Husu

Miksi kehitysrahoja ei tule vähentää?

Suomi on vähentänyt viime vuosina lähetystöjensä määrää maailmalla resurssien vähyyteen vedoten. Olemme eläneet yli varojemme jo pitkään ja se on johtanut meidät nykytilanteeseen. Olemme niin huonossa jamassa, että alamme pyytää maksua Etan ja EU:n ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Leikkaamme opiskelijoilta samalla kun varallisuutemme ei salli kansainvälistymistä. Valitsimme ulkoministeriksi miehen josta tiedämme, ettei hän nauti eurooppalaisten ulkoministereiden luottamusta, sillä kyseinen ministeri ei ole luonnut suhteita Euroopassa kuin muutamiin EU-vastustajiin ja laitaoikeistolaisiin poliitiikkoihin.

Tämä kaikki maalaa Suomesta kuvaa maana, joka haluaa eristäytyä muusta maailmasta. En missään nimessä halua vähätellä tilanteemme vakavuutta, mutta tälläisina aikoina tarvitaan suuria ja rohkeita tekoja. Suomalaiset kehitysyhteistyön tekijät tekevät tällä hetkellä melkein ainoana sitä työtä, jota meidän lähetystöjen tulisi tehdä. Eli luovat suhteitä maailmaan, vievät osaamistamme kyseisin maihin ja ennen kaikkea osoittavat maailmalle, että me suomalaiset välitämme ja haluamme antaa panoksemme yhä huonommin voivan maailman parantamiseksi. Että otamme osavastuun maapallosta ja osoitamme solidaarisuutta maailman ongelmien edessä. Annamme, vaikka meillä on asiat huonosti. Lähetämme viestin, että me suomalaiset välitämme.

Kehitysmaasta tulleena ymmärrän hyvin kuinka paljon kehitysapua merkitsee ja kuinka se valkoihoisen miehen tai naisen tulo maailman eri kolkkiin antaa monelle kuvan, että kyllä maailmassa on ihmisiä jotka välittävät näistä unohdetuista sieluista.

Kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjenkin on kyllä osallistuttava säästötalkoisiin, mutta 40% leikkaukset tulevat melkein pysäyttämään kaikken sen, mitä on viime vuosina rakennettu. Tämä tulee pysäyttämään monet tyttökoulut, rokotukset, puhtaan veden jakelun, ja tyttöjen silpomisen lopettamiseen pyrkivät projektit.

Mikäli leikkaukset toteutetaan hallituksen kaavaileman aikataulun mukaisina, tulee jälki olemaan katastrofaalista. Esimerkiksi suomalainen Solidaarisuus-järjestö arvioi, että pahimmassa tapauksessa 6500 tyttöä ja naista jäisi tavoittamatta työssä, jota tehdään Somalimaassa pienten tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi. Solidaarisuuden kaikkien hankkeiden alasajo Somalimaassa tarkoittaisi, että lähes 55 000 naista ja miestä jäisi tyhjän päälle – he saattaisivat alkaa suunnittelemaan vaarallista matkaa kohti Eurooppaa.

Keniassa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn ulkopuolelle jäisi puolestaan lähes 13 000 tyttöä ja naista.  Sisällissodasta toipuvan Pohjois-Ugandan toimeentuloa ja ruokaturvaa parantava Solidaarisuuden hanketyö ei pääsisi alkamaan ja noin 3500 ihmistä jäisi tyhjän päälle.

Kuulen jatkuvasti että nämä ovat vihervasemmistolaisten omia projekteja joilla he ostavat hyvää mieltä itselleen ja että nämä eivät hyödytä kohdemaita. Näille väitteille sanon: höpönhöpö. Kyllä nämä resurssit menevät perille. Ne voisi kohdistaa paremmin kyllä, mut kyllä ne perille menevät.

Nyt on tärkeä kuunnella kehitysyhteistyön asiantuntijoita ja luottaa heidän ihmisten osaamiseensa. On tärkeä pitää Suomi edustettuina näissä maissa, vaikka se tarkoittaisi että tuemme rahallisesti pientä paikallisyhdistystä.

Lopuksi haluan lainata erästä kuuluisaa sanontaa: "Dont give me a fish, teach me how to fish". Suomalaista osaamista viedään kehitysyhteistyöjärjestöjen kautta. Siitä tulee pitää kiinni.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tänään Suomi leimautuu maailmalla hölmöksi, hyväksyntää tavoittelevaksi, joka ottaa valtion velkaa harteilleen antaakseen rahaa muille.
Kyllä minäkin annan, mutta en voi antaa jos olen itse veloissa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ymmärtääkseni kehitysavulla ei sieluja hoideta ja onko valkoihoisen antama kehitysapu parempaa kuin kelta-,tai ruskeaihoisen antama ?

Husu, siirry vihreisiin, niin olet omiesi joukoissa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Avun määrää ei voi mitata yksin rahan määrällä. Nykyisellään kehitysmaihin toimitetusta suorasta raha- ja tarvikeavusta iso osa on mennyt korruptioon ja jopa rikollisorganisaatioiden käyttöön. Nämä rahat onkin syytä ottaa pois.

Kehitysyhteistyövaroista tingitään. Samalla on huolehdittava, että apu menee perille ja että avulla saavutetaan niitä tavoitteita, joita niillä pyritään saavuttamaan. Osa projekteista päättyy tai ne jatkuvat muiden rahoittajien projekteina.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mistähän materiaalista olivat valmistettu Sambiaan toimitetut "ulkohuussit", kun hinta oli 50000 €/kpl, päristyslautakin varmaan kullattua kuparia. ?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aivan oikein. Olennainen asia ei ole kehitysavun määrä vaan vaikuttavuus. Pelkkä määrään tuijottaminen johtaa, ja on johtanut tehottomuuteen ja jopa vastuuttomaan rahankäyttöön.

Husulla oli hyvä siteeraus: "Dont give me a fish, teach me how to fish". Kun tämä viedään askelta pidemmälle, opettamisesta siirrytään tekemiseen, oikeaan kannattavaan tuotannolliseen toimintaan, ollaa oikeilla jäljillä. Jos tällaisista oikeasti kannattavaksi todetuista hankkeista leikataan, silloin protestoinnille on perusteita. Jos leikataan sellaisia menoja, joiden vastineeksi ei saada todellista tulosta, silloin leikataan aivan oikeista kohteista.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Dont give me a fish, teach me how to fish". Just näin.

Suomella ei ole mitään velvoitetta elättää eikä kouluttaa koko maailmaa. Kehitysapua voi antaa jonkin verran sillä ehdolla että rahat käytetään tehokkaasti, esim annetaan kourakennus mutta koulu on pidettävä kunnossa toimii toimii tehokkasti paikallisella henkilökunnalla. Ulkomaisia opiskelijoita voidaan ottaa jonkin verran, mutta sillä ehdolla ettö he valmistuttuaan sitoutuvat menemään takaisin kotimaahansa ainakin 5 vuodeksi auttamaan oman maansa talouskasvuua.

Abdirahim HUSU Hussein voisi menna täkäisin kotimaahansa valvomaan että suomalainen kehitysapu ei mene korruptioon eikä lahjuksiin ja opettamaan länsimaista busnesskulttuuruia ja tehokkutta. HUSU on kai samaa mieltä että siellä on varaa oppia lisää näissä asioissa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"6500 tyttöä ja naista jäisi tavoittamatta työssä, jota tehdään Somalimaassa pienten tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi. Solidaarisuuden kaikkien hankkeiden alasajo Somalimaassa tarkoittaisi, että lähes 55 000 naista ja miestä jäisi tyhjän päälle – he saattaisivat alkaa suunnittelemaan vaarallista matkaa kohti Eurooppaa."
---
Onpas erikoista argumentointia. Sitä kutsutaan "populismiksi" tai ns. hiekkalaatikkologiikaksi.

Vastoin oman puolueesi (Kepu) ja pääministerin hyväksymää hallitusohjelmaa, uhkaat nykyistä kotimaatasi ja koko Eurooppaa pakolaistulvalla - perustellen vaatimusta kehitysmäärärahojen lisäämiseksi entisen kotimaasi kulttuurisilla ja uskomusperinteiden ongelmilla - ellei tahtoosi leikkauksen perumisesta suostuta?

Kukahan tämän vaarallisen ja kalliin matkan Eurooppaan Somaliasta sitten kustantaa? Suomiko?

Suomessa on 5,4 miljoonaa ihmistä, Somaliassa yli 10, Ugandassa yli 36 ja Keniassa yli 45 miljoonaa.
Voisitko suhteuttaa pikkuisen ajatuksiasi? Toimittajan ammattitaidolla.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

saako suomalaiset mennä opiskelemaan mihin maahan tahansa ilmaiseksi?

Käyttäjän teemukakkuri kuva
Teemu Kakkuri

Monessa maassa on korkeakouluissa lukuvuosimaksut, mutta ne koskevat niin maan omia kansalaisia kuin vieraitakin, esimerkiksi suomalaisia. Jos suomalainen joutuu rahoittamaan opiskelunsa, hän on samalla viivalla maan omien kansalaisten kanssa.

Euroopan unionin sisällä on yhtäläinen käytäntö kaikille EU-kansalaisille ja suomalaiset saavat opintotukea ja apurahoja myös muissa EU-maissa tapahtuvaan opiskeluun. Se on muuten hyvin yleistä. Pääsääntöisesti Euroopan unionin jäsenvaltiossa suoritettu tutkinto on pätevä myös muissa EU-maissa. Usein myös EU:n ulkopuolisissa maissa suoritettu korkeakoulututkinto voidaan rinnastaa suomalaiseen korkeakoulututkintoon.

Marko Kristian

Mitenkä husu meinaa ratkaista sen että syntyvyys afrikassa räjähtää käsiin?
Ilmeisesti tuomalla puoli afrikkaa eurooppaan, jättäen toisen puolen jatkamaan lisääntymistään..?
Husukin olisi hyödyllisempi siellä Somaliassa, kuin täällä Suomessa vasemmistolaisena kepulina.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Esimerkiksi suomalainen Solidaarisuus-järjestö arvioi, että pahimmassa tapauksessa 6500 tyttöä ja naista jäisi tavoittamatta työssä, jota tehdään Somalimaassa pienten tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi."

Moniko tyttö/nainen jää tavoittamatta, kun Suomi ei pistä rahaa 10 miljardia vuodessa kehitysapuun? Aika hemmetin moni.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Hassu kirjoitus. Suomella on erinomaiset suhteet lähes kaikkien maailman maiden kanssa. Näin myös tulevaisuudessa riippumatta ulkoministerimme henkilöllisyydestä.

Sen sijaan kehitysapu ei ole nostanut yhtään ainutta valtiota köyhyydestä hyvinvointiin, vaikka monet valtiot ovat ovat minunkin elinaikanani nostaneet itse itsensä. Se ei vaadi muuta kuin koko kansan yhteistä päätöstä siitä, että näin tehdään.

Olet uusi suomalainen, etkä ehkä ole sisäistänyt sitä, että myös Suomi oli vielä 150-vuotta sitten kehitysmaa, jossa ihmisiä kuoli nälkään. Meillä nousun taustalla olivat koulutukseen panostaminen jo 1800-luvulla, sisällissodan jälkeisen yhteiskunnan oikeudenmukaistuminen 100 vuotta sitten (mm. maareformi ja kahdeksantuntinen työpäivä) sekä luonnonvarojen 1800-luvulla alkanut kestävä hyödyntäminen. Kehitysapua emme saaneet, mutta rauhallinen yhteiskunta houkutteli ulkoimaista pääomaa hyödyntämään luonnonvarojamme ja työvoimaamme. Jotain vastaavaa suosittelen kehitysavun varaan laskemisen sijasta myös mustalle Afrikalle.

Jos kehitysapua kuitenkin halutaan välttämättä jatkaa, näen vain yhden järkevän kohteen. Se on tyttöjen koulutus. Sen kautta kehitysmaiden yhteiskuntakin tasa-arvoistuu ja kurjuutta ylläpitävä väestöräjähdys hidastuu. Samalla myös erilaiset kehitystä ehkäisevät ja väkivaltaiset uskomukset menettävät jalansijaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Husu voisi kuvailla mitä myönteistä kehitystä on tapahtunut Rodesian muuttuessa Zimbaveksi ?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Tämä kaikki maalaa Suomesta kuvaa maana, joka haluaa eristäytyä muusta maailmasta."

Eristäytyä?

Suomi luonnollisesti osallistuu kykyjensä mukaan, eikä niitä kykyjä nyt oikein ole.

Paitsi, että edelleenkin näyttää olevan, oliko se nyt 770 miljoonaa vai mitä.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Muistan kuinka 70 - 80 luvulla kun Suomeenkin otettiin Afrikan maista opiskelijoita niin tarkoitus oli, että nämä opintonsa jälkeen palaisivat kotimaahansa maataan kehittämään. Jokseenkin 100% nämä jäivät Eurooppaan.

Varmaan HUSUkin olisi paremmin hyödyksi siellä maassa mistä on Suomeen tullut. Kyllä täällä kepulaisia olisi omastakin takaa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Tuon kommentin "maalaa Suomesta kuvaa maana" perusteella Husu tuntuu olevan huolissaan enimmäkseen Suomen maineesta.

Joillekin on ilmeisesti tärkeää ostaa mainetta kehitysapurahoilla.

Käyttäjän JukkaKetonen kuva
Jukka Ketonen

Montako vuosikymmentä noihin maihin pitää vielä lähettää rahaa? Eivätkö ihmiset osaa jo itse auttaa itseään tai eivätkö ole jo oppineet itse tekemään jotakin? Minusta on ainakin järjetöntä, että noihin maihin työnnetään vuosikymmeniä rahaa - eikä pelkästään Suomesta, vaan monesta muustakin maasta. Itse en myöskään näkisi asiaa niin, että Suomi "katkaisee ulkopoliittiselta vartaloltaan" käden.
Eurooppa nosti itsensä maailmansodan jälkeen ylös kovalla yrittämisellä ja sodan raunioista nousi uusia, parempia asioita. Ollaanko kehitysmaissa mahdollisesti valmiiksi jo niin "kädettömiä", että ei itse saada asioita aikaan?
Mielestäni kehitysapua voitaisiin vähentää 85 prosenttia vähintään ja mielellään kehitysavun pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen, täysin.

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Kehitysapu pitää lopettaa kokonaan.

Joku tolkku pitää olla kerjätessäkin.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Mistä syystä Afrikka on afrikkalaiselle alimmainen kadotus näinä aikoina. Pitää avata tilannetta historian kirjojen kautta.

Aikojen myötä ovat tietyt Euroopan valtiot ja moni Euroopan ulkopuolinenkin kupannut Afrikan rikkauksia sääliä tuntematta. Metallit, öljy, eläimistöön liittyvä ja karmein osuus oli ihmisten rahtaus orjiksi. Eivät edes lähetyssaarnajat kaikin osin ole käyttäytyneet asianmukaisesti.
Tänä päivänäkin vielä monet valtiot jatkavat samaan tahtiin.

Vastuullisten valtioiden on nyt astuttava esiin ja korjattava tekemänsä virheet. Suomen valtiolla on ollut niin vähäpätöinen osuus Afrikan onnettomaan tilaan, että voimme vain erityisen harkitusti osallistua Afrikan ongelmien korjaamiseen. Käsittääkseni Suomen linja on pääosin ollut oikea. Ei anneta kalaa, vaan onkia ja niitäkin hyvin tarkkaan seuraten, ettei vaan onki muutukkin kalasnikoviksi rosvojen käsiin.

Nyt on varakkailla ja hyvin toimeentulevilla vapaehtoisilla mahdollisuus budjetin ulkopuolella auttaa Afrikkaa. Etsikää se luotettava taho ja antakaa hyvän kiertää.

Cenita Sajaniemi

...."tulee pysäyttämään monet tyttökoulut, rokotukset, puhtaan veden jakelun, ja tyttöjen silpomisen lopettamiseen pyrkivät projektit."

Husu, oletko ajatellut viedä omat lapsesi silvottavaksi sitten kun aika on, samoin kuin muut maanmiehesi tekevät lapsilleen.
Lapset kasvatetaan Suomen verovaroin, mutta omaa rahaa on lähteä pienelle leikkausmatkalle.

------
Millä oikeudella, perspektiivillä, arvostelet Suomea ja Suomen valtiomiehiä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Annetaan vaihteeksi taas lähetyssaarnaajien yrittää. Lähetyssaarnaajat vievät sekä henkistä ja että moraalista kehitysapua kohdemaittensa kansalaisille.

Jaetaan ylösrakentavaa sanaa, ei maailman turhuuksiin katoavia kolikoita.

Matias Härkönen

Vain murto-osa kehitysyhteistyörahoista saavuttaa kohteensa. Sitä on kritisoitu niin kauan kun järjestelmä on ollut olemassa ja jokainen siihen tarkemmin perehtynyt on todennut sen toimimattomaksi.

Sitten on tietysti kansalaisjärjestöt, jotka ansaitsevat leipänsä sillä että "auttavat". Suurimpia tuensaajia esim. suomessa on SPR ja Kirkon ulkomaanapu ja molempien johtajat vetävät hirmuista vuosipalkkaa. Jos ovat niin huolissaan, niin leikatkoon omasta palkasta ensiksi ja sitten vasta köyhiltä. Tällaisia puheenvuoroja ei vain ole kuulunut.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Ymmärrän miksi kehitysapua leikataan tässä tilanteessa vaikka on hyvin raskas ja kipeä päätös. Mutta pitää myös muistaa että Suomikin on saanut kehotysapua, syntyvyys ei ole räjähtämässä Afrikassa (laskee jatkuvasti) ja kehitysavulla saadaan syntyvyys laskuun.

Pauli Vahtera

Ihmiset uskovat siihen, mihin haluavat uskoa. Suomi ei ole saanut kehitysapua. (Sodan jälkeen vähäisessä määrin Marshall-apua, mutta paljon enemmän annettiin apua Neuvostoliitolle.)

Syntyvyyden väheneminen per äiti on aivan eri asia kuin väestönkasvu, joka räjähtää käsiin Afrikassa. Ennusteiden mukaan vuoteen 2100 Afrikan väkiluku nelinkertaistuu neljään miljardiin. Se tarkoittaa Eurooppaan kohdistuvan muuttopaineen moninkertaistuvan.

Suomi on antanut Tansanialle kehitysapua yli 40 vuoden ajan. Samassa ajassa Tansanian väkiluku on yli nelinkertaistunut ja lähivuosikymmeninä se edelleen kaksinkertaistuu. Tansanian muutos on johtanut väestöräjähdykseen, koska lapsikuolleisuus on vähentynyt ja ihmiset elävät pitempään. Samaan aikaan lasten hankkimiseen liittyvä kulttuuri ei ole muuttunut.

Miten ihmeessä suomalaiset on voitu aivopestä noin tehokkaasti kuin tämä kommentti 21 osoittaa.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Suomi ei saanut Marshall-apua vaan mm Unicefilta apua ja taloudellista tukea USA:lta ja Ruotsista.

Syy Afrikan väestönkasvuun ei ole syntyvyydessä vaan eliniän kasvussa. Sama kehitys kuon Euroopassa, Aasiassa ja pohjoisamerikassa. Lapsikuolleisuus pienentää syntyvyyttä ja sen takia tärkeä.

Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #24

"Syy Afrikan väestönkasvuun ei ole syntyvyydessä vaan eliniän kasvussa."

Jaahas, Rosengren on jälleen selittelemässä omiaan. YK:n viimeisimmän julkaistun maailman väestöraportin mukaan syntyvyys on juuri se syy Afrikan räjähdysmäiseen väestönlisäykseen.

Raportissa todetaan että "31 maassa naisilla on keskimäärin yli viisi lasta – näistä 29 on Afrikassa."

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #28

Suurin syy Afrikan maiden - ja kehitysmaiden ylipäätään - räjähdysmäiseen väestönkasvuun on käytännössä täydellinen sosiaaliturvan puuttuminen. Lapset ovat ainoa sosiaaliturva, mitä enemmänmukuloita, sitä parempi sosiaalinen turva. Ja tästä joudumme maksamaan me kaikki, globaalisti, mm. saastumisena, ilmastonmuutoksena, turvattomuutena jne.

Itse väkimäärän kasvu, jonka pääasiallinen "syy" on parantunut terveydenhuolto ja ravinnon yksipuolistuminen, on toissijaista, seurausta.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #43

Millä tavalla "kehitysmaiden" väestönkasvu poikkeaa esimerkiksi länsimaiden väestönkasvusta. Suomen väkiluku on noin kuusinkertaistunut, vastaavasti on käynyt Euroopassa ja pohjoisamerikassa. Aasia kävi nyt läpi tuon vaiheen ja nyt on Afrikan vuoro. Afrikan syntyvyys on laskenut jatkuvasti mutta hitaammin joiden maiden osalta kuin ennustettiin. Taustalla äärimmäinen köyhyys ja korkea lapsikuolleisuus.

Tuossa muutamia videoita aiheesta:

http://www.gapminder.org/videos/dont-panic-the-fac...

http://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_be...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #45

"Kuusinkertaistunut"? Missä ajassa? Puhutaanko nyt samasta aikavälistä kehitysmaissa? Jos ei, mikset valinnut 60-kertaista, kyllä sellainenkin aikaväli löytyy.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ilmaiset ehkäisypillerit olisivat vaikuttavin kehitysapu.

Pauli Vahtera

Suomi olisi saanut Marshall apua, mutta Neuvostoliiton pelossa kieltäytyi. Kansakoulussa opetettiin, että apua tuli USA:sta. (Muistin väärin) Rikas Ruotsi sai Marshall apua. Antoiko Ruotsi sitten tätä apua eteenpäin Suomelle?

Eliniän kasvu lisää väestömäärää, mutta ei nelinkertaista sitä ellei afrikkalaiset sitten jatkossa elä keskimäärin 200-vuotiaiksi. Afrikassa lapsikuolleisuus on pitkälti voitettu, mikä on yksi selittäjä suureen väestönkasvuun.

Afrikan väestönkasvu tulee aiheuttamaan sen, että sodat Afrikassa tulevat lisääntymään, koska elintilaa ei kaikille riitä, eikä mielekästä työtä riitä kaikille. Eurooppa tulee olemaan seuraavat sata vuotta suuren muuttoliikkeen kohteena, mikä tulee tuhoamaan sen Euroopan minkä tunnemme. Muslimit tulevat olemaan monessa maassa enemmistönä, ensimmäisten joukossa Ranska.

Kehitysavulla tähän suureen muutokseen ei ole käytännössä mitään vaikutusta. Mm. koska kehitysapurahoista suuri osa varastetaan tai se menee korruptioon.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Afrikan väestökasvu käy läpi sitä samaa mitä tapahtui Euroopassa, Pohjoisamerikassa ja etelä/kaakkoisaasiassa.

Jos katsoo vaikka Eurooppaa joka käynnistänyt kaksikin maailmansotaa niin johtuiko väestönräjähdyksestä?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Lisäksi ruotsalaisten syntisäkkiin, lähetti pakolla vielä 1946 146 balttia Neuvostoliittoon. Sairaalasta suoraan onnelaan, voi helvetti. Ja Suomea piiskataan 9 juutalaisen luovuttamisesta Saksalle. Toki sekin oli liikaa, mutta olosuhteisiin nähden ei mitään. Häpeä pelokkaille (Neuvostoliitto) freudentaalisille swedupelleille, joille sopi natsien varustaminen.
Nykyinen pakolaispolitikka saattaa olla ruotsalaisten jaakobinpainia, ja se tulee vielä saamaan ruman ottelupäätöksen.

Jari Leino

Suomen kannattaisi pyrkiä lopettamaan tyttöjen (ja poikien) sukupuolielinten silpomiset edes Suomessa.

Tämä pitäisi tehdä niin, että lähetetään tyttöjen sukupuolielinten silpojat takaisin kotimaihinsa eikä oteta niitä enää lisää.

Afrikan ongelmien ratkaiseminen on afrikkalaisten vastuulla. Minä luotan siihen, että he löytävät ongelmiinsa omat, afrikkalaiset ratkaisunsa. Ei siihen valkoista miestä tai naista tarvita.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Eikös ne niin mene, että Afrikan eniten autetut ovat heikoimmassa jamassa edelleen. Muut porskuttavat.

Miksi? Siksi, että kun me otamme vastuun heidän ongelmistaan, se myöskin todella siirtyy heiltä meille. Afrikkalaiset ovat itsensä parhaat auttajat. Me voimme neuvoa ja patistaa, etenkin jos ongelmat leviävät meille saakka. Itse kun oppii, kunnolla tajuaa.

Liiketoimintaa avun sijaan. Se tasa-arvoistaa afrikkalaisista partnereita sen sijaan, että olisivat (heikompia) autettavia ja me (yleviä) auttajia.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tansania: "External resources have been funding around 40 percent of the national budget"

http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sour...

Aika jöötiä. Jos ulkomaat rahoittavat maan budjetista 40 %, onko maa itsenäinen? Miten paljon rahoittajat sanelevat politiikkaa? Se lienee tunnettua, että mitä riippumattomampi hallinto on veronmaksajista, sitä vähemmän veronmaksajien edut kiinnostavat.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

On Rosengren yhdessä asiassa oikeassa; Afrikassa on syntyvyys laskenut (vähän). Mutta vain 7:stä 5:een: http://www.tradingeconomics.com/sub-saharan-africa...

5 on edelleen suuri, joten väestö tulee kasvamaan. Afrikan mailta tuskin on odotettavissa mitään yhden lapsen politiikkaa/muuta pitkäjänteistä suunnitelmaa.

Käyttäjän JormaLehmonen kuva
Jorma Lehmonen

Kehtaakin vielä ruveta arvostelemaan meitä suomalaisia. Tervemenoa vain takaisin sinne mistä on tullutkin.

Juha Merisaari

Husulle ja Bodilile!

Näppäile hakusana "world population" Googleen. Sieltä löytyy väestönkasvun lukuja eripuolilta maailmaa. Pienen laskutoimituksen suoritettuani havaitsin, että Afrikan 10 väestörikkaimpien valtioiden väkiluku lisääntyi 1 vuoden aikana
16 000 000 ihmisellä.

Useissa Afrikan valtioissa väestön kasvu on n. 3 % vuodessa, joissakin jopa 4-5 %, harvoissa alle 2 %. Tämän perusteella on aivan selvää, että mitkään kehitysavun resurssit nykyisillä toimintatavoilla eivät tule riittämään. Avun tarvitsijoiden määrä kasvaa hallitsemattomasti. Onko Afrikan tulevaisuus lapsissa vai väestönkasvun hillitsemisessä?

Mitä voimme tehdä maanosassa jossa korruptio, kapinat ja sodat valtioiden ja eri heimojen välillä ovat lähes jokapäiväistä toimintaa? Maanosa jossa käsitys ja ymmärrys eurooppalaisesta ihmisarvosta, sivistyksestä ja sananvapaudesta puuttuu harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Mitä voimme tehdä maanosassa jossa eri uskonnot, uskomukset ja vuosisataiset perinteet ovat muokanneet ihmisten käsityksiä tavasta elää? Miten ja miksi luulemme, että kykenemme tähän kehitysavullamme? Mitä me yritämme todistaa itsellemme? Miksi luulemme, että tapamme kelpaavat? Rahat kelpaavat varmasti. Täyttä utopiaa on eurooppalainen käsitys naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta suuressa osassa Afrikkaa.

Miksi Afrikassa ei tapahdu laajamittaista kehitystä? Miksi kukaan Afrikkalainen ei ole oivaltanut, että näin emme voi elää, täytyy löytyä tapa jossa korjuus ja kärsimys voidaan lopettaa. Ehkä sellaisia henkilöitä on ollutkin, mutta heillä on ollut toimintakykyiset vastustajat väkivaltakoneistoineen. Ensimmäinen orjakauppiaskin on ollut afrikkalainen.

Sitä paitsi uudet ryöstäjät ovat jo saapunet Afrikkaan. Heidän toiminta- ja lähestymistapansa lienee Afrikkalaiseen kulttuuriin sopivampia. Kaikkien yksilöiden ihmisarvot eivät välttämättä ole agendalla ensimmäisellä sijalla, aivan samoin kuten ei ollut eurooppalaisillakaan 100 - 200 vuotta sitten.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Intiassa on suurinpiirtein saman verran ihmisiä kuin Afrikassa (joka ei ole maa vaan maanosa). Jos katsoo pinta-alaa niin Intia on pinta-alaltaan noin kymmenesosa Afrikasta.

Afrikankin maiden syntyvyys laskee mutta joidenkin maiden osalta kehitys on ollut hitaampaa. Miksi juuri afrikkalaisten väestönlisäys on niin paha? Jos katsoo esimerkiksi Aasian maiden tilannetta niin siellähän vasta se väestönräjähdys tapahtui.

Jos katsoo Euroopan historiaa niin arvelisin että täällä on sodittu paljon enemmän. Pari maailmansotaakin polkaistu liikkeelle täällä.

Afrikassakin tapahtuu laajamittaista kehitystä monissa maissa.

Pauli Vahtera

Hauska tämä Husu

"Kehitysmaasta tulleena ymmärrän hyvin kuinka paljon kehitysapua merkitsee ja kuinka se valkoihoisen miehen tai naisen tulo maailman eri kolkkiin antaa monelle kuvan, että kyllä maailmassa on ihmisiä jotka välittävät näistä unohdetuista sieluista."

Valkoisen miehen tai naisen tulee välittää. Mustilla on oikeus vaatia. Jos Husu olisi aidosti huolissaan Somalian tilanteesta ja somaleista, hän menisi paikan päälle auttamaan ja hyödyntäisi kaikkea sitä koulutusta ja kokemusta, mitä hän on Suomessa ilmaiseksi saanut. Mutta ei, auttaminen on valkoisen tehtävä.

Kai vaatijan tulee ensin näyttää esimerkkiä muille. Noloa vaatia suomalaisten paitsi maksavan myös tekevän työt somalien puolesta.

Mikä olisi Husun neuvo sodan lopettamiseksi. Valkoinen mies ei voi mennä Somaliaan, lyödä nyrkkiä pöytään ja sanoa, jo riittää. Olemme auttaneet Somaliaa 25 vuotta. Mitä jos he ovat keskenään riitaisia vielä toiset 25 vuotta. Pitääkö meidän vaan lappaa sinne rahaa ja ottaa yhä uusia Suomeen elätettäväksi. Pitäähän rahan jakamisella joku tavoite olla. Mikä se olisi?

T Piepponen

Kun tuossa nyt kalastamisen opettamisesta ja oppimisesta puhutaan, niin vastaukset seuraaviin kysymyksiin kiinnostaisivat aika paljon:

1. Miksi lähteä merta edemmäs kalaan?

2. Miksi ei ole opittu kalastamaan omilla vesillä, vaikka sitä on kyllä opetettu?

anita frisk

Blogistilla on kyllä aika erikoinen käsitys Suomen ulkomaanedustustojen tehtävistä. Kannattaisi tutustua ulkoasiainministeriön sivuihin.

"On tärkeää kuunnella kehitysyhteistyön asiantuntijoita ja luottaa heidän ihmisten osaamiseensa." Blogisti voisi aloittaa lukemalla jo eläköityneen suurlähettiläs Kääriäisen teoksen. Luottamusta luulisi herättävän hänen 40-vuotinen kokemuksensa kehitysavusta eri maissa. Ikävä kyllä kirjan johtopäätökset tuskin sopivat esim. tämän Soildaarisuus-järjestön hymistelyyn. Järjestön, jonka rahoista 78 % sattumoisin tulee juuri ulkoministeriöltä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kyllä köyhiä pitää auttaa! Ohessa rikkaimmat afrikkalaiset "johtajat" ja kymmenen kärki terroristijärjestöistä Jasser Arafatin omaisuuden arvoksi muuten arvioitiin n. 1,2 miljardia Yhdysvaltain dollaria, vaimokin sai 200,000 taalaa taskurahaa. Herra Abbas on tyhjätasku, arviolta rahaa ei ole kuin n. 150 miljoonaa taalaa.

1. Presidentti Jose Eduardo dos Santos, Angola, vallassa 34 vuotta, netto-omaisuus 20 miljardia Yhdysvaltain dollaria.
2. Marokon kuningas Mohammed VI, vallassa 15 vuotta, netto-omaisuus 2,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria.
3. Presidentti Teodore Obiang Nguema Mbasogo, Päiväntasaajan Guinea, vallassa 34 vuotta, netto-omaisuus 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.
4. Presidentti Uhuru Kenyatta, Kenia, vallassa vasta vuoden, eli vielä ehtii, netto-omaisuus kuitenkin jo 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.
5. Presidentti Paul Biya, Kamerun, vallassa 31 vuotta, netto-omaisuus 200 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.
6. Kuningas Mswati III, Swazimaa, vallassa 28 vuotta, netto-omaisuus 100 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.
7. Presidentti Idris Deby, Tsad, vallassa 23 vuotta, netto-omaisuus 50 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.
8. Presidentti Robert Mugabe, Zimbabwe, vallassa 26 vuotta, netto-omaisuus 10 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Terroristijärjestöt:

1. Islamic State (Iraq, Syria & Jordan), Annual Revenue: $2 Billion
2. Hamas (Gaza Strip and West Bank), Annual Revenue: $1 Billion
3. FARC (Colombia), Annual Revenue: $600 Million
4. Hezbollah (Lebanon) Annual Revenue: $500 Million
5. Taliban (Afghanistan and Pakistan), Annual Revenue: $400 Million
6. Al Qaeda and its offshoots (Worldwide), Annual Revenue: $150 Million
7. Lashkar-e-Taiba (Pakistan and India), Annual Revenue: $100 Million
8. Al Shabab (Somalia, Kenya, Uganda), Annual Revenue: $70 Million
9. New IRA (Northern Ireland, Ireland, UK), Annual Revenue: $50 Million
10. Boko Haram (Nigeria, Cameroon), Annual Revenue: $25 Million

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja herra Hussein, kumpi mielestänne vastaa enemmän teidän arvomaailmaanne, YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus vuodelta 1948 vai ns. Kairon julistus ihmisoikeuksista islamissa vuodelta 1990? Viimeksi mainittu perustuu puhtaasti shariaan, ensiksi mainittu länsimaiseen arvojärjestelmään. Näillä asioilla on hyvin paljon tekemistä sen kanssa, että Afrikan maat eivät 50-60 vuotta sitten itsenäistyttyään ole millään tavoin kyenneet edistämään kansalaistensa hyvinvointia kaikista maanosan rikkauksista huolimatta. Aikaisemmin oheistamani luettelo kuvaa tilannetta hyvin.

Koska afrikkalaiset ottavat vastuun itse itsestään, ettei valkoisen miehen tarvitse kädestä pitäen ensin mennä syöttämään täydellisen avuttomia henkilöitä, ja sitten vielä vastaanottaa maihinsa kiittämättömiä, klaaniperinteessä eläviä, luku- ja kirjoitustaidottomia ihmisiä?

Kasus Hassan

Rahaa ei saa enää missään nimessä lähettää enää yhtään. Eikö ole outoa, ettei monet rikkaat muslimimaan avusta tässä asiassa? Vai avustavatko ja sitten vielä yritetään saada rahat myös muista maista? Suomessakin nyt vireillä oleva päämoskeijan yksi rahoittajista on Bahrain kuningaskunta. Heillä ei ole mitään muuta päämäärää kuin saada levitettyä tuota rasistista, väkivaltaista, alistavaa "rauhan" uskontoa ja lopulta saavuttaa Islamin perimmäinen tavoite eli maailma Islamin vallan alle. https://www.youtube.com/watch?v=nZhNqMHXxJ8 http://speisa.com/modules/articles/index.php/item.... Liitteissä muslimien itsensä julkaisemia juttuja. Ei sisällä rasismia :p . Herää Suomi todellisuuteen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Hassanal Bolkiah, Brunein sulttaani, taitaa olla maailman rikkain muslimijohtaja, netto-omaisuus n. 20 miljardia. Tein kerran välilaskun Bahrainiin. Puolitoistametrinen sulttaani on samanlainen urheiluihme kuin Kim Jong-il, kaikki urheilulajit olivat hallinnassa, nyrkkeilystä hevospooloon!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset