Husu

Kantasuomalaiset - antakaa mamujen välttää sopeuttamisvirheenne

Olen seurannut Suomessa käytävää keskustelua tänne tulevista pakolaisista hämilläni. En ole voinut olla miettimättä, oliko keskustelu tälläistä myös silloin, kun itse saavuin Suomeen 90-luvulla? Kärsihän Suomi silloin lamasta, Neuvostoliiton hajottua ja maassa oli kriisi ja valtava työttömyys. Moni yrittäjä tai tuttavien lainoja taannut oli menettänyt kaiken omaisuutensa.

Ilmapiiri tuo esille vanhoja muistoja, jotka olen yrittänyt työntää huolella pois mielestäni, sillä ne eivät ole asioita, joita haluan muistaa ja kantaa mukanani.

Muistan kuinka nykyään Turun valtuustossa istuva valtuutettu toi bussillisen täynnä skinejä Kurjamäen kentan laidalle. He tulivat pahoinpitelemään meitä alaikäisiä lapsia, jotka pelasimme jalkapalloa. Me emme olleet tehneet mitään muuta, kuin olleet Suomessa. Tai sen, kun vastaanottokodin ulkopuolelle ilmaantui skinejä häiritsemään meidän arkea. Muistan tapauksen, jossa poliisi haki meidät lasten yökerhosta koska kerhon ulkopuolelle tuli noin 100 skiniä, jotka halusivat hakata meidät. Näitä tapauksia voisin luetella vaikka kuinka monta.

Uskottelin itseni että tuo johtui siitä ettei meitä vielä tunneta, ja että tilanne muuttuu positiivisemaksi kunhan he tutustuvat meihin. Nyt 25 vuotta myöhemmin näyttää siltä ettei me (mamut ja kasut) olla tutustuttu toinen toisiimme edelleenkään sen vertaa, että hyväksyttäisiin toisemme. Tilanne on jälleen niin tulehtunut, että voimme huonosti.

Suomeen on arvioitu tulevan tänä vuonna vähintään 15 000 sotaa, vainoa ja muuta pahaa pakenevaa ihmistä. Paino sanalla "tulee". Me emme hae heitä, vaan he itse tulevat tänne ja anovat turvapaikkaa. Tuhannet ihmiset tulevat jäämään Suomeen.

Juuri kukaan Suomessa ei tällä hetkellä sano, että Suomesta ei saisi hakea turvapaikkaa. Se olisikin kaikkien sivistysvaltioiden allekirjoittamien kansainvälisten sopimusten vastaista. Nykyinen hallitus, joka monien mielestä on Suomen kaikkien aikojen oikeistolaisin, antaa pakolaisten tulla Suomeen eikä edes leikkaa Suomen pakolaiskiintiöitä. Oppositio haluaisi ottaa jopa ottaa nykyistä enemmän pakolaisia Suomeen. Mitä tulee Suomen kansan enemmistöön, se taitaa suhtauttua uusiin tulijoiden enemmän positiivisesti kuin vihamielisesti. Ja hyvä näin!

Ikuisen "tuleeko vastaanottokeskus tänne vai tuonne ja ei vai kyllä maahanmuuttajia" -keskustelun sijaan nyt on aika alkaa kansakuntana yhdessä miettimään, mitä voisimme tehdä, jotta uusille tulijoille saadaan jonkin sortin elämä. Elämä, jossa he voivat huolehtia itse itsestään ja rakentavat uuden kotinsa Suomeen. Meidän tulee miettiä miten uudet tulijat saadaan oppimaan maamme kieli ja kulttuuri nopeasti. Kotouttumisporosessi on aloitettava heti, eikä näille ihmisille tulee antaa liikaa aikaa olla ilman tekemistä. Siivous, lumityöt, maatalous ja muut mahdolliset työt; uudet tulijat pitää laittaa heti ansaitsemaan elantonsa, näin he eivät passivoidu.

Kaikkien Suomen kuntien pitää osallistua pakolaisten vastaanottamiseen. Etenkin muuttotappiokuntien. Annetaan näille uusille tulijoille mahdollisuus onnistua tässä maassa. Eihän kaikki 90-luvulla tulleetkaan ole epäonnistuneet!

Ja teille jotka vaikeutatte uusien tulijoiden elämää pystyttämällä hakaristeja ynnä muuta viestejä vastaanottokoteihin, sanon yksinkertaisesti HÄVETKÄÄ.

Lopuksi haluan sanoa, että ymmärrän hyvin viimeaikojen maahanmuuttokuvioiden aiheuttaneen joillekin pahaa makua suuhun. Täytyy kuitenkin muistaa, että suurin osa heistä on tavallisia ihmisiä. Lääkäreitä, opettajia, autokuskeja ja kauppiaita. Äitejä, isiä, veljiä ja siskoja. Uskon täysin että tulijoiden keskuudessa on ihmisiä, jotka ovat syyllistyneet pahoihin tekoihin ja voivat tehdä täällä samaa. Emme kuitenkaan voi tuomita heitä kaikkia sen mukaan, mitä joku ihminen saattaa tehdä.

Meidän aikoinaan Suomeen tulleiden keskuudessa on paljon osaamista, joka voi auttaa uusia tulijoita kotouttumaan paremmin. Tämä ressurssi pitää hyödyntää. Jos saan heittää pienen läpän tässä, niin koska te kasut ette ole ihan täysin onnistuneet tässä, niin antakaa meille mamuille mahdollisuus. Pahimmassa tapauksessa saataamme onnistua teitä paremmin.

Ja teille joilla on piikki takamuksessa, ottakaa se pois jo. Uusien tulijoiden keskuudessa voi olla sellaisia ihmisiä, jotka tulevat rikastuttamaan elämänne. Eihän sitä koskaan tiedä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Erinomainen kirjoitus, kiitos siitä. Keskeistä on tosiaan saada maahantulijat passivoitumisen sijaan aktiivisiksi ja tuntemaan itsensä osaksi suomalaista yhteiskuntaa heti alusta alkaen. Tässä ei tähän mennessä ole kaikin osin onnistuttu, ja vikaa on niin sysissä kuin sepissäkin.

Sen verran toki täytyy piikitellä, että ilmeisesti olette Wali Hashin kanssa ainoat ihmiset tässä maassa, jotka voivat kirjoittaa tällaista saamatta rasistikortin heiluttelua.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Mistä pitää tästä kirjoituksesta heilutella rasistikortin?!!

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Siivous, lumityöt, maatalous ja muut mahdolliset työt; uudet tulijat pitää laittaa heti ansaitsemaan elantonsa, näin he eivät passivoidu."

Jos tällainen kalpeakasvoinen nahkapää kirjoittaa edellisen virkkeen, vakioreaktio siihen on: "ai että sä pidät maahanmuuttajia jotenkin huonompina ihmisinä, jotka tulee tänne tekemään ne hommat jotka ei sulle kelpaa. Öyhöttäjä siinä vain pelkää että koulutetut maahanmuuttajat vie sen työn ja naisen, ja siksi yrittää tunkea maahanmuuttajat jonnekin navettaan piiloon.

"Uskon täysin että tulijoiden keskuudessa on ihmisiä, jotka ovat syyllistyneet pahoihin tekoihin ja voivat tehdä täällä samaa."

Vakiovastaus tuota seuraavasta, tarkentavasta virkkeestä huolimatta: "Rasisti siinä vihjailee että kaikki maahanmuuttajat on jotain talebaneja, ISIS-terroristeja ja raiskaajia."

"Jos saan heittää pienen läpän tässä, niin koska te kasut ette ole ihan täysin onnistuneet tässä, niin antakaa meille mamuille mahdollisuus."

Vakiovastaus: "Ai että kotoutumisessa on muka ongelmia vai? Toi on niin tyypillistä että sun kaltaiset rasistit keskittyy pelkkiin ongelmiin ja keksii niistä sitten Hommafoorumilla lisää.

Kuten jo edellä totesin, blogisi oli hyvä keskustelunavaus, josta on helppo olla samaa mieltä. Ongelma vain on, että tuollaiselle keskustelulle on hyvin tiukat rajat sille, kuka sitä saa käydä, ettei tule silmille.

Hannu Tanskanen

Slovakian presidentin mukaan 95% on talouspakolaisia (HS tänään).

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Entiset Varsovan liiton piiriin kuuluneet maat ovatkin tässä ongelmallisia. Puolan virallisesta kannasta en ole vielä kuullut, mutta maat kuten Unkari Tsekki ja Slovakia - entiset Itä-Saksan alueet, ovat ilmeisen nuivia toimissaan ja asenneilmapiirinsä suhteen. Tämä saattaa selittyä maiden historialla ja aikaisemmalla totalistaristisella hallinnolla.
Itse presidentistä en sanoisi pahaa sanaa. https://en.wikipedia.org/wiki/Dobr%C3%BD_anjel Tämän järjestönkin on perustanut, kaverin kanssa.
Slovakian pääministeri on entinen kommunisti ja nykyinen jyrkkä vasemmistolainen, varsin paljon kannatusta saanut Slovakiassa. https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Fico

Mauri Skön

Antti Alfthan, Angela Merkel, Hampurissa, Saksan Liittotasavallassa syntyneenä, mutta "työn paratiisiin" DDR:ään jo lapsena muuttaneena ja täydellistä venäjää puhuvana. Missähän oppinut ja miksi opetellut? Vai oliko DDR:ssä pakkovenäjä? Miten häneen voi luottaa?

Jaakko Häkkinen

Suomihan kuuluukin Itä-Euroopan unioniin suhtautumisessaan pakolaisiin:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201701-pakol...

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Tykkäsin äärettömän kovasti. Vaikka olenkin maahanmuuttokriitikko, ja osa kutsuu rasistiksi, niin sinulla on fiksut ajatukset, ja vaikka edelleen sain melkoisia ryöppyjä niskaani puolustaessani, vieläpä kristittynä, muslimimaasuomi-kirjoitustasi. Toivottavasti sinua kuullaan yhteisöissäsi ja politiikassa ym missä vaikutat. Kuulosti niin järjettömän hyvältä erityisesti tuo, että maahanmuuttajataustaiset kotouttaisivat, jopa niin hyvältä, että on tunnustettava, ettei olisi tullut mieleenikään näin tyhmällä päällä. Mamutaustaisia kuitenkin on kohtuu paljon nykyisin - verrattuna niihin 90-luvun skinivuosiin, ja luontevinta olisi, että he kotouttavat sen sijasta, että "isännät" kertovat säännöt ja kuinka olla. Vastuu tietenkin on iso, kaikilla. Ja se kieli, se vaan on niin pakko, etenkin kun suomalaiset ovat niin vähäpuheisiä ja hitaita oppimaan, että muuten jäädään taas vieraiksi toisillemme.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Mamukriitiko = Suomi hoitaa mamupolitiikka huonosti
Rasisti = Mustilla, muslimeilla, mamuilla ei ole mitään oikeutta täällä. Painukaa
V****n. Näillä kahdella iso ero mun mielestä.

Mut joo, kiitos kun puolustit muslimimaasuomi-kirjoitukseni. Ei ollut tarkoitusta ketään loukata,vaan kehua Suomi.

Mikä tulee tähän kirjoitukseen, kieli, kieli ja kieli pitää olla se ensimmäinen asian jonka tulee heti hoitaa, muut asiat tulee helpommin ymmärretty kun on kieli.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Toi olis todella tärkeää että jo maahan kotiutuneet hoitaisi perehdytystä uusille tulijoille. Viesti menisi varmasti paremmin perille, kun uuden maan sääntöjä kertoisi jannu samasta kulttuurista. Hyvä kirjoitus, Husu

Markku Ahtiainen

Kieli on ehkä tärkein, mutta jos joutuu odottamaan4v. Laillista työhön pääsyä, se on pitkä aika. Kysymys myös onko kaikki niin koulutettuja, että parhaille paikoille heti? Käsityön taitajia tarvitaan ehkä vielä enemmän. Toimintaa pääsyn vastikkeeksi hommaa on varmasti, samalla tottuu ja oppii kasujenkin vaikeuksia. Kasuilla osalla kulta lusikka suussa syntyessään, osalla ruostunut rauta lusikka.

Tapani Lahnakoski

Erittäin hyvä kirjoitus, varsinkin tämä:

"Mikä tulee tähän kirjoitukseen, kieli, kieli ja kieli pitää olla se ensimmäinen asian jonka tulee heti hoitaa, muut asiat tulee helpommin ymmärretty kun on kieli."

Se jäi ihmetyttämään, että eikö virkakoneisto sitten vielä ole ymmärtänyt (suostunut) käyttämään jo täälläolevia maahanmuuttajia vastaanottokeskuksissa ja varsinkin myöhemmässä kotouttamisessa?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Migrin ohjeet ovat vähän ristiriitaisia:

”HYVÄ TURVAPAIKANHAKIJA --
Hakemuksesi käsittelyn aikana saat liikkua vapaasti Suomessa.”

mutta toisaalta

”Sinun on osallistuttava vastaanottokeskuksen järjestämään työ- tai opintotoimintaan, jollei sinulla ole perusteltua syytä kieltäytyä.”
http://www.migri.fi/download/16436_tietoa_tphakija...

Tästä voi ehkä päätellä, että turvapaikanhakijan voi velvoittaa osallistumaan vastaanottokeskuksen siivouksiin ja lumitöihin mutta ei velvoittaa vastaaviin töihin ulkopuolella ammattimaisesti.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Maahanmuutosta voisi kysyä amerikan intiaaneilta,,tai saamelaisilta !

Ensin pannaan oma maa matalaksi(syyria,somalia)sitten sama tehdään euroopalle !

Jyrki Paldán

Jep, koska murhanhimoisen ja teknologisesti ylivertaisen imperiumin kolonialistiset valtaussuunnitelmat valtameren takaa ovatkin sama asia kuin pakolaisten vastaanottaminen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Meinasin kommentoida plogikirjoituksen tekstiä, mutta huomasin, ettei kirjoittaja ole kirjoittanut kommentteja, siis käy keskustelua lukijoiden kanssa, mikä on blogikirjoittamisen idea. Lukeeko edes kommentteja? Onko viestintäkanava tässä kohtaa yksisuuntainen?

Uudessa Suomessa ja muuallakaan, ei kannata kommentoida niiden kirjoittajien juttuja, jotka eivät itse kommentoi. Näiden kirjoittajien kannattaa siirtyä kirjoittelemaan vaikka jotain lehtijuttuja.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

En ehdi nyt kommentoida kun töissä, mutta kyllä kommentoin siellä missä koen näin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Miten voisin sulkea korvani rasistisesti lokeroivalta ja rumalta käsitteeltä "kantasuomalainen"? Jopa sosiaaliliberaali Hesari käyttää sitä! Olen etnisesti, kulttuurisesti ja äidinkieleni kautta suomalainen, ja sen pitää riittää.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Ei millään pahalla, mutta meitä on nykyään moneksi!!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Moneksi on, ja loppujen lopuksi jokainen on yhden hengen vähemmistö, mutta ihmettelen tuota tarvetta karsinoida ja luokitella.

Jaakko Häkkinen

Onhan se törkeää, että kielitieteen termi "kantasuomalainen" (kaikkien itämerensuomalaisten kielten eli suomen, karjalan, lyydin, vepsän, inkeroisen, vatjan, viron, võron ja liivin yhteisen kantakielen eli kantasuomen puhuja) on ryöstetty uuteen käyttöön. :D

Tuomo, suomen kieli ei valitettavasti tee eroa kansalaisuuden ja etnisyyden välillä kuten eräät muut kielet: "suomalainen" voi tarkoittaa kumpaa tahansa tai molempia. Venäjän mallin mukaan voitaisiin kansalaisiin viitata maannimiväännöksellä "suomilainen", mutta käyttöön on levinnyt tapa erottaa eri merkitykset etumääritteillä: kantasuomalainen (Suomen kansalainen, joka on myös etnisesti suomalainen) vs. uussuomalainen (Suomen asukas ja mahdollisesti myös kansalainen, joka edustaa toista etnisyyttä).

Mitään rasistista nimityksissä ei ole. Niillä vain merkitään ero, jonka ihmiset kokevat tärkeäksi. Ei rotujen tai etnisyyksien tunnustaminen ole rasismia, vaikka se voi johtaa rasismiin; ei ylipainokaan ole kiusaamista, vaikka se voi johtaa kiusaamiseen.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Kiitos tästä selvennyksestä!!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Minäkin kiitän maltillisesta vastauksesta, joka onnistui kaivamaan muistini kätköistä sanan kielitieteellisen merkityksen. Ilmankos termissä oli jotain tuttua! Mutta:

"Mitään rasistista nimityksissä ei ole. Niillä vain merkitään ero, jonka ihmiset kokevat tärkeäksi."

Tuossa tärkeäksi koetussa erossa on nähdäkseni ongelman ydin. Olisiko mahdollista sivuuttaa ero edes osittain, jopa kokonaan? Hieno esimerkki on nykyaikainen urheiluselostus, joka vaikenee etnisistä ominaisuuksista täysin. Jos oslolainen Ibrahim voittaa kultaa, on se Norjan mitali ihan siinä missä Torbjörnin saavuttama pronssikin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tuomo, tämä on aiheellista pohdintaa. Itse olen sitä mieltä, että kantaväestö on paljon parempi sana kuin kantasuomalaiset.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Eikö ne ole eri sanoja. Olettaisin, että saamelaiset ovat kantaväestöä, mutta eivät kantasuomalaisia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #77

"Suomalainen" on henkilö, jolla on oikeus saada Suomen Tasavallan myöntämä matkustusasiakirja, passi. Ihan ihonväriin, äidinkieleen, sukupuoleen, ikään yms. katsomatta. Suomalainen on nimenomaan Suomen kansalainen. Jos ei ole, ei ole suomalainen.

Kansalaisuus on lojaliteettisopimus, jonka "allekirjoittajaksi" joko synnytään tai tullaan "adoption" kautta. Siksi kaksoiskansalaisuus on perustelematonta idiotismia, joka pitäisi poistaa laista jo eilen.

Reino Jalas

“Siivous, lumityöt, maatalous ja muut mahdolliset työt; uudet tulijat
pitää laittaa heti ansaitsemaan elantonsa, näin he eivät passivoidu.”

Tällä hetkellä on tarjolla rajaton määrä työpaikkoja mustikoiden ja puolukoiden poimimisessa. Voisiko blogisti itse ajatella kerätä vaikka nyt jo vähintään vuoden maassa olleista Somaliasta tulleista bussillisen ihmisiä. Veisit heidät metsään päiväksi keräämään puolukoita? Keruutavoitteeksi 10 L ämpäri kahta poimijaa kohden.

Mikäli oikeasti uskot tuohon yllä olevaan nopeaan passivoinnin lopettamisjuttuusi, niin tällaisen Maahanmuuttajien Marjapäivän pystyy toimistohommien Helsinkiläispoikakin kavereineen panemaan toimeen.

"KANTASUOMALAISET-ANTAKAA MAMUJEN
VÄLTTÄÄ SOPEUTTAMISVIRHEENNE"

“Meidän aikoinaan Suomeen tulleiden keskuudessa on paljon
osaamista, joka voi auttaa uusia tulijoita kotouttumaan paremmin.
Tämä ressurssi pitää hyödyntää.”

No annetaan, annetaan. Ja koetetaan myös hyödyntää. Siksi tuossa yllä tosiaan ehdotin että te "mamut" järjestätte vielä kuluvan syyskuun aikana Maahanmuuttajien Marjapäivä tms. nimisen päivän mittaisen tempauksen. Viette maahanmuuttajia metsämarjoja poimimaan Kehä-3:n toiselle puolen.

Miten on, saiskos teiltä "mamuilta" apua ja innostusta tällaisen järjestämiseen?

Se olisi ihan oikean suomalaisen työn näyttämistä maahanmuuttajille. Saisivat itse poimia marjoja, joita Ukrainasta ja Thaimaasta tulleet täällä jo poimivat tökseen. Tämän kokoinen asia on vaikka yksittäisen blogistinkin mahdollista organisoida ja järjestää.

Olisi edes jotakin pikkuisen konkreettista! Eikä pelkkää puhumista ja blogin pitoa.

Janne Suuronen

"
Täytyy kuitenkin muistaa, että suurin osa heistä on tavallisia ihmisiä. Lääkäreitä, opettajia, autokuskeja ja kauppiaita.
"
No ei. Riippuu tietysti ilmansuunnastakin; Venäjältä jonkin verran koulutettua väkeä työperusteisesti Suomeen muuttaakin. Mutta pakolaisista suurin osa on vähän koulutettuja, jopa lukutaidottomia ihmisiä.

Väärien mielikuvien viljeleminen ja levittäminen ei ole rehellistä.

"
Jos saan heittää pienen läpän tässä, niin koska te kasut ette ole ihan täysin onnistuneet tässä, niin antakaa meille mamuille mahdollisuus
"
No annettu on. Sitä todistavat vaikkapa ne sadat jopa tuhannet intialaiset, kiinalaiset tai nepalilaiset ravintolat. Mutta miksi aina suutut minulle, kun ihmettelen miksei Suomessa ole ensimmäistäkään somaliravintolaa ? Osoittaisi virkistävää omaehtoista yritteliäisyyttä niiden suunnilleen sadan yhteiskunnalta rahoituksensa saavan somaliyhdistyksen rinnalla.

Tommi Ritola

Itse asiassa olen nähnyt kyllä kaikenlaisia yrittäjiä maahanmuuttajissa, mutta en ainuttakaan somalia? Onko siellä sellaisia ja kiinnostaisi myös työllistymisprosentti kyseisellä kansanosalla? Ai niin.. Typerä kysymys koska kysymyksen voi välttää kirjoittamalla lyhyesti: rasisti.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Mutta miksi aina suutut minulle, kun ihmettelen miksei Suomessa ole ensimmäistäkään somaliravintolaa ?"

Koska ne eivät kannata. Afrikkalaisilla ravintoloilla on ylipäätään Suomessa vaikeuksia lyödä läpi. Ruoholahdessa oli kuulemma joskus yksi somalialainen ravintola, ja se meni nurin aika äkkiä.

Villinä selityksenä tälle ilmiölle on esitetty muun muassa sitä, että ravintolan menestyminen edellyttää asiakkaiden saamista myös valtaväestöstä, ja tämä ei vain ole oikein onnistunut. Jostain kumman syystä huomattava osa suomalaisista ei ilmeisesti ole kiinnostunut syömään somalialaista ruokaa, saati sitten aterioimaan paikassa, missä on säännöllisesti paljon somaliasiakkaita. En nyt uskalla arvailla, mikä tähän on syynä, etten suotta loukkaa valtaväestön tuntemuksia.

Janne Suuronen

Huhujen mukaan kerran yksi ravintola vähän aikaa joskus jossain ja se ei kannattanut koska suomalaiset rasisteja. Siksi ei somaliravintoila.

Kaikkihan tietysti on mahdollista. Muttei välttämättä todennäköistä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #30

No älä minua usko, lue tästä Ylen jutusta. Toinen syy on viinan puute.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #37

Saapa ne muutkin muslimit myydä viinaa, vaikkeivat itse ryyppää. Ja muslimien pitämistä ravintoloistakin sitä saa. Ei oikein nuo Ylenkään jutut vakuuta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #48

"Muslimit" eivät ole tasalaatuinen ihmisryhmä. Somalikulttuurissa alkoholi on ihan oikeasti ns. hankala asia, toisin kuin vaikka nyt esimerkiksi Irakin kurdeille.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #69

Jos noin on, niin tässä sitten tulemme monikulttuurillisen yhteiskunnan kitkapaikkoihin. Tässä yksittäisessä asiassa toki mitättömyyttä lähentelevä yksityiskohta; kaikkien tai edes yhdenkään somalin ei tosiaan tarvitse työllistyä ravintoloitsijana. Mutta ajatusmalli varmaan on selvä ja somalien työllisyysaste Suomen huonoimpia. Ellei huonoin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #30

No pitääkö kaikkien ihmisten olla yrittäjiä, tai ravintoloitsijoita tai sun muuta että saa suomalaisen hyväksynnän? Miksi maahanmuuttajan pitäisi olla jotain aivan erityisen ihmeellistä? Miksei riitä että on tavallinen duunari, nehän tätä maata oikeasti pyörittää.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Jalonen. Rekisteröityneitä somaliyrittäjiä meillä on koko maassa yhteensä 27. Joten, tosiaan älä viitsi..

Verovaroin toimivan Yleisradion haastatteleman sosiologi Jussi Ronkaisen mukaan somalit ovat ”kovaa yrittäjäkansaa”, joiden toimettomuudesta ja ongelmista on syyttäminen kuinkas muuten: suomalaisia!!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #32

Ei tässä yrittäjistä puhuttu, vaan ravintoloitsijoista. Mutta noin ylipäätään, henkilökohtaisesti toki pidän ihan myönteisenä, jos henkilö menee mieluummin oikeisiin töihin kuin perustaa velkarahalla jonkun kumihärveleitä tekevän startup-firman.

Markku Ahtiainen Vastaus kommenttiin #32

Ikävä kyllä somalit on itse syyllisiä varsinkin miehet, naiset töihin mentaliteetti. Baareissa istui päivät pitkät muoti vaate nuorukaiset mistä saittekin kuteet? Sitä vain ei voinut välttää huomaamatta, esim 90 luvulla jakelu aloilla olleet henkilöt näkivät enemmän kuin napaansa tuijottavat poliitikot. Husu kriittinen kysymys miksi olet kepu poliitikko? Ole hyvä ja laita näkyviin ahkeroivien somali miesten uro teot.

Mauri Skön

Sanoit Jussi Jalonen "Jostain kumman syystä huomattava osa suomalaisista ei ilmeisesti ole kiinnostunut syömään somalialaista ruokaa, saati sitten aterioimaan paikassa, missä on säännöllisesti paljon somaliasiakkaita. En nyt uskalla arvailla, mikä tähän on syynä, etten suotta loukkaa valtaväestön tuntemuksia". Toi "jostain kumman syystä huomattava osa suomalaisista" jäi vaivaamaan. Tarkoitatko, että huomattava osa suomalaisista ovat rasisteja vaiko että, he jostain muusta syystä eivät käyneet siellä, toisin kuin sadoissa muissa etnisissä ravintolossa? Venäläisissäkin. Muuten, perussuomalaiset tuskin pitävät yksinään Suomessa ravintoloita pystyssä, joten toi "huomattava osa suomalaisista" tuskin on puoluetaustaan liittyvä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #39

Se on mukavaa, kun jäi vaivaamaan.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Mitä enemmän Suomeen tulee kansainvaeltajia, sitä kiihkeämmiksi hyvät ja suvaitsevaiset tulevat. Enää ei riitä tuhat, eikä 10.000 autettavaa, jotkut haaveilevat jo 20 miljoonasta. Siinä ministeri Kataisen 1,8 miljoonaakin kalpenee.....
lue lisää: http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2015/09/0...

Marcus Rosenlund

Asian ytimeen, Husu. Hyvin tiivistetty.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Ihan hyvä idea tuo mamujen käyttäminen kotouttamisen apuna. Apua
on syytä tietenkin kysyä niiltä maahanmuuttajaryhmiltä, jotka ovat sopeutuneet tänne hyvin. Heillä luulisi olevan tietoa siitä, kuinka se tapahtuu.
Huonommin sopeutuneet populat kannattanee sitten pitää kaukana vastaanottokeskuksista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Muistan vielä hyvin, kun ensimmäiset somalit tulivat Suomeen. Suomalaisissa heräsi jokin Pyhä Herraviha. Joka paikassa toitotettiin, miten vain rikkaimmat ihmiset pääsivät pois, köyhät ja kurjat jäivät Somaliaan. Ikäänkuin rikkaammalla väestöllä ei olisi ollut oikeus pelastautua.

Toinen mutina oli nuorista miehistä. Vain naisia ja lapsia olisi saanut pelastaaa.

Lisäksi roskalehdet lisäsivät vettä myllyyn tekaistuilla uutisilla pikkutyttöjen joukkoraiskauksista. Kova natina nousi myös siitä, että monta somaliperhettä säästi yhdessä rahaa, että yksi yhteisön jäsen pääsi pyhiinvaellusmatkalle Mekkaan. Siellä ne pörräsivät ulkomaanmatkoilla veronmaksajien rahoilla. Kaikkea ihmeellistä roskaa somalien niskaan satelikin.

Nyt olisi kyllä meidän kasujen aika ottaa itseämme niskasta kiinni ja käyttäytyä fiksummin.

Emilia Korte

Koko maailmaa ei Suomikaan voi pelastaa, ei vaikka löytyisi maapallon kokoinen rakkautta sykkivä sydän. Miksi siis ei pelasteta ja auteta ensin niitä JOTKA sitä eniten tarvitsevat eli heikoimmat ja parhaiten meidän kulttuuriimme sopeutuvat eli kristityt?

Ja väitätkö, että joukkoraiskauksia ei tapahdu? Luuletko että kaikki ovat vain pelkkää huhua? Ota itse selvää, kuinka paljon tuota tapahtuu lähtömaassa. Kuinka siellä toimitaan, mikä on heidän kulttuurillinen ja uskonnollinen taustansa, joka käyttäytymistä ohjaa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

"Kantasuomalaiset - antakaa mamujen välttää sopeuttamisvirheenne"

Jospa sinä selittäisit mitä sopeuttamis virheitä kantasuomalaisten pitäisi välttää, vai onko kaikki mitä on tehty on virheellistä.

Emilia Korte

Niin, olisi hyvä tuoda tarkasti esiin nämä ns. sopeuttamisvirheet.

Ja sopeutuminen on aina kiinni ihmisestä itsestään. Omasta halusta se lähtee. Jos ole edes halua sopeutua, on aivan sama, miten kalliita tai hienoja sopeuttamiskäytäntöjä on kehitetty. Näin se valitettavasti menee.

Että jospa kerrankin lähdettäisiin siitä tulijan näkökulmasta ilman suomalaisten syyllistämistä.

Käyttäjän HelenaUschanoff kuva
Helena Uschanoff

Miksi tämän kaiken keskellä kukaan ei mainitse Dublin :in sopimusta, johon EU-maat ovat sitoutuneet? Taitaa ainoastaan Unkari olla ainut maa, joka noudattaa ko.sopimusta.

Heikki Tala

Husu: "Täytyy kuitenkin muistaa, että suurin osa heistä on tavallisia ihmisiä. Lääkäreitä, opettajia, autokuskeja ja kauppiaita."

Olisikohan jostain saatavissa tilastoa Somaliasta Suomeen tulleista lääkäreistä ja heidän osuudestaan kaikista tänne tulleista somaleista? Entä opettajista ja kauppiaista ja muista 'tavallisista' somalialaisista ihmisistä?

Onkohan Husulla nyt ketunhäntä kainalossa vai olisiko tämä osa hänen perussuomalaisille julistamaansa jihadia?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Heikki Tala päätti sitten näyttää oikean karvansa.

Somaliasta tullutta lääkäriä en tunne, opettajia ei tule juuri mieleen mutta opettajan poikia kyllä. Kauppiaita tunnen hyvinkin. Ja koneinsinöörin.

Pitää muistaa, että Siad Barren ja sosialismin aikaan Somalian koululaitos toimi hyvin, yli 40-vuotiailla maahanmuuttajilla on useilla kelpo koulupohja ja mm. opistotason osaamisessa löytyy, koulunkäynnistä vain on kulunut aikaa, nyt joutuu istumaan koulun penkille uudestaan, suorittamaan suomalaista aikuisperuskoulua - mutta se edellyttää ensin kelvollista suomen kielen osaamista.
Sisällissodan aikana koululaitos hajosi, siinä kuin muukin yhteiskunta, ja lisäksi kaduilla liikkumisesta tuli vaarallista. Turvauduttiin yksityiseen koulujen pitoon, tilanteen ja resurssien salliessa. Tulos oli tietenkin varsin kirjavaa, opetettiin välttämättömänä pidettyä. Tyttöjen matematiikan osaamista ei pidetty välttämättömänä. Englantia opiskeltiin, mutta ei perusteellisesti, pikemmin jokapäiväiseen käyttöön. Yksi sukupolvi jäi sisällissodan takia kunnollisesta opetuksesta paitsi.

Näiden heikkitalojen ylimielinen vinoilu somalien koulupohjasta on heidän häpeänsä, samaa sontaa kuin sianlihan "leikkimielinen" tarjoilu, rasistinen pilkkaaminen yleensäkin, se ei onneksi ole kantasuomalaisen tyypin geneettinen ominaispiirre vaan on omaksuttu toisilta öyhöttäjiltä. Joukossa tyhmyys tiivistyy.

Irakista tulleiden pakolaisten joukossa sattuu mm. opettajia vastaan useamminkin. Ennen Irakin ahdingon aikaa korkeakoulut toimivat siellä hyvin, maassa meni muutenkin hyvin - paitsi se diktatuuri, kuten Somaliassakin.

Heikki Tala

Nyt vain on niin, että herra Husu aloitti "tavallisten" somalimamujen luettelon lääkäreillä ja opettajilla. Minulla toki on hieman tuntumaa asiaan, koska olen ollut kouluttamassa Tampereen yliopistossa toista kymmentä vuotta EU:n ulkopuolelta tulleita lääkäreitä ja heidän joukossaan somalilääkärit olivat harvinaisia kuin kanan hampaat.

Olisi ollut uskottavampaa, jos Husu olisi aloittanut "tavallisten" luettelon muilla kuin lääkäreillä. ;-)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #80

Ehkä Husu aloitti vähän ylälaidasta.
Minulla oli muuten se käsitys että olisit hammaslääkäri?

Heikki Tala Vastaus kommenttiin #81

Kyllä, olen mm. hammaslääkäri (yhteensä 6 vuotta Suomessa ja Ruotsissa), myös kansanterveystieteen maisteri (USA), epidemiologiasta väitellyt tohtori, Tampereen yliopiston terveydenhuollon hallinnon dosentti, hallintoylilääkäri lääkintöhallituksessa ja terveydenhuollon oikeusturvakeskuksessa. Myös YK:n maailman terveysjärjestön asiantuntija 1977-2009. Mutta ehdottomasti hammaslääkäri. ;-)

Antti Alfthan on ilmeisesti sitä mieltä, ettei hammaslääkäri voi kouluttaa muita lääkäreitä? Mutta kun voi ja on voinut yli 40 vuotta. Ja vieläpä saanut siitä näiltä ulkomailta Suomeen tulleilta lääkäreiltä paljon kiitosta.
Lisätietoa: http://www.simplesite.com/Tala

PS. Vielä tänä vuonna (76-vuotiaana) olen saanut kunnian pitää luentoja aloittaville hammaslääketieteen ja lääketieteen opiskelijoille Helsingin yliopistossa. Oli hyvin palkitsevaa, kun satapäinen lastenlasteni ikäinen joukko puhkesi luentoni jälkeen voimakkaisiin ja pitkään jatkuneisiin suosionosoituksiin ja vielä ulos mennessämme jotkut sanoivat, että luentoni oli paras heidän koskaan kuulemistaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #87

Nostan hattuani komealle urallesi ja laajalle pätevyydellesi, myös opettajana, mitenkään väheksymättä. Minulla on suvussa/suurperheessä molempaa sorttia, hampaat / alapää, arvotusasia tämä ei ole.

Halusin vain varmistaa että sinulla on lääkärinoikeudet, siten kuin Valvira ne määrittelee, etten vahingossa kysy sinulta apua kihtiin tai napatyrään kieroilevan leukaluun oikoilun sijaan ja semmoista.

Hyvää syksyä. Jatketaan vääntöä kun jaksetaan ;)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#31 Naurettavaa että joutuu tällaiseen vastaamaan ja vielä järjestöihmisen suusta mutta olkoon menneeksi. Kun minä marssin Koivukylän Nordeaan (nyttemmin suljettu) anomaan lainaa, asiaani käsitteli paikallinen somali.

Emilia Korte

On itseasiassa aivan sama mikä lähtijän koulutustaso on, ellei kieltä pysty oppimaan nopeasti ja niin hyvin että esim. niin vastuullisessa työssä kuin LÄÄKÄRI, voi työskennellä!

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"...uudet tulijat pitää laittaa heti ansaitsemaan elantonsa, näin he eivät passivoidu."

Tämähän on toki itsestäänselvää, mutta valitettavasti poliitikot ovat tehneet vuosikymmeniä työtä sen eteen, että työnteko Suomessa olisi mahdollisimman hankalaa ja kannattamatonta. Täällä on satojatuhansia kantasuomalaisiakin työttöminä, joten maahanmuuttajien työllistäminen on aikalailla mahdotonta.

Tuhansien maahanmuuttajien vastaanottaminen on iso aikapommi. Koska he eivät saa täältä töitä, he eivät myöskään tule kotoutumaan kunnolla. Sellainen johtaa pahaan turhautumiseen, joka voi purkautua ikävillä tavoilla.

Pakolaisille tulisikin tehdä selväksi heti kun he saapuvat maahan, että tänne on turha edes yrittää kotiutua. Parasta heidän kannaltaan olisi, että he ovat täällä vain sen aikaa, että löytävät joko paremman maan, mistä saa töitä, tai olot kotimaassa rauhoittuvat niin paljon, että sinne voi palata takaisin.

Mauri Skön

Husu, Suomessa on yli sadan vuoden ajan ollut muslimeja, tataarit, jotka ovat sopeutuneet hyvin tänne. Oletteko pyytäneet heiltä asiantuntija-apua, miten muslimin kuuluu Suomessa elää?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Miten muslimin kuuluu Suomessa elää?

Määritelläänkö kaikille muslimeille samat säännöt?

Sovitaanko, että samalla määrätään kaikki muutkin ihmiset, jotka kuuluvat samaan uskontokuntaan toimimaan samalla tavalla.

Kaikki kristityt voisivat vaikka lukea omat kommenttinsa ääneen kolmelle ihmiselle ennen kirjoittamista. Saataisiin tosi paljon vähemmän kommentteja.

Toni Rauhala

Muslimin kuuluu elää Suomessa niin kuin Suomessa eletään.

1. Älä tee rikoksia.
2. Kunnioita toisia ihmisiä.
3. Uskonto ei voi mennä lain edelle. Et siis voi uskontoon vedoten tehdä/jättää tekemättä asioita, jotka ovat ristiriidassa 1-2 kohdan kanssa.
4. Yritä sopeutua mahdollisimman hyvin opettelemalla kieli, maan kulttuuri ja historia.
5. Toista kohdat 1-4 niin pääset todella pitkälle. Vaikka toiset ihmiset saattavatkin viestittää, että em. asioita ei tarvitse ottaa huomioon.

Mauri Skön

Timo Kilpiäinen, halveksin ihmistä, joka hyväksyy naisten ja lasten ihmisoikeuksien loukkaukset uskonnon varjolla. Entäs sinä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onko sulla jotain valittamista Husun sopeutumisesta? Tai muuten vaan olet kaikkia foorumin keskustelijoita vastaan?

Mauri Skön

Mistä olet saanut päähäsi, että minulla olisi jotain valittamista Husun sopeutumisesta? Päinvastoin. Husuhan voisi ottaa asiakseen Somaliassa voimassa olevien bantujen rotuerottelulakien purkamisen, jotka ovat somaliklaanien, myös klaanin, johon Husu kuuluu, laatimia. Husussa olisi ehdottomasti ainesta Somalian "Desmond Tutuksi".

https://fi.wikipedia.org/wiki/Somalian_bantut

Reino Jalas Vastaus kommenttiin #46

Varmaan lienee jotakin länsimaisen Wikipedian hapatusta ja virhetietoa tässä kohtaa:

    "Nykyisin Somaliassa on arviolta 900 000 – 600 000 bantua.
    Bantuja syrjitään ja he eivät muun muassa voi mennä naimisiin
    somalien kanssa."

Tai vaihtoehtoisesti tuo asia johtuu jostakin länsimaisen siirtomaavallan aikojen jutuista. Somalikansalaisia tai heidän mahdollisia klaani- ja heimorasismejaan en tässä kohtaa epäilisi yhtään.

Luottavaisin mielin olen edelleen valmis ottamaan blogistin tarjousta vastaan. He ilman muuta ovat kaikkein asiantuntevimpia Suomessa asuvista tässäkin asiassa. He pystyvät opastamaan meitä tietämättömiä suomalaisia.

Blogistin klaanin avulla vältämme suomalaiset sopeuttamisvirheemme joita tietämättöminä teimme aikaisemmin.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Minulla on yksi asia jossa mielestäni Husu ei ole sopeutunut.

Se on länsimainen sananvapauden käsite.

Husu puolusti Vanhasen anteeksipyyntöä joka koski Muhammed-pilakuvakohua. Hän on sitä mieltä että Muhammedista ei saa piirtää pilakuvia.

Tässä asiassa Husu ei ole sopeutunut länsimaiseen ehdottomaan sananvapauteen. Tämä on yksi syy siihen miksi islamilaiset maat eivät kehity. Ehdottoman sananvapauden puute.

Sananvapauteen kuuluu se että poliittisista puolueista, uskonnoista, vallanpitäjistä, aatteista ja niiden edustajista voi esittää raskastakin kritiikkiä.

Muhammedista pitää voida piirtää pilakuvia kuten muidenkin uskontojen edustajista. Tässä asiassa ei voida antaa periksi.

Tämä sopeutumattomuus tekee Hususta minun silmissäni uskonnollisen ääriajattelijan ja suvaitsemattoman.

Toivottavasti Husu opettaa mamuille tämän asian niinkuin se Suomessa ja muissa länsimaissa on, eikä kuten islam asiasta opettaa.

Emilia Korte Vastaus kommenttiin #75

Unohtamatta sitä seikkaa, että Husu olisi halunnut kieltää Isis-uutisoinnin, joka on minusta järkyttävä esimerkki siitä että sananavapaus-palkinnon saajalle sananvapaus on vain valikoiva käsite.

Käyttäjän LassePeltonen kuva
Lasse Peltonen

On ikävää, että Husu ei kommentoi:
- sitä suurta osuutta, joka pyrkii Suomeen lähinnä vain paremman elintason takia
- Janne Suurosen näkemyksiin viestissä #20
- somalien yliedustukseen väkivalta- ja rikostilastoissa
- miksi somalit ovat niin aliedustettuina yrittäjyystilastoissa vs. järjetön määrä yhteiskunnalta rahoituksensa saavia somaliyhdistyksiä (#20)

Sivusta 66 eteenpäin:

"Somalinkieliset ovat sekä koko Suomessa että Helsingissä kolmanneksi suurin ulkomaista syntyperää oleva väestöryhmä heti venäjän- ja vironkielisten jälkeen. Siksi on huolestuttavaa, että he ovat työllistyneet niin heikosti moniin muihin maahanmuuttajaryhmiin verrattuna."

"Sellaiset maahanmuuttajaryhmät, jotka ovat yleisillä työmarkkinoilla työllistyneet heikosti, ovat usein etsineet toimeentuloa itsensä työllistämisestä (Joronen 2012). Suomen somalinkielisiin maahanmuuttajiin tämä ei päde. He ovat ryhtyneet yrittäjiksi hyvin harvoin (ks. Taulukko 1).

Somalinkieliset poikkeavat vähäisen yrittäjyysaktiivisuutensa perusteella sekä muista suurista maahanmuuttajaryhmistä että muista pakolaisina ja turvapaikanhakijoina Suomeen muuttaneista väestöryhmistä, joita kuviossa 1 on pyritty kuvaamaan näiden ryhmien yleisimpien äidinkielten perusteella. Nähdään, että somalialaisten yrittäjyysaktiivisuus on alhaisempi kuin minkään muun maahanmuuttajaryhmän riippumatta siitä, mitataanko sitä yrittäjien osuutena työikäisistä vai työllisistä."

http://www.hel.fi/hel2/tietokeskus/julkaisut/pdf/1...

Husun mielestä varmasti Suomi on rasistinen, mutta somalit eivät vaan tunnu menestyvän missään. Muualtakin on tultu Suomeen vaikeimmista olosuhteista ja sopeuduttu, joten perustelu ei voi pelkästään olla Somalian vaikea tilanne.

Suurin osa työssä olevista somaleista lienee tulkkeja, monikulttuurisuuskoodinaattoreita, nuorisotyöntekijöinä (ehkäisemässä pääasiassa oman väen rikollisuutta) jne. Somaleista on ainakin taloudellisessa mielessä keskimäärin vain haittaa Suomelle ja Husu kuuluu mielestäni tähän ryhmään.

Somalian tilanne on rauhoittunut selkeästi viime vuosina: https://www.suomenuutiset.fi/somaliaan-paluumuutta...

Mitä ajatuksia artikkeli sinussa herättää? Oman kokemukseni mukaan tänne eivät tule ainakaan nöyrimmät ja vilpittömimmät henkilöt.

Onneksi on joitakin järkeviä somalitaustausia:

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/267778-lehdet-s...

Juha Merisaari

Olen ihmetellyt eikö maailmassa ole edes yhtä islamilaista valtioita joka haluaisi osoittaa solidaarisuutta, inhimillisyyttä ja muuta apua hädän hetkellä sadoilletuhansille islamilaispakolaisille ja ilmoittaa, että olette tervetulleita tänne. Eikö mikään Islamilainen valtio tunne lainkaan häpeää siitä mitä muslimi aiheuttaa toiselle muslimille? Mitä tämä yleensä on ja tarkoittaa?

Miksi islamilaisten on lähdettävä pakoon toisia islamisteja ja turvauduttava vääräuskoisten kristittyjen apuun? Eikö se ole jo suuri rikos kyseisessä kulttuurissa. Mennä nyt kristittyjen luokse turvaan tai karkuun. Onko syynä kenties jokin muu seikka joka mahdollisesti on euroopan kristityillä paremmin kuin islamilaisissa valtioissa. Eikö islam sitten olekaan humaani uskonto? Vai onko valtio eri asia kuin kyseisen valtion valtauskonto.

Kyllä lääkereitä ja muita ammattilaisia tarvittaisiin enemmän muslimimaissa kun meillä vai olenko jäänyt jotakin tietoa vaille tai saanut jotakin tietoa liikaa?

Blogisti kertoo maahanmuuttajilla olevan paljon osaamista.
En oikein käsitä mitä erityistä, sellaista osaamista mitä Suomessa tarvittaisiin esim. Afrikasta tulevilla pakolaisilla voisi olla tai mitä Suomessa ei olisi entuudestaan. En ole tästä pakolaisten osaamisesta, kyvykkyydestä tai halusta mitenkään vakuuttunut. Tosin on tunnustettava, että onhan ero pakolaisissakin, esim. aasilaiset ovat työllistyneet varsin hyvin, samoin ilmeisesti venäläiset ja tietenkin useimmat muut jotka ovat tulleet muualta kuin Pohjois-Afrikasta tai lähi-idästä. Jostakin syystä näin on.

Tästä pakolaisvyörystä ei seuraa mitään hyvää Suomella ja Euroopalle. Ihmismassat on lukumääräisesti niin valtavat, että resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. Siinä ei enää auta hyvä tahto ja halu.

Tämä ongelma on osoittain EU:n ja USA:n itseaiheuttama. Se alkoi v. 2003 kun maailmanpoliisi USA lähti Irakiin opetusretkelle sitä seurasi Afganistan ja Arabi kevät ja tässä on tulos.

Toni Rauhala

Kyllä jokainen ajatteleva ihminen tietää, ettei sellaista osaamista ole tarjota, josta olisi Suomessa eritystä hyötyä. Mutta koska se kuulostaa hyvältä puolustusargumentilta niin se on jäänyt elämään. Sama asia kuin vaippojen vaihtaminen.

Kari Ahlava

Niin. Asiasta ei ole yhtään tarkkaa rehellistä tutkimusta. Ne kaikki ovat poliittisen korrektiuden värittämiä. Siksi on syntynyt näitä skiniryhmiä ja muita väkivaltaisia ryhmiä. Niistä varoitti jo Mauno Koivisto aikoinaan vastustaessaan afrikkalaisten muslimien maahanmuuttoa.

Manua ei kuunneltu ja tulokset näkyvät vaarallisena yhteiskuntana niin mamuille kuin muille.

Radikaalin Islamin leviäminen on tosiasia. Ihmisen elämällä ei ole arvoa näiden silmissä. Ja sen tietävät rikkaat arabimaat, jotka eivät ota pakolaisia vastaan, eivätkä ole edes allekirjoittaneet YK:n pakolaissopimusta.

Somaliastakin olisi lyhyt matka Saudeihin kuten Syyriasta ja Irakista. Mutta ne eivät ota tulijoita omaa rauhaansa rikkomaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

- Libanon
- Jordania
- Turkki

Nämä ovat islamilaisia valtioita. Sekä Jordanialla että Libanonilla on pitkät perinteet pakolaisten vastaanottajamaina.
Sen sijaan rikkaat Persian lahden maat eivät ota vastaan pakolaisia. Halpaa vierastyövoimaa ottavat sitäkin hanakammin merten takaa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Mikä ihme siinä on, että Afrikan mantereella mikään sivistynyt elämä ei onnistu ja sieltä haluaa kaikki pois?

Kari Ahlava

HUSUlta voi kysyä, että miksi pakolaiset ovat muslimeja? Tämä siitäkin huolimatta, että kristityt ovat vainottuja noissa maissa. Pakenevat ovat muslimeja muslimimaista.

Olisko kulttuurissa vikaa, kun eivät tule keskenäänkään toimeen?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kuka on kirjoittanut tuon blogitekstin?

Mauri Skön

Eurooppaa vavisuttava pakolaisvyörykin jo todistaa, että islam on rauhanuskonto. Joka muuta väittää, on rasisti.

Markku Ahtiainen

säälittäviä pelkureita ennenminkin, miksi suomalaiset ovat taistelleet?

Kari Ahlava

Mauri, pelkään, että sarkasmisi ei oikein taida mennä perille tänään. :)

Esa Niemi

Blogissa sekoitetaan turvapaikanhakijat pakolaisiin.

Tarjotusta suojelusta kieltäytymiselle ei ole perusteita, joten ei ihme, että 96% todettiin turvaikkahakemuksensa perusteella ei-pakolaiseksi vuosien 2000-2013 välillä Suomessa.

Tarjotusta suojelusta kieltäytyminen kertoo vain ettei matkan motiivi ole suojelu.

Käyttäjän HannuSiivonen kuva
Hannu Siivonen

Käytit sitä pahaa sanaa "rikastuttaa". Se ei käy, sillä nykyään on muotia köyhdyttää - kulttuuria ja kansaa yhtälailla

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Ensinnäkin, kantasuomalaisuus, on sanahirviö. Toiseksi, kotouttaminen, on sanahirviö. Kolmanneksi 'lastu laineilla' vieraasta ympäristöstä pelottaa.

Suomi eli vahvaa identifikaatio -kriisiään sodan päätyttyä 1944. Vain 71 vuotta tuosta on kulunut ja kansamme etsii yhä identifioitumistaan.

On hyvä ymmärtää kansaamme, sen etsikkoaikaa ja turvan hakemista.

Tähän perussuomalaiset ovat tuoneet lohtua ja ymmärrystä, mutta samalla poliittisena 'rebublikaanina' kuten nyt puolueen puheenjohtaja Timo Soini on luokitellut puolueensa, vie pohjaa kansalaisten turvan toiveelta.

Suomalaisia on n. 5,3 milj. Kansamme on oikeasti vähälukuinen. Kansallinen ymmärrys ulkokulttuurien vaikutuksista pelottavat. Sitä on parasta ymmärtää ja hyväksyä.

Markku Ahtiainen

Islam aikoo vallata maailman, niin ovat itse sanoneet. Tuntuu että uskonnot ovat kaiken pahan alku. Ei ihmisillä niin väliä kun tapetaan uskonnon varjolla, tai ei sanota mitään yhteisö istuu ulos. tomppeli ritarit, paavit ym raha ja valta ylittää uskonnon. Ainoa asia missä somput ovat kunnostautuneet on meri rosvous, ojentakaa minua jos löytyy isompia tekoja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kotoutuneet maahanmuuttajat voisivat nyt näyttää esimerkkiä kantaväestöllemme ottamalla koteihinsa asumaan turvapaikanhakijoita.

Oppimalla nopeasti suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin alkeet on jokainen uusi maahamme saapunut asukas nopeasti valmis antamaan oman työpanoksensa suomalaisessa yhteiskunnassa sen monikulttuuriseksi rakentamiseksi Euroopan mallimaaksi.

Paras kotiopettaja on luonnollisesti onnistuneesti kotoutunut maahanmuuttaja kuten blogistimme HUSU.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Isänmaallisuus on eun kantaisän ja eun mukaan rikos.Kansojen sekoittaminen,ja velkakierteeseen saattaminen,ja velalla elely on eun tarkoituksista yksi.Suomalaisten(joka olen minä,en mikään kantakirja lehmä/eikä mies sonni)on kumarrettava muualta siirrettyjä.EUn yhtenäiset kansat jne.jotka saadaan tuhoamalla maiden itsenäisyys,rajat,kulttuuri,kieli jne.EU ei hyväksy vastalauseita,ja suunnitelman mukaan menevät.Ei tässä ole kyse sen kummemmasta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Abdirahim HUSU Hussein kirjoitti:[...Kotouttumisporosessi on aloitettava heti, eikä näille ihmisille tulee antaa liikaa aikaa olla ilman tekemistä. Siivous, lumityöt, maatalous ja muut mahdolliset työt; uudet tulijat pitää laittaa heti ansaitsemaan elantonsa, näin he eivät passivoidu.],
- Oikein sanottu!

Itse kirjoitin Puheenvuoro-blogissani "Pakolaisista Suomen lokareita" 24.7.2015:

"Ne jot­ka pää­se­vät Suo­mee­n as­ti o­vat kes­tä­neen myrs­kyt ja tuu­let, nä­lät ja hä­dät ja var­mas­ti pys­tyi­si­vät ras­kas­ta­kin työ­tä te­ke­mää­n ­omak­si e­duk­seen ja kan­sa­kun­nan par­haak­si ei­vät­kä jäi­si loi­koi­le­maan vuo­si­kau­si­a vas­taa­not­to­kes­kuk­siin!"

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198872-pako...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Maahanmuuttokriittisyys" siinä mielessä, että ongelmia pyritään edesauttamaan realististen mahdollisuuksien puitteissa, on ymmärrettävä ja hyväksyttävä lähtökohta.

Sen sijaan rasistisuus, minkä toit ilmi kuvaillessasi skinien käyttäytymistä pakolaislapsia kohtaan, on varauksettomasti niin tuomittavaa kuin halveksuttavaakin.

"Having said this", on syytä todeta, että termiä "maahanmuuttokriittisyys" käytetään nykysomessa hyvin usein keppihevosena rasististen asenteiden pönkittämiseksi.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Jo nyt palkataan maahanmuuttajia auttamaan muita maahanmuuttajia. Se auttaa alkeisopetuksessa. Pitäisi kuitenkin opettaa uusia länsimaiden ja Suomen tapoja, eikä vanhoja, joita lähdettiin pakoon.

Ei nyt tarvita korkeampaa oppia niiltä, jotka eivät pysty edes omaa sivilisaatiotaan pitämään elinkelpoisena tai itse korjaamaan. Ehkä suvaitsevaisuus olisi yksi hyvä oppi. Pitäisi opettaa vanhoista jarruttavista tavoista pois eikä siihen auta omassa monokulttuurissa pysyminen. Kovin on vähäiset saavutukset olleet elintason ja kovien tieteiden parissa.

Ismo Kesänen

ihan pari kysymystä, miksi somaleiden työttömyys on selvästi suurempi kun minkään muun kansalaisuuden? sama pätee jokaisessa maassa mihin somaleita on muuttanut. Kirkkonummelle tulleiden ns. sotalasten voi laskea kuuluvan riskiryhmään josta yli 30% on suorittanut seksuaalirikoksen seuraavan 10v aikana, miksi se pitäisi hyväksyä ja otta heidät suomeen? Kun tiedetään että pakolaiset tulee suomeen rikollisten salakuljettamina, tiedetään myös että jokainen suomeen päästetty lisää tätä rikollisuutta ja on suora tulonsiirto rikollisille ja se että rikollisen toiminnan rahoittaminen on rikos, eikö jokainen pitäisi käännyttää jottei syyllistyttäisi rikokseen kansana? Miksi pitäisi tuhlata varat jotka Suomi käyttää pakolaisongelman hoitamiseen muutamaan maahan rikollisia teitä tulevaan, kun samalla rahalla auttaisi kymmenkertaista määrää kotimaassaan? Miksi pakolaisten maahanottoa perustellaan työvoiman tarpeella kun suomalaisiakin on työttömänä yli 400 000? Suomi on hyvinvointi valtio, koska täällä asuu suomalaisia, miksi se pitäisi saada muuttaa, miksi Suomi ei saisi pysyä hyvinvointivaltiona?

Kai Lähteenmäki

Mamut vanhuutemme turva - jos toimimme oikein kotouttamisessa.
Osa mamuista palaa vanhaan kotimaahansa olojen rauhoituttua siellä, vanhojen ihmisten on vaikea sopeutua tietysti. Minusta pitäisi esim. Somalian rauhallisiin maakuntiin palauttaa halukkaita meiltä.
EUn ja Afrikan rauhanturvajoukot varmistamaan turvallisuutta sinne.
Nythän EUn nopean toiminnan joukot on ihan turhia henkselin paukuttajia- ja kovin kallis.

Mutta osa varmaan sopeutuu tänne. Heihin pitää satsata.
Auttava suomen tai englannin taito - ja sitten töihin tai opiskelemaan ammattia.
Kouluihin pakollisena neutraali uskontojen historia- ei tunnustuksellista aivopesua miltän suunnalta.

Pikaisia toimia tarvitaan uutten mamujen auttamiseksi alkuun- osasat heistä voi sitten tulla hyviä veronmaksajia!

Toimenpideohjelma-ehdotuseni:
Talvi tulee - uudet maahanmuuttajat - ja muutkin köyhät- tarvitsee äkkiä suojaa pakkasta. lunta ja räntää vastaan.
Miten saada heille asiallinen asunto muutamassa viikossa?
No ei ainakaan perinteisellä tavalla betonielementtitaloja vitkutellen 5 vuotta rakentamalla.

- tilataan asap paljon moduuli/kontti/parakki asuntoja- olen nähnyt kuinka 100 ihmisen parakit nousee päivässä!
- annetaan niille vaikka tilapäinen tontti kohtuullisten liikenneyhteyksien ääreen
- suositaan lapsiperheitä, ne ovat rauhallisia ja onnellisia turvapaikasta
- nuoret sinkkumiehet ?
No heille pitää saada naapurustoon tuttuja naapurin tyttöjä- siis samaa kieltä puhuvia ja samaan uskonlahkoon kuuluvia naisia/tyttöjä.
Muuten ne alkaa - katseltuaan pornofilmejä- hyökkäillä lähimmän naisen kimppuun, kuten tekisivät suomipojatkin vastaavassa tilanteessa?
- annetaan vanhoja polkupyöriä niille ja seutulippuja, jalkapalloharkkoja, yms aktiviteetteja,..
- ja sitten suomen tai englannin kielen kurssille, jossa opitaan auttava selviytyminen kadulla- ei siis akateemista kaunokirjallisuutta.
- rekry-firmat käyvät haastattelemassa ja poimimassa sopivia ihmisiä tuettuihin tms töihin, kuten Ruotsissakin
- Syyriassa oli paljon ammatti-ihmisiä, rakentajia, kokkeja, opettajia, insinöörejä, lääkäreitä, hoitajia, maanviljelijöitä, poliiseja,..jotka ottavat vastuun oman väen ruokkimisesta, terveydestä, asumisesta, turvallisuudesta, jne
...

No armeijan teltat ja kamiinat käy hätätilassa jos mitään ei tehdä..

Nopea ratkaisu ovat siis moduuli- , merikontti-, parakkitalot.
Kysyin tarjousta 20 m2 lämpimästä parakista- 200 euroa kuussa.
Virosta saa moduulitaloja 650 euroa /m2, eli 1000 €/m2 saa jo hyvälaatuisen 25m2 yksiön 20 tonnia, 50 m2 kaksio 40 tonnia jne.
Niissä viihtyisivät 200-300 €/kk vuokralla myös opiskelijat, työttömät, köyhät eläkeläiset (terkkarin lähellä varsinkin), jne

Linkkejä:
www.elamantahden.fi/

www.puuinfo.fi/ajankohtaista

kaihaavisto1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152635-halpa-asuntoja-suomeen-moduuli-mobiili-ja-konttitalot

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

"Meidän aikoinaan Suomeen tulleiden keskuudessa on paljon osaamista, joka voi auttaa uusia tulijoita kotouttumaan paremmin. Tämä ressurssi pitää hyödyntää."

Siis näinhän sen nimenomaan pitää toimia. Te pystytte huomattavasti helpommin pääsemään ns. "sisäryhmään" ja siellä toimimaan. Me kasut linjaudutaan enemmän sinne "ulkoryhmään"...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ilmoitettu asiaton kommentti. Asiaton kielenkäyttö "tytär kantaa xxxx" kohdistuu lapseen

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Äpärä: Miehen laillisen avioliittonsa ulkopuolella siittämä lapsi. Mikä siinä on asiatonta, jos asia on noin?

Lumira Lumus

"Uskottelin itseni että tuo johtui siitä ettei meitä vielä tunneta........Nyt 25 vuotta myöhemmin näyttää siltä ettei me (mamut ja kasut) olla tutustuttu toinen toisiimme edelleenkään sen vertaa, että hyväksyttäisiin toisemme. Tilanne on jälleen niin tulehtunut, että voimme huonosti"

Tutustumattomuus ei ole rasismia. Suomaliset eivät usein edes paljon tutustu keskenäänkään. Ihmiset elävät sukunsa ja perheensä parissa eniten ja toisaalta ammatiryhmien kesken.
Tutustumattomuus Suomessa tarkoittaa toisen yksityisen koskemattomuuden kunnioitusta. Suomalainen on tottunut kunniottamaan kaikkien elämää ja se on jo pieneä opetettu, että luvatta ei tuppauduta kenenkään seuraan. Suomaliset voivat yhtä pahoin, kun heidän seuraansa luvatta röyhkeästija väkisin tuppaudutaan.

Suomaliset keskenäänkin kysyvät ovatko tervetulleita toisen seuraan. On kansainvälinen käytäntö pyytää lupa, jos haluaa tutustua toiseen ihmiseen, se kuuluu hyviin tapoihin. Lupa pitää aina kysyä ja pitää hyväksyä, ettei joku halua seuraasi ja torjuu pyyntösi.

Ei ole loukkaus tai syrjintä, ettei seuraasi hyväksytä. Ihmisillä on yksilölliset syyt, joita tulee kunnioittaa. Ihmetten ettei sitä voi kunnioittaa,vaan tulee tällaisia kirjoituksia suomalaisista. Ei ole Suomi saanut kiitosta annetusta avusta maahanmuuttajilta, vaan vihapuheita sataa.

Sosiaalisessa mediassakin lähetetään kaveripyyntö ja odotetaan hyväksyntää. Eikä julkaista mollauksia, jos pööntöä ei hyväksytä. Knnioitetaan jokaisen ihmisen oikeutta valita itse seuransa. Ei sosiaalisessa mediassa syytetä rasistiksi, jos ei jotain halua seuraansa. Rasismisyyttely on vihapuhetta ja yllytystä kansanryhmää vastaan.

Eläkää hyvät somalit rauhassa omaa elämääne, kun olette Suomesta turvapaikan saaneet ja kiittäkää päättäjiä siitä, mutta älkää lupaa kysymättä tuppautuko kenenkään seuraan.
Suomalaiset antavat kunnioituksen teille ja eivät koskaan tule röyhkeästi tuppautumaan seuraanne ja hyväksevät, jos ette halua heitä seuraanne.

YK:n ihmisoikeuksien mukaan jokaisella on oikeus valita seuransa vapaasti ja me suomalaiset keskenämme aina kunnioitamme tätä.
Ei ole suvaitsemattomuutta, pitää kiinni ihmisille yleisesti kuuluvasta
oikeudesta valita itse seuransa ja torjua, jos ei jonkun seuraa halua.
Ymmärrä että se on oikeus jokaiselle ihmiselle ja sitä oiketta saa vapassti käyttää.

Ihmisen on syytä ymmärtää. että tulee vakavia riitoja ja jopa väkivaltaa voi syntyä, jos ei kunnioita ihmisen oikeutta yksilölliseen koskemattomuuteen,mikä kuuluu hyviin tapoihin. Normaalisti vihollisuuden tarkoituksessa on tuppauduttu luvatta. Luvatta seuraan tuppautuminen on suuri loukkaus ja jopa rikos.

Suomalaiset avuntarvitsijat eivät koskaan saa sellaista apua, mitä te saatte ja palkaksi avusta alatte syyttää rasisteiksi.

Jokaisen normaalin suomalaisen puolesta saatte elää rauhassa, teidän ei tarvitse koskaan pelätä että tuppautuisimme seuraanne. Teidän ei tarvitse erikseen tuntea meitä, eikä meidän teitä. Me suomalaiset tiedämme, että tapanne ovat meille vieraat ja tulisi vakavia väärinkäsityksiä seurassanne. On parasta, että samoja arvoja eustavat seurustevat keskenään.

Korostan, te saatte elää rauhassa ja Suomen valtio antaa kaiken teille. Me suomme sen teille. Antakaa vastavuoroisuuden periaatteen vuoksi jokaisen suomalaisen elää rauhassa omaa elämäänsä. Tuttavuutta ei synnytetä mielistelemällä tai vaatimalla,syyttelemällä. näin toimien syntyy vakavia ristiriitoja, eikä koskaan ihmissuhteita.

Me emme emme ole tulehduttneet tilannetta, onkohan syy omassa asennoitumisessa, ET osoita kiitollisuutta Suomea kohtaan, vaan syytät suomen kansalaisia. Syytämällä tulehdutat, minkä tahansa tilanteen ja valitsit toimia näin ja jatkat.

Suomen hallitus ja viranomaiset päättävät asiat. Me elämme omaa elämäämme ja moni suomalainen ei kykene seurusteluun kanssanne, monet ovat nyt kurjistuneita köyhiä, sairaita, työttömiä. lapsiperheitä ja suuri osa heistä on vailla minkäänlaista taloudellista turvaa.

Lauri Aro

Hyvä kirjoitus.

Tuosta Turusta; eräs tuttavani asui vastaanottokeskuksen lähellä ja, hänen sanojensa mukaan, "noi *tanan nokiköpit on varastaneet miljoonia fillareita jo". Kaveri on fiksu ihminen ja hämmästelin vähän...Mutta ehkä muutama mätä omena pilasi somaleiden maineen, kuten suomalaisillekin kävi Ruotsissa 1960-luvulla. Ja irlantilaisille jenkeissä aiemmin, olikohan perunapulan aikaan 1800-luvulla.

Omat kokemukseni muunmaalaisista ovat hyviä. Entinen duunikaverini jostain Irakista, kurdi, on kova työmies ja mahtava tyyppi. Tullessaan käymään Espoon keskuksessa hän totesi vain, että "kauheasti täällä on ulkomaalaisia". Somalitaustainen bussikuski taas kritisoi omaa väkeään, jossa kuulemma on liian paljon työnvieroksujia. Kollegani sanoi, että "sähän olet pahempi rasisti kuin suomalaiset", johon mies vastasi "KYLLÄ, koska he pilaavat ahkerampien maineen".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

No niin, HUSU (onko trademark, en tiedä) mitäs tästä: olet sanonut omilla naamasivuillasi, joita itse vältän, että isiksestä ei pitäisi sen paremmin puhua kuin kirjoittaa. Mitähän sananvapauden lajia haluat Suomeen, jossa asut?

Isisksestä (sic! oma postauksesi) ei siis pitäisi puhua, sivusi on tallessa. N, entäs tämä verrattuna sinun typeryyksiisi:

"Kehotan suomalaista valtamediaa lopettamaan Suomen Vastarintaliikkeen tekojen ja propagandan uutisoinnin. Näillä uutisilla saadaan aikaan vastakkainasettelu valtaväestön ja kansallissosialistien keskuudessa ja ja näillä palvelemme juuri Suomen Vastarintaliikettä ja kansallissosialistifoobikoita."

Isis-"järjestö" (partiolaisiin verrattuna HUSUn mielestä) harrastaa erittäin aktiivista ihmisten ampumista, hirttämistä, ristiinnaulitsemista, katolta pudottamista, pään irti nirhaamista ja polttamista ja voi todeta, että järjestöllä on varsin suuri pyrkimys saada toimintansa levitettyä myös Eurooppaan, missä se on jo jossain määrin onnistunut. Lisäksi kyseinen järjestö tekee tämän luovan toimintansa allahin (hyvin pienellä, samoin kuin mikä tahansa tomaattilentäjä) ja Mohammedin nimeen.

Olet aivan samalla asialla kuin muutkin islamistit: kun te ette omissa maissanne ole saaneet mitään aikaiseksi muuta kuin kaaosta, otetaan sitten nuo eurooppalaiset, niillä kun on valmis kuvio. Olet käsittämättömän väärässä.

Et aja mitään muuta kuin islamistien asiaa, jo väiuttäessäsi Suomea maailman islamilaisammiksi maaksi. Täysin käsittämätöntä, että olrt saanut jonkin PENin palkinnon SANANVAUDESTA. Et sinä mitään sananvapautta kannata, tuskin edes tunnet koko käsitettä, ja kyllä, tämä on suunnattu sinua ja sinua kannattavia ihmisiä kohtaan, koska jossain vaiheessa suomalaistenkin pitää herätä siihen typeryyteen jota sinä ja muut syötätte.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Relaa hiukan Max, olet kasvokkain henkevä ja hyvä keskustelija. Moinen ryöpsäytys netissä antaa vääränlaisen kuvan. ;)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Onneksi en joudu enää maksamaan veroja Suomeen näitten husujen ylläpitämiseksi. HUSU, annahan nyt sitten tulla: millä tavalla sinä olet osallistunut sen koko ajan vähenemään olevan kakun kasvattamiseen Suomessa? Olet aivan samassa asemassa kuin muutkin lemmikit: yhtäkkiä pakolaiskeskuksista on tavaton hyöty kunnille, mutta kuka sen maksaa? Työpaikkoja tulee, ja veronmaksajat maksavat, tuloja ei ole mihinkään. Kuten sanoin onneksi olen ulkona tuosta systeemistä. Mutta kun ei ymmärretä yksinkertaisia asioita: kaikki sairaanhoitohan on ILMAISTA Suomessa? Vai niin. Jokaisella sairaanhoitopiirillä on oma budjettinsa, jonka kautta hoitotoimenpiteiden hinta määritellään. Ja sitten maksetaan...Mutta ei se mene somalille päähän, oli poliitikko tai ei. KAIKKI on ilmaista...Aina ja ikuisesti. Vanhuksista välittämättä, vaikka he sen Suomen rakensivat, jonne husut ja muut tyhjänpuhujat tulevat. Hampaita korjaamaan oman tyttären hinnalla...

Pekka Raumanen

""Kantasuomalaiset - antakaa mamujen välttää sopeuttamisvirheenne""

Koko otsikko on iso virhe, mamulta joka on kaiken saanut ilmaiseksi !

Kun itse muutan toiseen maahan niin elän siellä maassa maan tapojen mukaan, ja sen maan kansalaisten lakien mukaan, ei tulisi koskaan edes mieleeni arvostella auttajiani tai laskujeni maksajia.

Suomessa maahanmuuttajat pääosin sopeutuvat yhteiskuntaan koska suurin osa maahanmuuttajista tulee töihin tai opiskelemaan.

Eräs ryhmä näkyy tilastoissa, joka saattaa työllistyä tai olla ns. yrittäjiä 2-5 % osuudella.

Tämäkin työllistyminen ("Olen yrittäjä hei!") on tapahtunut pääasiassa valtionyhtiöihin tai valtion/veikkauksen/ray:n rahoittamiin "yhdistyksiin" joiden toiminta on ollut vähintäänkin arveluttavaa ulkomaille valuvien rahavirtojen vuoksi.

Somaleitakin taitaisi olla tuhansittain vapaana avustamaan vastaanottokeskuksiin?

Babu Choudhary

Et tarvitse erillistä bonuskoodia saadaksesi uusien pelaajien tai minkä tahansa muun bonuksen. Mene vain paf.comiin käyttämällä jotain linkeistä, tee talletus ja lunasta bonuksesi. paf bonuskoodi

Emilia Korte

Ensinnäkin: Turvapaikanhakijat ovat vasta odottamassa päätöstä, heihin ei tule käyttää resursseja yhtään enempää kuin on pakko. Lämmin katto pään päällä, vaatteet ja ruoka. Sen pitäisi riittää, JOS oikeasti on turvaa ja suojaa hakemassa. Olemme kyllä saaneet nähdä, että näinhän se ei suuren osan kohdalla ole, vaan he ovat tulleet maahamme muilla motiiveilla.

Toiseksi: Suomella ei ole velvollisuutta vaarantaa omia kansalaisiaan päästämällä maahan kaikenkirjavaa joukkoa, joiden taustoista ja motiiveista ei tiedetä mitään. Mitä kansainväliseen solidaarisuuteen tulee, todelliset avuntarvitsijat tulee noutaa pakolaisleireiltä. Nyt joku tarttuu siihen, että kun niitä "kehitysavustusrahoja" supistettiin. Kyllä. Mutta jospa laitamme rahahanat ja rajat kiinni näiltä epämääräisiltä massoilta, joita tänne virtaa ja laitamme sen rahan tuohon "kehitysapuun", joka suunnataan lereille ja siellä olevien auttamiseksi?

Kolmanneksi: Jos Sinä Husu asuisit Somaliassa ja sinne rynnisi valtava joukko eri kulttuurista ja uskonnosta, ja joiden mukana syntyisi selkeitä ongelmia ja rikoksia joukkoraiskauksiin ja murhiin asti, mitä Sinä siinä vaiheessa miettisit? Olisiko kantasi kenties yhtä suvaitsevainen kuin nyt täällä vai sama kuin realistisesti maahanmuuttoon suhtautuvien kriitikoiden? Mietipä hetken sitä.

Ja lopuksi kysymys: Kuka kirjoittaa blogisi, koska Sinun kielitaitosi ei ole 20 vuodessa kehittynyt niin paljon, että osaisit kirjoittaa noin oikeaa suomea (vaikka oletkin Ylellä töissä plus pyrkimässä eduskuntaan)?

Arto Peräsalo
Petteri Hiienkoski

Nykyinen pakolaiskriisi on poikkeuksellinen. Emme voi verrata sitä realistisesti mihinkään maahanmuuttoaaltoon aiemmin.

Kielitaito on pitkässä juoksussa välttämätön kotouttamisessa. Kauhavan malli lähtee kuitenkin liikkeelle ihmisten aktivoinnista. Kielitaito ei vielä ehdi tähän mukaan.

"Kauhavan rauta ei ruostu"
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Mika Kotikoski

Facebook kommentissaan kirjailija Ari Paulow kysyy: "Eikö ole outoa, että yksikään arabimaa ei halua ottaa palestiinalaisia alueelleen. Kuten ei näitä nykyisiä "turvapaikanhakijoitakaan".
Miksi? Mikä heissä uskonveljien mielestä on vikana?"
https://www.facebook.com/ari.paulow/posts/10207980...?

Sinä taas kehoitat meitä maltillisuuteen ja mahdollisuuden antamiseen ja ihmettelet liekö tilanne ollut sama kun itse saavuit Suomeen.

Ei se ollut. Erona on tulijoiden valtava määrä, jonka mahdollistaa Euroopan Unionin täysin väärin hoidettu rajapolitiikka. Shengen ja Dublin -sopimuksissa on pahoja aukkoja, joita nyt kätetään väärin.

Oma näkemykseni on, että nykyisessä siirtolaiskriisisä EI ole kyse "pakolaiskriisistä" vaan nk. "Hijrah" -vaelluksesta, eräästä "Jihad" -sodan muodosta. Tavoitteena on kansoittaa niitä alueita jotka antavat siihen mahdollisuuden. Tämä toteutetaan Jihadin kolmessa asteessa. Asteita selitetään mm. tällä videolla: "The Three Stages Of Jihad" https://www.youtube.com/watch?v=ERou_Q5l9Gw

En itseasiassa väitä, että tänne tulijoista suurikaan osa edes välttämättä tiedostaa olevansa pelinappuloina tässä, vaan motiivina yksilötasolla saattaa olla lähtökohtaisesti pelkkä paremman elintason tavoitteleminen. Sehän on jo normifaktaa, että vain pieni murto-osa todella pakenee sotaa. Yhtä kaikki ns. konservatiivinen Islam käyttää näitä ihmisiä -ehkä sinuakin- hyväkseen oman agendansa ajamiseksi. Se agenda on Islamilainen Rauha, joka vallitsee kun vääräuskoiset on alistettu tai kokonaan kukistettu.

No... Väkivallalla tuo EI ikinä tule onnistumaan. Ei ikinä. Tuskin perhekokoa kasvattamallakaan... Lähi-Idän kulttuurit ja valmius todellisen suursodan käymiseen länsimaista koalitiota vastaan ovat aivan liian alkeellisella tasolla. Kuitenkin on todettava, jos tilanne päästetään kehittymään liian pitkälle Lähi-Idän konflikti kyllä leviää tänne. Sen seurauksena eurooppalainen kantaväestö jakautunee kahtia siten, että pieni "suvaitsevaisiksi" itseään nimittävä joukko toimii yhteistyössä siirtolaisten kanssa, mutta ylivoimanen suuri enemmistö nousee vastarintaan. Pahimmassa tapauksessa syntyy erittäin verinen sisällisota.

Kuviossa tosin näyttää nimittäin olevan vieläkin isompi voima, joka mahdollistaa yllä esittämäni ja joka käyttää konservatiivisen Islamin uskonnollisia johtajia, fundamentalisteja sekä radikaaleja sätkynukkeinaan ja yrittää edesauttaa tilanteen eskaloitumista yllä esittämääni pisteeseen. He tulevat siinä konservatiivisen Islamin harjoittajien fanattisuutta hyödyntäen myös todennäköisesti onnistumaan ja Lähi-Itä sekä Eurooppa palaa. Menemättä yksityiskohtiin Intressit ovat taloudelliset.

Yhtä kaikki... Jossain vaiheessa nuo tavoitteet tulevat saavutetuiksi, jonka jälkeen laivan suunta käännetään kertaheitolla ja konservatiivi Islam pyyhkäistään Euroopasta todennäköisesti totaalisesti ja erittäin kovin ottein. Jos ei ikuisesti niin todennäköisesti jälleen tuhanneksi vuodeksi. Veikkaan, että siitä syntyy Islamuskoisiin kohdistuva etninen puhdistus jossa natsi-saksan juutalaisvainot näyttävät pyhäkoululaisten näpertelyltä.

Meidän kaikkien tulisi ymmärtää, että se joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu. Tällä hetkellä avoimen agressivisia Idän ja lännen rajavyöhykkeellä ovat ainoastaan tänne pyrkivät siirtolaiset. Jos he jatkavat valitsemallaan tiellä ennustukseni on, että lopulta, kun aika koitaa yhtäkään ei jätetä henkiin. Pahin skenaario on, että raivostunut lynkkausmielialalla kiihdytetty massa päästetään tämä työ tekemään ja silloin jälki on jotain Norsunluurannikon tapaista, jossa kiväärillä ammuttu niskalaukaus edustaa suurta armeliaisuutta. En myöskään sulkisi pois rajoitettua ydiniskua Lähi-Idän alueella, jos panokset syytä tai toisesta nousevat suurvaltojen näkökulmasta liian suuriksi.

Nykyeurooppalaiset ja länsimaalaiset vaikuttavat ehkä kiltiltä, vähän saamattomaltakin, mukavuudenhaluiselta porukalta, mutta jokainen täysijärkinen ihminen ymmärtää, että kenestä tahansa saa esiin täyden pedon kuin oikein ärsytetään. Juuri nyt konservatiivisen Islamin edustajat onnistuvat tässä kyllä erinomaisesti...

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

90-luvun lamaan ei vaikuttanut ainoastaan NL:n hajoaminen, vaan ihan liian korkeassa arvossa pidetty markka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset