Suomen muslimit

Perimätiedon mukaan Suomeen saapui ensimmäinen muslimi vuonna 1868. Kyseessä oli tataarikauppias joka tuli Suomeen käymään kauppaa. Jonkin ajan kuluttua tuli muitakin ja lopulta jotkut päättivät jopa jäädä maahan asumaan tilapäisten bisnesreissujen sijaan.

Tuon ensimmäisen muslimiryhmän saapumisen aikaan ei Suomessa tunnettu hyvinvointivaltiota ja kenties siitä johtuukin, ettei tataarien määrän lisääntyminen aiheuttanut maassa suuria reaktioita. Tataarit olivat osa yhteiskuntaa kuten kaikki muutkin, eikä historiankirjoituksessa ole heihin suuresti huomiota kiinnitetty. Suomi kuten koko maailma kuitenkin muuttui ja maailmansotien jälkeen kansakunnat olivat entistä liikkuvampia ja kansainvälisempiä.

Viimeisen 25 vuoden aikana on kuitenkin maahanmuutto ja myös muslimien maahanmuutto tänne Pohjolaan lisääntynyt selkeästi. Toisin kuin ensimmäiset muslimit, nykyään tänne tullaan myös monesta muusta syystä kuin bisnestä tekemään. On pakolaisia, turvapaikanhakijoita, perheenyhdistämisiä, rakkauden tai työn perässä tulijoita ynnä muita.

Toisin kuin ennen, maahan tulevat eroavat myös taustoiltaan paljon enemmän kuin Venäjän vallan aikana. Tulijoita on erilaisilta alueilta ja mantereilta. Afrikasta, Aasiasta, Lähi-idästä jne. Heillä on uskonnon lisäksi monta muutakin erilaisuutta. He ovat asuneet eri alueilla ja jopa vihanneet toisiaan oman maansa kulttuurin, uskonnon tai muun konfliktin takia. Nämä konfliktit kumpuavat usein jostakin kaukaa historiasta. Omassa kotimaassa ihmiset jotka ovat sortaneet toisia tai tehneet toisille pahaa ovat voineet päästä sieltä pois ja päätyä samoille alueille uudessa kotimaassa, esim. tässä tapauksessa Suomessa.

Suomi on ottanut nämä uudet tulijat vastaan avosyliin ja pyrkinyt auttamaan heitä. Tämä maa arvostaa jokaista joka tänne on tullut sieltä sorron ja sodan keskeltä. Jokainen aikuinen joka aikoinaan tänne saapui turvaa hakemaan varmasti muistaa kotimaansa tilanteen eikä välttämättä haluaisi enää sellaisen tilanteeseen palata. Silti täytyy muistaa, että sodan sytyttyä sieltä lähti kaikenlaisia ihmisiä pois. Heidän joukossa on myös entisen hallituksen alaisuudessa toimineita ja toisille pahaa aiheuttaneita tyyppejä. Jotkut näistä ihmisistä pyrkivät uudessa kotimaassaan yleensä pitämään matalaa profiilia eikä heistä välttämättä paljoa tiedetä.

Monella tulijalla on myös sodan ja sorron kauhuista saatuja traumoja, joista uusi kotimaa ei ole tietoinen tai jotka eivät heti ilmene eikä niitä senkään vuoksi pystytä hoitamaan. Monet näistä ongelmista voivat aiheuttaa sydänsuruja, kaipuuta vanhaan, vihaa heille vääryyttä tehneitä vastaan, koston halua ym… Nämä kaikki ongelmat ovat sellaisia joita uuden kotimaan väestön voi olla vaikea nähdä, sillä täällä tämän kaltaisia ongelmia ei ole ja mikäli niitä on, ovat tietyt tahot jotka kuuluvat niitä hoitaa.

Tosin nyt elämme aikaa, jolloin maan taloustilanne on huono. Tämä vaikuttaa koko yhteisöön nyt ja tulevaisuudessa. Suomessa on monia ongelmia jotka täytyy hoitaa nyt vaikka se tuleekin kalliiksi, sillä hoitamattomat ne tulevat maksamaan kymmenkertaisesti. Näitä pulmia ei ole välttämättä osattu kunnolla hoitaa muissa länsimaissa ja siksi ns. kotoutuminen ei ole onnistunut. Suomi tunnetaan ennaltaehkäisevästä työstä ja ennalta meidän pitää lähteä näitä mahdollisia ongelmia ratkomaan.

Mitä tulee muslimien keskuudessa oleviin erimielisyyksiin, tämä on mielestäni pientä verrattuna siihen mitä voisi tapahtua tulevaisuudessa mikäli näitä suurempia haasteita ei lähdetä nyt selvittämään. Suomen shiiat ja sunnit kokevat samanlaisia haasteita suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomen shiiat ja sunnit ovat uskonnossa erimielisiä mutta suomalaisessa yhteiskunnassa he ovat samanlaisia. Ne ovat rauhaa rakastavia yhteiskunnan rakentajia ja tulevaisuuden tekijöitä täällä. Heillä kaikilla on yhteinen nimi, se on Suomen muslimit. Ei Suomen shiiamuslimit tai Suomen sunnimuslimit, vaan Suomen muslimit.

abdirahimhussein
Sitoutumaton Helsinki

Abdirahim ”Husu” Hussein on Suomen PENin sananvapauspalkinnolla palkittu kansalaisaktivisti ja helsinkiläinen 5 lapsen isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu