Husu

Demokratia, muutos ja muslimi

Suomessa asuvana muslimina ja poliitikkona jään joskus pohtimaan, miten yhdistää lännessä opittu politiikka ja oma uskoni. Täytyy painottaa montaa asiaa saman aikaa tehdäkseen päätöksiä jotka eivät ole ihmisyyden, demokratian, omien uskomusteni ja oman uskontoni vastaisia.

Muistan kun lähdin ensimmäistä kertaa ehdolle vaaleihin. Tämä tapahtui vuonna 2008. Eräs suomalainen islamiin palannut henkilö oli sitä mieltä, että minun ei pitäisi osallistua länsimaiden poliittiseen toimintaan sillä tulen pettämään oman uskoni. Toinen henkilö taas yritti kovasti saada minut mieluummin mukaan Somalian politiikkaan kuin täkäläiseen toimintaan. Kuulemma minun osaamisestani olisi paljon enemmän hyötyä siellä kuin täällä. Muistan kuinka omat lähisukulaisetkin olivat sitä mieltä, ettei suomalaisessa politiikassa ole tilaa minun kaltaiselleni (muslimi, musta, somali ja mies) henkilölle.

Omassa kulttuurissani usein vanhemmat ja lähisukulaiset yleensä sanovat mihin ammattiin jonkun nuoren pitäisi pyrkiä. Nuori voisi haluta olla vaikka maalari, mutta lähisukulaiset ja muut sanovat etteivät voi sellaista hyväksyä, vaan painostavat hänet hakemaan lääkäriksi, lentäjäksi yms.

Tulin tähän maahan yksin ilman vanhempiani 15-vuotiaana ja olen mielestäni pärjännyt suhteellisen hyvin. Olen tehnyt monta hyvää/huonoa päätöstä, mutta kaikki nuo huonot ja hyvät päätökset toivat minut siihen pisteeseen jossa tänään olen. Ajattelin, ettei minun tarvitsee kuunnella ihmisiä jotka yrittävät muuttaa mieltäni vaan mieluummin käytän heidän neuvojaan motivaationa jotta onnistuisin. Yksi näistä ihmisistä oli ammattikoulun rakennusapumieskoulutuksen opettajani joka vuonna 1999 sanoi minulle, ettei minun tarvitsee opiskella mitään rakennusalan työtä. Hän oli sitä mieltä että olisin hyvää viihdyttäjä ja että minun pitää pyrkiä laulajaksi tai urheilijaksi. "Tunsin itseni Forest Gumpiksi – ”Laula, Husu, laula!” tai ”Juokse, Husu, juokse!” Tuo opettaja loukkasi tunteitani enemmän kuin kukaan muu tässä maassa, mutta samalla ryhdyin ajattelemaan mitä kaikkea muuta voisin tehdä kuin raksahommia.

Suomessa opein, omaksuin ja hyväksyin demokratian periaatteet. Samalla aloin lukemaan enemmän uskonnostani ja perehtymään siihen, mitä mieltä se on demokratiasta. Halusin selvittää, olenko mukana jossain mikä sotii uskoani vastaan. Mitä enemmän olen tutkinut asiaa, sitä vakuuttuneempi olen siitä, että suomessa opittu demokratia on paras demokratia ja se ei mitenkään ole ristiriidassa uskoni kanssa. Suomessa ihmiset ovat vapaita ja valitsevat itselleen sopivia edustajia milloin mihinkin toimielimeen. Tämä on hyvä asia, mutta täällä se valitettavasti usein otetaan itsestään selvänä asiana. Sitä ei täällä arvosteta sen kummemmin, mutta me jotka tulemme diktatuurimaista, osaamme arvostaa tätä demokratiaa joka päivänä.

Seurasin muutama vuosi sitten arabikevään tapahtumia ja olin iloinen siitä, että tämä demokratia, jota olen oppinut rakastamaan, leviäisi kaikkialle maailmaan. Olin iloinen kun Egyptin kansa osoitti mieltään ja syrjäyttivät pitkäaikaisen presidentin vallasta. Olin iloinen kun Egyptin kansa valitsi demokraattisesti presidenti Mohammed Mursin. Olin iloinen kun Libyan kansa onnistuivat syrjäyttämään toisen pitkäaikaisen diktaattori Muammar Gaddafin. Ajattelin että vihdoinkin ollaan menossa kohti sitä demokratiaa johon olin rakastunut.

Tämä demokratia, joka saatiin arabikevään myötä, ei kuitenkaan ilahduttanut kaikkia. Esim. Saudit ja muutamat muut arabimonarkit eivät tästä ilahtuneet. Ihmettelin aluksi miksi näin oli, mutta pian selvisi että tämä tarkoittaisi demokratiavaatimusten leviämistä heidänkin maihinsa. Eli heidän kansa haluaisivat valita omat edustajiensa. Tämä oli/on tietysti jokaiselle vallanhimoiselle johtajalle kammottava ajatus. Se myös tarkoitti sitä, että länsimainen demokratian malli ei toimisi kaikkialla, eikä etenkään Lähi-idässä. Muistan kuinka demokraattisesti valittu Mursi syrjäytettiin ilman, että demokratian puolestapuhujat sanoivat mitään. USA jatkoi Egyptin armeijan rahoittamista vaikka nämä syrjäyttivät demokraattisesti valitun presidentin. EU ja muu länsimaailma eivät tehneet mitään konkreettista vaikka aluksi tuomitsivat teon.

Niin, muslimina ja lännessä asuvana länsimaalaisena aloin kyselemään mistä tässä kaikessa on kyse. Kuinka paljon uskonto vaikuttaa tähän kaikkeen? Onko demokratia kaikille sama? Onko länsimaista demokratiaa haluavien ihmisten mielipiteellä väliä? Mitä minun pitäisi länsimaan kansalaisena ajatella tästä? Teenkö jotain joka on ihmisyyteni, uskoni, tai demokratian vastaista?

Näitä kaikki pohtien tulin siihen tulokseen että en tee mitään mikä on ihmisyyteni, uskoni, tai demokratian vastaista. Demokratialla on monta tulkintaa. Minulle se on sitä että voin sanoa ääneen mitä ajattelen ilman sensuuria ja vainoamisen pelkoa. Tämä monelle täällä itsestään selvää, mutta minulle suuri asia. Tuen demokratia siellä missä se voisi toimia mutta en pakota sitä missään tai kenellekään. Tätä kannan mukanani koko ajan, sillä se antaa minulle poliittista motivaatiota nyt ja jatkossa.

Olen myös tullut siihen tulokseen ettei maailmassa ole uskontojen sota, vaan intressin sota ja että nämä intressit muuttuvat jatkuvasti.  Kysymys johon en löydä vastausta on, kuinka paljon saa muuttua ilman, että muuttuu kokonaan toiseksi ihmiseksi?

Mitä tulee onnistumiseen täällä Suomessa niin uskon saavuttaneeni jo paljon, sillä olen kuulemma jonkinlainen demokratian äänitorvi. Kuulen jatkuvasti amerikkalaisesta unelmasta, mutta minä elän suomalaista unelmaa joka perustuu rehellisyyteen, kovaan työhön, sisukkuuteen ja ennen kaikkea ”kaveria ei jätetä” -mentaliteettiin.

 

Toivotan hyvää loppu kesää.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov

Hyvä kirjoitus!

> länsimainen demokratian malli ei toimisi kaikkialla, eikä etenkään Lähi-idässä

Minusta tämä on tärkein juttu. Monien mielestä vaikka Venäjällä pitää olla länsimäis-kaltainen demokratia. Meillä oli jo markkinatalouden ”asiantuntijoita” vallassa 1990-luvun alkupuolella, muistan seurauksia tähän mennessä. Jos venäläisten mielestä Venäjä tarvitsee vahvan johtajan, olkoon näin. Se ei kuulu muille.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Demokratia on hieno juttu, mutta se vaan ole kaikkille tarkoitettu. Mitä nopeampi sitä tajuamme, sen parempi meille kaikkille!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei ole vaikeatakaan sopia, että Venäjän asiat eivät kuulu muille, jos sovitaan samalla, että muiden maat eivät kuulu Venäjälle.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ja vahva johtaja kerää muihin maihin unohtuneet venäläiset takaisin kotiinsa.. ei ympäristöä saa roskata.

Blogistille kehut asialliesta tekstistä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

"Ajattelin, ettei minun tarvitsee kuunnella ihmisiä jotka yrittävät muuttaa mieltäni vaan mieluummin käytän heidän neuvojaan motivaationa jotta onnistuisin."

Husu, tuossa lauseessasi oikeastaan tiivistyy kaikille ihmisille se kaikkein oleellisin ohjenuora jota noudattamalla voi itse saavuttaa sen päämäärän elämässään jota kaipaa/haluaa. Toki kuunnella voi mitä Sinulle/kenelle tahansa puhutaan, mutta loppujen lopuksi sen päätöksen mitä teet kussakin tilanteessa pitää jokaisen itse tehdä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Blogisti: "Suomessa asuvana muslimina ja poliitikkona jään joskus pohtimaan, miten yhdistää lännessä opittu politiikka ja oma uskoni" ja vielä kepulaisuus.

Ei noita millään kukaan saa yhdistymään niin, että usko sinä vain aivan rauhassa Koraaniin ja noudata shariaa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Hyvä kirjoitus. Demokratia kunniaan ! Demokratia estää sotia, kun aseiden sijaan käytetään äänestyslippua. Jos demokratia ei toimi, voi diktatuuri tulla takaisin. Demokratiaa on monenlaista. Tästä asiasta pitäisi kertoa enemmän, että vain länsimainen demokratian lisäksi on toisenlaistakin demokratiaa eri vivahteineen. Oleellista on mielipiteiden ja sananvapauden kunnioittaminen.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Suurinta edistystä olisi, kun ihmiset pääsisivät eroon kaikista uskontosidonnaisuuksistaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Voltairen mielestä valistunut itsevaltius oli ratkaisu vallankäytön ongelmiin. Siinä hänen mukaansa voitaisiin yhdistää kansalaisten oikeudet ja vallankäytön tehokkuus.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Koko ajan enemmän kyrpii se, että tätä systeemiä sanotaan demokratiaksi.

Ei siksi, että olisin jotenkin demokratian suurin ihailija, vaan se, että jotakin kutsutaan joksikin, mitä se ei ole.

Meidän äänestykset täällä eivät vaikuta mitään mihinkään. Meille ei mitään muuta tehdäkään kuin kerrotaan, että ei ole vaihtoehtoja ja että on parempi, että nämä asiat päätetään meidän puolesta.

Minusta tämän systeemin ero diktatuuriin on monessakin kohtaa lähinnä se, että tämä on epärehellisempi.

Suomalainen unelma? Huhhuh. Kaikki luettelemasi asiat ovat menneisyyden valheita. Suomalainen ei ole rehellinen edes itselleen. Suomalainen lakkasi tekemästä töitä saman tien kun länsimainen hyvinvointi sen salli, sen jälkeen onkin menty perintöä myyden ja luotolla. Suomalainen sisu perustui kovaan elämään ja koviin oloihin, ne ihmiset ovat kohta kuolleet. Ei ole mitään muuta kuin me, ja me emme rakenna yhtään mitään.

Kädettömät ihmiset eivät rakenna.

pekka numminen

Muhammed Mursi ei tavoitellut tai edusta/edustanut Länsimaista maallista demokratiaa, vaan salafistista islamiin/shariaan perustuvaa (väkivalta-) valtaa.

Mursi ilmoitti heti valtaan päästyään olevansa lain yläpuolella. Hän siis heti rikkoi demokratian "vallan kolmijaon".

"Judges and lawyers are on strike and filing legal challenges to President Mohamed Morsi's “unprecedented attack on judicial independence.”

Morsin Egypti ilmoitti avoimen tukensa Hamasille ja Syyrian kapinallisille. Shia-väehmmistö joutui myös muslimiveljeskunnan vihan kohteeksi.

Hänen muslimiveljeskuntansa on innokas kristittyjen ahdistelija ja kosti vallasta syöksemisen maan kristitylle vähemmistölle.

"Morsi Supporters Attack Coptic Churches in Sohag, Menya and Dilg by OCP on August 14, 2013"

Mursin vanhoillinen/salafistinen käsitys islamista kuulostaa toki Suomessa asuvista muslimeista kivalta. Mutta edes egyptiläiset muslimit eivät ehkä halua/halunneet uutta diktatuuria, joka rajoittaa voimakkaasti heidän elämäänsä, vaikka se olisi kuinka islamilainen.

Abdirahim, somaleille ei kirkkojen polttaminen ja kristittyjen vainoaminen ole kovin vierasta, joten ette varmaan noteeraa sitä egyptiläistenkään tekemänä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ihastuttavan kuiva analyysi demokratian ja muutoksen mahdollisuudesta Irakissa:

http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/aug/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset