Avioliittoon pakottaminen kriminalisoitava

Minua muslimina ja suomalaisena ihmetyttää aika ajoin islaminuskosta puhuminen, vaikka todellisuudessa monet uusien tulijoiden mukanaan tuomat tavat liittyvät lähtömaiden kulttuuriin eikä uskontoon.

Suomessa asuu n. 60 000 muslimia jotka koostuvat lähinnä tataareista, kurdeista, irakilaisista, iranilaisista, somaleista, kosovolaisista ynnä monista muista.  Kaikkia näitä ryhmiä yhdistää Islam uskontona mutta jokaisella ryhmällä on myös tapoja joka ei perustu Islamiin, vaan heidän omaan kulttuuriinsa joka on ollut kauan osa kyseisen ryhmän perinteitä. Monella näistä ryhmistä on myös tietyt tavat harjoittaa omaa kulttuuria ja uskontoa täällä suomessa.

Suomessa nämä ryhmät eivät ole määrältään niin suuria eivätkä ole olleet maassa niin kauan että kantaväestö välttämättä huomaisi kaikkea heidän mukanaan tuomia tapoja ja normeja. Haluan myös korostaa, että monet näistä tavoista ovat hienoja perinteitä, jotka olisi hyvä säilyttää ja jopa siirtää suomalaisille. Tällaisia ovat esimerkiksi laaja perhekäsitys, sekä vanhusten hoito ja kunnioitus. Nämä samat asiat ovat olleet osa suomalaistakin kulttuuria mutta ovat viime aikoina unohtuneet tai jääneet taka-alalle.

Valitettavasti uudet tulijat tuovat mukaan myös negatiivisia asioita jotka ovat olleet ongelmia lähtömaissa, ja koska niitä ei osata päästä eroon, niin ne seuraavat mukana myös uuteen kotimaahan. Tällaisia asioita ovat jakaantuminen klaaneittain sekä uskonnon perusteella, luokkaerot ym. Nämä jaot eivät näy päällepäin mutta kuitenkin vaikuttavat jatkuvasti taustalla. Ellei näistä asioista keskustella uusien tulijoiden kanssa, tulevat nämä aiheuttamaan sosiaalisia ongelmia lähitulevaisuudessa.

Sitten ovat ne kulttuuriin liittyvät konkreettisemmat osat jotka ovat ihmisoikeuksien vastaisia kuten pakkoavioliitot, kunniamurhat, tyttöjen ympärileikkaukset ynnä muut. On häpeällistä ja harmillista että elämme 2000-luvulla mutta yhteiskunnassamme on ihmisiä jotka ovat juuttuneet keskiajalle. En harrasta sormella osoittelua, joten lähden purkamaan näitä asioita yhteisenä asiana johon meidän pitää myös yhdessä – yhteiskuntana – vastata.

Jo nykyisin meillä jokainen maahan tulija käy läpi tietyn kotoutumisprosessin, jonka kautta hänen pitäisi sisäistää suomalaisen yhteiskunnan erilaiset normit. Nämä prosessit ovat olleet välttämättömiä, mutta minusta ne tarvitsevat päivitystä. Meillä esimerkiksi opetetaan suomen kieltä, mutta sen rinnalle tarvitaan myös yhteiskuntaoppia. Uusille tulijoille on kerrottava Suomesta, sen yhteiskunnasta, verotuksesta, toimeentulotuista ja mistä ne ovat peräisin, miten maa toimii ja kuinka jokaiselta uudelta tulijalta odotetaan että hänkin osallistuu yhteiskunnan ylläpitämiseen niin pian kuin mahdollista. Ja tietenkin se kaiken tärkein asia, eli mitkä asiat ovat hyväksytty ja mitkä ei.

Jokaiselle Suomessa asuvalle ja etenkin uusille tulijoille pitää kertoa että tyttöjen ympärileikkauksia ja pakkoavioliittoja ei suvaita. Samoin kuin sen, että tyttöjen ja poikien tasa-arvo Suomessa on erittäin tärkeää ja kuinka jokainen nuori voi/saa toteuttaa itseään ilman, että vanhemmat kieltävät häneltä tämän omien unelmien tavoittelemisen.

Näin Suomessa asuvana ja suomalaisena isänä ja miehenä totean vielä, että tyttöjen pakottaminen naimisiin ja ympärileikkaus on kriminaalisoittava tässä maassa. Kiitos.

abdirahimhussein
Sitoutumaton Helsinki

Abdirahim ”Husu” Hussein on Suomen PENin sananvapauspalkinnolla palkittu kansalaisaktivisti ja helsinkiläinen 5 lapsen isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu