Kauanko maailma on velkaa Israelille?

Viimeisimmät neljää viikkoa ovat olleet minulle ja 1.7 miljardille maailman muslimeille ramadan-kuukausi, joka alkoi 28.6 ja päättyi 28.7. Päivän aikana pitää pyrkiä säästämään energiaa. Paastoaika nimittäin alkaa Suomessa kahdelta aamulla ja kestää aina kello kymmeneen asti illalla. Verensokerit laskevat sen verran, että ainakin itse kiukuttelen tavallista helpommin ja tästä syystä vietän enemmän aikaa kotona. Onneksi minulla on nyt lomaa, joten tämä on mahdollista.

Tämä kesä poikkea muista muutoinkin kuin ramadanin osalta, sillä maailmassa on tapahtunut monta ikävää asiaa, jotka ovat aiheuttaneet huolta ja suuttumusta. Ukrainan tilanne oli muutenkin herkkä eikä Malesialaisen matkustajakoneen alas ampuminen todellakaan helpottanut tilannetta. Meillä eurooppalaisilla pitää nyt löytyä yhteistä tahtoa jotta voimme olla ratkaisemassa tilannetta. Samaan aikaan kun Suomi halua pitää rajasopimukset pois asialistalta, haluavat toiset rangaista Venäjää iskemällä sinne missä se sattuu eniten. Taloussaarto voisi toimia, mutta se tulisi todella kalliiksi myös heikon talouskasvun kanssa painivalle Euroopalle. Sotilaallinen vaihtoehto ei ole koskaan ollut pöydällä eikä todennäköisesti (ja onneksi) tulekaan.

Suomi menetti torstaina Afganistanissa kaksi avustustyöntekijää. Nämä olivat turhia ja vältettäviä kuolemia, sillä haluan uskoa, että Suomi ja suomalaiset on nähty maailmalla pikemminkin rauhantuojina ja -turvaajina kuin sodan ja konfliktin osapuolina. Sanon että kuolemat olivat vältettävissä koska nykyinen Nato intoilu ja rahan perässä juokseminen tulee jatkuvasti esille Suomen kannalta haitallisella tavalla. Se, että Suomen pääministeri haikailee Naton perään, on jo hyvässä tiedossa maailmalla. Se, että suomi esim. ostaa aseita Israelilta on myös tullut esille ja muu maailma alkaa nähdä Suomen puolueellisena maana maailman konflikteissa.

Mitä tulee Israelin ja Palestiinan konfliktiin, tunnetaan Euroopassa vieläkin syyllisyyttä juutalaisille aiheutetusta holokoustista. Suomi on myös osasyyllinen tuohon juutalaisten vainoamiseen, sillä Suomi oli saksan puolella sodassa ja on luovuttanut juutalaisia Saksalaisille. Tuota ennenkin juutalaisia syrjittiin, sorrettiin ja jopa vainottiin vuosisatojen ajan koko Euroopassa. Toisen maailmansodan loputtua ja holokaustin koko kaameuden valjettua haluttiin juutalaisille jollain lailla korvata kärsimyksensä ja näin Iso-Britannia päätti ajaa YK:ssa oman maan luomista juutalaisille. Lopun tarinasta tiedämmekin.

Maailmassa on tapahtunut toisen maailmansodan jälkeen monta kansanmurhaa– indonesiassa  Ruandassa, Serbiassa, ja monissa muissa paikoissa. Silti puhutaan edelleen juutalaisille tapahtuneesta vääryyksistä kuin ne jotenkin oikeuttaisivat nykyisen Israelin valtion toimet. Kuinka kauan maailma tulee olemaan velkaa Israelille? Miksi pieni Palestiina maksaa Euroopan virheestä ja kuinka kauan?

abdirahimhussein
Sitoutumaton Helsinki

Abdirahim ”Husu” Hussein on Suomen PENin sananvapauspalkinnolla palkittu kansalaisaktivisti ja helsinkiläinen 5 lapsen isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu