Husu

Hyvää joulua, Suomi!

Joulu on ollut minulle perinteisesti kristittyjen juhla. Ensimmäisen kerran kuulin joulusta tultuani Keniaan kotimaastani Somaliasta 90-luvun alussa. Se ei kuitenkaan esiintynyt minun elämässäni millään tavalla kunnes saavuin Suomeen vuonna 1994.

Tuona vuonna suomenkielen opettajani, joka oli minulle rakas ihminen, pyysi minut mukaan kirkkoon kuuntelemaan joululaulukonserttia. Otin kutsun vastaan varautuneesti, sillä takaraivossani takoivat nuoruudessa kuullut varoitukset siitä, että valkoihoisten yrittävät käännyttää toisia omaan uskoonsa. Halusin kuitenkin kokea asian konkreettisesti ja sen vuoksi menin kirkkoon ensimmäistä kertaa elämässäni. Tilaisuus oli mielenkiintoinen, laulut kauniita ja kaikki hyvin ystävällisiä.
 

Olen vuosien varrella seurannut joulutraditioiden muokkautumista ja minusta tuntuu, että joulu ei ole nykyään niin uskoon sidottu asia, vaan enemmänkin juhla, jota voisi kutsua myös monella muulla nimellä. Kuvaava olisi esimerkiksi keskitalvenjuhla, joka tuo perheet yhteen tänä synkkänä vuodenaikana.
 

Joulussa minä arvostan erityisesti sitä, että se lähentää perheitä tässä yksilökeskeisyyttä arvostavassa maassa. Joulu tuo ihmiset yhteen, mutta samalla se tuo hymyn tämän juron kansan kasvoille vuoden pimeimpänä aikana. Se tuo mukanaan lämpöä ihmisten välille, vaikka ulkona on pakkasta.
 

Tämä kaikki saa minut arvostamaan joulua vaikka en itse sitä juhli.

Toivotankin kaikille teille, jotka sitä juhlitte, oikein hyvää ja antoisaa joulua!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kiitos, ja Hyvää Keskitalven Juhlaa Sinulle. Mutta älä unohda Joulupukkia. Hän on melkein yhtä tärkeä heppu kuin YK:n pääsihteeri. Ja mikä tärkeintä, hänen virkakaudelleen ei näy loppua, on kuullema jatkunut jo satoja vuosia.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Ihan diktaattorimaista tuo pukkin touhua! :-D

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"että joulu ei ole nykyään niin uskoon sidottu asia, vaan enemmänkin juhla, jota voisi kutsua myös monella muulla nimellä. "
Miksiköhän sitä Joulua ei sitten voisi kutsua ihan vaan Jouluksi, kun se kerran Joulu on ?
Oiskohan tähän ainakin osasyynä se ettei kristittyjen joulua oikein enää uskalleta missään viettää kun pelätään että siitä joku toinen pahastuu, ei kouluissa ,ei päiväkodeissa ,kotonakaan ei oikein lasten nähden kun lapset saattaa siitä mennä hämilleen kun naapurin ahmed ei tiedä joulusta mitään.
No, koeta kestää kohta on laskiainen.
Hyvää Joulua.

Käyttäjän jannehalinen kuva
Janne Hälinen

Kyllähän sitä jouluksi voi kutsua pakanakin. Sanana jouluhan ei viittaa kristittyjen juhlaan, vaan muinaiseen yule-juhlaan, jota vietetään juuri keskitalven tähden. Joulu myös kirjoitetaan pienellä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Nimmpä mutta miksi Joulua pitäisi kutsu joksikin muuksi kuin Jouluksi.
Erisnimet kirjotetaan isolla.
Hyvää Joulua !

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen Vastaus kommenttiin #17

Martikainen, joulu kirjoitetaan suomeksi pienellä. Ihan samoin kuin pääsiäinen ja juhannus vaikkapa esimerkkeinä. Opiskele vähän äidinkieltäsi ja tule vasta sitten ojentamaan tänne muita.

Toivotuksissa ja tervehdyksissä voidaan käyttää isoa kirjainta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #28

Minä olen sitten ollu väärässä ja opettelen tämän kohan uutelleen,pyydän anteeksi tyhmyyttäni.
Minulla kuitenkin oli mielipide siitä asiasta jota herra hussein käsitteli ,oliko teilla Jorma Härkönen siihen asiaan jotain opettavaista sanottavaa ?

Olavi Mansikka

Hyvää joulua.

Mielenkiintoiseksi tekee että ainoa positiivinen mitenkään kehenkään negatiivisesti kantaa ottava kirjoistus joulu aatona oli Husun karusellissa. Hyvää joulua kaikille. Mä nautin Possun takamuksesta koko päivän. nauttikaa jokainen juuri siitä mistä pidätte. Husu veti aamun pisteet multa.

Käyttäjän pikarisen kuva
Mikko Pikarinen

Jouluhan on ikivanha talvipäivänseisauksen juhla. Sana "joulu" on muinaisgermaaninen ja ajalta ennen kristinuskoa. Alun perin joululla tai sen nimellä ei siis ole mitään tekemistä Jeesuksen tai kristinuskon kanssa, vaan kristityt ovat vain "omineet" sen päättämällä 200-luvulla sen Jeesuksen syntymäpäiväksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

En minäkään vietä joulua, mitä se sitten lieneekään. Kolmas "joulu" peräkkäin sairaalassa päivystämässä :-)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tässä vähän tutkittua tietoa Husulle ja muillekin joulusta ja sen luonteesta:

http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182798-kult...

Tänään klo 12.00 täältä Turusta kaikille ja koko maailmaan

Hyvää Joulua!

Pekka Loikkanen

Hyvää Joulua sinulle Husu !
Toivottavasti Joulu on iloinen juhla kaikille, syö sitten kinkkua tai kalkkunaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvää joulua myös itsellesi ja läheisillesi. Toteutat hyvin joulun sanomaa: 'Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto'. Molemmat lähtevät siitä, että yrittää ymmärtää sitä hyvää, mikä toisessa on.

Osmo Kammonen

Miksi Joulun nimi pitäs poistaa tai muuttaa, muslimien takiako. Söisikö muslimit sikaa jos sitä sanottais vaikka kameliksi, joku roti sentään..

Osmo Kammonen

Miksi Joulun nimi pitäs poistaa tai muuttaa, muslimien takiako. Söisikö muslimit sikaa jos sitä sanottais vaikka kameliksi, joku roti sentään..

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tänään suomalaiset viettävät Suomessa joulua. Maassa maan tavalla.

Husullekin hyvää joulumieltä !

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Pohjoisella pallonpuoliskolla auringon aseman vaihtelut ovat olleet juhla-aikojen neljä kiintopistettä ammoisista ajoista. Kesällä pisin päivä ja talvella lyhin. Keväällä valoisan ajan voitto pimeydestä ja syksyllä toisinpäin. Talvipäivänseisauksen aikaan juhlittiin valon uutta syntymää ja samalla jumalan uutta syntymää.

Vaikka päiväntasaajalla auringon asema vaikuttaa eri tavoilla kuin navoilla, ihan mielenkiinnosta kysyisin tiedätkö Afrikan luonnonkansoilla olleen talvipäivänseisauksen aikaan juhlapäivää?

Hyvää Joulua!

Veikko Virkkunen

Minä voin vakuuttaa Abdirahim HUSU Husseinille, että Joulupukki, Jumala ja Allah ovat kaikki satuolentoja ja legendaa vailla todellisuuspohjaa.
Miksi jonkun muslimin pitäisi suuttua satuolentojen palvonnasta.

Käyttäjän AnniLehtikunnas kuva
Anni Lehtikunnas

Perinteistä Suomalaista Joulua on muuten todella helppo viettää ilman Jeesusta, sillä suurimmalla osalla perinteistä ei ole mitään tekemistä kristinuskon kanssa. Raamatussa ei mainita Joulun juhlimisesta sanaakaan. Joulun aikaan Suomessa juhlittiin keskitalven juhlaa jo kauan ennen kuin kristinusko tuotiin maahamme Ruotsista.

Käyttäjän TarjaArttola kuva
Tarja Arttola

Mikko on ihan oikeassa, joulu ei ole kristillinen juhla, ja siksi tosi kristittyjen ei tulisi sitä viettääkään, vaan ohittaa se pakanallisena tapana, joka ei kuulu kristillisen uskon piiriin. Näin monet jo tekevätkin, vaikka siitä viettämättä jättämisestä ei erityistä haloota kaiutetakaan. Raamatusta sen paremmin kuin varhaiskristillisyydestä ei löydy mitään perustetta tähän juhlaan. Ainoa, mitä Kristus pyysi seuraajiaan viettämään säännöllisesti, on hänen kuolemansa muistojuhla. Joulu kuuluu ehdottomasti pakanalliseen traditioon.

Reijo Siipola

"Miksi jonkun muslimin pitäisi suuttua satuolentojen palvonnasta."
Tuskin kukaan on suuttunut joulupukin palvonnasta. Satuolentoihin eivät loukkaannu ateistitkaan. Loukkaantuminen on aiheellista vain jos sen kohde on tosi.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

"takaraivossani takoivat nuoruudessa kuullut varoitukset siitä, että valkoihoisten yrittävät käännyttää toisia omaan uskoonsa."

Onko tämmöiset rasistiset yleistykset kuinka yleisiä somaleiden keskuudessa?

Käyttäjän AvaVartiainen kuva
Ava Vartiainen

Hyväthyssykät! Melkoisen vinkeä kirjoitelma: joka toisessa lauseessa meitä arvostellaan ihmisinä ja kansana, tapojamme ja uskomuksiamme vähätellään. Samalla kenties hieman suoraankin kehoitetaan joulua viettämään muuten vaan, ilman kristinuskoon liittyviä viittauksia!
Mitenkähän tässä olisi käynyt, jos "valkoihoinen", "juro" suomalainen olisi kirjoittanut moisen kyhäelmän ramadan-juhlinnasta?

PS Kenialaiset tuttavani ovat kertoneet niistä kauheuksista, joita Somaliasta rajan yli hyökkäilevät tekevät. Islaminuskoa siinä kovasti kuulemma kuulutetaan motivaattorina, Allahin nimeen huudetaan kristittyjä tapettaessa, raiskatessa tai kidnapatessa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Näin se taitaa tässä tasa-arvoisessa ja suvaitsevassa Suomessamme olla että jotain voi arvostella ja jotain muuta ei mutta vaatimuksia ja oikeuksia voi silti jokainen esittää.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Husu, kuuntelen silloin tällöin nukahtamiseeni Puhe-radion kanavaa. Sattumoisin myös Ali Ja Husu ilmestyvät kanavalle naurun ja satiirisen sanailun läpilyöminä.

Joulu on tunnejuhla, jota suomalaisuudessa on vaikea ohittaa.

Tulee mieleen lapsuuden perusturvan kokemus. Joulu = perusturva!

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Mä laitoin kanalaan tuon kanavan kuulumaan ja nyt olen huomannut positiivisen vaikutuksen, paskaa tulee myös ihan konkreettisesti lattialle enemmän.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hyvää Joulua sinullekin. Vietättekö te Uutta Vuotta ja mitä te mietitte Suomalaisten rakettien räiskimisestä?

Ihan etukäteen toivotan Uutta Vuotta sinulle ja perheillesi.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Ei ole joillakin joulumieltä ollenkaan - sama ilkeä mieli kesät talvet. En loydä Husun kirjoituksesta arvostelua suomalaisia kohtaan, vaan päin vastoin.

Miksi Husu ei olisi voinut kirjoittaa "sillä takaraivossani takoivat nuoruudessa kuullut varoitukset siitä, että valkoihoisten yrittävät käännyttää toisia omaan uskoonsa"? Hän on asian niin kuullut ja kokenut lapsuudessaan, ei se ole mikään rasistinen yleistys. Kai me jokainen olemme kuulleet kaikenlaista lapsena, ja luulleet vaikka mitä. Ja usein myös kirjoittaneet siitä.

Minusta täällä on kommentoinut muutama henkilö, joka itse on rasisti, ikävää! Hankkikaa jo itsellenne suvaitsevainen ja valoisa joulumieli, älkääkä etsikö vikaaa joka asiasta!

Husu kirjoittaa hyvin ja asiallisesti, mitä ei voi sanoa muutamasta muusta täällä kommentoineesta.

Toivon hyvää joulun aikaa Sinulle ja perheellesi, Husu!

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Joo, kaikkien tänne muuttavien kannattaa muistaa se tosiseikka, että kritittyjä hihhuleita äänestä Suomessa enää vain 3,5% kansalaisista viimeisen gallupin mukaan. Tämä "kukkahattutätien" pelko elää silti monien meielessä, eivätkä ihmiset sen takia esimerkiksi uskalla elää elämäänsä kuten järki ja tunteet sanovat. Moni kaunis asia on saanut näiltä tahoilta ahdistavan ja tunkkaisen mielikuvan. Siksi onkin todella tervehdyttävää, että tänne muuttaa muualta ihmisiä, joilla on erilainen kulttuuritausta ja erilaisia kokemuksia, jotta he pystyvät ikäänkuin puhtaalta pöydältä näkemään ja kokemaan suomalaisuuden.

On niin paljon kaunista katseltavaa, kuten eräskin viisuniekka osasi sen ilmaista!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset