Husu

Koko kylä tarvitaan lasten kasvattajiksi!

Afrikkalainen sanonta on, että tarvitaan koko kylä kasvattamaan lapsi. Tämä on minulle tuttua omasta nuoruudesta. Kun olin pieni, jokainen asuinalueemme aikuinen on muistattanut ja opastanut lapsia ja nuoria olemaan kunnolla. Jopa vieraillakin asuinalueilla, tehdessäni tuhmuuksia, kuten lapset usein tekevät, aikuisilla oli auktoriteetti ojentaa meitä, ja vanhemmatkin saivat asiasta tietää. Koko kylä osallistui meidän lasten kasvatukseen.

Suomessa on kuulemma ollut samanlaista aikoinaan, koko kyllä on täälläkin kasvattanut lapsia yhdessä. Minä kuitenkin tulin vasta 90-luvulla, enkä ehtinyt tätä nähdä. Nykysuomessa vanhemmat ovat usein lastensa kasvatustehtävässä yksin. Surullisimmissa tapauksissa vanhempien jaksaminen ei riitä, eikä lastensuojeluviranomaisilla ole lopulta tarjota perheelle muuta tukea kuin lasten huostaanotto.

Sen sijaan, että perhe saisi kotiinsa apua ja tukea, ongelmien kärjistyessä lapsi otetaan lopulta pois vanhemmiltaan. Olen työssäni tulkkina/konsulttina nähnyt niin monta perhettä, jotka olisi voinut pelastaa ennen kuin tilanne karkaa käsistä. Kotiin tarjottu konkreettinen lastenhoitoapu olisi voinut estää vanhempia väsymästä. Usein kodin ongelmat jäävät kuitenkin huomaamatta. Subjektiivinen päivähoito-oikeus helpottaa monen perheen arkea, eikä sitä missään nimessä saa ottaa pois. Etenkin yksinhuoltajat tarvitsevat apua lasten hoidossa.

On kaikkien etu, että vanhemmat eivät väsy loppuun lasten kanssa kotona. Hoitoapu väsyneille vanhemmille antaa mahdollisuuden ladata akkuja niin, että he taas jaksavat iloita lapsistaan ja vanhemmuudesta. Vanhemmat tarvitsevat apua arjessa, ennen kuin perheen tilanne on päässyt pahaksi. Ihmisestä, joka tulisi ulkoiluttamaan lapsia ja ihan vain pitämään heille muutaman tunnin seuraa niin, että vanhempi voisi saada omaa aikaa käydä kaupassa rauhassa, käydä juttua kaverin kanssa, siivota rauhassa ja saada oman laatu aikaa ym. Tavoitteena kuitenkin että vanhempi pääsee hetkeksi hengittämään rauhassa ilman, että on toisesta ihmisestä vastuussa.

Leikkaamalla lapsiperheiltä leikkaamme suoraa tulevaisuudesta. Ennaltaehkäisevällä työllä voisimme estää sen, että perheet hajoavat, vanhemmat masentuvat ja lapset laitostetaan. Nämä kaikki maksavat meille tulevaisuudessa paljon enemmän. Viisaampaa on tukea ja hoitaa perhettä kokonaisuutena, riittävän ajoissa. Eli annamme sellaista apua jota perheet itsekin toivovat, eikä heitä syyllistetä siitä, että kehtaavat apua pyytää.

Meidän ei tarvitse odottaa, että tilanne pahenee, ennen kuin tulemme mukaan auttamaan. Ennalta ehkäisy, ilman syyllistämistä, auttaa perheittä paljon tehokkaammin. Tarvitaan koko kylän kasvattamaan meidän lapsia. Tuodaan takaisin se aika, kun Suomessa lapsiperheet saivat apua suoraa kotiin. Kohdennetaan voimavaramme oikein, ja autetaan perheitä ajoissa.

Minä kannatan tätä ideaa, ja aion taistella sen eteen! Olen Abdirahim Husu Hussein ja minä pyrin eduskuntaan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Kari Ahveninen

Tiesitkös, Husu, ettei tänä päivänä Suomessa saa enää kasvattaa lasta? Torua ei saa, ei luunappia, ei mitään. Voi vain soittaa sossuun jotta viranomaiset ottavat lapsen haltuun joka ei suostu tottelemaan vanhempiaan.

Tähän on johtanut suomessa niin paljon puhuttu "vapaa kasvatus", nyt sitten nautitaan hedelmistä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei yhteiskasvatus rapistunut kaupungistumisen myötä. Kyllä kaupungeissa naapurusto kasvatti samalla tavoin kaikkia pihan lapsia. Yhteiskasvatus rapistui siksi, että yhteiskunta pyrkii monopolisoimaan kasvatuksen itselleen ja sanktioimaan muiden kuin viranomaisten asioihin puuttumisen. Naapurin lapsen käytökseen puuttuminen saattaa nykyisin poimia syytteen. Husu puhuu periaatteessa oikeaa asiaa nutta lääke, yhteiskunnan osuuden lisääminen, on väärä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä tätä tietoa ei tarvitse ulkoa tuoda,mutta hyvä kun toit esille, näinhän asia toimi Suomen maaseudullakin vielä60-70 vuotta sitten.

Jouni Nordman

Niin, itse pidän aina ulkopuolisen näkökanta tärkeänä, sillä vaikka kuinka tiedämme että joku mättää, niin emme tee ennen kuin joku sitä alkaa ihmettelemään ääneen.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Koko kylä tarvitaan lasten kasvattajiksi!" Miten tämä toimii käytännössä Mogadishu Avenuella Helsingin Vuosaaressa? Erinomaisen hyvin varmaankin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Koko kylä tarvitaan lasten kasvattajiksi!"

- Vaatimus on oikeastaan yli-idealistinen, mutta en halua torjua sitä ajatuksena. Toisaalta "kylän" käsite on menettänyt kaiken romanttisuutensa kaupungistumisen myötä. Jäljellä ovat kotiavun varassa elelevät ikäihmiset, eikä todellakaan lapsia kollektiivisesti vahdittaviksi.

Perinteisen kyläläisyyden siirtäminen suurkaupungin lähiöön on niin korkealentoinen visio, ettei sen esittäjää voi ainakaan näpertelystä syyttää. Temppuhan edellyttäisi kulttuurin perinpohjaista muuttumista. Voisiko urbaanista tehdä agraaria tuosta vain?

Tähän kohtaan sovellus viime vaaleista, ja silloin perussuomalaisten puheenjohtajaan liitetystä sanonnasta: Husua voi äänestää vain Helsingissä. Valitettavasti - näin kaakkoissuomalaisen kannalta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Etenkin yksinhuoltajat tarvitsevat apua lasten hoidossa"

Sorry vaan,pienperheet eivät tarvitse mitään "erikoisapua" mihinkään lastensa hoitoon,tahi kasvatukseen,yhteiskunta tarvitsee apua siihen,ettei pienperheitä ja heidän lapsiaan leimata.Sosiaaliviranomaisilla on luokittelunsa,joilla asetetaan perheet lapsineen kategorioihin,joista lähtien perheisiin sovelletaan varhaista puuttumista.Nyt kun sen puuttumisen seuraukset on nähty,uskokoon ken tahtoo.
Älä yleistä ja leimaa ihmisiä ja erilaisia perhemuotoja.Alkaa olla kulunutta kamaa yksinhuoltajien,eli nykymaailmassa pienperheiden julkinen leimaaminen.Se on se asennevammaisten ja ennakkoluuloisten väline, millä selitellään keskiaikaan perustuvaa vainoamistakin.Sekä huostaanottoja,joita kohdistetaan pienperheisiin(koska kuvitellaan että heillä ei ole varaa asianajajiin,lakimiehiin,ja että he häpeävät itseään ja lapsiaan,eivätkä uskalla puolustautua,ja ettei heillä ole ketään turvanaan viranomaisia vastaan)

Jos olisit kirjoittanut että :pienituloiset pienperheen isät ja äidit ovat varhaisen puuttumisen kohteita,koska yksinhuoltajia,se olisi ollut lähempänä totuutta.Nämä julkkikset,homot,kansanedustajat,pressat jne.jne.kun ovat monet olleet yksinhuoltajia,mutta kun se raha,asema,suhteet,julkisuus.Siellä se onkin sankaritarina ja jotakin goolia.

Enempää ei nyt tähän kannata laittaakaan.Husu ei tiedä kuinka toimii suomessa sosiaaliviranomaiset.Huostaanottoja tehdään syistä,joista herra husulla ei näemmä ole tietoakaan.Yli 30 vuotta tätä huostakulttuuriin perustuvaa huolien nousua,ja seulontaa seuranneena ja ihmisten kokemuksista ja oikeassa elämässä nähneenä,voin tämän sanoa,kylmän rauhallisesti.

Keskusta tukee huostakulttuuria mm.ajamalla sijaisperheiden etuja.Kansanedustajanne on perhehoitoliiton etujen ajaja,RAY antoi rahaa perhehoitoliitolle,ja Huovinen ajaa kiireellä lakiin sijaisperheiden etuja eli:tukia,palkkaa paremmaksi,tukihenkilöt jne.jne.joita eivät perheet saa,eikä heille haluta antaa.Pavella on monta huostafirmaa,kunniajäsenellänne.

Kuntia ja kaupunkeja joissa 1990 alasajetut perheiden tukitoimet on karsittu,niitä ei edes saa,aiheuttaa huostakulttuuriin perustuen laittomiakin ja usein,huostia.Halvimmillaan lapsesta saa yli 100 000 laitokseen suljettuna,ja monikansalliset konsernit ovat tämän tukimuodon suomessa tajunneet,jo vuosia sitten.

Perehdy ,pliis,suomalaiseen perhepolitiikkaan,julkisuus ja poliitikkojen ajama kuva hirviöperheistä,kun ei ole kuule se totuus.Suomessa ei ole yhtäkään tahoa,ei edes rouvakerholaisten ajamaa (heillä on yli 650 ihmistä hääräämässä erilaisissa järjestöissä,liitoissa jne.joissa saavat palkkansa,ja palkkionsa, perheiden asioilla "touhutessaan")

Huostafirmoja on satoja,sekä kaikenkarvaista toimijaa joka lähtöön.Suomeen tarvitaan perheiden etuja ajava järjestö,ei rouvakerholaisten etuja ajavia kerhoja.Eli perheille asianajajat,lakimiehet,puolueeton oikeusistuin jne.Täysin erillinen oma systeeminsä,jolla ei ole kytköksiä näihin eri viranomaisten ja liike elämän,politiikkojen etujärjestöihin.

Huostakulttuuria pidätte yllä 1,4 miljardilla tätä nykyä.2006 vuodesta(600-700 miljoonasta,saman maksoi silloin poliisitoimi veronmaksajille siis),ja 2008 huostakertoimen ja kuntaliitosten jne.avulla se on noussutkin mukavasti.

Huomautan että te maksatte sen veroina.

Käyttäjän amgs kuva

Kaupungin ja kylien välillä on eroja. Olen asunut Turun Varissuolla, Tapereen Hervannan läheisyydessä, Rauman keskustassa sekä haja-asutusalueilla Nurmijärvellä ja nyt Ikkalassa. Pienissä kylissä yhteisö elää tiivisti toisella tavalla kuin kaupungeissa. Kyläkoulu on yksi suuri asia, joka yhdistää ihmisiä. Näyttää kuitenkin siltä, että päätöksenteossa kyläkoulujen merkitys kylän ja kyläläisten yhdistävänä tekijänä ja näin lasten kasvatuksen kannalta tärkeänä asiana ei arvosteta. Kyläkouluja suljetaan joka vuosi isoja määriä. Turha on puhua siitä, että koko kylä kasvattaa, jos kylien mahdollisuuksia siihen kavennetaan.

Heikki Tala

.. tuo koko kylän lasten kasvatus oli minullekin tuttua ja itsestään selvää 1940- ja 1950-luvun Talankylässä. Se mikään afrikkalaisten yksinoikeus ole. Suomen nousu maailman huippumaiden joukkoon on tuottanut myös vähemmän toivottavaa tulosta eli kylät ovat häviämässä kaupungistumisen myötä. Niin tulee kyllä tapahtumaan Afrikassakin - elleivät sitten bokoharamit pane koko mannerta takaisin kivikaudelle.

Käyttäjän CobbDavidWayne kuva
Cobb David Wayne

Hei,
Tarvitsetko kiireellistä lainan tyhjentää velkojaan tai tarvitset pääomalainan parantaa liiketoiminnan?
olet ollut hylännyt
pankkien ja muiden rahoituslaitosten virastot?
Tarvitsetko vakauttamista laina tai kiinnityksen?
etsi enää kuin olemme täällä tehdä kaikki taloudelliset hankaluudet, menneisyyteen. Me Lainarahastot ulos yksityisille
tarvitsevat taloudellista tukea, joka on huono luotto tai tarvitsevat rahaa
maksaa laskuja, investoida liiketoiminnan nopeudella 2%. Haluan käyttää tätä keskipitkän ilmoittaa, että me tehdä luotettavia ja saajan apua ja on valmis tarjoamaan sinulle lainaa. Joten ota yhteyttä jo tänään kautta
sähköpostit: dolphinsalliances@gmail.com

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset