa ei esiinny jos sellaista ei etsi. Naisia vain on suuri enemmistö suvakeista.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Vasta kahdeksas sana oli rasismi. Vähän olen pettynyt.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Yritän ensi kerralla paremmin!! Anteeksi kun tuotin pettymykseen!!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Rasismin eri taivutusmuotoineen olisi voinut kieliopillisesti sisällyttää jo lauseen toiseen sanaan. Esim. malliin "saavuin rasistiseen Suomeen..."

22 vuotta Suomessa ei taida ihan riittää kaikkien taivutusmuotojen hallintaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin, ja sanajärjestystä muuttamalla sen saa ensimmäiseksi. Montako vuotta sen oivaltamiseksi uskot vaadittavan?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

”Vihan kierre kesti ensimmäiset 3-4 vuotta. Vaikka elämä oli enemmän hyvää kuin pahaa, olin koko ajan lähtövalmiudessa palaamaan Somaliaan tilanteen rauhoituttua. Tätä valmiustilaa kesti jopa 6-7 vuotta. Tuo on aika, jota en tule koskaan saamaan takaisin.”

Olisikohan nyt se sopiva aika? Tiedän toki jo kokemuksesta, että et vastaa tähän kysymykseen, mutta koska asialla on tärkeä periaatteellinen merkitys, kysyn sitä uudelleen: mitä mieltä olet tähän Janne Suurosen blogiin linkitetyn videon kuvaamasta rauhan tilasta Somaliassa ja eri puolilta maailmaa tulevasta paluumuutosta sinne?

http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2101...

Tuoreen uutisen mukaan Yhdysvallat tuhosi ilmaiskullaan Afrikan Unionin joukkoja vastaan operoivan Al-Shabaabin koulutusleirin, joten edelleenkin Afrikan Unionin luoma turva on Somalian hallituksen tukena ja kansallanne on juuri se uusi tilaisuus palata rakentamaan Somaliaa tilanteen rauhoituttua, jota kerrot kaivanneesi. Et näytä kovin vanhalta vielä, ja uskoakseni Sinulla olisi paljon annettavaa Somalian jälleenrakennukselle myös Suomessa saamasi kokemuksen ansiosta.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Miksi luulet, etten ole mukana jälleenrakentamisessa? Jälleenrakentaminen tehdään monelle eri tavalla. Ei tarvitse olla paikanpäällä että näin tekee!!.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tämä selvä, Sinulla on siis omat syysi välttää palaamista Somaliaan.

Voisitko nyt vastata kysymykseen, mitä mieltä olet linkitetyn videon asiasisällöstä ja sen kuvaamasta Somalian turvallisuustilanteen olennaisesta parantumisesta ja tämän käynnistämästä jälleenrakennuksesta?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Somalia tarvitsee sinun kaltaisia oppineita miehiä ei riitä, että silloin tällöin mahdollisesti lähetät rahaa sinne siellä tarvitaan sinun kaltaisia oppineita miehiä maata johtamaan. Varmasti Somaliassa kansalaiset arvostaisivat sinua ja sinun oppejasi.

Et varmaankaan ole Suomessa niin merkittävässä toimessa, että Suomi joutuisi kovinkaan kärsimään sinun lähdöstä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #12

Vaattovaaran ja Monosen ajattelu on kiehtovaa.

Blogisti on asunut yli puolet elämästään Suomessa. Hän on Suomen kansalainen, osaa kieltäkin vähintään kelvollisesti. Hänellä on työuraa ja amk-tason koulutus, nämäkin Suomessa tehtyjä. Hänellä on vaimo ja neljä (varmaankin Suomessa syntynyttä) lasta.

Tästä huolimatta Vaattovaara ja Mononen jankkaavat syitä, miksi blogisti edelleenkin asuu Suomessa eikä ole palannut Somaliaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #29

Jussi Salminen,

Et näköjään ole tajunnut varsinaista pointtia, joka on paljon laajempi kuin kysymys pelkästään Abdirahim Husseinin asuinpaikasta. Totesin jo, että hänellä on omat syynsä välttää paluuta Somaliaan, vaikka hän oma-aloitteisesti bloginsa alussa kertookin sellaisesta haaveilleensa.

Varsinainen pointti on siinä, että minua kiinnostaa, mikä on paikkansa pitävää ja totta tämän päivän Somaliassa 2016, ja yllättäen: korkeaa profiilia ylläpitävä aktiivipoliitikko, jolla taustansa ja yhteyksiensä puolesta olettaisi olevan perinpohjainen tietämys tästä asiasta, esiintyykin siinä kuin kuuromykkä tai lukutaidoton.

Hänellä täytyy siis olla hyvät syyt olla ottamatta kantaa koko asiaan, ja siksi hän jatkuvasti väistelee ja kiertelee kysymyksiä, jotka olen pyrkinyt esittämään selkosuomeksi. Tällä kertaa hän väistelee kysymyksiäni kolmannen kerran Uuden Suomen Puheenvuorossa, joten mahtavatpa ne olla hänelle kiusallisia.

Ei ole samantekevää, johtavatko Suomen tiedotusvälineet harhaan meitä kaikkia.

Jos Community Channelin dokumentti pitää paikkansa, sehän merkitsee samalla, että Suomen tiedotusvälineet ovat ohittaneet aivan olennaisen muutoksen Somalian turvallisuustilanteessa ja ylläpitävät harhaista käsitystä edelleenkin turvattomasta sisällissodasta ja terrorismista kärsivästä maasta. Tällä taas on monia kerrannaisvaikutuksia, jotka viime kädessä vaikuttavat suomalaisten veronmaksajien taakkaan mm. maahanmuutto-, työllisyys- ja asuntopolitiikan kautta.

Somalian uudelleen nousevan valtion kannalta on tietenkin olennaisen tärkeää, saadaanko koulutettua, osaavaa ja kielitaitoista paluumuuttaja-ainesta ottamaan johtoonsa maan jälleenrakennustyö, vai ovatko diasporassa olevat somalit niin hyvin kotoutuneita, että he työikäisiksi tultuaan mieluummin notkuvat hyvinvointivaltioiden työttömyyspäivärahoja nostamassa seuraavat vuosikymmenet sen sijaan, että he palaisivat todellista tukea ja osaavaa (jopa amk-tasoista) apua tarvitsevien maanmiestensä ja sukulaistensa avuksi humanitäärisistä tai isänmaallisista motiiveista juuri nyt, kun tarve Somaliassa olisi suurin.

Asioiden näin ollessa kertoo todella paljon, että blogisti ei kerro mitään, ei edes kysyttäessäkään.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #41

Minulla on tosiaan vaikeuksia tajuta vänkäämisesi pointtia.

Husu saa aivan itse valita, onko hänellä mielipiteitä Somalian nykytilanteesta. Se, että hän on syntynyt siellä ja asunut siellä 15 ensimmäistä vuottaan, ei mitenkään pakota häntä vastaamaan jokaiselle nettijankkaajalle. Ehkä hän ei yksinkertaisesti tiedä, miten asiat Somaliassa ovat, ja koska hänen kotimaansa on nykyään nähtävästi Suomi, hän haluaa keskittyä Suomen asioihin. Voisiko sitä kutsua onnistuneeksi kotoutumiseksi?

Montonen ja hänen jankkaajakaverinsa Vaattovaara haluavat tietää, miksi Husu ei palaa Somaliaan. Heille siis paluu on oletusarvo, Suomeen jäämiselle pitää kertoa jokin syy. Syyksi ei heille Husun tapauksessa kelpaa Suomessa oleva elämä perheineen, työpaikkoineen ja sosiaalisine verkostoineen.

Millä tavalla "hyvinvointivaltioiden työttömyyspäivärahoja nostavat" notkujat liittyvätkään Husuun?

Husulla ei Monosen sirkkelöinnissä ole kuin hävittävää. Joko Husu on synnyinmaansa pulaan jättävä nynny tai Suomessa saamansa ilmaisen koulutuksen hedelmät ulkomaille vievä kiittämätön paskiainen. Catch-22.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #78

Totta kai Husu valitsee itse vastaako vai ei. Hänellä ei ollut pidäkkeitä rakkautensa vuodattamisessa, joten olisin vain kuvitellut vastaamisen kysymyksiini olleen hänelle helpompaa.

"Ehkä hän ei yksinkertaisesti tiedä, miten asiat Somaliassa ovat, ja koska hänen kotimaansa on nykyään nähtävästi Suomi, hän haluaa keskittyä Suomen asioihin. Voisiko sitä kutsua onnistuneeksi kotoutumiseksi?"

Ota huomioon, että kyseessä on ammattipoliitikko -- aliarvioit nyt Husua karkeasti, kai hän sentään verkostoaan ylläpitää myös Somalian suuntaan.

"Millä tavalla "hyvinvointivaltioiden työttömyyspäivärahoja nostavat" notkujat liittyvätkään Husuun?"

Eivät ne Husuun liitykään, vaan koulunsa ja opintonsa Suomessa suorittaneihin somalinkielisiin.
http://www.kdlehti.fi/2015/03/16/maahanmuuttajien-...

Suomessa korkein työttömyysaste on Irakissa, Somaliassa ja Afganistanissa syntyneillä maahanmuuttajilla, kuten linkki kertoo -- ja juuri samaan aikaan Somalian jälleenrakennus kaipaa osaavia aivoja ja tekeviä käsiä, sekä myöskin poliittisesti lahjakkaita henkilöitä, koska maan pahin sisäinen ongelma on juuri poliittinen eripuraisuus (mutta kuten on jo todettu, siihenhän tarvitaan joitakin muita kuin Husua).

"Joko Husu on synnyinmaansa pulaan jättävä nynny tai Suomessa saamansa ilmaisen koulutuksen hedelmät ulkomaille vievä kiittämätön paskiainen. Catch-22."

Tiedätkö mitä? Minä hyvin mielelläni soisin Suomessa maksuttoman koulutuksen saaneiden palaavan auttamaan oman sukunsa kotimaata Somaliaa, koska se olisi tehokkainta mahdollista kehitysapua Suomelta. Olisin siitä hyvin kiitollinen palaajille, koska kulttuuri- ja kielitaustansa ansiosta he pystyisivät sellaiseen, mihin me emme pysty vaikka kuinka yrittäisimme.

Olen myös hyvin kiitollinen ugandalaisille, burundilaisille, kenialaisille, etiopialaisille ja djiboutilaisille sotilaille, jotka Afrikan Unionin AMISOM-operaatiossa (The African Union Mission in Somalia) puolustavat Somalian väestöä oman henkensä kaupalla ja ovat saavuttaneet siinä parempaa menestystä kuin tähän mennessä mitkään amerikkalaiset tai eurooppalaiset joukot. Heidän uhrautuvuutensa ansiosta Somalialla on tulevaisuus - nähtäväksi jää, ottavatko hyvinvointivaltioihin muuttaneet somalit vastuuta sukulaisistaan AMISOM-joukkojen tavoin silloin, kun heidän panostaan maan jaloilleen nostamiseen tarvittaisiin.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #86

Toisaalla linkitetyssä Maatietopalvelun raportissa kerrotaan AMISOM-joukoista näin:

"Turvallisuusolosuhteiden vakiinnuttamisen kannalta yhtenä ongelmana on AMISOM/SNAF-
joukkojen riittämätön kapasiteetti. Aseistettuja AMISOM-joukkoja ei ole tarpeeksi, jotta ne voisivat miehittää, kontrolloida, olla läsnä ja turvata siviiliväestön asema kaupunkien välisellä maaseudulla.
AMISOM-joukkojen toiminnan tehokkuutta vähentää lisäksi huono tiedonkulku. Joukot koostuvat kuuden eri valtion lähettämistä sotilaista ja niiden yhteistoimintaa ja
operaatioiden koordinointia pidetään heikkona. Eri maiden joukoilla on omat kansalliset komentoketjunsa, joita sotilaat noudattavat. Myös joukkojen taistelumoraalia pidetään alhaisena."

Miten hyvin tämän kuvauksen kanssa sopii yhteen itse esittämäsi arvio?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #91

Niin tai näin, AMISOM on menestynyt paremmin kuin mikään muu aseellinen joukko sitä ennen Somalian rauhoittamisessa ja Al-Shabaabin panemisessa ahtaalle.

Toki Yhdysvallat tukee sitä ilmaiskuillaan: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1457328263178

Joka tapauksessa, Community Channelin dokumentista 2014 lähtien kuluneet kaksi vuotta AMISOM näyttää pärjänneen tehtävässään ilman pahempia takaiskuja. Parantamisen varaa varmasti olisi sotilasammatilliselta kannalta sekä resurssien puolesta, mutta kaikkea ei voi saada ja hyvä näinkin. Sotilaat ovat kotoisin muista Afrikan maista ja Somalian apuna Afrikan Unionin jäsenmaiden hyvästä tahdosta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #41

Piilotat pointtisi tosi hyvin, kun kysymyksesi, jota toistelet on koko ajan sama:

"Olisikohan nyt se sopiva aika [palata takaisin]?"

"Et näytä kovin vanhalta vielä, ja uskoakseni Sinulla olisi paljon annettavaa Somalian jälleenrakennukselle myös Suomessa saamasi kokemuksen ansiosta."

Jos haluat tietää, mitä mieltä Husu on Somalian tilanteesta, kysyisit mitä mieltä hän on Somalian tilanteesta.

Jankkaamisesi viesti: "Go back!" soi läpi, vaikka kuinka sitä vääntäisit ystäväsi Vaattovaaran kanssa mihin muotoon tahansa. Kaunista siitä ei synny.

Käyttäjän amgs kuva

Luulen, että niin moni on kanssani samaa mieltä kun sanon, että Husua tarvitaan myös Suomessa. Ymmärrän täysin, jos hän joskus tuntee, että muualla maailmassa hänen työnsä (vaikkapa blogikirjoittelua) arvostettaisiin enemmän. Melkein blogikirjoituksesta toiseen aina ilmestyy joku, joka haluaisi nähdä Husua muualla kuin Suomessa. Jos Husu olisi nyt eri mieltä kuin hän nyt on, häntä kehuttaisiin. Husu on siis valikoivan sananvapauden uhri.

Käyttäjän LauriSelenius kuva
Lauri Selenius

Kiitos kauniista sanoista, ja kaikkea hyvää jatkossakin.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Kiitos. Ja hyvää jatkoa sinnekin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ennen eräässä toisessa yhteydessä puhuttiin "hyödyllisistä idiooteista" ja nykyään puhutaan siis "höpsöistä suvakeista".

Toivottavasti historiaa tuntemattomat eivät sekoita niitä keskenään.

Käyttäjän SannaKorkee kuva
Sanna Korkee

Kiitos hyvästä tekstistä. Mukavaa päivää sullekin Husu. Ja hittoon nää reijot ja muut ammattimielensäpahoittajat, jotka ei ole huomanneet, että maailma on kansainvälinen ja että me eletään vuotta 2016 eikä 1816.

Käyttäjän PuranenMarkus kuva
Puranen Markus

Kiitän minäkin hyvästä tekstistä. Elämme todellakin vuotta 2016. Mutta nuo puheenvuorot, joita nyt "keskustelun vapauden" nimissä julkaistaan muistuttavat myös vuodesta 1918 alkaneesta vuosikymmeniä kestäneestä painajaisesta.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Kiitos. Ajattelin muuten teettää sellaisen kiitos 1994-2016 paidan!!

Reijo Jokela

"Ja hittoon nää reijot ja muut ammattimielensäpahoittajat, jotka ei ole huomanneet, että maailma on kansainvälinen".
Onko maailma tosiaankin kansanvälinen? Eipä tuota yli 200 valtion pallosta olisi uskonut.
Mitä taas tulee ammattimielensäpahoittajiin, niin etkös sinä nyt pahoittanut mielesi toisen takia? Ammattimielenpahoittamista?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hieno kiitoskirje sinua auttaneille suomalaisille suvakeille.

Naisystäväni kanssa olemme ottaneet yhden syyrialaisen pakolaisperheen integroimisen suomalaiseen yhteiskuntaan uudeksi "harrastukseksemme". Toivotaan, että me onnistumme heidän kanssaan yhtä hyvin kuin sinun suvakki-mentorisi ovat onnistuneet. Vielä vähän jännitetään saavatko he jäädä Suomeen, mutta karkoituspäätös olisi tosi iso yllätys.

Tsemppiä sinulle. Yritä ymmärtää ja kestää tätä meidän huonokäytöksistä vähemmistöämme. Varmaan heillä on ollut ankea lapsuus, ankarat vanhemmat ja ainoat lelutkin jumissa patterin ja seinän välissä.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Kiitos.

Hienoa elettä teiltä. Arvostan ja uskon, että tulette onnistumaan. Pitää vaan rohkaista tämä ja antaa hänen tehdä ja kokea asioita niin, että hän tietää teidän tukevan häntä, jos ja kun tarvitsee apua.

Kyllä minä näitä #ammattimielensäpahpoittajia osaan käsitellä. Nou hätää.

Voimia ja jaksamisia teille, sekä hyvää kansainvälinen naistenpäivää sinne kotiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Börje U.,

Somaliperheen integroiminen suomalaiseen yhteiskuntaan olisikin varmasti ollut haastavampi ja pettymyksille alttiimpi tehtävä. Mielipiteeni perustuu kaikkien kansalaisten käytössä oleviin tilastotietoihin eri etnisten ryhmien koulumenestyksestä, työllistymisestä, raiskauksista jne. täällä uudessa kotimaassa.

Loppujen lopuksi me ihmiset pyrimme aina omaan mielihyvään ja kukapa meistä silloin kaipaisi pettymyksen ja epäonnistumisen tunteita. Varsinaista puhdasta pyyteettömyyttä ei taida olla olemassakaan.

Joka tapauksessa hieno uusi harrastus kovalle kalamiehelle !

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olen minä aikanaan 80-90-luvuilla auttanut joitain kymmeniä maahanmuuttajia työllistymään omissa yrityksissä. Aika monia myös Afrikasta. Useimmat heistä Ghanasta ja Keniasta. Siihen aikaan tilanne oli toki selvästi helpompi. Rasistiset mielipiteet pidettiin lähinnä omana tietona. Osattiin käyttäytyä.

Nyt pahimmassa tilanteessa ovat syyrialaiset. Kaikkiahan en voi auttaa, mutta jos jokainen suvakki tekee jotain, niin nykyisillä pakolaismäärillä meillä ei Suomessa ole mitään ongelmia.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #43

Olet sinä hirveän hieno ihminen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #57

#57 Joskus on hyvä tarkastella niitä ohjesääntöjä joita noudattaa ja joita samalla tulee vahvistaneeksi (vastoin yhteisön interessejä). Jari Martikainen avaa Wikipedia kohdalta Janten laki.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #73

Nythän sinä unohdit syyttään persuja vai onkos ne noita interessejä ?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #125

Yhteisöön jota Janten laki myrkyttää kuuluu kaikki paikalla olijat.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Lukijalta ei varmasti jää huomaamatta, kuinka visusti Abdirahim Husu Hussein välttää vastaamasta kysymykseen, jotka koskevat Community Channelin dokumenttia vuodelta 2014 Janne Suurosen blogissa
http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2101...

Jos sitä on uskominen, Somalia on nyt parhaillaan todellisessa käännekohdassa, jolloin maan alkuun päässyt jälleenrakennus voi jatkua ja terrorismi voidaan kitkeä sieltä pois. Afrikan Unionin sotilaat ovat pelastaneet Somalialle tulevaisuuden, jonka rakentaminen on tästä eteenpäin kiinni vain somaleista itsestään.

Haluaisin kysyä somalitaustaisilta henkilöiltä

1. Onko tämä dokumentti mielestänne totuudenmukainen, vai vääristeleekö se mielestänne asioita johonkin suuntaan tai onko siitä jätetty jotakin olennaista pois?

2. Jos olette sitä mieltä, että tämä dokumentti osoittaa, miten asiat ovat todellisuudessa kehittyneet sen jälkeen, kun Afrikan Unionin joukot vakauttivat Mogadishuun rauhan ja turvallisuuden, mitä mielestänne pitäisi seuraavaksi tapahtua, jotta rauhan tila vakiintuisi ja jälleenrakennus etenisi?

3. Minkä roolin näette diasporassa oleville somalitaustaisille henkilöille Somalian valtion uudelleen rakentamisessa, eli onko länsimaissa sisällissotaa paossa olevilla somaleilla jokin mahdollisuus, tehtävä tai osallistumisvelvollisuus entisen kotimaansa jälleenrakennuksessa?

4. Onko Suomessa hankkimallenne koulutukselle ja työkokemukselle tarvetta Somalian jälleenrakennuksessa?

On poliittisesti huomionarvoista, että Abdirahim Husu Hussein nimen omaan ei halua suotuisan kehityksen Somaliassa tulevan julkisesti suomalaisten tietoon, koska väärän käsityksen ylläpito ilmeisesti palvelee hänen omaa etuaan.

Jos Suomen päätöksentekijät tietäisivät, että Somalia tarvitsee omia työkykyisiä kansalaisiaan kaikkein kipeimmin juuri tällä hetkellä, ehkäpä vireillä olevat perheenyhdistämiset toteutettaisiinkin Somaliassa. Ehkäpä pitkäaikaistyöttömän uran Suomessa valinneet somalitaustaiset nuoret ohjattaisiinkin Mogadishuun, jossa dokumentin alussa ahkera jätehuollon työnjohtaja kyselee, missä ne työmiehet oikein luuhaavat.

Ehkä Suomen veronmaksajien kivireki kevenisi edes hiukan. Ehkä me kaikki voisimme olla tyytyväisiä siitä, että paluumuutto Suomesta osaltaan auttaisi Somalian valtiota nousemaan jaloilleen ja pärjäämään ennen pitkää omillaan.

Mutta tällainen tietohan on Suomessa liian vaarallista ja poliittisesti epäkorrektia, ja liian monella on siinä oma lehmänsä ojassa, siksi mikään tiedotusväline älköön kertoko tästä, vaan median propaganda Afrikan sarven kurjuudessa kituvista sisällissotaa pakenevista jatkukoon...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jokainen Suomeen pysyvästi muuttanut somali voi aivan vapaasti päättää jatkaako elämäänsä uudessa kotimaassaan vai palaako rauhoittuneeseen Somaliaan. Vain uusien turvapaikanhakijoiden suhteen on syytä miettiä onko maa edelleen niin yleisvaarallinen paikka, että turvapaikkaoikeus toteutuu.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Kiitos Börje tästä selvennyksestä. Toivottavasti tämä vastauksesi kelpaa näille tyypeille, koska en voi/jaksa vastata tyhjentävästi heille.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #35

Ei tarvitse vastata tyhjentävästi, tälle tyypille riittää jos Sinä sanot suomeksi olennaisen yllä oleviin kysymyksiini 1.- 4. Börjen vastaukset eivät kelpaa, koska hänellä ei ole samaa tietoa asioiden taustasta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #45

Mononen selvästi yritättää kasata somalipakolaisten niskaan vastuita joita heidän ei missään tapauksessa tarvitse kantaa. Mikä ihmeen velvollisuus kenelläkään on palata rakentamaan maata joka on heidät pettänyt ja ajanut maanpakoon? Pitäisikö jonkun muka palata palvelemaan sellaista yhteiskuntaa joka on tappanut omaisiasi, kiduttanut sinua, varastanut omaisuutesi tai estänyt opiskelusi? Eikö ole luontevampaa palvella ensisijaisesti sellaista yhteiskuntaa, joka on tarjonnut sinulle ihmisarvoisen elämän?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #54

Ei, vaan Mononen haluaa tietää totuuden Somalian turvallisuustilanteesta tänä päivänä ja sen, pitääkö Community Channelin dokumentti Somalian jälleenrakennuksen käynnistymisestä paikkansa vai ei.

Sivujuonteena on sitten noussut esille, että tässä on pakko olla poliittista ketunhäntää kainalossa, kun somalitaustaisen poliitikon pitää väistellä selviä kysymyksiä.

"Mikä ihmeen velvollisuus kenelläkään on palata rakentamaan maata joka on heidät pettänyt ja ajanut maanpakoon? "

Ymmärtääkseni klaanien välienselvittelystä lähtenyt väkivalta on ihmiset ajanut maanpakoon, eikä mikään "maa". Kysymykseni kuuluukin, vieläkö tämä väkivalta on totta (kuten meille halutaan uskotella) vai taakse jäänyttä (kuten Community Channelin dokumentti sanoo).

"Pitäisikö jonkun muka palata palvelemaan sellaista yhteiskuntaa joka on tappanut omaisiasi, kiduttanut sinua, varastanut omaisuutesi tai estänyt opiskelusi?"

Ks. edellä. Ei mikään "yhteiskunta" sellaista tehnyt, vaan vallasta taistelevat klaanit. Onko tilanne siis nyt muuttunut?

"Eikö ole luontevampaa palvella ensisijaisesti sellaista yhteiskuntaa, joka on tarjonnut sinulle ihmisarvoisen elämän?"

Pärjäämme Suomessa aivan mainiosti ilman näitä palveluksia, mutta paljon kipeämmin somalinkielisten palveluksia kaipaa nyt raunioista nouseva Somalia - humanitäärisistä syistä, joihin niin usein on vedottu haettaessa oleskelulupaa (ja sen myötä elinikäistä asumisperusteista sosiaaliturvaa) suomalaisten veronmaksajien piikkiin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #59

Vänkäät siis turvallisuustietoa yksittäiseltä Suomessa asuvalta ihmiseltä, joka ei ole koskaan aikuisena asunut aleella. Tiedon löysi minuutissa http://www.migri.fi/tietoa_virastosta/maatietopalv...

Jotkut ei vaan osaa tai halua.

Somalia on vuosikymmeniä ollut sisällissotaa käyvä maa, jossa ei ole ollut sitä yhteiskuntaa. Miksi oletat ihmisten palaavan alueelle, johon heille ei ole siteitä? Joillain voi olla ja on tietty ihan ok palata. Ei siihen mikään velvoita. Minäkin tulisin ihan hyvin toimeen täällä Suomessa ilman sinua. Silti en toivo sinun muuttavan jonnekin missä sinua saatettaisiin tarvita enemmän kuin täällä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #68

Kiitos ensimmäisestä järkevästä kommentistasi ja informaatiota antavasta linkistä tässä keskustelussa. Maatietopalvelun Somalia-tilannekatsaus 18.6.2015 on sisällöltään saman suuntainen kuin Community Channelin dokumentti, mikä on tietysti hyvä uutinen kaikille.

Olen lähestynyt kysymystä paluumuutosta lähinnä esittämällä kysymyksiä Somalian tilanteesta, johon linkittämäsi raportti antoi vastauksia. Kiitos siitä vielä kerran!

Yksilöiden ratkaisut ovat heidän omiaan. Niihin toki vaikuttavat monet asiat, mm. mahdollisen siirtolaisuuden kohdemaan päättämät poliittiset linjanvedot, joissa on kohtuullista ottaa huomioon myös lystin maksajien tahto -- mikä puolestaan edellyttää riittäviä taustatietoja, joita olen tässä keskustelussa koko ajan perännyt. Kummallista, että rakkauskirjeen kirjoittajalla ei ole asiasta mitään sanottavaa, mutta sehän varmaan johtuu siitä, että tunteen palo kohdistuu pelkästään suvakkeihin.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #76

"Maatietopalvelun Somalia-tilannekatsaus 18.6.2015 on sisällöltään saman suuntainen kuin Community Channelin dokumentti, mikä on tietysti hyvä uutinen kaikille."

Hämmentävä kommentti jokaiselle, joka vaivautui lukemaan mainitun tilannekatsauksen. Muutama lainaus:

"hallinnon kyvyttömyys rauhoittaa maa ja tuottaa kansalaisten tarvitsemat peruspalvelut pitää tyytymättömyyden presidentin johtamaa hallintoa kohtaan vahvana. Hallinnon rakenteet ja resurssit ovat erittäin heikot, joten julkisen sektorin palvelumahdollisuudet tuskin tulevat lähiaikoina merkittävästi parantumaan."

"Somalian etelä- ja keskiosien turvallisuustilanne on tällä hetkellä epävakaa ja ennustamaton."

"Islamistijärjestö Al Shabaabin toiminta on edelleen merkittävä uhka Somalian turvallisuudelle ja rauhan saavuttamiselle, eikä tämä uhka ole poistumassa lähitulevaisuudessa. [...] Merkittävä osa Somalian etelä-ja keskiosista on edelleen AS:n hallinnassa."

"Oman toimintansa rahoittamiseksi Al Shabaab kerää kontrolloimillaan alueilla veroja
paikalliselta väestöltä ja liiketoiminnasta. Jossain määrin se kykenee verottamaan liike-elämää myös AMISOM/SNAF-hallinnassa olevilla alueilla. Verotuksen ohella järjestö kontrolloi ja hallitsee alueellaan asuvan väestön elämää täysin."

Tämä sato kertyi sivuilta 1-4, en lainaa enempää, asia tuli varmaan näinkin selväksi. Näitä siis Mononen kutsuu hyviksi uutisiksi. Millaisia mahtaisivatkaan olla huonot?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #88

"Näitä siis Mononen kutsuu hyviksi uutisiksi. Millaisia mahtaisivatkaan olla huonot?"

Katso se Community Channelin dokumentti, niin asia selviää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #76

Luetun ymmärrys pitäisi olla suomalaisen koulujärjestelmän läpäisseellä selvästi paremmalla tasolla, vaikkei uutta tietoa osaisi itse etsiä. Somalian tilanne ei ole edelleenkään erityisen hyvä.

Voin antaa vinkin. Tarjosin googlelle hakusanat "maahanmuuttovirasto - Somalia - turvallisuustilanne". Ei ollut sen vaikeampaa päästä tämän tiedon lähteille. Valmiin tiedon etsiminen on paljon helpompaa kuin kirjoittaa pitkiä sepustuksia blogien kommenttikenttiin ja vaatia niihin vastauksia.

Miten sinulle muuten tuli mieleen, että juuri Husun pitäisi kertoa sinulle Somalian turvallisuustilanteesta? Ainakaan blogissa, jonka ainoa aihe oli kiitellä hänen omaa integroitumistaan auttaneita suomalaisia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

On aina mielenkiintoista kuinka blogin kommentoijat yrittävät määritellä keskustelun aiheen uudelleen. Hämmentäväksi se muuttuu kun kommentoija loukkaantuu (tai teeskentelee loukkaantunutta) kun hänen aihettaan ei nosteta kaiken keskiöön.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Ei voida olettaa, että Husu tietäisi kaiken entisestä kotimaastaan. Hän on kotoutunut tänne, hänellä on perhe, ystävä- ja tuttavapiiri, hän on poliittisesti aktiivinen täällä.

Hän ei ole tutkija tms., joka olisi keskittynyt juuri Somalian asioihin. Miksi maahanmuuttajan pitäisi tietää kaiken entisestä kotimaastaan, siitä maasta, josta on lähenyt jo lapsena? Minusta on kummallista, että maahanmuuttajalta vaaditaan sellaista tietoa.

Tästä kysymyssarjasta tuli mieleeni sananlasku "hyökkäys on paras puolustus"... mitä tässä nyt sitten puolustetaankin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lukijalta ei myöskään ole jäänyt huomaamatta sitä syvää ristiriitaa jota Hannu Mononen osoittaa saman viikon sisällä. Mononen käy liittymässä Georg Ehrnroothin postuumiin kiittäjäkaartiin mutta sitten hyökkää suomalaista kansanedustajaehdokkaana ollutta vastaan oudon sävyisesti. Ehrnrooth ja harvat hengenheimolaisensa puolustivat nimenomaan parlamentarismia.

Käyttäjän ErjaDammert kuva
Erja Dammert

Kiitos kirjoituksesta ja kummastukset kommenteista. Ehkä ihmisen elämä ei rakennu pelkän synnyinmaan rakkauden varaan. Ehkä ihminen, joka on asunut uudessa Kotimaassa, vaikkapa Suomessa, viisi-kymmenen-viisitoista vuotta alkaa kokea tämän uuden Kotimaan paikkana, johon kuuluu ja jonka olosuhteisiin voi vaikuttaa ja pitää vaikuttaa. Hienoa, että Husu Hussein on löytänyt mahdollisuuden vaikuttaa Suomeen. Me tarvitsemmekin uusia ajatuksia ja uusia näkökulmia, varsinkin näinä vaikeina aikoina. Kummastusta herättää mielessäni se, että monet kommentoijat pitävät itsestään selvänä, että Husu Husseinin pitäisi palata synnyinmaahansa. Eiväthän nämä samaiset ihmiset vaadi, että Ruotsiin 60-70 luvulla muuttaneiden suomalaisten - elintasopakolaisten - pitäisi palata Suomeen, eikä Ruotsikaan sitä vaadi. Melkoinen muuttoliike siitä tulisikin.
Hyvää naisten päivää kuitenkin itse kullekin!

Kerkko Tappinen

Työn perässä mm. Volvon kutsusta menneet siirtotyöläiset muuttuvat Erjan mielessä elintasopakolaisiksi.

Samalla logiikalla Suomen pitää ikuisesti maksaa velkaa koko maailmalle 70.000 sotalapsesta jotka olivat tilapäisturvassa länsinaapurissa.

Ei ihme että keskusteluyhteyttä ei ole, kun toisella puolella historianymmärrys on tuota luokkaa.

Käyttäjän ErjaDammert kuva
Erja Dammert

Esim wikisanakirjan määritelmä elintasopakolaisesta kuuluu seuraavasti:
henkilö, joka muuttaa toiseen maahaan työn ja paremman elintason toivossa. Näinhän siis tapahtui, kun suomalaiset menivät Volvolle, Saabille, Husqvarnaan, Maraboulle jne töihin. Paremman palkan ja elämän toivossa Ruotsiin mentiin. Kaikki eivät tietenkään siitä selvinneet, osa jäi Slussenin siltojen alle ryyppäämään. Mutta kyllä suurin osa suomalaisista työllistyi, joskin myös monet jäivät ruotsalaisen sosiaaliturvan varaan. Ehkä on hyvä kiitollisuudella muistaa, että Ruotsi ja Tanska - pienemmässä määrin - vastaanottivat lähemmäs 80 000 lasta usean vuoden ajaksi sotaa pakoon.

Kalervo Kyyrönen

Karjalaiset joutuvat läntemään sotaa pakoon rauhaa rakastavan valton ryhtyessä sotatoimiin.Täällä kantasuomalaiset haukku niitä ryssiksi vaikka olivat suomenkansalaisia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sortavalan Kyyrösiäkö olet ?

Toiset suomalaiset todellakin saattoivat ryssitellä evakkoja. Syinä olivat omat evakoille pakkolunastetut maa-alueet ja sitä johtuva katkeruus, tulokkaiden vieraat tavat, outo puhetapa ja vieras uskonto.

Poikkeuksen tekivät suomenruotsalaiset kansalaisemme rannikkoalueillamme, jotka eivät ryssittelyn tielle lähteneet. Syynä oli tietysti kyseisten evakkojen puuttuminen sieltä. Suomenruotsalaisella rahalla ostetulla poikkeuslailla kun ei evakkoja ruotsinkielisille alueille huolittu.

P.S. Jatkosodan alun jälkeen evakkojen paluumuutto itään kotiseuduilleen oli mittavaa, mutta sodan loppuvaiheessa kotiseutujen jäätyä jälleen uudelleen ja nyt pysyvästi Neuvostoliitolle, oli edessä uusi evakkomatka länteen.

Näiden oman aikansa eräänlaisten turvapaikanhakijoiden täydellinen integroituminen yhteiskuntaan tapahtui hitaasti, mutta määrätietoisesti ja onnistuneesti. Työtä tehden ja sodanjälkeistä Suomea rakentaen.

Käyttäjän PiretTramm kuva
Piret Tramm

Kiitos Husu kirjoituksesta! Olen sama mieltä Erja Dammertin kanssa - olisiko joku niistä, joka ehdottaa Husulle muuttamista Somaliaan, valmis itse muuttamaan synnynseudulle johonkin kuihtuvaan Pohjois-Suomen syrjäkylään ja yrittäis vaikka alkaa elvyttää paikallista elämää? Tuskin, koska koti ja elämä ovat nyt jo muualla. Husu on asunut täällä yli 20 vuotta ja täällä on koti, ei kotoa noin vaan pois muuteta. Itse olen asunut Suomessa 15 vuotta ja en voisi kuvittella muuttavan takaisin Eestiin. Ei sen takia, että täällä on kaikki paremmin, vaan koska täällä on koti, perhe, ystävät, lasten koulu, harrastukset ja kaverit. Tsemppiä Husu!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Husu, tässä sinulle elämäntyö !

Kansainvälisen naistenpäivän teemana on tänä vuonna sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttaminen kaikissa maissa vuoteen 2030 mennessä.

Onko tämä lainkaan realistinen tavoite Somaliassa ilman sisällissodista selvinneen Somalian yhteiskuntaan integroituvia paluumuuttajia, joille naisen tasa-arvon tavoittelu ja osittainen saavuttaminen länsimaisissa on selviö ?

P.S. Onko Somalian tasa-arvovaltuutetun virka jo täytetty ?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Husu tekee poliitikkona hommia jo Suomen hyväksi (vaikken Keskustan politiikkaa hyvänä pidäkään). Uskotko voimia riittävän kahden kaukaisen maan kehittämiseen yhtä aikaa? Miten on Pekka sinun panoksesi laita? Kykenetkö itse muuhun kuin vinoiluun? Millainen on oma kehittävä elämäntyösi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vara-Husu Börje,

Kuulisin mieluummin Husulle esitettyihin kysymyksiin ja mielipiteisiin vastaukset ja kommentit Husulta itseltään.

Tarkemmin elämäntyötäni esittelemättä ja erittelemättä voin kertoa olleeni yli neljä vuotta hoitamassa muslimipotilaita Saudi-Arabiassa.

Olen luottanut Suomen valtion virkamiesten ja poliitikkojen ammattitaitoon heidän ohjatessaan elämäni aikana ja edelleen maksamistani veroista oikeaksi ja kohtuulliseksi arvioimansa summan kehitysaputyöhön ja nykyiseen turvapaikanhakijoiden edellyttämään määrärahaan.

P.S. Pienistä henkilökohtaisista teoista voin tässä esimerkkinä mainita, että viimeksi eilen ostin Isonro-nimisen julkaisun / laatujournalismia köyhyyden vähentämiseksi 5 euroa. Lehden myyjä saa pitää itse 3 euroa jokaisesta myymästään kappaleesta.

P.P.S. Toistaiseksi kodissani ei vielä asu turvapaikanhakijaa/-hakijoita.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala Vastaus kommenttiin #49

Hyvä Pekka ! Loistava kommentti. Siinä meni ikäänkuin "jauhot suuhun".

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #49

Mutta miksi oletetaan/vaaditaan, että Husu tuntee perusteellisesti entisen kotimaansa asiat - entisen kotimaan, josta on ollut poissa koko aikuisikänsä?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #65

Raili Sergejeff,

Eihän tässä suinkaan odoteta täydellistä eikä kaikenkattavaa selontekoa, vaan somalitaustaiselle ammattipoliitikolle aivan kohtuullista kommentointia Somalian olosuhteista v. 2016, minkä ohella pyydetään kommenttia vajaan tunnin mittaiseen paikan päällä kuvattuun dokumenttiin. Eikä kyse ole siitä, että Husu ei osaisi vastata, vaan siitä, että hän ei halua vastata.

Kysyn mielipidettä linkitettyyn englanninkieliseen dokumenttiin -- meneekö kysymys muka yli ymmärryksen? Pyydän myös kriittisiä kommentteja samaan dokumenttiin.

Kysyn ammattipolilitikon näkemystä Somalian tulevaisuudelle tarpeellisista asioista.

Kysyn mielipidettä länsimaihin paenneiden somalien roolista kotimaansa jälleenrakennustyössä.

Kysyn mielipidettä Suomessa hankitun koulutuksen ja työkokemuksen merkityksestä Somalian jälleenrakennuksessa.

* * *

Syyllistynkö siis paheksuttuun vihapuheeseen kysyessäni tällaisia?

Vastaaminen mihinkään noista kysymyksistä ei edellytä mitään vaivannäköä, esim. lähdeaineiston käyttöä, vaan sen pitäisi olla lonkalta vastattavaa peruskauraa poliitikon ammatin valinneelle kyseisestä maasta tulevalle.

On syytä ottaa huomioon, että Suomen somalitaustaiset ovat jo vuosia käyneet lomamatkoilla lähtömaassaan jo paljon ennen Afrikan Unionin joukkojen tuloa rauhoittamaan maata, sekä lähettäneet sinne kapinoivia murrosikäisiään sukulaisten luo oppimaan tapoja. Yhteydenpito Suomen somaliyhteisön ja heidän Afrikan sarvessa asuvien sukulaistensa välillä on ymmärtääkseni ollut jatkuvaa vuosien ajan paikan päällä käyntejä myöten, minkä lisäksi tulee Internet ja kännykkäyhteydet. En tiedä onko Hussein käynyt Somaliassa Suomeen tulonsa jälkeen, hänhän ei kerro sitä.

Toisin päin käännettynä: jos ammattipoliitikko ei muka tietäisi riittävästi tai hänellä ei olisi lainkaan mielipidettä kysyttyihin asioihin vastatakseen, niin olisipahan aikamoinen tomppeli. Sellaista en suostu Abdirahim Husu Husseinista uskomaan, vaan hänellä on oltava muita motiiveja kiertää kysymyksiä ja venkoilla vastaamatta. Tämä on kieltämättä minulle yllätys, sillä pidin itse kysymyksiäni varsin neutraaleina eikä niissä käsittääkseni ole sellaista, mistä kenenkään pitäisi ottaa nokkiinsa.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #69

Antaako somalitaustaisuus Husulle jonkinlaiset telepaattiset kyvyt, joilla hän saa nopeasti tietoonsa asioita tuhansien kilometrien päästä tiedonhakukyvyttömille jankuttajille? Vaikka hän olisikin käynyt Somaliassa, yhden ihmiset kokemukset olisivat silti anekdootteja, joiden todistusvoima olisi epävarma.

En ole katsonut mainitsemaasi dokumenttia, joten tämä on vain arvaus: sen kertoma positiivinen kehitys on todellista, mutta maassa on silti edelleen paljon ongelmia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #85

"Antaako somalitaustaisuus Husulle jonkinlaiset telepaattiset kyvyt, joilla hän saa nopeasti tietoonsa asioita tuhansien kilometrien päästä..."

Oletko kuullut sellaisesta keksinnöstä kuin kännykkä?

Entäs sellaisista kuin Internet ja sähköposti?

* * *

Ihan vakavasti: se dokumentti on kyllä katsomisen arvoinen.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #93

Kännykkä ja sähköposti vaativat toisen osapuolen, jonka varmaankin pitäisi tässä tapauksessa sijaita Somaliassa. Lisäksi hänen yhteystietonsa pitäisi hankkia jotenkin, mikä ei liene ihan vaivaton juttu Suomesta asti.

Internetin tarjoama tieto on tarjolla yhtä lailla myös Monoselle.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #95

Uskotko tosiaankin, että Suomessa asuvalle somalille on teknisesti ylipääsemätöntä saada yhteystiedot ja jatkaa yhteydenpitoa Somaliassa asuvien sukulaistensa ja tuttaviensa kanssa?

Monosella ei varmaankaan ole Mogadishussa yhtä monta suoraa tietolähdettä netin päässä kuin rakkauskirjeen kirjoittajalla eikä samaa perehtyneisyyttä Somalian olosuhteisiin ennen ja nyt.

Kiitän omasta puolestani kaikkia keskusteluun osallistuneita näkökantoihin katsomatta. Tässä vaiheessa totean saaneeni haluamani tiedot enkä itse jatka pitemmälle.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #69

"Syyllistynkö siis paheksuttuun vihapuheeseen kysyessäni tällaisia?"

En maininnut vihapuhetta ihmetellessäni, miksi vaaditaan tarkkaa tietoa entisestä kotimaasta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #69

Sinä kysyit Husulta, olisiko nyt aika palata takaisin. Sen jälkeen olet loukkkaantunut, ettei Husu vastannut tähän eikä näihin jäljempänä esittämiisi verhottuihin kysymyksiin.

Koska Husun blogi käsitteli suomalaisia suvakkeja ja Husun rakkaudentunnustusta, on ihan hyvä toistaa Kivelän kommentti:
http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän OlliJuhanaSoini kuva
Olli Soini

Pekka, arvostan huoltasi Somalian naisten tasa-arvosta. Olet varmasti jo pitkään vienyt eteenpäin tasa-arvoasioita myös Suomessa, näin oletan, kun kaukainen Somaliakin on tässä mielessä näin lähellä sydäntäsi. Ehdotan, että tasa-arvon asiantuntijana veisit arvokasta osaamistasi myös Suomen rajojen ulkopuolelle ja muuttaisit Somaliaan, jonka ihmiset ja erityisesti tasa-arvo ovat sinulle ilmiselvästi aivan erityinen huolen aihe. Ehkä voisit hakea tuota tasa-arvovaltuutetun virkaa siellä. Tällä tavoin tasa-arvoa kohti ponnisteleva maailma hyötyisi ajatuksistasi parhaalla mahdollisella tavalla. Toivotan sekä sinulle, että myös Husulle kaikkea hyvää. Toivottavasti, Husu, voit jatkossa kulkea tässä maassa, tai ihan missä tahansa maassa, kaikessa rauhassa. Päätös siitä, missä maassa haluat kulkea, on tietysti yksinomaan sinun. Olen kyllä nähnyt, miten vaikeaa joskus voi olla ihan vain rauhassa kulkea omaa tietään, joten minulle sinun ei tarvitse todistaa mitään. Ei, vaikka en mikään erityisen suvaitsevainen, saati sitten suvakki olekaan. Koitetaan kulkea rauhassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

En todellakaan missään tilanteessa veisi maan kielen osaavalta ja länsimaisen naistasa-arvon sisäistäneeltä somalisyntyiseltä blogistilta tätä ainutkertaista mahdollisuutta vaikuttaa synnyinmaansa kehitykseen demokraattiseksi afrikkalaiseksi mallivaltioksi.

Valkoisen miehen on jo korkea aika väistyä Afrikasta ja antaa tilaa niille afrikkalaisille, jotka arvostavat omia juuriaan.

Kalervo Kyyrönen

En huomanut edellisessä kirjoituksessa mainata näitä sotalapsia jotka olivat 5-10 vuotisia jotka lähettetiin ruotsiin kaullassa pahvilappu jossa oli nimi ja syntymäaika.Onko kukaan tutkinut mänkälaisia raumoja nämä lapset ovat kärsineet tullessa täysikäisiksi.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Tämä on päivän paras, kiitos Husu!

Toivotan kaikkea hyvää Sinulle ja perheellesi!

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Onko, totta, että somalit tulivat Suomeen ns turvallisesta maasta eli Venäjältä. Täällä on siis täytynyt olla huomattavia vetovoimatekijöitä huolimatta siitä, että jotkin sedät huutelee? Onko totta, että somalien työllistyminen on huomattavasti heikompaa kuin minkään muun maahanmuuttoryhmän? Kun näin, niin se työmarkkina ei ole ollut vetovoimatekijä. Mutta on hienoa, että suomalainen on pyrkimässä Somalian presidentiksi! Hänelle menestystä! Hän on esimerkki ihmisestä, joka haluaa rakentaa isänmaataan, joka tarvisee tätä rakennustyötä. Ja näin naistenpäivänä erityinen respekti hänelle!

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Kuten Erja Dammertia, minuakin kummastuttavat jotkut kommentit täällä.

Itse asuin Ruotsissa kymmeniä vuosia, ja palasin takaisin kotimaahani. Ruotsiin lähdin seikkailunhaluni ja uteliaisuuteni vuoksi, en siksi, ettei minulla olisi ollut työtä Suomessa 70-luvun alkupuolella. Enkä ole ikinä katunut.

Kuuluin Ruotsiin, olin sopeutunut, oli ruotsalaisia ystäviä ja tuttavia, ja muutama suomalainenkin... kunnes minulle tarjottiin hyvä työpaikka ruotsinkielisellä alueella Suomesta.

En muuttanut takaisin siksi, että minulla olisi asiat olleet huonosti Ruotsissa, vaan lähdin hyvästä työpaikasta toiseen hyvään työpaikkaan. Oli siinä taaskin uteliaisuus ja seikkailunhalu taustalla, sellainen kun olen.

Kulttuurishokki palatessani oli melko lievä, mutta siellä taustalla se oli alkuun.

Nyt, kymmenen vuoden jälkeen, kaipaan edelleenkin usein takaisin Ruotsiin, koska siellähän elin suurimman osan työvuosistani, kävin koulujakin, ja siellä on ystäviäni - vaikka Suomi onkin kotimaani.

Mielestäni on erittäin hyvä, että Suomessa on uusia kansalaisia, uusia ajatuksia ja näkökulmia asioista. Tunkkainen ja sisäänpäin kääntynyt ilmapiiri saa raikkaita tuulahduksia ulkopuolelta. Se ei ole pahaksi millekään kansakunnalle.

Husun kirjoitus antaa kasvot toisenlaiselle todellisuudelle, kuin niin valitettavan yleisissä vihakirjoituksissa annetaan. Siihen toiseenkin todellisuuteen liittyy usein asiaton ja perustelematon viha.

Husulla on ilmeisen paljon annettavaa meille suomalaisillekin. Joskus on hyvä katsoa peiliin jonkun toisen peilin kautta.

Rohkeita maahanmuuttajia tänne tarvitaankin, Husu on yksi heistä!

Hyvää Naistenpäivää Husu!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

"Suvakin" kaltaiset uudissanat luodaan täyttämään tyhjiötä joskus puheenparressa, joskus kiukkuisten ihmisten mielissä. Uudissanat onneksi kuluvat ja kärsivät ylenpalttisen käytön aikaansaaman inflaation. Hyvä niin.

Olen kukkapaitasetä ja siitä ylpeä.

Kaikkea hyvää, Husu, ja jatka hyvää työtä Suomessa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Hakusanoissa: Aito suvaitsevaisuus.

Mitä ihmettä tarkoittaa aito suvaitsevaisuus?

Sanoisin, että aito suvaitsevaisuus on jotain sellaista mikä on realistista, maltillista kohtaamista ja yhtä kaukana ihan sellasesta oikeasta rasistista (esim. edesmennyt ´valtakunnanjohtaja´) kuin sellaisesta ihmisestä joka näkee Husut ja vastaavat ihquna k o s k a a) vieras kulttuurin b) uskonto, ja c) jopa ihonväri(!) - ja niiden edustajana, mikä saa näiden suvakkien suvaitsevaiset ja ennakkoluulottomat (siis omasta mielestään) asenteet usein täysin sokaistumaan ja jonkinlaisen täysin hallitsemattoman hoivavietin laukeamaan, jolloin maa katoaa jalkojen alta ja samalla kaikki arki realismi, ja tilalle astuu, niin mikä? Sellainen kiva omistaja-lemmikki -tyylinen asetelma (mitä Husukin kirjoituksessaan sivusi), eli puhtaasti vallankäyttö. Juuri nämä suvakkien omat hoivavietistä kumpuavat asenteet ja ennakkoluulot maahanmuuttajaväestöä kohtaan kasvattavat olemassaolollaan myös yleisiä ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan yhteiskunnassa, jopa vihaa. Suvakkiuuden tyypillisimpiä esimerkkejä lienee kaikenlaisten kivojen erityisoikeuksien työstäminen suvaittavilleen suhteessa kantaväestöön. Muistan, että Husukin on jossain kirjoituksissaan moittinut miten ihan kaiken saa yhteskunnaltamme liian valmiina eteen kannettuna, vastikkeettomasta toimeentulosta alkaen, eli lapselle pureskellaan ruokakin valmiiksi, mitään panosta ei vastapainoksi vaadita, mikä passivoi olla edes yrittämättä. Se on vajakkia suvaitsevaivaisuuta se - ei aitoa suvaitsevaisuutta.

Jari Rahkonen

Timo olet täysin oikeassa. Nykyinen kaiken salliva ja valhein puolusteltu hössötys ei palvele kenenkään etua. Tuo hölmöily vain kasvattaa ja kärjistää ristiriitoja ja sen seurauksena yhä harvempi sietää minkäänlaista maahanmuuttoa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Olipa hieno kirje, kiitos, mie laitoin omalle fb-seinällekki! Hyvä sonko ihmiset kirjottaa ja ilmasee ittehään ja just tämmönenki kirje tarvittaan tähän keskustelhuun!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ihan niin. Rakkauskirjeillä vihakirjoituksia vastaan.

Risto Laine

Olen kanssa kokenut rasismia ihonvärini takia, enkä siitä pulttia ottanut. Tälläinen tämä maailma on.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Minua hämmentää se, että jotkut ihmiset vaativat maahan muualta tulleilta ihmisiltä kiitollisuutta, ja kun joku sitten kiittääkin, se on väärin.
Kehotetaan menemään sinne mistä on tullutkin. Miksi ihmeessä?

Tämä on toistuvaa, samoin toivotetaan tervemenneeksi milloin ketäkin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Suomalainen toivottaa vierasmaalaiset tervetulleiksi, mutta ei pummeiksi. Tämä on maailmanlaajuinen, kansainvälinen käytäntö, ei suomalainen poikkeama.
Suomessa vietnamilaiset, chileläiset etc. työllistävät itse itsensä mutta somalit elävät sosiaalimme varassa vuodesta toiseen. No jaa, joku somali sosiaalityöntekijänä (verovatoin) jelppii toista somalia. Kuinka moni somali on työllistynyt yksityiselle sektorille?

Ilkka Huotari

Husu,

Kerropa, mikset(te) paennut/paenneet johonkin lähinaapureista?

Jos itse joutuisin lähtemään pakoon Suomesta, niin Viro olisi ehkä ensimmäinen vaihtoehto. Tai joku muu maa, missä pystyisin tuntemaan oloni suht. kotoisaksi.

Ihan vain uteliaisuudesta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Huotari;
Kaiketi siksi, että Somalian lähinaapurit eivät ole sinisilmäisiä. Esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa olisi tilaa asustaa, puolet vähemmän asukkaita/neliökilometri kuin Suomessa. Tosin siellä lienee huonompi sosiaaliturva jota ei ole luotu kaikille maailmaan kansalaisille.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Mua ärhennyttää tämä puolet vähemmän ja kaksi kertaa enemmän.
Näillä käsitteillä hämätään ihmisen suhteellisuudentajua.

Olen tavannut ja keskustellut ainoastaan yhden somalin kanssa silloin kun heitä oli Suomessa vähemmän kuin nyt. En sosiaalityöntekijänä, vaan muuten.

Suomalaisena minua loukkasi se, että hän halusi Suomesta pois. Tuntui tylyltä ettei Suomi kelvannut.
Kun kuulin miten kansainvälinen pääoma rahoittaa sisällissotia ja miten kaikki kauniit maisemat ja hiekkarannat on omistettu yksityisille, samaan aikaan kun somalit nälänhädän seurauksena nääntyvät nälkään leireillä.
Hän halusi päästä Norjaan koska hänen perheenjäseniään asui siellä.
Hän sai Suomen passin että pääsee pois Suomesta.

Kysyin silloin itseltäni onko tämä ihmisten maa ollenkaan.
Julma maa tämä on. Ymmärrän nyt tätä keskutelukumppania paremmin kuin silloin. Arktinen maa ja epäystävälliset ihmiset!

Kerkko Tappinen Vastaus kommenttiin #103

Et anna mitään todisteita väitteillesi, pelkkää mutua. Mutta jos Suomi on niin huono maa niin saa poistua, heippa!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #129

Saat lähtemisen kuulostamaan helpolta. Kuka huolii julmaan arktiseen maahan sopeutuneen epäystävällisen ihmisen?

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #131

Helpoksi en Suomesta pois lähtemistä menisi väittämään, sillä hänellä oli kulunut vuosia Suomen kansalaisuuden ja passin saamiseen. Hän oli paperiton.

Kohtelu Suomessa oli töykeää vaikka hänet tänne "huolittiin", pakolaisena.
Syy lähtemiseen ei ollut se, että hän itse olisi ollut epäystävällinen, mutta kyllä asiat voi aina kääntää päälaelleen.
Norjakin on arktinen maa, mutta hänen siellä asuvien perheenjäsentensä mielestä ei varmaankaan yhtä vihamielinen.

Suomessa vallitsee merkillinen väärinkäsitys siitä, että pakolaisen asema täällä olisi erinomaisen auvoinen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #132

Kohdistin sarkasmini Tappiselle.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #129

Mitä todisteita tässä pitäisi antaa?
Tämä oli yksittäinen keskustelu vuosia sitten, ja se avasi silmäni.
Siihen asti olin luullut, että Suomi on lähestulkoon paratiisi sodan jaloista tänne paenneille. Närkästyinkin, kun mielestäni tämä pakolainen oli kiittämätön.

Suhtautuminen maahanmuuttajiin ei ole noista ajoista ainakaan parantunut
eikä se ole tälle maalle kunniaksi.

anita frisk Vastaus kommenttiin #103

En oikein ymmärtänyt tätä esimerkkitapaustasi. Hän siis halusi Norjaan, koska hänen perheenjäsenensä asuvat siellä mutta sitten jostain syystä ei hakeutunutkaan Norjaan vaan nimenomaan tylyyn Suomeen. Somalilogiikkaa?

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #135

Asuttuaan Suomessa riittävän kauan, kunnes sai kansalaisuuden ja Suomen passin, hän oli vapaa lähtemään Suomesta. Ei sitä ennen.
Ei kai häneltä koskaan kysytty minne "halusi", vaan joutui sinne minne pääsi.
Tuskin kysymys oli mistään turvapaikkaturismista.

Hän halusi pois Suomesta ja tässä tapauksessa Norjaan. Ehkä hänen sukulaisensa olivat tulleet sinne myöhemmin kuin hän itse tuli Suomeen.

Ilkka Huotari

#82. Niin, no Husuhan on sopeutunut kai aika hyvin, mutta monet muut muslimit eivät sopeudu, ja silti muuttavat Eurooppaan. Sehän tässä ihmetyttää.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #107

Kaiketi ihmiset pakenevat sotaa, eivätkä lähde muuten vain muualle "sopeutumaan".

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #138

Husun pointti kirjoituksessahan nimenomaan oli - rakkauskirjeen ohella - sopeutumisvaikeudet (joskin kantaväestön taholta aiheutetut, mutta kyllähän niitä vaikeuksia aiheutuu myös tulijoiden itsensä taholta).

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #139

Ongelmia voi tulla vaikka silloin kun muuttaa Suomessa idästä länteen tai päinvastoin. Ihmisten mentaliteetti on erilainen eri puolilla maata ja maailmaa. Siihen asiaintilaan ei kukaan ole syyllinen.

Ongelmaton sopeutuminen uusiin olosuhteisiin olisi tietysti ihanteellista, mutta kyllä minusta pakolaisten kohdalla tärkeintä on saada jäädä henkiin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #140

Miksi pitäisi paeta maahan, jossa eletään ihan erilaisten, ja usein päinvastaisten, arvojen mukaan kuin itse eläisi?

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #142

Mikä tahansa, vaikka kuinka vieras maa on parempi vaihtoehto kuin tulla perheineen tapetuksi omassa maassaan. He tarvitsevat turvaa.
Ne "arvot" joita he vaikkapa Suomessa kohtaavat, esimerkiksi muukalaisviha, eivät ole Suomelle ainakaan kunniaksi.
Eivät he valitse - niitäkään - arvoja.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #143

Niinpä, ja pitää nyt sanoa vielä, että Husua tämä arvostelu ei koske, koska hänhän on kai sopeutunut tänne niin hyvin kuin on mahdollista. Väärässä blogissa tämä keskustelu tavallaan. Sori siitä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko virolaisilla jokin velvollisuus ottaa sinut pakolaiseksi maahansa? Suomalaisten pakolaisten asuttaminen telttaleirille Saharaan tulisi paljon halvemmaksi ja olisi myös ekologisempaa..

Ilkka Huotari

Onhan niillä. Lähialueilla olevia pitää auttaa, varsinkin läheisistä kulttuureista tulevia.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #108

Virolaisethan eivät halua ottaa vastaan pakolaisia, miksi heidän pitäisi auttaa hra Huotaria. Tuon oppisi mukaan Suomen pitäisi ottaa vastaan kaikki venäläiset pakolaiset.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #109

Uskoisin, että suomalaiset olisivat valmiita ottamaan vaikka kaikki virolaiset Suomeen pakolaisiksi tarpeen tullen, miksei virolaisetkin olisi valmiita ottamaan suomalaisia (ei toki kaikkia 5,5 miljoonaa olisi yhtä helppo ottaa).

"Varsinkin läheisistä kulttuureista" oli siinä sen takia, että Venäjä ei ole ihan niin selvä ja helppo tapaus kuin Viro.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #110

Suomeen mahtuisi varmaan mielestäsi 5-10 miljoonaa venäläistä pakolaista?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #113

Riippuu tilanteesta. Jos tulisi joku maailmanloppu ja Suomi olisi ainoa asuttava paikka maailmassa, niin kyllä tänne varmaan useampi sata miljoonaa pakolaista ainakin menisi.

Tarkemmin ajatellen ruoasta voisi tulla pula ... en tiedä missä kohdassa. 50-100 miljoonaa?

Leena Salmela

En jaksa lukea kaikkia kommentteja, mutta sen verran luin, että minulle selvisi etteivät kaikki ole positiivisia kannanottoja.

Hyvä Husu, kiva että ole jäänyt Suomeen ja olet rohkea.

Ja teille, jotka ette pidä siitä, että Husu on jäänyt Suomeen, pari kysymystä: "Miksi Husu ei olisi saanut jäädä Suomeen? Onko hän vienyt teiltä jotakin? Tehnyt teille jotain pahaa? Sanonut teille rumasti, haukkunut juuri teitä henkilökohtaisesti rasistiksi?"

Perustelkaa rakkaaat ihmiset minulle, miksi Husu ei saisi asua Suomessa!

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

No siinäpä oikein sivistynyt pläjäys.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Ilmeisesti se "sivistynyt pläjäys" on poistettu, koska en löydä sitä. Nyt näyttää siltä, että moittisin Leena Salmelan tekstiä. :(

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #121

On kieltämättä vähän ongelmallista, kun Vastaus kommenttiin # -teksti tulee vasta säikeen neljännestä tasosta lähtien. Ehkä moderoidessa olisi syytä poistaa myös poistettavan alla olevat kommentit, jääväthän tuossa myös Kuikan ja Niemeläisen kommentit oudosti roikkumaan.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #123

Niin minäkin ajattelin. Kaikki poistettavaan kommenttiin liittyvät vastaukset pitäisi tietysti myös poistaa, ettei tule väärinkäsityksiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuulepas nyt Mika. Sarkasmillakin on rajansa ja oikein hyvää sellaista ei välttämättä edes heti sellaiseksi tunnista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyllä hiekkaa sinne lasiin lisää saadaan. Maailma aavikoituu kovaa vauhtia.

Alitit riman tässä keskustelussa. Rima oli kyllä asetettu jo äärimmäisen alas edellisissä puheenvuoroissa, joten voit pitää sitä saavutuksena.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kiitokset Husulle kirjoituksesta.

Toivottavsti kommentti #83 on vain yksittäistapaus.
Kenenkään ei pitäisi joutua taustansa puolesta tai mistään muustakkan syystä kuulemaan sellaisia. Olemme sentään Suomessa.

Arita Sundqvist

Kiitos Husu kauniista sanoistasi ja avomielisestä kertomuksestasi. Olen iloinen puolestasi, että sinulla oli onnea saada hyviä ystäviä, jotka ovat tukeneet sinua ponnistellessasi eteenpäin elämäntielläsi.

En varmaan osaa kuvitella, miten rankkaa sinulle jouduttuasi pakenemaan silloisesta kotimaastasi on ollut alkuaika maassa, jonka kieli ja kulttuuri olivat täysin vieraita, eikä omia läheisiä ollut mukana. Siinä elämäntilanteessa tuntemasi viha oli varmaankin ainut tai paras käytettävissäsi ollut keino selvitä murtumatta psyykkisesti. Menneisyyden erehdyksistä voi ottaa opiksi, niitä ei kannata jäädä murehtimaan.

Toivon sinulle Husu kaikkea hyvää. Jatka samaan malliin!

Harri Immonen

Tyypilliseen suvaitsevaiseen tapaan Husu ei halua edelleenkään puhua mistään maahanmuuton ongelmista. Miksi Husu ei avoimesti käsittele esimerkiksi Somalien erittäin heikkoa kotoutumista Suomeen viimeisen 15 vuoden aikana ja onko todellakin Suomen velvollisuus elättää Somalikansaa, koska he eivät työllisty? Haluavatko he edes työllistyä?

Suomessa on runsaasti esimerkkejä eri kansalaisuuksista, jotka työllistyvät huomattavasti Somaleita paremmin. Paljonko Suomen Somaleista on töissä? 15 prosenttia? Loput elelevät meidän veronmaksajien kustantamilla tuilla, samalla kun kantasuomalaisilta heikko-osaisiltakin joudutaan leikkaamaan.

Luulen Husu edustavani kohtuullisen laajaa kuulijakuntaa todetessani, että voisit lähteä takaisin kotimaahasi opettamaan oikeaa työntekoa kantasuomalaisten jatkuvan arvostelun sijaan.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

"...kantasuomalaisten jatkuvan arvostelun sijaan". Heh.... Tällainen kommentti Husun suomalaisia kehuvaan rakkauskirjeeseen? Lukutaito?

Jokaisen kannattaa mennä itseensä, ja kysyä, miksi joku ei kotoudu. Kannattaisi ajatella, miten itse kohtelee kanssaihmisiään, miten suhtautuu niihin, jotka eivät mahdukaan tiukkaan kantasuomalaiseen muottiin.

Mielestäni yksi suuri syy kotoutumisen puutteeseen on tämä valtava vihamielisyys kantaväestön taholta erilaisuutta kohtaan.

Olen nähnyt ikäviä tapauksia kulkiessani töihin tai töistä pois Helsingissä. Näin kerran, että eräs vastaan tuleva, noin kolmikymppinen kantasuomalaisen näköinen mies sylkäisi vaunuillaan lasta työntänyttä somaliäitiä kohti, ja osui vaunun kuomun etuyläreunaan, mistä iso, ällöttävä räkäklimppi alkoi valumaan alas kohti vauvaa. Olen myös kuullut ikäviä kommentteja, ja nähnyt käsimerkkejä ja suoranaista tönimistä somaleja kohtaan.

Mitä jos kaikki tällainen käytös loppuisi? Mitä jos mahdollinen työnantaja yhtäkkiä menettäisikin ennakkoluulonsa "väärän" väristä, "väärin" pukeutunutta ja "väärän" uskoista ihmistä kohtaan? Tuli mieleeni esim. muutama rasistinen taksiyrittäjä tässä asiassa.

Mitä silloin tapahtuisi? Uskonpa, että hyvin moni ongelma ratkeasisi jo sillä. Luulen, että nämä vihakit, jotka pelkäävät kaikkea uutta, ovat suurena syynä monen ihmisen kotoutumattomuuteen.

Ja ei, en sano, että kaikki maahanmuuttajat olisivat puhtaita pulmusia, heissä on rikollisia ja kusipäitä aivan kuin meissä kantasuomalaisissakin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta, Husu.
Olet kotoutunut hyvin Suomeen. Sinullahan on Alin kanssa kerran viikossa torstai-iltapäivisin klo 13-14 Yle Puheessa radio-ohjelma, jossa esittelette maahanmuuttajien näkökulmaa. Tuollaiset ohjelmat ovat tervetulleita kotisuomalaisille.

Jotta te somalit kotoutuisitte Suomeen oikein kunnolla, Ylen pitäisi aloittaa myös somalinkielinen radio-ohjelma, jossa esiteltäisiin Suomea, suomalaista yhteiskuntaa ja näkökulmaa. Monilta varsinkin koteihin eristäytyviltä ja hunnun takaa maailmaa kurkistelevilta somalinaisilta menee lukuisia vuosia, ennen kuin he oppivat riittävästi suomea. Jotkut eivät opi koskaan. Meille olisi myös saatava Australian malliin muslimimaiden kielillä tarjolle suomalaista näkökulmaa.

Olen asunut muutaman vuoden Australiassa. Olen jo neljännesvuosisadan avustanut suomalaista näkökulmaa tarjoavilla raporteilla maailman parasta maahanmuuttajaradiota, Australian SBS:ää:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/cont...
Australia on ainoana maailman maana ymmärtänyt radio- ja tv-ohjelmien kotouttavan vaikutuksen. Niinpä SBS tarjoaa avaraa monikulttuurista maailmankuvaa peräti 74 kielellä.
Voin suositella muillekin maille. Myös Suomelle.

Kuuntelepa, Husu, tämä Australian SBS Radion somalinkielinen ohjelma ja kerro mielipiteesi siitä. Klikkaa tästä: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/somali
Jos katsot tällaiset lähetykset tarpeellisiksi myös Suomessa, ryhtykäämme yhdessä kampanjoimaan asian puolesta.

Olen työskennellyt Ylessä vuoteen 2002. Olin v. 1990 panemassa alulle Ylen venäjänkielisiä lähetyksiä. Ne jatkuvat, voivat hyvin ja ovat levittäytyneet myös televisioon. Ylellä on hyvät nettisivut venäjäksi. Nuo ohjelmat ovat erittäin tarpeellisia suomalaisen näkökulman välittämiseksi venäjänkielisille, jotka muuten jäävät Kremlin yksipuolisen informaation varaan.

Australiassakin on kotoutumisongelmia mutta ilmeisesti vähemmän kuin täällä, missä suomalaista
näkökulmaa välitetään radiossa vain suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saameksi ja joskus latinaksi. Australiassahan radio-ohjelmien kieliä on 74. Tässä on minun ajatuksiani omakielisen radion tarpeellisuudesta maahanmuuttajille:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213119...

Kerkko Tappinen

Mielestäsi suomenkielen oppimista parantaisi somalinkielinen ohjelma? Ongelma ei siis ole hunnun taakse pakottaminen, vaan somalinkielisen ohjelman puuttuminen.

Huoh, kuinka ankarasti historia meidät tuleekaan tuomitsemaan...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kerkko Tappinen, #130.
Somalinkielinen Suomea ja suomalaista elämänmuotoa esittelevä ohjelma totuttaisi maahanmuuttajia ennen kaikkea Suomen oikeusvaltioon, lakeihin, naisten oikeuksiin ja suomalaiseen elämänmuotoon.

Tämä kaikki auttaisi heitä ymmärtämään myös suomen kieltä, koska uutiskatsauksissa olisi runsaasti suomenkielisiä efektejä somaliksi käännettyinä. Tästä saa mutatis mutandis hyvän käsityksen, jos kuuntelee tämän Australian SBS Radion suomenkielisen ohjelman alun uutiskatsauksen: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish

Olen vakuuttunut siitä, että omakieliset radiolähetykset ovat parasta mahdollista kotouttamista.

Minna Koivuranta

Kiitos, Husu, avoimesta kirjoituksestasi. Kuvasit siinä minusta osuvasti, miten me tarvitsemme toisiltamme tukea elämän käännekohdissa, jotta voimme selvitä niistä.

Sinulla on Husu selvästikin tärkeä rooli Suomessa. Minusta se mitä teet on todella myönteistä, ja sellaista nyt tarvitaankin. Kerroit tarinasi hakematta vastakkainasettelua. Siitähän joku vaikka voisi oppia jotain! Minä ainakin havahduin tajuamaan, että todellakin täällä on paljon muualta tulleita, jotka elävät tosi ankeissa tunnelmissa, vailla merkitystä ja yhteyttä, eivätkä koe voivansa liittyä tähän yhteiskuntaan. Ja näin taitaa kokea moni "kantasuomalainenkin", jotka purkavat turhautumisensa vihalla ja pilkalla. Se on harmi ja toivon että voin osaltani tehdä jotain, että asia muuttuisi. Samassa veneessä ollaan tässä muuttuvassa ja levottomassa maailmassa.

Kiva että olet tullut Suomeen, Husu, meitä ilostuttamaan ja herättelemään, ja toivotan hyvää jatkoa!

Käyttäjän JasperLappalainen kuva
Jasper Lappalainen

"Ei-suvakki tunteet tulevat myös pintaan, kun hämärällä kadulla tai väkijoukossa näen mustaan kaapuun pukeutuneen olennon, josta en tiedä mikä se on."

http://vignette1.wikia.nocookie.net/villains/image...

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Jaahas taas kommentti poistettu. Tämä USn sensuuri on naurettavaa - paitsi, että se ei naurata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset