Husu

Suomen muslimit

Perimätiedon mukaan Suomeen saapui ensimmäinen muslimi vuonna 1868. Kyseessä oli tataarikauppias joka tuli Suomeen käymään kauppaa. Jonkin ajan kuluttua tuli muitakin ja lopulta jotkut päättivät jopa jäädä maahan asumaan tilapäisten bisnesreissujen sijaan.

Tuon ensimmäisen muslimiryhmän saapumisen aikaan ei Suomessa tunnettu hyvinvointivaltiota ja kenties siitä johtuukin, ettei tataarien määrän lisääntyminen aiheuttanut maassa suuria reaktioita. Tataarit olivat osa yhteiskuntaa kuten kaikki muutkin, eikä historiankirjoituksessa ole heihin suuresti huomiota kiinnitetty. Suomi kuten koko maailma kuitenkin muuttui ja maailmansotien jälkeen kansakunnat olivat entistä liikkuvampia ja kansainvälisempiä.

Viimeisen 25 vuoden aikana on kuitenkin maahanmuutto ja myös muslimien maahanmuutto tänne Pohjolaan lisääntynyt selkeästi. Toisin kuin ensimmäiset muslimit, nykyään tänne tullaan myös monesta muusta syystä kuin bisnestä tekemään. On pakolaisia, turvapaikanhakijoita, perheenyhdistämisiä, rakkauden tai työn perässä tulijoita ynnä muita.

Toisin kuin ennen, maahan tulevat eroavat myös taustoiltaan paljon enemmän kuin Venäjän vallan aikana. Tulijoita on erilaisilta alueilta ja mantereilta. Afrikasta, Aasiasta, Lähi-idästä jne. Heillä on uskonnon lisäksi monta muutakin erilaisuutta. He ovat asuneet eri alueilla ja jopa vihanneet toisiaan oman maansa kulttuurin, uskonnon tai muun konfliktin takia. Nämä konfliktit kumpuavat usein jostakin kaukaa historiasta. Omassa kotimaassa ihmiset jotka ovat sortaneet toisia tai tehneet toisille pahaa ovat voineet päästä sieltä pois ja päätyä samoille alueille uudessa kotimaassa, esim. tässä tapauksessa Suomessa.

Suomi on ottanut nämä uudet tulijat vastaan avosyliin ja pyrkinyt auttamaan heitä. Tämä maa arvostaa jokaista joka tänne on tullut sieltä sorron ja sodan keskeltä. Jokainen aikuinen joka aikoinaan tänne saapui turvaa hakemaan varmasti muistaa kotimaansa tilanteen eikä välttämättä haluaisi enää sellaisen tilanteeseen palata. Silti täytyy muistaa, että sodan sytyttyä sieltä lähti kaikenlaisia ihmisiä pois. Heidän joukossa on myös entisen hallituksen alaisuudessa toimineita ja toisille pahaa aiheuttaneita tyyppejä. Jotkut näistä ihmisistä pyrkivät uudessa kotimaassaan yleensä pitämään matalaa profiilia eikä heistä välttämättä paljoa tiedetä.

Monella tulijalla on myös sodan ja sorron kauhuista saatuja traumoja, joista uusi kotimaa ei ole tietoinen tai jotka eivät heti ilmene eikä niitä senkään vuoksi pystytä hoitamaan. Monet näistä ongelmista voivat aiheuttaa sydänsuruja, kaipuuta vanhaan, vihaa heille vääryyttä tehneitä vastaan, koston halua ym... Nämä kaikki ongelmat ovat sellaisia joita uuden kotimaan väestön voi olla vaikea nähdä, sillä täällä tämän kaltaisia ongelmia ei ole ja mikäli niitä on, ovat tietyt tahot jotka kuuluvat niitä hoitaa.

Tosin nyt elämme aikaa, jolloin maan taloustilanne on huono. Tämä vaikuttaa koko yhteisöön nyt ja tulevaisuudessa. Suomessa on monia ongelmia jotka täytyy hoitaa nyt vaikka se tuleekin kalliiksi, sillä hoitamattomat ne tulevat maksamaan kymmenkertaisesti. Näitä pulmia ei ole välttämättä osattu kunnolla hoitaa muissa länsimaissa ja siksi ns. kotoutuminen ei ole onnistunut. Suomi tunnetaan ennaltaehkäisevästä työstä ja ennalta meidän pitää lähteä näitä mahdollisia ongelmia ratkomaan.

Mitä tulee muslimien keskuudessa oleviin erimielisyyksiin, tämä on mielestäni pientä verrattuna siihen mitä voisi tapahtua tulevaisuudessa mikäli näitä suurempia haasteita ei lähdetä nyt selvittämään. Suomen shiiat ja sunnit kokevat samanlaisia haasteita suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomen shiiat ja sunnit ovat uskonnossa erimielisiä mutta suomalaisessa yhteiskunnassa he ovat samanlaisia. Ne ovat rauhaa rakastavia yhteiskunnan rakentajia ja tulevaisuuden tekijöitä täällä. Heillä kaikilla on yhteinen nimi, se on Suomen muslimit. Ei Suomen shiiamuslimit tai Suomen sunnimuslimit, vaan Suomen muslimit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (120 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jakoa on myös kristityissä. Kun jako ennen meni kristittyjen ja ateisten välillä se menee nykyään agressiivisten äärioikeistolaisten kristittyjen ja tavallisten kristittyjen välillä ja sama jako menee ateistien sisällä.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Sini. Näin on valitettavasti. Tosin nyt muslimit ja islam ovat ajankohtaisia!

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Kiitos Sini, kun kerroit, että tällainen jako on olemassa. Kuuluuko agressiiviset äärivasemmistolaiset kristityt samaan ryhmään noiden agressiivisten äärioikeistolaisten kristittyjen kanssa vai ovatko he tavallisia kristittyjä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Äärivasemmistolaiset taitavat löytyä rikastamasta ateismin kirjoa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #13

Kaikki eivät varmasti ole ateisteja. Kumpaan kategoriaan siis kuuluvat aggressiiviset äärivasemmistolaiset kristityt?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #18

Jos sä rakennat jonkun fantasian niin keksi itse sen ainesosat please.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #20

Sini puhuu ääripäistä ja joka tuutissa mielipide viittaa aina joko äärivasemmistoon tai äärioikeistoon. Onko Sinillä joku päähänpittymä ääripäistä? Suomessa on maltillisia muslimeja, mutta taitavat maltilliset muslimitkin vihata lönsimaisia hapatuksia, vaikka juuri lönsimainen hapatus ovat heitä auttaneet.

Yksikertaisesti muslimit eivät aina sopeudu länsimaiseen elämäntapaan, sehän on nähty. Minulla ei sinänsä muslimeja vastaan ole, mutta paljon pitää tehdä työtä, että naisten oikeudet saadaan samalle tasolle, mitä länsimaissa.

Muslimeille olisi hyvä saada kristillinen kasvatus, jotta he ymmärtäisivät kunnioittaa naisia ja länsimaista elämänmenoa

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto Vastaus kommenttiin #20

Sini puhuu ääripäistä ja joka tuutissa mielipide viittaa aina joko äärivasemmistoon tai äärioikeistoon. Onko Sinillä joku päähänpittymä ääripäistä? Suomessa on maltillisia muslimeja, mutta taitavat maltilliset muslimitkin vihata länsimaisia hapatuksia, vaikka juuri länsimainen hapatus ovat heitä auttaneet.

Yksikertaisesti muslimit eivät aina sopeudu länsimaiseen elämäntapaan, sehän on nähty. Minulla ei sinänsä muslimeja vastaan ole, mutta paljon pitää tehdä työtä, että naisten oikeudet saadaan samalle tasolle, mitä länsimaissa.

Muslimeille olisi hyvä saada kristillinen kasvatus, jotta he ymmärtäisivät kunnioittaa naisia ja länsimaista elämänmenoa

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #20

Itsehän sinä teit jotain jakoa tavallisiin kristittyihin ja joihinkin aggressiivisiin äärioikeistolaisiin kristittyihin. Kiinnostaisi vain tietää, että onko äärivasemmistolaiset mielestäsi siis tavallisia kristittyjä?

Minun mielestäni eivät ole, koska minä olen ihan tavallinen jamppa (tosin en kuulu enää kirkkoon, mutta kristitty kuitenkin), enkä kuulu sen enempää oikeaan-, kuin vasempaankaan ääripäähän.

Kaikki kyllä tietävät sinun äärioikeistofantasioistasi, mutta pitääkö se oikeasti sotkea mukaan joka ikiseen keskusteluun? Jos vaikka joskus keskustelisit itse aiheesta.

Käyttäjän montybambino kuva
Monty Bambino

Osaatko sanoa miten agressiivinen äärioikeistolainen, kristitty tai muslimi käyttäytyy verrattuna agressiiviseen ateistiin? Mieleeni tulee montakin tapausta, joissa esim. kristityt, muslimit tai äärioikeistolaiset ovat vahingoittaneet fyysisesti toisiaan, mutta en nyt saa päähäni yhtään ateisimin nimissä toimivaa, samalla tavoin agressiivista yksilöä. Ateistin "agressiivisuus" taitaa rajoittua kiihkeisiin kirjoituksiin sekularismin puolesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sekä agressiiviset äärioikeistoliaset kristityt että agressiiviset ateistit suuntaavat agressionsa musliimeja kohtaan ja edelliset usassa myös mustia kohtaan.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Niin. Suomen rajan yli tuli kauppiasta, tehtailijaa, taiteilijaa ja muita. Maahan missä ns. maahanmuuttopolittisten toimenpiteiden määrä oli nolla. Integroituvat ihan itsestään. Jotkut perustivat ihan tehtaita. Ilman ensimmäistäkään maahanmuuttokoordinaattoria, monikulttuurisuusasiantuntijaa, alaikäisten maahanmuuttajalasten ryhmäkodin vastaavaa ohjaajaa, yms. Loput sadoista virkanimikkeistä löytyy tästä:

http://www.kysy.fi/kysymys/onko-nama-kaikki-virat-...

Siis, 150 vuotta sitten Suomessa osattiin järjestää maahanmuutto paremmin lähes ilman minkäänlaisia viranomaisresursseja kuin nykyään. Ihmeellistä, eikö totta! Kenties onnistumisen resepti oli silloin yksinkertainen. Jos maahanmuuttaja ei itse huolehtinut itsestään, korjasi nälkä ja kylmyys satonsa.

Siinä voikin miettiä missä nykyisin mennään vikaan. Nyt kun katuväkivallan syyksi nähdään jopa se että pahoinpitelijöiden kotoa ei löydy viimeisimmät pelikonsolit. "Kuvittele itä-helsinkiläinen nuori, jonka äiti on matalapalkkaisessa kolmivuorotyössä, koulu loppuu kolmelta ja kotona odottavat vanhentuneet pelikonsolit. Maailmassa, jossa vapaa-ajan vietto perustuu kuluttamiseen ja uusin pelikonsoli maksaisi puoli tuhatta euroa, nuorella on uudenlaiset sosiaaliset paineet ja odotukset. "

http://demarinuoret.fi/stadin-demarinuoret-eriarvo...

Olisiko nyt jo aika siirtyä sellaiseen maahanmuuttopolitiikkaan, mikä oli käytössä 150 vuotta sitten? Tervetuloa Suomeen. Voitte tulla töihin ja alkaa pitämään huolta itsestänne ja perheistänne. Jos alkaa tulla liiaksi nälkä ja vilu, niin maasta pääsee poiskin. Eikö niin?

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

150 vuotta sitten Suomessa oli monet asiat toisen kuin tänä päivänä. Kaikki täällä asuvat piti tulla toimeen itse ilman minkäänlaisia viranomaisresursseja kuin nykyään. Myös maahanmuuttajat täällä kyllä osallistuvat yhteisen veron maksuun kuin kanta väestöä, niin otatko vaan mamuilta ne tuet vaan kaikki jotka eivät tuohon yhteinen veron maksuun osallistuu?!

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

En minä ole väittänytkään etteivät mamut veroja maksa. Kysyn vain että mihin noita satoja maahanmuuttovirkoja tarvitaan, jos kuitenkin lopputulos on huonompi kuin 150 vuotta sitten? Osaatko sinä sanoa miksi 150 vuotta sitten maahanmuuttajat perustivat tehtaita itsekseen, mutta tietyt ryhmät eivät edes omaksu peruskoulun oppimäärää tai työllisty ilman tuhatpäisen viranomaisryhmän tukea. Milloin näemme ensimmäisen somali-Finlaysonin?

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Satoja maahanmuuttovirkoja? Nimeä näitä satoja mamuvirkkoja. Kiitos.

Huono kotouttumispolitiikkaa aiheuttaa monenlaista ongelmaa. Uskon että ollaan oikean suuntaan kohti menossa, mutta meidän pitää alkaa vaatimaan tuloksia ja palkita niittä jotka onnistuvat näissä. Koko yhteisö pitää alkaa vaatimaan tuloksia ja niiden perusteella jakaa avustuksia.

Somalilaisten osalta, nämä ovat 15k tässä maassa. 52%näistä ovat alle 20v, joten ei tarvi olla huolissaan sillä pian tulee ensimmäinen somali-finlayson ym. Tämä kuitenkin tarvitsee oman aikaa ja että henkinen kiusaaminen pitää lopettaa sillä se ei ainakin edistä tämän ryhmän kotouttuminen täällä.

Kärsivälisyyttä vaan. Lupaan että asiat paranee tästä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #11

Katsopa tuo ylempänä oleva linkki mistä löydät listan pelkistä nimikkeistä. Siinä olemme samaa mieltä että kotouttamispolitiikkamme on huonoa. Sitä on liikaa. Periaatteessa Suomessa syntyneille toisen polven maahanmuuttajille ei olisi tarve minkäänlaisiin ylimääräisiin toimiin koska heille on annettu samat puitteet kuin mille tahansa suomalaisille nuorille.

En nyt ymmärrä miksi nostat esiin somalien tuet ja "avustukset jos maahanmuuttaja onnistuu". Eihän kukaan muukaan saa avustuksia jos sattuu onnistumaan.

Kerrohan Husu: miksi suomessa syntynyttä somalinuorta pitää vielä erikseen kotouttaa? Jos yhteiskunnan tarjoama ilmainen yhdistelmä: päiväkoti, peruskoulu, lukio, yliopisto, opettaa muille nuorille Suomessa elämisen perusteet, niin miksi ne eivät ole riittäviä somaleille?

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein . Vastaus kommenttiin #12

Juhani: "Milloin näemme ensimmäisen somali-Finlaysonin?"

Sinä nostit esille somalialaiset ja kysyit. Minä vastasin vaan kysymyksesi, että milloin ensimmäinen somali-finlayson!!

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #16

Husu: Niin, sinä vastasit jo että ensimmäinen Somali-Finlayson tulee "pian". Kiitos vastauksestasi.

Mutta olennaisin kysymys on siinä että miksi toisen polven maahanmuuttajia pitäisi edelleen "kotiuttaa"? Heillähän ihan tasavertaiset edellytykset muiden nuorten kanssa kouluttautua vaikka tohtoriksi saakka!

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #31

Juhani: Mitä "kotiutusta" tarkoitat? Lasketko yleisen nuorisotyön sellaiseksi, vai sen että vanhemmat tukevat lastaan?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #48

Tarkoitan sitä että yleinen nuorisotyö ja vanhempien tuki tulisi riittää myös toisen polven maahanmuuttajille.

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen Vastaus kommenttiin #11

No, nimetäämpä muutamia virkoja:
Monikulttuurisuusasiantuntija, Maahanmuuttokoordinaattori,Tulkkipalvelukoordinaattori, Asioimistulkki, Kulttuuriluotsi, Vertaisosaaja, Maahanmuuttajien erityisryhmän linjavastaava, Päivähoidon maahanmuuttajakoordinaattori, Sopeuttamistyöntekijä, Kotoutussihteeri, Monikulttuurisen varhaiskasvatuksen suunnittelija, Monikulttuurisenopetuksen suunnittelija, Suomen askeleet-linjan opettaja, Lyhytkurssivastaava, Aikuisperuskoulun linjavastaava, Alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkodin vastaava ohjaaja, Monikulttuurisuusaktivisti, Aktivistimaahanmuuttajakouluttaja, Monikulttuurisuuskoulutusmateriaalivastaava, Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja, Sosiokulttuurinen tasapainottaja, Pakolaisneuvonantaja, Vähemmistöoikeuksien valvoja, Avustusanomusten esitäyttäjä, Maahanmuuttajien asunto-oloja pohtiva virkamies, Maahanmuuttajapalveluiden päällikkö, Maahanmuuttoneuvoston puheenjohtaja, Monikulttuurikonsultti, Romanityöryhmä, Kerjäläistyöryhmä, Maahanmuuttajien rekrytoinnin helpottamista pohtiva työryhmä, Maahanmuuttoyksikön terveydenhuollon konsultti, Maahanmuuttoyksikön psykologi, Maahanmuuttoyksikön sosiaalityöntekijä, Maahanmuuttoyksikön sosiaaliohjaaja, Maahanmuuttoyksikön etuuskäsittelijä, Maahanmuuttajalasten varhaiskasvattaja, Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylitarkastaja, Siirtolaisinstituutin johtaja, Vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja, Maahanmuuttajaneuvoston puheenjohtaja, Naapuruus-sovittelija, Kotouttamisohjaaja, Avustamistulkki, Aputulkki,Romaniasioidenhoitaja, Kunniaan liittyvien konfliktien asiantuntija, Maahanmuuttoasioiden johtaja, Sisäasianministeriön maahanmuutto-osaston oikeusyksikön yhdenvertaisuus-vastuualueen johtaja, Maahanmuuttaja- ja kotouttamisasioiden neuvottelukunta, Maahanmuuttotyön päällikkö, Maahanmuutto- ja kotouttamisasioiden yhteistyöryhmä, Maahanmuuttopolitiikkastrategi, Kehitysmaatutkimuksen professori, Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen asiantuntija, Monialaisen romanityöryhmän puheenjohtaja, Monikulttuurisen maahanmuuttajatyön päällikkö, Maahanmuuttajien henkisestä sopeutumisesta vastaava asiantuntija, Sopeutumiskonsultti, Maahanmuuttajajärjestöjen toimintaedellytyksiä voimaannuttavan projektin johtaja, Maahanmuuttajajärjestöjen mielenterveysosaamista pohtiva projektisuunnittelija, Maahanmuuttajien työllistämisyhdistyksen asianajaja, Maahanmuuttajien neuvontapisteen ohjaaja, Pakolaisavun vertaisryhmätoiminnan koordinaattori, Monikulttuurisen tietopalvelukeskuksen asiantuntija, Maahanmuuttajien kansalaistoiminnan kehittämisestä vastaava virkamies, Väkivaltarikoksiin syyllistyneiden maahanmuuttajanuorten valvoja, Maahanmuuttovastaava, Ikääntyneiden somalinaisten kotoutustyöntekijä, Monikulttuurisuuden johtava asiantuntija, Pakolaiskoordinaattori, Pakolaisvähemmistö vastaava, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Romanien päiväkeskuksen työntekijä, Romaniyhdyshenkilö, Vähemmistövaltuutetun ylitarkastaja, Romanipoliittisen työryhmän puheenjohtaja, Maahanmuuton erikoistutkija, Ihmisoikeustyönjohtaja, Sisäministeriön maahanmuuttojohtaja, Monikulttuurisuustaitojen kehittäjä, Monikulttuurisuuskampanja suunnittelija, Ulkomaalaisasioiden valmistelija, Romanien päiväkeskuskuksen johtaja, Monikulttuurisuustyön suunnittelija, Maahanmuuttajien kansalaistoiminnan kehittäminen projektin johtokunta, Monikulttuuripedagogi, Pakolaisoikeutta tutkiva oikeustieteilijä, Ulkomaalaisoikeuden asiantuntija, Maahanmuuttopolitiikan tutkija,Maahanmuuttoviraston tutkija, Turvapaikkalautakunnan sihteeri Sisäministeriön somaliyhteisön kotoutumista edistävä asiantuntijaryhmä, Kansainvälisen siirtolaisjärjestön projektikoordinaattori, Syrjintälautakunnan johtaja, Sisäministeriön maahanmuutto-osaston päällikkö, Monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä, Sisäasiainministeriön kotouttamisyksikön johtaja, Pakolaisneuvonnan tiedottaja, Maahanmuuttajien asumisneuvoja, Maahanmuuttajien henkilökohtainen palveluohjaaja, Monikulttuuristen naisjärjestöjen kattojärjestön johtaja, Maahanmuuttajien tukijärjestön johtaja, Ulkomaalaisille maksettavan toimeentulotuen käsittelyä koskevien menettelytapojen selkeyttäminen -työryhmä, Kehitysyhteistyön palvelukeskuskuksen hankeneuvoja ja taloussuunnittelija, Kehitysyhteistyön palvelukeskuskuksen kehityspoliittinen asiantuntija, Monikulttuurinen osaaja, Suomen somalia-verkoston toiminnanjohtaja, Maahanmuuttajapoikatyön johtaja, Maahanmuuttajien yhteispalvelutoimiston johtaja,Maahanmuuttajataustainen kokemusasiantuntija, Maahanmuuttajanaisten kulttuuriohjelman johtaja, Etnisten suhteiden neuvottelukunta, Työelämävalmiuksien kartoittaja maahanmuuttajille, Syrjintää epäilevien neuvontapisteen johtaja, Syrjinnänvastaisesta toiminnasta vastaava viranomainen, Syrjintäilmiöiden analysoija, Maahanmuuttajien koulutuksen kehittäjä, Pakolais- ja maahanmuuttotyön päällikkö, Maahanmuuttopolitiikan asiantuntija, Konsultoiva uskonnon ja somalin kielen opettaja Somaliperheiden ja koulun välisen yhteistyön tutkija, Monikulttuurisen asumisen aluevastaava, Monikulttuurisen kasvatustyön, kotoutumisen ja opetuksen kehittäminen –hankkeen johtaja, Romanilasten oppivelvollisuutta selvittävä työryhmä, Kiertävä maahanmuuttajaneuvojan, Maahanmuuttajat-konsulttiryhmä, Maahanmuuttajatyön koordinaattori, Maahanmuuttajien yritysneuvoja, Maahanmuuttaja-asiakkaiden kanssa työskentelevien asiantuntijoiden ryhmä, Maahanmuuttaja-aikuisten oppimisen ohjauksen suunnittelijaopettaja, Maahanmuuttajaopettaja, Maahanmuuttajaopetuksen erityisosaamis- ja ohjausryhmä, Maahanmuuttajatyttötyön ohjaaja, Maahanmuuttajien toiminnallisen opetuksen ja ohjauksen projektikoordinaattori, Maahanmuuttajien järjestökonsultti, Maahanmuuttajien psykiatrian poliklinikan sosiaalityöntekijä, Maahanmuuttajuuden psykologisen prosessin tutkija, Romanit työelämään -hankkeen johtaja, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja, Maahanmuuttoasioiden asiantuntija, Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osaston kotouttamisyksikön projektikoordinaattori, Maahanmuuttajataustainen kulttuurimentori, Pakolaistyön ohjaaja, Kulttuuritulkki, Maahanmuuttajakouluttajien resurssirenkaan puheenjohtaja, Kieliavustaja, Maahanmuuttajien asunto-oloja pohtivan toimenpideohjelman johtaja, Maahanmuuttajien vastaanottohenkilö, Syrjinnän ehkäisyyn keskittyvän ryhmän johtaja, Maahanmuuttajien preppausluokan opettaja, Asioimistulkkikeskuksen johtaja, Maahanmuuttotyöryhmän johtaja, Monikulttuurisuusyhdistyksen tiedottaja, Maahanmuuttoviraston vastaanottokeskusten johtaja, ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö, Maahanmuuttoviraston alaikäisyksiköiden johtaja, Pakolaistyönohjaaja, Omakielineuvoja, Monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkoston tutkija, Maahanmuuttajakoulutuksen koordinaattori, Monikulttuuristen yhdistysten liiton puheenjohtaja, Monikulttuurisen liikuntaliitto puheenjohtaja, Pakolais- ja siirtolaisuusasiain neuvottelukunnan johtaja, Maahanmuuttokonsultti, Integraatiopoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, Monikulttuuristen perheiden liiton puheenjohtaja, Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapisteen hoitaja, Maahanmuuttajien valmistavan ryhmän johtaja, Etnisten suhteiden neuvottelukunnan hyvän tahdon lähettiläs, Maahanmuuttajakonsultti, Maahanmuuttajien alkuvaiheen ohjaus- ja neuvontapalveluiden johtaja, Maahanmuuttajatoimittaja, Maahanmuuttoviraston neuvottelukunnan puheenjohtaja, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja, Turvapaikkahakemusten käsittelyä tutkiva työryhmä, Kotoutumis- ja maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä, Haavoittuvassa asemassa olevien kiintiöpakolaisten kuntiin sijoittamisen edistämishankkeen projektipäällikkö, Maahanmuutto-ohjelmien tukirakenteen johtaja, Kotouttamisen ja etnisten suhteiden seurantajärjestelmän johtaja, Pakolaisten vuorovaikutussuhteiden tutkija, Kotoutumisen alkuvaiheen palveluiden yhdenmukaistaja, Kotoutumisen alkuvaiheen palveluiden asiantuntijaverkosto, Monikulttuurisuuden erityisasiantuntija, Maahanmuuttajien alkuvaiheen ohjauspalvelujen ja osaamisen kehittämisen projektipäällikkö, Maahanmuuttokriittisen/rasistisen keskustelun rakennetta pohtiva asiantuntijafoorumi, Maahanmuuttajien kielikoulutuksen kehittämishankkeiden projektipäällikkö, Maahanmuuttoasioiden kehittämispäällikkö, Alueellisen maahanmuuton kehittämishankkeen projektipäällikkö, Maahanmuuttaja-asiamies, Maahanmuuttajaneuvonta ja -opastusjärjestelmän kehittämisen projektipäällikkö, Maahanmuuttajien kotitalousneuvoja, Maahanmuuttajat aktiiviseksi osaksi yhteiskuntaa hankkeen projektipäällikkö, Monikulttuurisen tyttötyön johtaja, Maahanmuuttajaväestön aktiivinen työllistyminen hankkeen projektipäällikkö, Maahanmuuttajien ohjausverkoston johtaja, Aikuisten maahanmuuttajien alkuvaiheen arviointi ja polutus hankkeen projektipäällikkö, Maahanmuuttaja-asiamiestoiminnan käynnistämishankeen projektipäällikkö, Maahanmuuttajien kotoutumisprojektin päällikkö, Maahanmuuttajien ohjaus- ja työnhakupalvelujen projektipäällikkö, Maahanmuuttajien ohjauskeskusohjelman projektipäällikkö, Maahanmuuttajien palveluohjauksen kumppanuusprojektin päällikkö, Maahanmuuttajanuorten ohjaushankkeen projektipäällikkö, Maahanmuuttajat työvoimaksi projektin päällikkö, Aikuisten maahanmuuttajien kielitaidon arviointikeskuksen päällikkö, Vaikuttavuutta kotouttamiseen monialaisena yhteistyönä hankkeen projektipäällikkö, Suomen kielen opetukseen ohjaamisen kehittämisprojektin päällikkö, Maahanmuuttajien tukiasumisyksikön ohjaaja, Maahanmuuttajataustaisten lasten sosiaaliohjaaja, Monikulttuurisen mediatoimituksen johtaja, Maahanmuuttajanuorten oppimisvaikeuksien ehkäisyprojektin johtaja, Monikulttuurisen hiv-työ-projektin johtaja, Maahanmuuttajalasten ja -nuorten kotoutumisen ohjaaja, Maahanmuuttajanuorten tukiasumistoiminnan tutkija, Elämänhallinnan ja voimavaraistamisen kehittämisprojektin maahanmuuttajalapsille ja -nuorille johtaja, Ikääntyvien maahanmuuttajien kotoutumista edistävän projektin johtaja, Maahanmuuttajien turvaverkko –toiminnan ohjaaja, Monikulttuurisen sosiaalisen nuorisotyön ohjaaja, Maahanmuuttajamiesten tukiprojektin päällikkö, Maahanmuuttajataustaisten lasten sijais- ja tukiperhetoiminnan tutkija, Maahanmuuttajajärjestöjen toiminnan kehittäjä, Maahanmuuttajanuorten ongelmapelaamista ehkäisevän projektin päällikkö, Maahanmuuttajien vertaistukitoiminnan ohjaaja, Maahanmuuttajien kansalaistoiminnan kehittäminen hankkeen johtaja, Monikulttuurisuuskouluttajaverkoston kouluttaja, Monikulttuurisuus nuorisotyön voimavarana -projektin projektityöntekijä, Monikulttuurisen voimavarakeskuksen johtaja, Pakolais- ja maahanmuuttajajärjestöjen voimavaraistamisprojektin päällikkö, Maahanmuuttoyhdyshenkilö, Maahanmuuttajien asumisneuvonnan kehittämisprojektin päällikkö, Maahanmuuttajatyön kehittämisprojektin johtaja, Maahanmuuttajien konfliktien ehkäisy- ja sovittelutyön neuvoja, Maahanmuuttajanuorten syrjäytymisen ehkäisyn tutkija, Ulkomaalaistaustaisten rikoksen uhrien tukityönprojektin johtaja, Monikulttuurisuusläänintaiteilija, Monikulttuurisen resurssi- ja osaamiskeskuksen johtaja, Maahanmuuttajaperhetyön ja avohuollon kehittämisen tutkija, Maahanmuuttajavanhusten tukipysäkki -projektin vastaava, Maahanmuuttajanuorten huumeiden käytön ennaltaehkäisyn tutkija, Monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkoston järjestökoordinaattori, Maahanmuuttajien kuntoutusluotsi, Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seuran puheenjohtaja, Kotikielenavustaja, Maahanmuuttajien perhesidehaastattelija, Maahanmuuttajien hakemustallentaja, Monikulttuurisuusasioiden päällikkö, Maahanmuuttajanuorten pelaaminen hallintaan -projektin projektikoordinaattori, Monikulttuuritulkki, Maahanmuuttoyhdyshenkilöverkoston ylitarkastaja, Maahanmuuttohallinnon johtaja, Monikulttuuri kouluttaja, Maahanmuuton ja kotoutuksen valmisteluryhmä ylijohtaja, Kulttuurivälittäjä, Maahanmuutto-osaston suunnittelija, Maahanmuuttajien asuntoalueille kotouttamista selvittävä yleissuunnitteluarkkitehti, Pakolaisneuvonnan juristi, Evankelisluterialaisen kirkon maahanmuuttajatyön sihteeri, Monikulttuurisen toiminnan koordinaattori, Varhaiskasvatuspalvelujen monikulttuuriosaaja, Maahanmuutosta vastaava apulaiskaupunginjohtaja, Positiivisen diskriminaation johtaja, Monikulttuurisuusasiain päällikkö, Maahanmuuttajien seutuohjaaja, Rasismin vastaisen työn asiantuntija, Maahanmuuttopolitiikkaa tutkiva kulttuurintutkija, Maahanmuutto-osaston osastopäällikö, Kotoutumisvalmentaja, Maahanmuuttoneuvottelukunnan puheenjaohtaja, Taiteen keskustoimikunnan monikulttuurisuusjaoston puheenjohtaja, Konsultoiva psykiatrinen maahanmuuttajatyöryhmä, Pelastakaa Lapset ry:n rasismin vastaisen työn asiantuntija, Kehitysmaatutkimuksen opintoasiainsuunnittelija, Maahanmuuttajien omakielisen neuvontapalvelun koordinaattori, Omakielinen kotoutumisvalmentaja, Rasismintutkija, Maahanmuuttajien syrjintä- ja rasistisia kokemuksia kartoittava työryhmä, Rasismin vastainen työryhmä, Positiivinen erityiskohtelu paluumuuttoprosessissa työryhmä, Pakolaisneuvonnan Paperittomat-hankkeen koordinaattori, Maahanmuuttajanuorten koulutuskysymyksiä pohtiva työryhmä…

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #97

Vaikuttaa sangen ilmeiseltä, että tuo virkapaljous itse asiassa jo estää nopeaa kotoutumista. lmeisesti jokainen maahanmuuttaja joutuu tekemisiin lähes jokaisen luettelon virkailijan kanssa eikä näinollen ehdi ainakaan muutaman ensimmäisen vuoden aikana tutustua varsinaiseen suomalaiseen yhteiskuntaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #97

Osa tuosta listasi sisältämistä nimikkeistä ei ole minkään sortin virkoja. ETNOn hyvän tahdon lähettilään asema on esimerkiksi kunnianimitys, jota hoidetaan pro bono vapaaehtoistyönä. Näitä hommia tekevät yleensä jotkin julkkikset tai eläkeläispoliitikot. Anssi Kela ja Harri Holkeri ovat toimineet sellaisina.

Eniten tuossa on kolmannen sektorin tehtäviä. Pakolaisneuvonta on esimerkiksi rekisteröity yhdistys. Mikäli he haluavat palkata juristin tai koordinaattorin, niin siinäpähän palkkaavat; ei se ole mikään julkisen sektorin virka.

Kirkon hommmissa sama juttu.

"Kokemusasiantuntija" tarkoittaa käsittääkseni mielenterveyskuntoutujaa, joka on kouluttautunut avustamaan muita samaan tilanteeseen joutuneita. Ei se ole mikään virka. Kyllä vain, tämmöinen henkilö voi toisinaan olla myös maahanmuuttaja.

"Maahanmuutosta vastaavaa apulaiskaupunginjohtajaa" ei ole olemassakaan. On olemassa apulaiskaupunginjohtajan virka, ja tämän hoitajalle on delegoitu sitten koko liuta kunnallisia tehtäviä. Kuten nyt aikoinaan Helsingissä sivistys- ja henkilöstötoimi laitettiin Viljasen Ritvan vastuulle, ja siinä samassa paketissa ilmeisesti myös maahanmuuttoon liittyvät asiat.

Veikkaan myös, että monia näistä -- kuten esimerkiksi "positiivisen diskriminaation johtajaa" -- todennäköisesti ei ole olemassa missään muodossa, vaan listasi laatija on keksinyt ne aivan täysin omasta päästään.

Kiertääkö tämä lista enemmänkin netissä? Onko sen spämmääminen kommenttiketjuihin kovinkin tavallista?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #105

"Eniten tuossa on kolmannen sektorin tehtäviä. Pakolaisneuvonta on esimerkiksi rekisteröity yhdistys."

Tietänet hyvin, että tämä "kolmas sektori" saa paljon valtion/ray:n ym. avustuksia.

http://www.minedu.fi/OPM/Kulttuuri/kulttuuripoliti...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Miten niin "150 vuotta sitten maahanmuuttajat perustivat tehtaita itsekseen"? Senaatin halvalla lainarahalla Finlaysonkin sen tehtaansa pystyyn pisti, ja anoi keisarilta itselleen erikoisoikeudet vapaata tuotantoa varten.

Eikä muuten suostunut olemaan maassa maan tavalla, vaan pyysi itselleen erivapaudet kveekariuskontonsa harjoittamista varten.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #50

Tehtaan silti omatoimisesti perusti ja toi melkoisesti lisää hyvinvointia kansalaisille. Erinomainen sijoitus senaatilta, eikö niin?

Ja mitä kveekariuteen tulee, ihan vapaasti voi keskenään uskontoaan harjoittaa. Olennaista on se että herra Finlayson ei lähtenyt vaatimaan laajamittaista oman uskontonsa huomioonottamista suomalaisilta.

Nykyään vaatimukset islamin tapojen huomioonottamisesta suomalaisille ovat voimakkaita.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #59

Mitä "voimakkaita vaatimuksia" suomalaisille on esitetty?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #62

Pari ehkä selvintä lienevät tuo mainitsemani "islaamilaisen teurastuksen" (jolla siis ei ole mitään tekemistä islaamin kanssa) salliminen ja vaikkapa pikkulasten pimppien ja pippelien silpomisen salliminen ja järjestäminen jopa arvauskeskuspalveluna.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #64

Kuka näitä on vaatinut? Mitä tarkoittaa "arvauskeskuspalvelu"? Onko lasten silpomista joku halunnut Suomeen?

Tämä keskustelu taitaa eksyä taas sellaisille urille että asia hämärtyy joidenkin outojen myyttien taakse. Voisimmeko pysyä asiassa?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #69

Näitä silpomispalveluja on tosiaankin esitetty terveyskeskuksissa tehtäviksi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #74

Olisiko sinulla linkkiä tällaisesta asiasta? "Silpominen" on aika laaja käsite. Milloin tämä esitys on tehty? Onko kyseessä lakiesitys, vai mielipidepalstan kirjoitus? Suomessahan yksityiset ihmiset esittävät kaikenlaisia ajatuksia, kuten julkisia teloituksia tai "saunan taakse" viemistä, mutta kun väität että muslimiyhteisö on vaatinut silpomista terveyskeskukseen, esittänet todisteet.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #78

Ei ole linkkiä tässä ja nyt esittää. Asiasta on kuitenkin keskusteltu mediassa sen verran laajasti ja usein, että löytynee varmaan vaikka US:a selailemalla.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #82

Mediassa ja keskustelupalstoilla näkee usein kärjekkäitäkin mielipiteitä, mutta niiden esittäjä on usein joko nimetön tai tekaistu nimimerkki.

Olisi mielenkiintoista tietää jos asiasta on tehty lakialoite, tai että esim. Suomen muslimiyhteisö olisi tehnyt yhteisen aloitteen "silpomisesta". "Keskustelu" ei ole tällainen lähde. Et varmaan edes esittänyt tuota tosissasi...

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Husu, haluat varmaan, että alustuksesi pohjalta keskustellaan nimenomaan muslimien historiasta Suomessa. Ainakin itse toivon,ettei tämäkin keskustelu taas ryöpsähdä levottomaksi hommalaisten ja muiden väliseksi huudoksi maahanmuuttopolitiikasta.

Tuo tataarien eli siis turkkilaisperäisten muslimien Suomeen tulo Venäjän alueelta Tatarstanista on aika myöhäinen, itse luulin, että he olivat tulleet tänne jo aiemminkin. Kävin kerran, noin viisi vuotta sitten Kazanissa Venäjällä ja tein muiden asioiden sivussa huomion, että siellä eri kirkko- ja uskontokunnat elivät hyvin sulassa sovussa keskenään. Moskeijoita ja ortodoksikirkkoja oli vieri vieressä ja tietenkin suuri osa ihmisistä on myös uskonnottomia. Näihin liittyviä ongelmia ei tullut mitään esille.

Minua kiinnostaisi tietää, onko Suomen nykyisen tataariyhdyskunnan ja vaikkapa sinun ja muiden Somaliasta tulleiden muslimien välillä mitään yhteydenpitoa? Tunnetteko toisenne, vaihdatteko ajatuksia ja kokemuksia?

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Kiitos Jorma kysymyksestä. Toivon kanssa ettei tämä menee levottomaksi kuten on monesti tapahtunut.

Perimätiedon mukaan, ensimmäinen muslimi tuli 1886 Suomeen, enkä minä ole ainakin tähän menneessä löyttänyt muuta väitettä tästä asiasta.

Mikä tulee Tataari/muu muslimi yhteisöä liittyen, minusta Tataari yhdyskunta tekemisessä muiden muslimi yhteisön kanssa ja yhteistyö tiivistyy koko ajan. En itse henkilökohatsiesti tunne monta Tataareja, mutta tunnen avainhenkilöt ja nämä kyllä osallistuvat muiden muslimien kanssa erilaisia uskonnollisia tilaisuuksia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Käsittääkseni tataareista yli 70 oli rintamalla ja 14 kaatui suomen, siis kotimaansa puolesta 1939-1944

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ääripäiden kinastelu on aina ongelma. Maltillisuus on hyve kaikissa ryhmissä. Sinua Husu pidetään yleisesti maltillisena muslimina. Näin maltillisena muslimina hyväksyisitkö sen, jos poikasi olisi avoimesti homoseksuaali tai olisiko hyväksyttävää, jos äitisi tai tyttäresi kääntyisi kristinuskoon ja menisi naimisiin valkoihoisen suomalaisen kanssa (en tiedä perheestäsi, joten vain hypotettisesti)?

Esimerkiksi Sini ja Jarmo pitävät sellaisia kantasuomalaisia suvaitsemattomina äärioikeistolaisina rasisteina, jos noihin kysymyksiin vastaa kielteisesti. Mikä siis on maltillisen muslimin kanta?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Yksi keskeinen ongelma Suomessa on islaamin väärinkäyttö. Erilaisia heimotapoja puolustellaan islaamilla, vaikkei niihin löydy perustetta Koraanista, islaamin "kirjasta". Hyvä esimerkki on nk. "islaamilainen teurastus", jota eräät muslimit ja muslimijärjestöt vaativat sallittavaksi Suomessakin. Tälle "islaamilaiselle teurastukselle" ei kuitenkaan löydy perustetta Koraanista, vaan kyse on puhtaasti vanhentuneesta tavasta teurastaa, joka oli Suomessakin käytössä vielä alle 100 vuotta sitten.

Koraanin ruokasäännös on äärimmäisen yksinkertainen, se löytyy kohdasta 6:145.

Kun "islaamilaista teurastusta" ei Koraanin mukaan ole olemassakaan, pitääkö Suomeen muuttaneiden muslimien noudatta Suomen lakia vai niiden maiden, Suomessa laittomia, tapoja, josta he ovat tänne tulleet?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Rituaaliteurastus on Suomessa lain sallimaa.
http://www.uskonnonvapaus.fi/hakusanat/rituaaliteu...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Luepa oma linkkisi ja mieti, mitä eroa on sanoilla "samanaikaisesti" ja "ilman".

Mieti sitten sitä, mitä totesin Koraanista ja "islaamilaisesta teurastuksesta".

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #25

Otin kantaa väitteeseesi, että rituaaliteurastus olisi lainvastaista.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #30

Luepa viestini uudestaan. En siinä missään tuollaista väitä. Jos väitän, pistä tähän vaikka lainaus.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #35

"Kun "islaamilaista teurastusta" ei Koraanin mukaan ole olemassakaan, pitääkö Suomeen muuttaneiden muslimien noudatta Suomen lakia vai niiden maiden, Suomessa laittomia, tapoja, josta he ovat tänne tulleet?"

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #40

Juuri näin: "Kun "islaamilaista teurastusta" ei Koraanin mukaan ole olemassakaan..."

Minkä uskonnon rituaalista siis on kyse?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #41

Joka tapauksessa lain sallimasta rituaalista (uskontoihin enemmän perehtyneet oletettavasti myös ovat eri mieltä Heynon islamilaisen teurastuksen tulkinnasta, mutta siitä en ala inttää).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #43

Mitähän minä nyt olen "tulkinnut"?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Oikeaoppinen rituaaliteurastus tehdään ilman tainnutusta. Ilman tainnutusta tehtävä rituaaliteurastus ei ole sallittua Suomessa ja hyvä niin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #76

Minkä uskonnon rituaaliin mahdat viitata?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #80

Mahdan viitata sekä Islamin Halaliin että juutalaisten kosheriin. Kummassakin rituaaliteurastuksessa eläimen pitäisi olla tajuissaan teurastuksen ajan. (Ainakin noin pikaisella nettilukemisella selvisi).

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #94

Vielä pikaisemmin olisit selvinnyt lukemalla tämän:

http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Siinä kerrotaan, mitä se "hallaal" Koraanin mukaan on.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #96

Allright. Koraanista en ole puhunut mitään. Asiaa ei siis löydy koraanista, mutta teurastus on silti islamilaisuuteen liittyvä vanha traditio. Olkoon sitten kulttuurinen traditio, jos ei uskonnollinen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #98

Jos se on kulttuurinen, se ei ole uskonnollinen. Ja laki perustuu nimenomaan uskonnollisiin syihin, ei kulttuurisiin. Näin ollen "islaamilainen teurastus" on Suomessa yksiselitteisesti kielletty.

Tuo "kulttuurinen tapa" on aivan se sama tapa jota Suomessakin noudatettiin vielä 100 vuotta sitten, kun pulttipistoolia ei vielä ollut keksitty. Se, että tapa on "kulttuurinen" ei tarkoita, että sen nojalla saa rikkoa Suomen voimassa olevaa lakia.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Aihetta ainakin sivute: kirjavinkki. Kurditaustaisen suomalaisen juristin kirjoittama.

http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/2011-kevat/yhtä-erilaiset-islam-ja-suomalainen-kulttuuri.html

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Eipä tullut linkkinä. Mutta kiinnostuneille: www.teos.fi ja hakukentään Muhammed, niin löytyypi kirja islamilaisuudesta ja suomalaisuudesta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tätä juuri tarkoitin: Kurdiperinne ei ole sama asia kuin islaam. Suomalainen perinne ei ole sama asia kuin kristinusko.

Asioiden sotkeminen on asioiden sotkemista, joko tahatonta tai tahallista. Yleensä asioiden sotkemisella on jokin tavoite.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tuo on siis kirja ko. uskonnosta ja Suomesta, sattuu vaan olemaan suomenkurdin kirjoittama.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Se, että Suomesta lähdetään vapaaehtoisesti isisin leiriin kertoo että suomalainen maahanmuuttajien kotoutus on vaarallisesti epäonnistunut.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Kukaan järkevä muslimi ei isisia ja sen toimintaa hyväksy, mutta ilmeisesti Joukolla tämä on ok, kun hän ne ei ole tappamassa suomalaisia täällä?!!

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #39

Husu: ole hyvä ja älä pistä sanoja toisen suuhun. Se että puhut tappamisesta ja laitat yhtäläisyysmerkit tappamisen hyväksymisen ja Joukon mielipiteiden välille on mautonta.

Annan sinulle ilmaisen poliitikon kotouttamisneuvon: älä tee tuota vastedes. Tuollainen ei kuulu suomalaiseen poliittiseen keskustelukulttuuriin. Paino sanalla "suomalaiseen".

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #42

Kyllä huumorin raja menee tässä. Joukon mielestä murhaajiin liittyminen voi olla hyvä asia, kunhan ei murhaa suomalaisia, mutta itse kannatan Husun globaalimpaa näkökulmaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #39

Ymmärsit täysin väärin. Olen aivan samaa mieltä. Kukaan järkevä muslimi ei Isisin toimintaa hyväksy - eikä kukaan muukaan järkevä ihminen. Sen sijaan on pelkästään hyvä, että ne ääliöt, jotka sen hyväksyvät, lähtevät Isisiin mahdollisimman pian ja mieluusti myös jäävät sille tielleen.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein . Vastaus kommenttiin #44

Jouko: Mutta silloin nämä lähtijät aiheuttavat sellaisille ihmisille jotka eivät pysty itseän suojelemaan pahaa. Eikä niitä ole kukaan rangaistamaan!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #52

Kait Jumala rankaisee, jos he pahaa tekevät? Ja jos ei, niin ainakin jenkit liittolaisineen. Pommitttakoot he tuusan nuuskaksi koko jengin, niin maailmasta tulee edes vähän parempi paikka.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #39

Miksi Husu teistä maltillisista muslimeista kukaan ei koskaan vastaa siihen mitä aikaisemmin kysyin?

Eli hyväksyisitkö, jos poikasi olisi avoin homoseksuaali tai olisiko hyväksyttävää, jos tyttäresi/äitisi kääntyisi kristinuskoon ja menisi naimisiin valkoihoisen kristityn kanssa?

Olisi mukavaa tietää mikä on suvaitsevan maltillisen muslimin kanta näissä asioissa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #49

Mikäs muuten on Jyrkin oma kanta noihin asioihin?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #55

Minun mielestäni ihmisellä pitää olla oikeus omaan seksuaalisuuteensa. Minulla on kolme poikaa ja yksi tyttö. Jos joku heistä tai vaikka kaikki olisivat homoseksuaaleja, niin ei se minun rakkauttani heitä kohtaan vähentäisi, joten kyllä sen hyväksyisin.

Jos taas äitini sattuisi eroamaan, menisi naimisiin muslimimiehen kanssa ja kääntyisi islamiin, niin sehän olisi hänen asiansa aivan samalla tavalla kuin seksuaalisuuskin. Toki ihmettelisin tätä valintaa ottaen huomioon naisen yleisesti heikomman aseman islamissa esim. juridisissa kysymyksissä.

Jukka minun kantani ei tosin ole mitenkään relevantti, koska en ole poliitikko. Sen sijaan Husu on poliitikko ja minusta äänestäjänä on tärkeätä tietää mikä on hänen kantansa tällaisiin asioihin. Onko hän oikeasti suvaitsevainen ja länsimaisella mittapuulla maltillinen vai enemmänkin ahdasmielinen. Eikö se äänestäjänä kiinnosta sinua vai pitääkö sinusta muslimeille asettaa näissä kysymyksissä eri normit, mikä taas olisi puhdasta rasismia?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #65

Olen samaa mieltä tuosta oikeudesta, niin seksuaalisuuden tai uskonnonharjoituksen suhteen. Hyvä kun olemme jostain samaakin mieltä.

Monilla poliitikoilla on tapana tuoda esille omat moraali- ja oikeuskäsityksensä. Myös joillekin äänestäjille tämä on kovin tärkeää. Tässä mielessä tapahtuu "markkinakohtaaminen".

Minua kiinnostavat poliitikon mahdollisuudet vaikuttaa asioihin, perustella kantojaan, suuret linjat. Minua ei kovasti kiinnosta poliitikon mielipiteet henkilökohtaisista asioista (musiikki, seksuaalisuus, uskonto, ...) vaikka tietenkin jos poliitikko niitä tuo koko ajan esille, vedän asiasta omat johtopäätökseni.

Minkälaisista "normeista" kysyt? Sinähän kysyit homoseksuaalisuuden hyväksymisestä... onko se "normi"?

Täällä USA:ssa on monissa kristityissä piireissä hyvin negatiivinen suhtautuminen homoseksuaalisuuteen. Vaikka oma mielipiteeni homoseksuaalisuuden suhteen on positiivinen, en halua pitää "normina" sitä että kaikkien on rakastettava homoseksuaaleja. Yhteiskunnallinen tai yhtiöiden homojen syrjiminen on täälläkin rikos. Suomessakin edelleen kiistellään homoseksuaalien adoptio-oikeudesta, joten kyllä sielläkin vielä tekemistä riittää.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #110

En minäkään pidä ylettömästä homohypetyksestä. Jokainen tehköön makuuhuoneessa mitä lystää (kunhan se on vapaaehtoista, eikä alaikäisiä ole mukana), mutta ei homoseksuaalisuudessa mitään erityisen positiivista ole verrattuna heteroseksuaalisuuteen, vaikka media sellaisen kuvan nykyään antaakin.

Tiedät mitä tarkoitan, mutta laitetaan se nyt tähän.

Länsimainen kristitty, joka ei hyväksyisi homopoikaansa, eikä sitä, että tytär kääntyisi islamiin ja menisi naimisiin mustan muslimin kanssa = "suvaitsevien" mielestä rasistinen homofoobikko.

Muslimimaahanmuuttaja joka ei hyväksyisi homopoikaansa eikä tyttärensä kääntymistä kristinuskoon ja kristityn naimista = tässä kohtaa "suvaitsevilla" lyö tyhjää ja aihe sivuutetaan, niinkuin sinäkin.

Husulta kysyin asiaa, koska haluaisin tietää onko hän länsimaisella mittapuulla maltillinen vai ahdasmielinen rasisti. Taidamme molemmat myös tietää miksei Husu vastaa mitään.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #49

"Miksi Husu teistä maltillisista muslimeista kukaan ei koskaan vastaa siihen mitä aikaisemmin kysyin?

Eli hyväksyisitkö, jos poikasi olisi avoin homoseksuaali tai olisiko hyväksyttävää, jos tyttäresi/äitisi kääntyisi kristinuskoon ja menisi naimisiin valkoihoisen kristityn kanssa?

Olisi mukavaa tietää mikä on suvaitsevan maltillisen muslimin kanta näissä asioissa."

Tähän itsekin haluasin kuulla Husun kannan.
Erityisesti: voiko somalityttö mennä naimisiin suomalaisessa kirkossa papin siunatessa liiton?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #39

Sunni-islamilainen Isis-järjestö ei valitse uhrejaan kansallisuuden tai uskonnon perusteella. Myös islamia tunnustavia ihmisiä valikoituu heidän murhalistalleen.

Suomalaisten tappamisesta puhuminen osoittaa blogistilta sekä huonoa makua että tietämättömyyttä.Maassamme on paljon Suomen kansalaisuuden omaavia shiaamuslimeja, joiden elämäntavat loukkaavat verisesti Isis-järjestön periaatteita.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #51

Ymmärsin että Husu tarkoitti (vähän kärjistäen) että Jouko hyväksyy sen että ISISin joukkoihin liittynyt jatkaa terroritoimiaan ulkomailla, mutta että Jouko ei hyväksy näiden ihmisten paluuta Suomeen.

Mielestäni on tuettava sitä että nuori joka on hairahtunut tuollaiselle uralle mitä ISIS edustaa, otetaan takaisin yhteiskunnan jäseneksi ja häntä rangaistaan rikoksistaan. Muutenhan hän on pakotettu jatkamaan terrorismin tiellä koska se on ainoa vaihtoehto.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #58

Mistä ihmeen rikoksista? Suomen rikoslaki on voimassa Suomessa. Jos he ovat tehneet rikoksen Isisissä toimiessaan, jossain ulkomailla, tulee heidät tuomita tuon maan lakien perusteella. Ei kuulu meille.

Yksikään Isisin riveihin lähtenyt ei ole tietämätön siitä, mitä sinne on menossa tekemään.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #63

Suomalainen pitää tuomita Suomessa myös rikoksista joita hän on tehnyt ulkomailla ollessaan. Ei Suomi saa olla mikään vapaavaltio jossa katsotaan rajojen ulkopuoliset rikokset sallituiksi.

Myös ulkomaalaisia on tuomittu Suomessa. Mieleen tulee eräs ruandalainen kansanmurhaan syyllistynyt.

Tuomitsematta jättäminen on pahasta, ja antaa nuorille väärän viestin siitä mikä on sallittua ja mikä ei. Sotaa käyvissä maissa oikeuskäytäntö on usein puutteellista ja elämänsä Suomessa asunut nuori eksyy helposti oikeuskäytäntöjen kiemuroihin vieraassa kulttuurissa.

Kerrot että "Yksikään Isisin riveihin lähtenyt ei ole tietämätön siitä, mitä sinne on menossa tekemään". Tuo voi ehkä olla totta, mutta nuoren saama "tieto" voi olla pakotuksen tai aivopesun tulosta. Lehdissä on kerrottu mm. kahdesta ranskalaisnuoresta jotka katuvat katkerasti ISISiin lähtöään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #66

Se, että Suomessa tuomitaan joku Suomen lakien mukaan jossain muualla tehdystä rikoksesta on selvä tuon valtion suvereniteetin loukkaus. Mainitsemasi Ruanda-tapaus olisikin pitänyt käsitellä Ruandassa.

Se, että rikos on tehty muualla ei tarkoita tuomitsematta jättämistä vaan sitä, että syytetty lähetetään tuohon maahan tuomittavaksi. Isisin toiminnassa ei ole missään suhteessa kyse "oikeudellisista kiemuroista".

Noista ranskalaisista: Mitä he katuvat? Sitä, mitä tuli tehtyä? Vai jotain muuta?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #67

"Ruanda-tapaus olisikin pitänyt käsitellä Ruandassa." Miksi? Onko Ruanda valittanut tuomiosta joka mielestäsi on "Ruandan suvereniteetin loukkaus"? Tarkoitatko että Suomessa pitäisi lakata syyttämästä ketään ulkomaalaista, noin yleensä, vai vain ulkomailla tehdyistä rikoksista? Luulin että tuossa tapauksessa Suomi toimi ihan säntillisesti kansainvälisten oikeuskäytäntöjen mukaan. Jos ei, niin ehkä perustelet näkemyksesi.

Jos Suomi alkaa uuden käytännön ettei Suomessa enää ulkomaalaisia syytetä rikoksista, näkisin että tilanne kehittyisi huonompaan suuntaan. Suomeen saattaisi tulla ulkomaalaisia jotka tekevät rikoksiaan nimenomaan Suomessa tietäen ettei heitä tulla syyttämään. En mielelläni kannattaisi tuollaista. Myöskään lähettäminen toiseen maahan ei oikein toimi, jos rikos on tehty Suomessa ja syytteen alaisena on rikos joka on suomalaisen lain vastainen.

Sotaa käyviin maihin palauttaminen ei kuulosta järkevältä tai inhimilliseltä yksilön oikeussuojan kannalta.

En tiedä noista ranskalaisista sen enempää kuin mitä lehdissä on kerrottu. Ymmärsin niin että he katuivat ISISiin liittymistään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #75

""Ruanda-tapaus olisikin pitänyt käsitellä Ruandassa." Miksi?"

Miksi ei?

"Tarkoitatko että Suomessa pitäisi lakata syyttämästä ketään ulkomaalaista, noin yleensä, vai vain ulkomailla tehdyistä rikoksista?"

Kute totesin, Suomen rikoslaki on voimassa vain ja ainoastaa Suomessa.

"Luulin että tuossa tapauksessa Suomi toimi ihan säntillisesti kansainvälisten oikeuskäytäntöjen mukaan. Jos ei, niin ehkä perustelet näkemyksesi."

Saman "kansaivälisen oikeuskäytännön" mukaan olisi "säntillistä", jos suomalainen pankkirosvo tavoitettaisiin Iranissa ja tuomittaisiin siellä mukaan.

"Jos Suomi alkaa uuden käytännön ettei Suomessa enää ulkomaalaisia syytetä rikoksista, näkisin että tilanne kehittyisi huonompaan suuntaan."

Luepa viestini uudestaan.

"Sotaa käyviin maihin palauttaminen ei kuulosta järkevältä tai inhimilliseltä yksilön oikeussuojan kannalta."

Sotaa käyvään maahan lähteminen rikoksia tekemään ei kuulosta järkevältä tai inhimilliseltä yksilön oikeussuojan kannalta.

"Ymmärsin niin että he katuivat ISISiin liittymistään."

Mikä siinä kadutti?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #81

"Miksi ei?" - Mielestäni siitä syystä että mies asui syytteet saatuaan Suomessa.

"Saman "kansaivälisen oikeuskäytännön" mukaan olisi "säntillistä", jos suomalainen pankkirosvo tavoitettaisiin Iranissa ja tuomittaisiin siellä mukaan." - Näin varmaan onkin tapauksissa joissa Iran niin haluaa tehdä ja oikeus toimii normaalisti. Sotaakäyvissä maissa ei asia ole niin yksinkertainen.

"Sotaa käyvään maahan lähteminen rikoksia tekemään ei kuulosta järkevältä tai inhimilliseltä yksilön oikeussuojan kannalta." - En usko että kaikki sinne lähteneet tekevät rikoksia. Rikoksen tekeminen ei yleensäkään ole "inhimillistä", enkä ole sellaista väittänyt. Et nyt oikein pysy asiassa.

"Mikä siinä kadutti?" - En tiedä. Sinun täytyy kysyä sitä heiltä. Omat tietoni ovat pelkästään lehtijuttujen varassa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #89

""Sotaa käyvään maahan lähteminen rikoksia tekemään ei kuulosta järkevältä tai inhimilliseltä yksilön oikeussuojan kannalta." - En usko että kaikki sinne lähteneet tekevät rikoksia. Rikoksen tekeminen ei yleensäkään ole "inhimillistä", enkä ole sellaista väittänyt. Et nyt oikein pysy asiassa."

Miten niin en pysy asiassa? Ei kai ketään lähetetä tuomittavaksi rikoksesta, jos häntä ei kukaan rikoksesta syytä? Miten "inhimillisyys" tähän kuuluu? "Rikos" on täysin mielivaltainen määritelmä. Mikä tahansa voidaan määritellä laissa rikokseksi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #93

En vieläkään ymmärrä tuota kommenttiasi "lähteminen rikoksia tekemään ei kuulosta inhimilliseltä yksilön oikeussuojan kannalta." Mielestäni rikoksia ei punnita oikeussuojan kannalta... Mikä yhteys näillä on?

Inhimillisyydestä kirjoitin alunperin siinä mielessä, että länsimainen yhteiskunta pyrkii sekä inhimillisyyteen että oikeussuojan toteutumiseen, kun kyseessä on tehty rikos.

Tämä keskustelu alkaa mennä vähän urautuneeksi. Otan esimerkin joka ei välttämättä ole todellinen, mutta kuvaa mitä ajan takaa:

Henkilö A lähtee Syyriaan liittyäkseen ISIS-joukkoihin. Jossain vaiheessa hän tulee takaisin Suomeen. Jos Syyriassa häntä syytetään rikoksesta, ja Syyria pyytää Suomea luovuttamaan hänet oikeuden eteen Syyriassa, tulee tarkastelun alle Suomen ja Syyrian väliset sopimukset epäillyn mahdollisesta luovuttamisesta. Jos sopimus sanoo että tässä tapauksessa A on luovutettava Syyriaan, niin sitten niin pitää tehdä. Tässä voi kuitenkin olla jotain inhimillisyyspykäliä liittyen siihen onko Syyria Suomen mielestä edelleen sodassa, onko se oikeusvaltio jne., mutta asia varmaan tutkitaan siinä vaiheessa kun se tulee ajankohtaiseksi.

Jos taas henkilöä A ei syytetä Syyriassa mistään, eikä luovutuspyyntöä tehdä, ei A:ta pidä lähettää Syyriaan. Jos Suomessa A:ta ruvetaan syyttämään Suomessa tai Syyriassa tehdyistä rikoksista, on oikeudenkäynnin oltava Suomessa.

Toivottavasti tämä selvensi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #99

Kaikki meni ihan hyvin siihen asti, että esitit: " Jos Suomessa A:ta ruvetaan syyttämään Suomessa tai Syyriassa tehdyistä rikoksista, on oikeudenkäynnin oltava Suomessa."

Jos Ata syytetään Suomessa Suomessa tehdyistä rikoksista, on oikeudenkäynnin oltava Suomessa. Ata EI VOI EIKÄ SAA syyttää Suomessa Syyriassa tehdyistä rikoksista, sillä Syyrian rikoslaki ei ole voimassa Suomessa ja Suomen oikeuslaitos voi tuomita Suomessa vain Suomen lakien mukaan.

Tämä taas: "En vieläkään ymmärrä tuota kommenttiasi "lähteminen rikoksia tekemään ei kuulosta inhimilliseltä yksilön oikeussuojan kannalta." Mielestäni rikoksia ei punnita oikeussuojan kannalta... Mikä yhteys näillä on?" selviää, jos luet viestit - jos vain viitsit.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #101

Kirjoitin ehkä vähän epätarkasti. Tässä korjattu versio:

Jos Suomessa A:ta syytetään Suomessa joko Suomessa tai Syyriassa tehdyistä rikoksista, on oikeudenkäynnin oltava Suomessa.

Tämä siis tarkoittaa että tässä tapauksessa syyttävä viranomainen on suomalainen. Jos kyseessä on jokin muu instanssi, kuten The Haguen oikeuslaitos, palataan tuohon luovutuskeskusteluun.

Huomaa: syytetään SUOMESSA. On tapauksia joissa henkilöä voidaan syyttää kotimaassaan rikoksesta joka on tapahtunut jossain muualla kuin kotimaassa, vaikka teko ei olisikaan rikos sen tapahtumamaan laissa. Eri maissa eri käytännöt.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #104

Minä taas tarkoitan sitä, että Suomessa on voimassa vain ja ainoastaan Suomen laki, ja Suomen laki on voimassa vain ja ainoastaan Suomessa. Jos rikos Syyrian lainsäädäntöä vastaan on tehty Syyriassa, asiasta ei voi suomalainen viranomainen syytettä nostaa.

Ei se nyt kauhean vaikeaa ole ymmärtää.

Jos Suomessa syytetään Suomen lainsäädännön mukaan rikollisesta teosta, joka on tehty maassa, jonka lainsäädännön mukaan teko ei ole rikos, loukataan tuon valtion suvereniteettia. Se johtaa absurdiin tilanteeseen, koska järjestelmän täytyy olla vastavuoroinen.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #107

Minä taas tarkoitan sitä, että jos Suomessa asuvaa henkilöä syytetään Suomessa jostakin, on oikeus syytä käydä Suomessa.

Ei lainkaan vaikea ymmärtää.

Suvereniteettiä ei riko lainkaan se, että jotakuta syytetään rikoksesta. Oikeudessa selvitetään onko henkilö syyllistynyt rikokseen, josta Suomessa voidaan häntä syyttää. Oikeus tuskin ottaa kantaa valtioiden suvereniteettiin, vaan keskittyy kyseiseen rikokseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #58

Jukka S.,

Jouko H:n mielipide on itse asiassa puhdasta filantropiaa. Jokainen Isis-joukoissa palvellut Suomeen palannut sunnimuslimi on uhka myös suomalaiselle shiiamuslimille Suomessa, ei ainoastaan kristitylle valtaväestöllemme.

P.S. Lainsäädäntö terrorismista on Suomessa täysin olematon ja Jouko H. on tässäkin oikeassa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #70

"Jokainen Isis-joukoissa palvellut Suomeen palannut sunnimuslimi on uhka myös suomalaiselle shiiamuslimille Suomessa, ei ainoastaan kristitylle valtaväestöllemme." Ei ole. Ihminen ei ole uhka. Suomeen on kautta vuosien tullut ihmisiä jotka ovat olleet sodissa, jopa Suomen omia kansalaisia.

Afghanistanin sodan aikoihin Egyptiin sodasta palanneet taliban-joukkojen jäsenet heitettiin usein vankilaan pelkästään siitä syystä että he olivat lähteneet Afghanistaniin. Syytteet olivat hataria ja tuomiot julmia. Tästä kohtelusta levisi tieto nopeasti ja egyptiläiset eivät enää palanneet kotimaahansa vaan jäivät jatkamaan terroritekoja talibanin riveissä. Seurauksena yhä enemmän terroria, tuhoa ja kärsimystä koska tekijöillä ei ollut mielestään muuta vaihtoehtoa.

Sodasta palanneilla on usein mielenterveydellisiä ongelmia joita sota aiheuttaa. Näihin voidaan puuttua parhaiten tutuissa oloissa, läheisten ympäröiminä.

Länsimainen oikeuskäsitys ei (yleensä) toimi niin että ihminen tuomitaan uskonnon, alkuperän, historian tai uskonnon vuoksi, vaan tekemiensä rikosten takia.

En usko että lainsäädäntö terrorismista on Suomessa "täysin olematon". Jokin aika sitten Suomessa tuomittiin kaksi ihmistä terroriteon valmistelusta Helsingin Yliopistoon. Jos lainsaäädäntö on "olematon" ei kai tällaisia tuomioita edes tehtäisi. Ehkä selität tuota näkemystäsi paremmin...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #77

Juuri näin: "Länsimainen oikeuskäsitys ei (yleensä) toimi niin että ihminen tuomitaan uskonnon, alkuperän, historian tai uskonnon vuoksi, vaan tekemiensä rikosten takia. "

Ja jos he ovat Afghanistanissa rikoksia tehneet, heidät pitää tuomita Afghanistanissa, ei Egyptissä. Ja Suomen lait ovat voimassa Suomen maaperällä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #77

Jukka S.,

Viittaan sisäministeri Päivi Räsäsen syyskuussa 2014 antamaan lausuntoon riittämättömästä lainsäädännöstä koskien suomalaisten ääri-islamilaisten terroristien toimintaa.

P.S. " Ihminen ei ole uhka "-lausuntosi vilpittömyys vaikuttaa pelottavan lapselliselta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #83

"Riittämätön" ei ole mielestäni sama asia kuin "olematon".

Jos lapsellista on se, etten pidä muslimeja uhkana, niin olkoon sitten lapsellista. Minulla on paljon muslimikolleegoja täällä USA:ssa eikä heistä ole ollut minulle mitään uhkaa.

Rikoksesta pitää aina tulla tuomituksi. Uskon että suomalaiselle paras paikka tulla tuomituksi on Suomessa, jo ihan kielen ja kulttuurin vuoksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #85

Etkö vain viitsi lukea viestejä?

"Jokainen Isis-joukoissa palvellut Suomeen palannut.."

Kuinka moni muslimikollegoistasi on "Isis-joukoissa palvellut"?

Yhteiskunnalle on parasta, että rikolliset tuomitaan siinä maassa ja sen maan lakien mukaan, jossa he ovat rikoksensa tehneet.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #88

Viitsin kyllä lukea viestejä, miksi kysyt? Kollegoistani ei yksikään ole palvellut ISIS-joukossa, ainakaan tietääkseni.

Kirjoitit 19.10.2014 14:07 että "Isisin leiriin lähtö on pelkästään hyvä asia. " Miksi se on hyvä asia jos kerran he sitten olisivat uhka? Kirjoitat pahasti ristiin tässä asiassa.

"Yhteiskunnalle on parasta, että rikolliset tuomitaan siinä maassa ja sen maan lakien mukaan, jossa he ovat rikoksensa tehneet." Riippuu varmaan näkökulmasta. Mistä rikoksesta puhut? Jos joku suomalainen tekee kirjanpitorikoksen Cayman-saaren yrityksensä kirjanpitoon, ei häntä siis mielestäsi pidä Suomessa tuomita lainkaan?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #91

"Viitsin kyllä lukea viestejä, miksi kysyt? Kollegoistani ei yksikään ole palvellut ISIS-joukossa, ainakaan tietääkseni."

Kysyn siksi, että viestissä, jota kommentoit, oli kyse nimenomaan "isisissä palvelleista". Vai etkö viitsi lukea viestejä?

Viesti 44:"Sen sijaan on pelkästään hyvä, että ne ääliöt, jotka sen hyväksyvät, lähtevät Isisiin mahdollisimman pian ja mieluusti myös jäävät sille tielleen."

Vai etkö viitsi lukea viestejä?

"Jos joku suomalainen tekee kirjanpitorikoksen Cayman-saaren yrityksensä kirjanpitoon, ei häntä siis mielestäsi pidä Suomessa tuomita lainkaan?"

Jos hän on rikkonut Cayman-saarilla Cayman-saarten lakia, hänet tulee tietysti tuomita Cayman-saarilla Cayman-saarten rikoslain mukaan. Tällaisia tapauksia varten on olemassa kansaivälisiä luovutussopimuksia.

Mikä tuossa menee yli hilseen?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #95

Siirsin tämän maiden välisen luovutussopimuskeskustelun tuohon toiseen viestijonoon.

Alkuperäinen väitteesi oli: "Jokainen Isis-joukoissa palvellut Suomeen palannut sunnimuslimi on uhka..." Siis MUSLIMI, ei kukaan muu, ei esim. kristitty tai ateisti, ainoastaan muslimi.

Jos henkilö on "palvellut Isis-joukoissa" ei se ole Suomen lain mukaan rikos. Mitä tarkoitat "palvellut"? Lakaissut katuja? Pessyt pyykkiä? Ei "palveleminen" ole eikä saa olla rikos.

Kyllä minä viitsin lukea viestejä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #102

Jos kristitty tai ateisti ilmoittautuu Isisin joukkoihin, hänen ensimmäinen palvelunsa tulee olemaan esiintyminen halal-teurastusvideolla objektina. Siitä tuskin tullaan syyttämään.

Jossain armeijassa palveleminen, esim. Isis-joukoissa, on palvelua armeijassa, sotilasorganisaatiossa, kutsu sitä miksi tahansa. Olen moneen kertaan todennut, ettei se kuulu Suomen viranomaisille missään suhteessa. Eikkä sen tule kuulua. Jos henkilö on noissa joukoissa toimiessaan syyllistynyt jossain päin maailmaan asianomaisen maan rikoslain rikkomiseen, on hänet toimitettava sinne tuomittavaksi, jos pyyntö tulee ja luovutussopimus on olemassa.

Suomen oikeuslaitokselle moinen ei kuulu, eikä sen tule kuulua. Olen todennut tämän saman moneen otteeseen.

Et ilmeisesti vieläkään viitsi lukea viestejä.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #109

Spekulointia. Väität tietäväsi kovin tarkkaan mitä Isis-joukoissa tapahtuu, mutta näyttösi ovat vähäisiä. Tuolla alueella toki tapahtuu ilkeitä asioita, mutta esim. Saudi-Arabiassa teloitetaan paljon enemmän ihmisiä kuin mitä Isis-videoilla on nähty samassa ajassa.

Miksi edes vihjaat että jotakuta syyttettäisiin teloitetuksi tulosta? Ihmisen surmaamisen vertaaminen uskonnolliseen halal-teurastukseen on mielestäni mautonta. Nähtävästi islaminusko on sinulle niin vastenmielistä että yrität epätoivoisesti löytää yhteyksiä islamin ja erilaisten rikosten välillä.

ISIS ei ole armeija, vaan joukkio joka kutsuu itseään "Islamilaiseksi valtioksi". Ainakin pidemmän päälle ei valtio toimi ilman erilaisia palvelutehtäviä. En vertaisi tuota joukkiota tosin mihinkään organisaatioon, sillä tiedot joita sieltä tihkuu on lähinnä demagogiaa ja propagandaa, eikä suinkaan mitään armeijan tiedotusta. Minulla ei ole tarkkaa tietoa mitä jokainen "ISISiin liittynyt" on tehnyt tai tulee tekemään, tuskin sinullakaan. Jos he tekevät rikoksia, on tärkeää että he saavat rangaistuksen niistä.

Jos ihminen syyllistyy rikokseen, on hänet tuomittava. Syytteen voi nostaa tietenkin joko maa jossa rikos on tehty, tai maa jossa ihminen asuu. Tärkeää kuitenkin on noudattaa kansainvälisiä sopimuksia ja ihmisoikeuksia.

Eiköhän tämä jankkaaminen riitä tällä kertaa.

Hannu Töyri

Suomeen muuttaneet islaminuskoiset tataarit olivat tataareja ja osasivat elää niin kuin pitääkin ja saivat suomalaisilta ansaittua arvostusta. Tämän päivä islaminuskoiset tulevat muualta ja ovat aivan eri ihmisiä.

Tataarit eivät levittäneet uskontoansa väkivaltaisesti, alistaneet naisiaan, vaatineet eritysoikeuksia, eläneet kantaväestön kustannuksella, ryöstelleet kantaväestöön kuuluvia, vaan tekivät työnsä ja elivät kunnolla. Tätä suomalaiset kunnioittivat ja heitä arvostettiin. Olen kuullut tämän omilta vanhemmiltani ja isovanhemmilta. Samalla tavoi myös juutalainen yhteisö on ollut aina arvostettu kantaväestön keskuudessa.

Kiitos saan asua 30km päässä lähimmästä propleemasta eli valkoihoisesta. Totuus se Thai on kohtelias. 3 vuoden aikana seilannu Pattayat ym...vain yhden nähnyt kerjäävän rahaa. Suomalainen Bangkok rautatieasemalla. T. Tyokyvyton Suomi eläke, tyoni tein Virossa, Thai riisinviljelijä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhdyn Joren historiantulkintaan. Toivon kuitenkin, että Husu ja muut, joille se vielä sallitaan, jaksavat vääntää näiden huuhaanationalistien kanssa, koska muuten tämä uusi isänmaallinen kansanliike innostuu entisestään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"näiden huuhaanationalistien kanssa"

Kommunistit Puusa ja Vuorela eivät löydä asianpätkääkään. Maahanmuuttoteollisuuden ponnekkaimmat puolustajat löytyvät tästä hyötyvistä ja sitten hyödyllisistä idiooteista jotka toistavat papukaijamaisesti poliittista mantraa.

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #120

Minäkö kommunisti ? :-)
Voi Jarmoparka.
Minä olen Venäjällä noin 45 kuvausmatkaa tehnyt lehtikuvaaja, josta ei kommunistia saa millään. Mutta ei saa oikeistolaistakaan-- ei niin mitenkään. Sensijaan kriitikon minusta ovat kaltaisesi harhaanjohdetut onnettomat saaneet aikaan.
Minä kirjoitan rasismista -- en maahanmuutosta. Lukutaito ja ennen
kaikkea luetun ymmärtäminen ovat kykyjä, joita ei jokainen koulussa opi. Koetapa tavata uudestaan jarmoparka. Tyhmyys on toki sallittua mutta rumaa.
-

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #120

Tämä on katsos tamperelaista persuhuumoria, Jore. Missä tahansa muussa ketjussa Makkonen kutsuisi minua oikeistodemariksi. Olisi varmaan oikeassakin :-)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jore Puusa. Minä olen rasisti, rotuerottelija, mutta en rotusortaja. Kaikki kansat ovat ylpeitä rodustaan, niin somalit kuin lappalaisetkin. Miksi minä en saisi olla? Ei arabikaan ole tarjoamassa tytärtään vääräuskoiselle kristitylle.
Vihreästi ajatellen tulee muuttoliikkeen tapahtua navoilta kohti päiväntasaajaa eikä päin vastoin. Meitä alkuasukkaita kun iglujemme liiallisesta lämmittämisestäkin moititaan.
Mitä tulee somalialaisiin, toivon virkamiestemme antavan tilastoja, moniko on työllistynyt ja moniko ei, suhteessa vietnamilaisiin ja chileläisiin, jotta voisin käsityksiäni korjata.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Jore Puusa: Ole hyvä ja yksilöi ne "rasistiset" kirjoitukset tässä ketjussa. Rasismista vihjaileminen ilman kunnollista näyttöä on kunnianloukkaus. Luulisi journalismin opettajan erottavan faktan ja oman hurmoksellisen mielipidekuohun toisistaan.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #137

Näin tässä aina käy. Huudellaan rasismia ja lopulta ei ole muuta evidenssiä kuin vilkkaan mielikuvituksen tuottamat suuret puheet. Koettaisit aikuistua, Jore. Oppilaasi häpeävät tuollaista tyyliä.

Ilkka Huotari

"Me ns kantaväestö olemme itse mamuja ja olemme vieneet pohjoisilta kansoilta elimahdollisuudet."

Höpö höpö.

Suomen on Wikin mukaan asuttaneet ns. kantasuomalaiset jääkauden jälkeen:

"Viimeinen jääkausi päättyi nykyisen Suomen alueella noin 11 000 vuotta sitten. Tällöin Suomen alueelle siirtyi Kundan ja ehkä Swidrynkin kulttuureista väestöä, joka oli ilmeisesti sekä suomalaisten että saamelaisten kaukaisia geneettisiä esivanhempia. Vanhimmat varmat todisteet ihmisasutuksesta Suomen alueella ovat Lahden Ristolasta ja Orimattilasta noin vuodelta 8900 ennen ajanlaskun alkua. Suomen asutus on jatkunut keskeytyksettä jääkauden päättymisestä nykyaikaan."

Jore Puusa

Ilkka Huotari... Wikipedian sijaan tutustu luotettaviin lähteisiin. Maahan tunkeutunut suomalaisväestö painoi saamelaiset edellään pohjoiseen ja tuhosi heidän kulttuurinsa. Se nyt on fakta joka ei sinun wikittelylläsi muuksi muutu.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #138

Tutustuisin toki jos annat joitain lähteitä.

Mika Samuel Kiekkijev

On todella surullista, että et Suomessa tapaa lämpimiä ihmisiä,mutta toisaalta ihmisten välinen lämpö on usein vastavuoroista ja kirjoitetusta päätellen uskon, että harva suomalainen pitää sinua lämpinä ihmisenä.

Uskallan vastoin mielipidettäsi väittää, että valtaosa suomalaisista on hyvin lämpiä ihmisiä ja rasisteja on hyvin hyvin pieni vähemmistö, mutta yhtään lehtikuvaa en voi laittaa mielipiteeni tueksi.

On totta, että historiaa opiskelemalla tietää paljon mistä ollaan tultu ja miksi, mutta sitä voi käyttää myös väärin, kuten yksioikoisesti esittää Suomen natsivaltiona, ilman sen suurempaa pohdintaa olosuhteista siinä ajassa.

Mitä taasen tulee maahanmuuttoon, niin ainoastaan sokea kieltää, etteikö siihen liity myös ongelmia ja hyvin heikolla itsetunnolla varustettu pitää kantaväestöä syyllisenä kaikkiin maahanmuuttoon liittyviin ongelmiin.

Vaikka vastuun ulkoistaminen omien valintojensa seurauksista onkin trendikästä, ei se tee siitä kovinkaan fiksua.

Jore Puusa

Lauros kirjoittaa: Minä olen rasisti, rotuerottelija, mutta en rotusortaja.
-------------
Lauroksen mainitsemien termien sisään on jo rakennettu kaikki negatiivinen. On erinomaisen hankalaa kuvitella, että joku niistä voitaisiin negatoida ja ihminen voisi olla osapäivätoiminen rasisti ja samalla suojella toisen rodun jotain toiminnetta. Olen kuunnellut valkoisten rasistien puhetta kymmenissä maissa, aina se on samanlaista. Ensin se on halventavaa ja kun siihen puututaan, alkaa rasisti teoretisoida. Niin surullisen säälittävää. Joskus keskustelin rasistien kanssa, en enää. En halua kuulla heidän viestiään, joka muka perustelee miljoonien ihmisten murhaamista ympäri maailmaa

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Afrikassa kymmenet heimot ovat käyneet heimosotia heimoistaan ylpeinä ennen valkoista miestä ja valkoisen miehen jälkeen.
Siksi toisekseen. Ei valkoinen mies ole orjia ryöstänyt Afrikasta. Orjia ostettiin heimopäälliköiltä silloisen ajan hengessä. Orjakauppaa käydään tänäänkin. Markkinoilla tosin ei ole enää eurooppalaiset eikä jenkit.

Käyttäjän ArsiJuhaniKristianSaarijrvi kuva
Arsi Saarijärvi

Tässä lyhyttä Suomen historiaa. http://www.suomalaisuudenliitto.fi/?page_id=27 ( Tataarien tulo Suomeen - 1867-1868. Nälkävuodet. Satatuhatta suomalaista menehtyy. Mielenkiintoinen yhdentymä vaikkei asialla varmaan ole mitään toistensa kanssa tekemistä)

Mitä tulee Venäjän vallan aikaan, niin Suomi oli aika pahassa jamassa. Suomalaisilla ei ollut juuri mitään oikeuksia, ennenkuin he itse alkoivat vaatimaan. Itsenäistyminen 1917 takasi kansalle ensimmäistä kertaa mahdollisuuden tasapuoliseen sivistykseen, hyvinvointipalveluihin, työnteosta saatavaan reiluun palkkaan ja omaan kiinteistöomistukseen.

Sitä ennen oli maattomia eli kiertolaisia ja torppareita eli vuokra-tilojen viljelijöitä. Nykyisin kun kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on kasvanut, omistusmahdollisuudet ovat jälleen hävinneet ja maattomat ovat nykyajan asunnottomia ja torpparit tavallisia vuokranmaksajia.

Suomalaiset rusit havaitsi Ibn Fadhlan 922. http://fi.wikipedia.org/wiki/Ibn_Fadlan . Selitys tähän löytyy siitä, että Novgorodin perusti suomalaiset heimot sekä muutama slaavilainen heimo. Novgorodiin kutsuttiin Rurik -niminen Rusi Ruotsin puolelta Roslagenista. Tämä alue oli silloin suomalaisten hallussa. DNA-tutkimukset ovat osoittaneet Rurikin jälkeläisten olevan suomalaisia. Kun suomalainen kirjoittaa ruotsi (eestiläinen Rootsi) tai ryssä, niin hän itseasiassa kirjoittaa suomalaisesta heimosta. Suomalaisissa oli siis "viikinkejä". Suomalaisten Uisko -nimistä venettä pelättiin Venäjällä. Moskovan seutu oli suomalaisten vielä 800-luvulla. Siellä asui siihen aikaan Merjan kansa. Moskova tarkoittaa moskainen eli likainen, msta tarkoittaa mustaa ja Volga tarkoittaa valkoista. http://fi.wikipedia.org/wiki/Merjalaiset

Suomalaiset heimot olivat tekemisissä läheisesti myös Volgan bulgaarien kanssa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Volgan_Bulgaria He kääntyivät Islamin uskoon. Etenkin Vepsäläiset (suomenheimo) olivat heidän kanssa tekemisissä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Veps%C3%A4l%C3%A4iset

Siis mikään ihme uutuus se ei ole, että suomalaiset ovat olleet tekemisissä Islamin ja muslimien kanssa. Ei ole sekään ihmeellistä, että suomalaiset ovat saaneet vuosisatoja käydä näivettäviä sotia ympärysvaltojen kanssa sekä kokea hävitystä ja sortoa jokapuolella. Se on syy, miksi suomalaiset ovat niin varovaisia ja ehkä joskus jopa vihamielisiä tuntemattomia tekijöitä kohtaan.

Suomi eivät ole koskaan olleet siirtomaavalta, vaan enemmän se, joka antaa apua sinne missä sitä tarvitaan. Siksi suomalaisia kohtaan osoitettu vihamielisyys saa syystäkin karvat nousemaan pystyyn. Suomalaiset johtavat väkivaltatilastoja sekä itsemurhatilastoja suhteessa väkilukuun, joten ihan puhtoisia emme mekään ole. Tämä maa on pimeä ja kylmä suuren osaa vuodesta. Elämä täällä on rankkaa joskus ja se purkautuu joskus väärällä tavalla.

Täältä on lähdetty paremman elämän toivossa Yhdysvaltoihin, Ruotsiin, Espanjaan, Australiaan ja vaikka ties minne. Jotka jäävät, yrittävät täällä karussa mutta kauniissa maassa pärjätä. Suomalaisia on harvassa, se on myös syy miksi suomalaiset eivät osaa kommunikoida. Me emme avaa suutamme, mutta sillä me emme osoita töykeyttämme vaan kunnioitustamme. Meille hiljaisuus on hyve. Tässä asiassa varmaan nuorempi sukupolvi on toisenlainen, he ovat kansainvälistyneet, sivistyneet.

Haluaisin kysyä, että miksi Koraanin kumotut käskyt ovat kirjassa mukana, jos ne ovat tarpeettomia ? Mekan käskyt siis on kumottu, Medinan ovat voimassa. Ks. videon kohdasta 01:00 eteenpäin http://www.youtube.com/watch?v=XQ7x2-XaMmc Näin olen käsittänyt, vaikken ole mikään Islamin asiantuntija. Juuri Islamiin kääntyneen onkin vaikea käsittää, miksi Islamiin syntyneet eivät toimi opin mukaisesti.

Toivotan kaikki maahanmuuttajat tervetulleeksi, myös muslimit. Sharia-lakia ja Suomen Perustuslakia ja säädöksiä halveksuvia rinnakkaislaisäädäntöjä en hyväksy.

Omassa suvussa on saksalaisia juuria, saamelaisia juuria, savolaisia juuria ja jopa aavistuksen muinaisia Kaukoidän juuria. Osan juuristani tiedän sukututkimukseni kautta, osan DNA-tutkimuksen kautta. Harva ihminen on 100 % "puhdas" jotain. Kaikki olemme alunperin Afrikasta, kuten DNA-tutkimukset osoittavat. Siis toisinsanoen sillä ei ole väliä, millaiseksi olemme syntyneet, vaan sillä on väliä, mitä teemme.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Siis toisinsanoen sillä ei ole väliä, millaiseksi olemme syntyneet, vaan sillä on väliä, mitä teemme."

Eli toisten hyväksikäyttö (sosiaaliturvashoppailu) on huono asia ja tuottavan lisäarvon tekeminen yhteiskunnalle on hyvä asia. Näinhän tämä on lyhyesti kerrottuna, toinen asia on miten Suomessa voi tuottaa lisäarvoa koska olemme EKP:n orja ja tiukasti mukana liittovaltiokehityksessä ilman omaa päätäntävaltaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kaksi vuotta sitten erääseen Giganttiin meni kaksi mustaihoista miestä"

Kommunistit ovat varsinaisia tarinankertojia Stalinin ajoista lähtien mutta esitän nyt kysymyksen mitä värillä on väliä?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vihaiselle ihmiselle tiedoksi että KELA maksaa asumistuen ja sosiaalitoimistosta haetaan viimeinen tuki,eli toimeentulotuki,johon on kaikilla oikeus.Kun ei muuta toimeentuloa enää ole.Suomessahan onkin miltei miljoona varatonta,ja lisää tulee 1000 kuukausi vauhdilla.

Sosiaalietuudet eivät ole mikään salaisuus,eikä niiden rahalliset määrät.Nehän ovatkin jääneet jälkeen about 20-30 vuotta hintatasosta.

Kotouttaminen,eli siis yhteistyö TE tston ,sossun,KELAn jne.kanssa.Sehän tosin on myönnetty että epäonnistuttu on,varsinkin poliitikot eivät enää naamansa aukaise,ovat epäonnistuneet niin paljossa ettei ole enää varaa elvistellä ja kehuskella.
Ei ole ihmisten vika se.
Paljon luvattiin,enemmän rikottiin.

Hakkaajat ovat sossujen huostakulttuurin uhreja,eli hukkaan menee sekin miljardi vuodessa,kun tuloksena ovat toisiaan hakkaavat lapset.Ai,ai mitä silläkin 100 000 eurolla vuodessa(maksaa lapsi laitoksessa veronmaksajille+jälkilasku yhteiskunnalle)ihmisen paikka ei ole laitoksessa,ei enempää kuin elukoidenkaan. Kaikkea tukea,laillista ,rahallista,saisi perheille kotiin ja heidän lapsilleen,noilla summilla.Suurin osa huostatuista onkin köyhyyden takia ulkoistettu bisnekseen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Maassa maan tavalla.Tympeätä jauhamista.Jos ette toisianne kestä,antakaa olla.Vuodesta toiseen sama kina.Kukahan tässä hakee eripuraa,kellä se propleema,Suomessa ei ole kateellisen kansan kanssa helppoa kellään,saatikka jatkuvalla jauhamisella haettavan erojenkaan avulla.Olkaa mitä olette ja antakaa toistenkin olla.
Suomi on konkassa ,ollut 20 vuotta menossa alasajon seurauksena häpeälliseksi pahoinvointimaaksi,ja täällä vaan skapataan suomalaisten kesken.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Huh, huh. Överiksi näyttää taas menevän puolin ja toisin.

Husulle kiitosta kuitenkin maltillisesta ja rakentavasta asenteesta. Jatka samaan malliin, mutta muista, että myös epäkohdista pitää pystyä puhumaan ja sen taidat muistaakin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Perimätiedon mukaan Suomeen saapui ensimmäinen muslimi vuonna 1868. Kyseessä oli tataarikauppias joka tuli Suomeen käymään kauppaa"

Niin, tuohon aikaanhan suomalaisen oli lain mukaan pakko olla kristitty, vain ulkomaalainen saattoi kuulua johonkin muuhun uskontoon.

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Jore Puusa kirjoittaa että Suomella on rajun väkivallan tausta. Suomen sisällisota oli väkivaltainen ja Suomessa kuten myös Ruotsissa ja Norjassa oli ( ed.mainituissa maissa kaiketi yhä edelleen ) natsimielisyyttä viime sodassa. Tämä tiedetään ja myönnetään.

Tasapuolisuuden nimissä Puusan pitäisi myös huomata, että Suomi on vuosisatojen ajan ollut " rajun väkivallan kohde "
Minulla on lista 46:sta Ruotsin viikinkirosvojen ja sotajoukkojen hyökkäyksistä Venäjälle viimeisen tuhannen vuoden aikana. Useimmat Suomen kautta ja Suomen maaperällä. ( Messenius-Juwelius-Santavuori- Kirkinen ) .
Lähteitä puuttuu useiden vuosikymmenten ajalta. Ruotsalaisten hyökkäyssotien luettelon alkupäässä on ongelmanana ruotsalaisten luku -ja kirjoitustaidottomuus.

Mitä Suomen sisällisotaan tulee yleisesti tiedetään sen rajuus ja raakuus. Myös sen jälkimainingit, esim. Tammisaaren leiri, josta mm Sirpa Kähkönen on kirjoittanut, tiedetään.
Arto Pölönen on käsitellyt ( Itsenäisyyssodan kääntöpuoli v. 1999 ) niin Suomen kuin RUOTSIN osuutta vuonna 1918 suoritetuissa teloituksissa . Arto Tukkisen teoksessa Teloittajien edessa kerrotaan Inkoon Västankvarnin pojista. Patoljaa komensi RUOTSINMAALAINEN Edward Ward ja komppanianpäällikkäinä toimivat Ivart Hast ja Ståhle. Pataljoonan retkikunnat tekivät teloituskiertueita eri puolille Uuttamaata. Myös aatelismies ja kirjailija Erik Grotenfelt otti innokkaasti ja armottomasti osaa punavankien teloituksiin. Mm. Pietarsaaressa ruotsinkieliset sosialistit päästettiin vähemmällä, suomenkieliset " puhdistettiin " vrt. Balkanin etninen puhdistus. Toimittaja Marjatta Cronwall yritti selvittää suomenkielisen, VALKOISEN, isoisänsä vt.maaherra Johannes Jääskeläisen teloitusta Vaasassa. Hän sai selville, että suomenruotsinkielisten teloitusryhmän jäsenten lisäksi ryhmässä oli ollut RIIKINRUOTSALAISIA.

On kuvaavaa, että vielä sata vuotta Ruotsista irtaantumisen jälkeen, osa riikinruotsalaisista tahrasi kätensä pahasti suomalaisten vereen.

Ruotsin vallan aikana suomalaisten määrä ei juurikaan päässyt nousemaan, vaikka samaan aikaan "emämaan " väkiluku moninkertaistui.
Heikki Ylikangas on kirjoittanut, että Ruotsi " riisti Suomea niin kauan kuin ryöstettävää riitti " ja prof. Jouko Vahtola on todennut, että Suomi oli Ruotsille perifeerinen kurja ja köyhä alue. Tukholman "suojamuuri ja ruoka-aitta." kuten sanottiin. Suomalaiset itse kärsivät puutetta ja nälkää. Tosin eivät Ruotsin vallan läänityksinä annettuissa kartanoissa.

Ruotsin hävittyä Napuen taistelun v. 1714 ( Isossakyrössä ), ruotsalaiset maalliset ja hengelliset johtajat olivat purjehtineet hyvän sään aikan turvaan Ruotsiin. Niinkuin lukemattomia kertoja aikaisemmin Ruotsi jätti suomalaiset oman onnensa nojaan ja venäläiset terrorisoivatkin Suomen siviiliväestöä 7 vuoden ajan keihästäen lapsia kehtoihinsa ja polttaen ihmisiä hiipuvalla olkivalkealla ym.ym. JOTTEI RUOTSI ENÄÄ HYÖKKÄISI SUOMEN KAUTTA VENÄJÄLLE.. Mutta venäläiset eivät miehittäneet Suomea.

Vajaan sadan vuoden kuluttua suomalaiset olivat valmiit hyväksymään asemansa Venäjän suurruhtisnaskuntana. Ruotsin vaatimat verot ja tullit lopetettiin ja elinkeinot elpyivät. Vajaassa sadassa vuodessa Suomi, joka oli Euroopan surkein maa pääsi elintasoltaan Euroopan keskikastiin... Vuosisadan viimeisimmät vuodet Venäjän " sortovuodet" käänsivät kehityksen.

Somalian sisällissodasta minua kiinnostaa tietää msssä Siad Barren pieni virkamies " eliitti", jota toiset klaanit alkoivat viidakkoveitsillä jahdata, nykyään majailee.
Ja paljonko heidän ( Siad Barren virkamiesten ) varastamasta maan kassasta on jäljellä.

Mika Selin

Husu oli Halla-ahon kanssa a-studiossa keväällä keskustelemassa radikaalimuslimien vierailuista Suomessa. Siellä Husu kertoo että ei tarvitse olla Suomen muslimeista huolissaan ja puolustelee radikaalimuslimi saarnaajien maahanpääsyä Nyt sitten itketään yhteiskuntaa apuun. "En halua kasvattaa tulevaisuuden terroristia" on yksi Husun otsikoista. Ja juuri keväällä puolusti kovasti imaamin maahanpääsyä joka kannattaa näitä ääri islamilaisia arvoja. Hyvin ristiriitaista. Husun mielestä Halla-aho on vaarallisempi kuin kukaan muu Suomessa.
Linkki keskusteluun.
http://www.youtube.com/watch?v=EUSW13Y2mxE

Ilkka Huotari

Kiitos tuosta, en ollut nähnyt. Tuossa oli ihan mainiota keskustelua, ja nimenomaan keskustelua, mikä tuntuu olevan vähän harvinaista Suomen tv:ssä.

Husullekin siis kiitos että toit mielipiteitäsi suoraan esille.

Käyttäjän janilaaksonen kuva
Jani Laaksonen

No jaa. Husu teki kaikkensa kääntäkseen keskustelun muslimiyhteisöjen ongelmista ja radikalisoitumisvaarasta Halla-ahoon.

Lisäksi Hussein oli vielä härskin epärehellinen tai vaihtoehtoisesti todella tyhmä ujuttaessaan keskusteluun täysin kontekstistaan irrotetun osan Halla-ahon vanhasta kirjoituksesta, joka liittyi siihen ovatko kansanryhmät eriarvoisessa asemassa Julkisen Sanan Neuvoston ja valtakunnansyyttäjän edessä jos keskustelu koskee arveluita kulttuurisista tai kenties jopa geneettisista ominaispiirteistä. Käyttäytymistapojenkin kanssa oli vähän niin ja näin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset